Adevarata rectificare va fi operata probabil in luna noiembrie, daca se are in vedere evolutia unor categorii de cheltuieli, considera Blocul National Sindical (BNS), care atrage atentia asupra faptului ca mutarea presiunii bugetare in ultimele doua luni ale anului inseamna o amanare nejustificata si periculoasa pentru stabilitatea bugetara.
In opinia BNS, in acest moment, Guvernul a optat pentru o rectificare bugetara de suprafata, avand ca obiective reale cresterea sumelor defalcate catre bugetele locale, in special cele pentru echilibrarea bugetelor comunitatilor locale; acoperirea prin transfer a deficitelor inregistrate deja de bugetul asigurarilor sociale si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), asigurand astfel resursele pentru cresterea pensiilor din luna septembrie si pastrarea deficitului in limite relativ controlabile.
Intr-un comunicat, BNS arata ca rectificarea bugetara aprobata luni in sedinta de guvern duce la scaderea subventiilor, a cheltuielilor de capital, a finantarilor pentru investitii, alocarilor pentru cofinantarea proiectelor europene, "toate pentru a acoperi angajamentele de asistenta sociala, cresterea serviciului datoriei publice si transferurile pentru autoritatile locale".
"Adevarata rectificare va fi probabil operata in luna noiembrie, daca avem in vedere evolutia unor categorii de cheltuieli. Un astfel de exemplu este executia cheltuielilor FNUASS.
La 6 luni, cheltuielile totale ale FNUASS erau realizate... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 09:54
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, sustine ca "miscarea sindicala" este obligata sa continue "batalia" privind reforma fiscala la CCR, avand in vedere ca Avocatul Poporului i-ar fi "abandonat" pe sindicalisti.
"Este de datoria si obligatia noastra, a miscarii sindicale din Romania, sa ne continuam batalia, chiar daca fostul nostru coleg de miscare sindicala Victor Ciorbea ne-a abandonat.
Au trecut mai bine de trei luni si a iesit public, ieri am vazut, cu niste mici chitaieli pe niste site-uri de stiri, cum ca noi am fi vinovati de faptul ca domnia sa, din 15 noiembrie si pana in prezent - in 15 noiembrie i-am pus la dispozitie un dosar consistent, o analiza pe Drept constitutional care il indemna pe domnul Ciorbea sa sesizeze imediat Curtea Constitutionala, pentru a stopa aplicarea acelui act normativ. (...) Asta ne obliga pe noi sa ne ducem batalia pe mai departe, fiindca Parlamentul Romaniei nu va putea sa amane la nesfarsit dezbaterea legii de aprobare a Ordonantei 79, va purcede sa faca acest lucru in aceasta sesiune parlamentara. Asta ne va da noua posibilitatea sa o atacam de data asta la Curtea Constitutionala", a spus liderul BNS, marti, in cadrul unei mese rotunde organizate la Bistrita de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Dumitru Costin a precizat ca, in cazul in care sindicalistii nu vor avea castig de cauza la CCR, va fi sesizata si Curtea Europeana de Justitie, deoarece ar exista o incalcare... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 14:29
Transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat nu este decat o crestere brutala a fiscalitatii pe forta de munca, iar Guvernul refuza sa vada adevarata problema, respectiv OUG 79/2017, cea care a lansat haosul in sistemul fiscal si in cel de securitate sociala, sustin reprezentantii Blocului National Sindical (BNS).
"Pe tot parcursul anului 2017 am atras atentia guvernelor in exercitiu ca asa-zisul transfer al contributiilor sociale, in fapt o crestere brutala a fiscalitatii pe munca, nu are doar o latura fiscala, aceasta masura fiind imperios necesar sa fie pusa in acord cu reglementarile fiecareia din componentele sistemului de securitate sociala.
Refuzul guvernelor de a asculta ne-a adus azi aici. In fiecare saptamana primim cate un proiect de OUG care incearca sa repare efectele revolutiei fiscale sau efectele masurilor de corectie a revolutiei fiscale. In incercarea de a carpi efectele asa-zisei revolutii fiscale, cat si erorile grosolane in reglementare, Guvernul pare a fi intrat intr-un delir legislativ continuu", se arata intr-un comunicat la BNS remis marti AGERPRES.
Confederatia sindicala precizeaza ca, la inceputul lunii februarie, Guvernul adopta OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare, iar saptamana aceasta alte doua proiecte de OUG, cu acelasi obiect, urmeaza sa intre in Guvern, unul initiat de Ministerul Muncii, celalalt de Ministerul Sanatatii.
"Ambele proiecte incearca sa repare ceea ce se mai poate din efectele... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 19:46
Toti salariatii care vor da in judecata statul sau angajatorii pentru a-si recupera pierderile salariale suferite in urma revolutiei fiscale pot primi asistenta juridica din partea Blocului National Sindical (BNS), incepand cu data de 8 februarie.
"Intre 30.000 si 50.000 de angajati din sectorul public sunt afectati in mod direct de experimentele fiscale si cele de politica salariala practicate de actuala coalitie (PSD-ALDE -n.red.), iar peste 2 milioane de angajati din mediul privat sunt deja victime sigure ale aceluiasi model pagubos de fiscalizare a muncii", apreciaza BNS intr-un comunicat remis joi redactiei Ziare.com.
Tuturor acestor angajati pagubiti prin aplicarea prevederilor Legii 153/2017 si a Ordonantelor 79/2017 si 82/2017, BNS le pune le dispozitie un set de informatii juridice si formulare standardizate. Acesta ar urma sa le fie de ajutor salariatilor atunci cand se vor hotari sa dea statul sau angajatorii in judecata pentru a-si recupera pierderile salariale suferite dupa data de 1 ianuarie 2018.
Proiectul de asistenta juridica standardizata este disponibil, incepand din 8 februarie 2018, pentru toti salariatii afectati de revolutia fiscala.
BNS sustine ca membrii sai sunt pregatiti sa se implice in sustinerea initiativelor care vor duce la restabilirea unei relatii sanatoase pe piata muncii.
"Realitatea este ingrijoratoare, iar artificiile fiscale continua intr-un ritm alarmant, prin ordonante de urgenta validate de Guvern, aparute si... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:02
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca, pe fondul legii salarizarii si al transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat, exista intre 30.000 si 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri incepand din 1 ianuarie, iar mai mult de jumatate dintre salariatii din mediul privat nu au obtinut cresterea brutului de la angajator si au un venit net mai mic.
Dumitru Costin spune ca nimeni nu poate raspunde acum cu precizie cati angajati au pierdut din venitul net, pentru ca in sectorul bugetar nu toti salariatii si-au incasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparatie cu cele din luna decembrie.
Vezi si Se anunta noi proteste! Bugetarii au inceput sa-si primeasca salariile pe ianuarie. Zeci de mii de oameni au scaderi de pana la 40%
"Impactul real va fi clar in baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumatatea lunii martie, dar acum stim ca intre 30.000 si 50.000 de bugetari vor fi afectati", a afirmat Dumitru Costin.
Liderul BNS a explicat ca exista trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizarii pentru personalul bugetar), Ordonanta 79, care vizeaza modificari la Codul fiscal si Ordonanta 82, care prevede renegocieri intre angajator si angajat privind salariul brut, ultimele doua afectand toata piata muncii.
"Legea 153 a venit de la bun inceput cu o anumita filozofie, cunoscuta, aceea de a rescrie in totalitate grilele de salarizare... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 14:40
Sindicalistii Blocului National Sindical (BNS) vor protesta azi in Piata Victoriei, dar au anuntat ca isi limiteaza actiunile din respect pentru Familia Regala si actiunile pe care aceasta le va organiza, in vederea comemorarii regelui Mihai I.
Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, marsul-manifestatie organizat de BNS se va desfasura in Piata Victoriei, in intervalul orar 10:00 - 13:00. Actiunile vor fi, insa, de mai mica amploare decat se prevazuse initial.
Prin intermediul comunicatului de presa, sindicalistii sustin ca protestul lor este justificat de mai multe actiuni ale Legislativului.
Printre acestea se numara "decizia Senatului de a aproba OUG 79/2017 (privind revolutia fiscala - n.red.), precum si lipsa de interes a membrilor Parlamentului de a se apleca atent asupra ingrijorarilor exprimate de reprezentantii lucratorilor, ai mediului de afaceri si experti din mediul academic". De asemenea, "suspendarea dezbaterilor pentru modificarea Legii 62/2011 (a dialogului social - n.red.), precum si dispretul aratat solicitarilor transmise de partenerii sociali" ii determina pe sindicalisti sa iasa in strada.
BNS apreciaza, de asemenea, ca intreg sistemul de relatii de munca din Romania va fi dat peste cap, in cazul in care se va adopta transferul de la angajator la angajat al responsabilitatii achitarii contributiilor sociale.
"Prin aceasta actiune de protest continuam sa atragem atentia Guvernului cu privire la efectele negative, pe termen scurt, dar si... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 08:46
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a aratat, joi, ca exista erori mari de management in ceea ce priveste programele derulate cu fonduri europene iar singurul care va plati toate aceste erori este Guvernul rezultat dupa alegerile din luna decembrie a acestui an.
"Romania a avut parte de o succesiune de guvernari, una a cabinetelor Boc si Ungureanu - care a distrus aceste programe, iar alta a cabinetului Ponta - care nu a reusit sa rezolve problemele existente.
De aceea, nu vad nicio solutie pentru deblocarea programelor europene in urmatoarele doua luni de zile, guvernul care va veni la conducere dupa alegerile din decembrie urmand sa fie singurul care va plati toate politele. De fapt, cred ca masura de presuspendare a programelor europene reprezinta o sanctiune aplicata Romaniei pentru haosul politic care a caracterizat vara acestui an", a spus Dumitru Costin.
Acesta a precizat, totodata, ca la nivelul managementului programelor europene nu exista oameni bine pregatiti, care sa inteleaga rolul acestor proiecte.
"In procesul de implementare, Romania a utilizat angajati ai firmelor din Uniunea Europeana, in loc sa-si pregateasca proprii specialisti si sa-i foloseasca apoi la nivelul tuturor programelor. Suntem intr-un cerc vicios si e pacat ca aceste programe sa esueze, deoarece nu clasa politica este cea care va avea cel mai mult de pierdut, ci populatia, prin pierderea unor locuri de munca", a afirmat presedintele BNS.
Serviciile... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:41
Blocul National Sindical (BNS) propune reducerea cu patru procente a contributiilor de asigurari sociale platite de catre angajator, precizand ca in felul acesta Romania ar incepe sa aplice una dintre conditiile asumate.
In plus, reprezentantul Blocului Sindical a precizat ca propune si majorarea salariului minim la 1.000 de lei.
"Una dintre conditiile asumate de Romania este tocmai raportul dintre salariul minim si salariul mediu. Noi continuam sa cofinantam locuri de munca foarte slab platite", a mai spus Costin, citat de Mediafax.
El a adaugat ca propunerea de majorare a salariului minim a fost dublata de propunerea privind reducerea CAS tocmai pentru ca angajatorii sa resimta cat mai putin aceasta crestere.
In plus, potrivit lui Costin, astfel de masuri nu ar avea efecte negative nici asupra bugetului de stat. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:20
Codul Muncii trebuie modificat, iar presedintele Traian Basescu nu poate apara o lege ce incalca legislatia europeana si Conventiile OIM, a declarat miercuri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
"Blocul National Sindical considera pripite si riscante declaratiile facute aseara de Presedintele Romaniei potrivit carora Codul Muncii nu mai poate fi modificat, sau, asa cum s-a exprimat domnia sa, nu mai poate fi "intors". Stim ca aceasta declaratie a fost cauzata de un sentiment de paternitate fata de Codul Muncii actual, un act elaborat si sustinut de PDL impotriva vointei actorilor sociali, insa ar fi dezastruos pentru Romania sa pastreze chiar si o zi in plus aceasta lege. Piata muncii din Romania nu poate si nu trebuie sa fie reglementata de o lege facuta cu picioarele, ce incalca flagrant legislatia europeana, conventiile Organizatiei Internationale a Muncii si Carta Sociala Europeana ratificata de Romania", mai spune Dumitru Costin..
Potrivit sursei citate, Codul Muncii trebuie sa fie modificat, iar orice zi intarziere afecteaza viata lucratorilor si a familiilor lor, deterioreaza relatiile din piata muncii si relatia Romaniei cu Uniunea Europeana.
"Blocul National Sindical si-a asumat sarcina de a elabora si de a promova un proiect de Cod al Muncii echilibrat, conform cu legislatia europeana si internationala, fara abuzuri flagrante si fara portite neclare care lasa loc de interpretari. Nu ne-am propus sa revenim la vechiul Cod, cel... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:35