Seful Google, Sundar Pichai (foto), scrie intr-un editorial din Financial Times ca tehnologiile de Inteligenta Artificiala (AI) sunt mult prea importante pentru a nu fi reglementate, dar atrage atentia ca acest lucru necesita o abordare prudenta.
Unele domenii, precum autovehiculele autonome si tehnologia din sanatate, impun reglementari special adaptate.
Inteligenta Artificiala are un potential enorm, dar poate fi si deosebit de periculoasa, exemplele oferite fiind tehnologia pentru recunoasterea faciala si deepfake-urile, generate de computer si care par reale.
In opinia sa, rolul major le revine in sensul stabilirii unor reguli chiar companiilor care dezvolta tehnologii noi: "Companii precum a noastra nu pot pur si simplu sa construiasca tehnologii noi si, apoi, sa lase fortele pietei sa decida cum vor fi folosite.
Este responsabilitatea noastra sa ne asiguram ca tehnologiile vor fi folosite pentru lucruri bune si vor fi accesibile tuturor", considera Sundar Pichai, care va sustine un discurs la Forumul Davos.
Si Maria Axente, expert AI la Pricewaterhouse Coopers, a declarat pentru BBC ca reglementarea domeniului trebuie facuta.
"Problema este cum poate fi facut acest lucru, astfel incat sa nu fie ucisa inovarea si sa pastram echilibrul dintre beneficiile AI si riscurile pe care aceasta le presupune, pe masura ce Inteligenta Artificiala intra tot mai mult in vietile noastre?", a declarat Maria Axente.
"Reglementare sau autoreglementare, printr-un... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:54
Google, operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume, intareste proiectul masinii autonome, prin aducerea in bord a fostului sef Ford, Alan Mullaly.
Mulally, 68 de ani, a fost numit la 9 iulie in noul post, a informat Google, citat de Bloomberg.
Fostul director Ford va primi un pachet initial de actiuni Google in valoare de 1 milion de dolari, titluri in valoare de 350.000 de dolari anual, precum si decontarea unor cheltuieli in valoare de 75.000 de dolari pe an, potrivit Mediafax.
Numirea in board a lui Mullaly vine la mai putin de doua luni dupa ce gigantul IT a prezentat prototipul unei masini autonome, despre care General Motors a afirmat ca ar putea deveni "o amenintare serioasa" pentru industria auto.
Mulally a demisionat din functia de director al Ford la 1 iulie, cu sase luni mai devreme decat se anticipa, pentru a-i face loc succesorului sau, Mark Fields. Fostul director al Ford a fost luat in calcul si pentru postul de sef al Microsoft, functie ocupata in cele din urma de Satya Nadellal.
"Este o miscare inspirata. Mullaly are mult de oferit Google. Este un inginer al inginerilor, cu o intuitie considerabila in privinta inovatiei produselor de consum. Acesta este un semnal prin care Google ne transmite ca nu exista limite la ceea ce vrea sa faca", a declarat Jeffrey Sonnenfeld, decan asociat la Scoala de Management a Universitatii Yale.
Mullaly s-a alaturat Ford in 2006 de la producatorul de avioane Boeing si este creditat cu succesul... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 14:50
Compania americana Google a primit o scrisoare neasteptata. Nu a primit-o pe Gmail, ci a fost publicata intr-unul dintre cele mai mari cotidiene germane, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Mathias Dopfner, presedintele comitetului director al celei mai mari companii media din Europa, Axel Springer, care este si concurent pentru FAZ a publicat o scrisoare deschisa catre board-ul directorilor Google, acuzandu-i de "monopol global".
In scrisoare sa, Dopfner recunoaste ca afacerea sa este total dependenta de Google. Axel Springer este publisher-ul ziarelor Bild si Die Welt, iar business-ul de pe Internet a cunoscut cresteri serioase in ultimii ani.
"Compania dumneavoastra este in toate componentele persoanele si profesionale ale cotidianului nostru: acasa, in masina, in robotica. Este o posibilitate mare, dar in acelasi timp si ...citeste mai departe despre "De ce ameninta Google viitorul Europei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 13:16
Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, a fost numit in consiliul de conducere al grupului de presa The Economist, care detine influentul saptamanal britanic The Economist.
Potrivit theguardian.com, Eric Schmidt va face parte din board-ul grupului The Economist, din postura de director non-executiv.
Schmidt, care a fost numit in conducerea The Economist ca urmare a votului unui actionar al grupului, pentru un mandat de trei ani, isi va prelua responsabilitatile in aceasta luna.
In afara de Eric Schmidt, din board-ul grupului The Economist mai fac parte: Rupert Pennant-Rea (presedinte al grupului The Economist), Chris Stibbs (director executiv al grupului), John Micklethwait (redactorul-sef al The Economist), David Bell, fost presedinte al Financial Times si al Pearson, si Rona Fairhead, fost director executiv al grupului Financial Times.
In ultimul an financiar, incheiat la 31 martie 2012, grupul The Economist a avut un profit operational record de 68 de milioane de lire sterline. Insa, prin comparatie, in aceeasi perioada, Google a avut un profit de 6,7 miliarde de lire sterline.
Grupul de media The Economist include saptamanalul The Economist, dar si divizia Economist Intelligence Unit (EIU) si compania de publishing CQ Roll Call.
Eric Schmidt, in varsta de 58 de ani, a ajutat Google sa devina lider pe piata cautarilor online in deceniul in care a condus compania din postul de director general. In 2011, a predat functia de director general... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 20:20
Google a incheiat un acord amiabil cu un actionar care a contestat in instanta o decizie de restructurare a capitalului, care prevede ca fondatorii Larry Page si Sergey Brin sa aiba garantat controlul grupului pentru tot restul vietii, potrivit Financial Times.
Procesul deschis de actionarul Brockton Retirement Board a impiedicat Google sa puna in practica decizia actionarilor referitoare la cei doi fondatori. Intelegerea amiabila trebuie avizata si de justitia americana.
Modificarile in structura capitalului, anuntate pentru prima data in aprilie 2012, prevad emiterea de catre Google a unor titluri clasa C, fara drept de vot, detinatorilor de actiuni tranzactionate pe bursa.
Google va compensa actionarii in cazul in care titlurile C se vor tranzactiona la un pret mai sub cel al actiunilor listate
Pe langa dublarea numarului de actiuni existente, planul Google creeaza o noua clasa de titluri, care pot fi folosite pentru achizitii sau plata angajatilor, fara sa dilueze participatiile detinute de Page si Brin, de 58% in total.
Desi planul a fost aprobat prin vot de actionari, implementarea a fost oprita dupa deschiderea procesului.
Acordul amiabil cu Brockton Retirement Board prevede ca Google sa compenseze actionarii in cazul in care titlurile C se tranzactioneaza la un pret mai mic decat cele listate. De asemenea, grupul a acceptat unele restrictii in privinta emisiunii de titluri categoria C.
Directorii independenti ai Google vor avea putere de... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:55
Google si Consiliul de Administratie al companiei au fost actionati in justitie, in SUA, de catre un actionar care vrea sa blocheze planul de creare a unei noi clase de actiuni, deoarece miscarea are scopul de a intari controlul co-fondatorilor Larry Page si Sergey Brin.
Google a anuntat, in luna aprilie, ca vrea sa creeze o noua clasa de actiuni, a treia in structura companiei, care sa permita emiterea de noi titluri fara diluarea drepturilor de vot ale fondatorilor.
Potrivit reclamatiei intentate de actionarul Google, compania va putea emite noi actiuni pentru efectuarea de achizitii sau compensarea angajatilor fara a dilua votul de 56,3% controlat de Page si Brin.
Reprezentantii Google nu au comentat informatiile.
Actionarul care a intentat actiunea critica intentiile co-fondatorilor Google
Actiunea a fost intentata de Brockton Retirement Board, administratorul unui fond de pensii din statul Massachusetts, care vrea sa initieze un proces colectiv impreuna cu alti actionari minoritari nemultumiti de propunerea companiei.
Reclamantul sustine ca Larry Page, Sergey Brin si Consiliul de Administratie al Google si-au incalcat "datoria fiduciara" fata de actionarii companiei.
"Page si Brin vor sa-si mentina puterea in timp ce vand volume mari din participatiile lor, castigand miliarde de dolari", se spune in reclamatie.
Schimbarea structurii actionariatului ar crea o noua clasa de titluri, fara drepturi de vot atasate.
Page si Brin nu si-au ascuns... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 16:17
Google propune actionarilor crearea unei noi clase de actiuni care ar permite emiterea de noi titluri fara ca fondatorii sa riste diluarea puterii de vot. Masura este o noua incercare de a conserva a controlul lui Larry Page si Sergey Brin asupra companiei, transmite Bloomberg.
Masura avansata joi seara de compania care controleaza cel mai mare motor de cautare pe internet si cea mai mare afacere de publicitate online reprezinta un motiv de alarma pentru organizatiile care promoveaza echitabilitatea in guvernanta corporatista, care se tem ca noua structura va indeparta si mai mult actionarii Google de procesul decizional.
Schimbarea structurii actionariatului ar crea o noua clasa de titluri, fara drepturi de vot atasate
Page si Brin nu si-au ascuns intentiile de a-si conserva influenta asupa companiei chiar si dupa listarea acesteia la bursa, in 2004, iar fondatorii vor sa-si pastreze controlul in pofida expansiunii Google.
Noua clasa de actiuni, a treia in structura Google, ar permite fondatorilor sa compenseze angajatii sau sa faca achizitii prin schimburi de capital fara a-si dilua propriile drepturi de vot.
Actionarii ar fi astfel indepartati de procesul decizional, considera Charles Elson, director la Centrul de Guvernanta Corporatista John L. Weinberg al Universitatii Delaware.
"Drepturile de vot ale actionarilor sunt destul de limitate la Google. Iar masura perpetueaza aceasta realitate", comenteaza Elson pentru Bloomberg.
Alaturi de... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 14:58