Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
"Probabil ca la sfarsitul lui septembrie, sa zicem chiar mai devreme, inflatia va intra in interval, intervalul de variatie in jurul tintei multianuale de 2,5% si se va mentine in acest interval pana la sfarsitul perioadei de proiectie, in trimestrul II 2015", a declarat guvernatorul BNR.
Banca Comerciala Romana (BCR) a modificat proiectia de inflatie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioara de 3,6%, a declarat, recent, pentru Agerpres, Eugen Sinca, analist sef, BCR si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Principalul element care ne-a determinat sa modificam estimarea de inflatie pentru 2013 este productia agricola foarte buna din aceasta vara", a spus Sinca.
La aceeasi inflatie se asteapta si economistii UniCredit Tiriac Bank.
"Scenariul nostru de baza prevede o scadere a ratei inflatiei pana la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne mentinem aceasta estimare, dar admitem ca balanta riscurilor este inclinata spre o scadere (cu atat mai mult cu cat 2013... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 11:59
Cei care au facut judecata potrivit careia cursul de schimb va ajunge la 5 lei pentru un euro au omis faptul ca obiectivul Bancii Nationale este stabilitatea preturilor, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Pentru a apara stabilitatea preturilor, BNR va face totul si va scoate tot intrumentarul. BNR isi doreste sa ajunga intr-un moment in care rata anuala si rata medie anuala (a inflatiei) sa fie aproape egale. Acesta este semnul suprem al stabilitatii unei piete. Faptul ca de 14 luni mergem cu aceasta tendinta si cele doua rate s-au tot apropiat ajungand pana la acest nivel arata ca, in momentul de fata, preocuparea fundamentala pentru obiectivul stabilitatea financiara este pentru Banca Nationala stabilitatea preturilor", a spus Vasilescu.
Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS). In mai, preturile s-au majorat cu 0,20% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii usoare a alimentelor cu 0,02%, a produselor nealimentare cu 0,21 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,53%. Rata medie lunara a inflatiei in primele cinci luni din 2012 a fost de 0,3%, fata de nivelul de 0,6% consemnat in perioada similara din 2011. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:19
Atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale este esentiala pentru asigurarea unei cresteri economice de durata, potrivit BNR.
In comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara, BNR precizeaza ca, in mod deosebit, sporirea gradului de absorbtie a fondurilor europene, alaturi de refacerea graduala a cererii interne, vor asigura redresarea pe baze sustenabile a economiei romanesti.
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 3,14% in luna decembrie 2011 de la 7,96% in luna decembrie 2010, in linie cu prognozele BNR, iar rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a scazut la 2,37% fata de varful anului 2011, de 4,77%, consemnat in luna martie.
"Atingerea tintei de inflatie confirma consolidarea procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii conduitei prudente a politicii monetare, ale epuizarii efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si ale evolutiei favorabile a unor preturi volatile, in special a celor alimentare, cu impact asupra preturilor produselor alimentare prelucrate, se spune in comunicat.
Indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata
Pe plan intern, indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata, in pofida unor dinamici pozitive consemnate de exporturi, productia industriala si cea agricola, impreuna cu... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:14
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o crestere economica nu se poate realiza doar daca dai mai multi bani in economie si ca pentru o crestere economica sanatoasa trebuie asigurata, in principal, stabilitatea preturilor, transmite Mediafax. "Nu inseamna ca daca dai mai multi bani in economie ai crestere economica. Foarte triviala chestiunea. E ca atunci cand vorbesti cu fiul tau si vrea mai multi bani. «Dar ce faci cu ei ?» «Fac asta si asta». «Incearca sa faci cu bani mai putini», si e greu. Nu e vorba de baiatul meu, e vorba de o discutie intre tata si fiu, e un principiu.
Cu bani multi oricine poate sa faca, treaba e sa faci cu bani putini, aia inseamna dezvoltare. Deci, bagarea banilor in economie, in orice conditii, fara niciun fel de discernamant este un mare pericol, de regula duce la inflatie, la deprecierea banilor. Cred cu tarie ca daca vrei sa ai crestere economica sanatoasa trebuie sa asiguri, in principal, stabilitatea preturilor, sanatatea monedei", a afirmat Isarescu, luni, la Constanta.
El a explicat ca pentru o stabilitate financiara nu este suficienta doar o stabilitate a preturilor si ca aceasta tine si de alti factori.
"Banca Central Europeana a introdus pe plan secundar stabilitatea financiara. Si a pornit de la o realitate. Stabilitatea preturilor este si conditie si preconditie pentru o crestere economica sanatoasa. Dar stabilitatea preturilor nu este suficienta sa asigure stabilitatea... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 18:59
Mentinerea interventiilor BNR pentru combaterea volatilitatii excesive a cursului pot fi optime intrucat aceasta poate pune in pericol obiectivele privind stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, sustine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, intr-un studiu, potrivit NewsIn. "Din cauza problemelor structurale, episoade de volatilitate excesiva pe piata valutara pot pune in pericol obiectivele privind stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.
Din aceasta cauza, ar putea fi optim ca banca centrala sa mentina interventiile dedicate exclusiv combaterii episoadelor de volatilitate excesiva a ratei de schimb", sustine Lucian Croitoru in studiul "Lichiditatea, atacul specualtiv din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale".Potrivit consilierului guvernatorului BNR, orizontul problemei reputatiei bancii centrale se intinde pana la data adoptarii euro, atunci cand riscul ratei de schimb leu-euro dispare. Pana atunci, odata incheiata criza economica internationala, banca centrala ar putea sa decida, din nou, eliminarea totala a interventiilor pe piata valutara "pentru a maximiza o functie obiectiv derivata dintr-o functie de utilitate care maximizeaza bunastarea".Croitoru arata ca numeroasele interventii pe piata valutara au consolidat reputatia bancii centrale privind sensibilitatea sa referitoare la magnitudinea deprecierii/aprecierii leului."Ameliorarea acestei reputatii ar permite agentilor economici sa evalueze corect riscurile ratei de schimb... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 00:45
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%, anunta Mediafax.Tinta de inflatie pentru acest an este de 3% plus/minus un punct procentual.
In ceea ce priveste inflatia inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut, Isarescu a mentionat ca rata a evoluat conform asteptarilor, situandu-se semnificativ peste intervalul de variantie tintit de BNR in principal din cauza majorarii TVA.
"In trimestrul patru (din 2010 - n.r.) am avut in continuare efecte de runda intai, care s-au concretizat in principal in pretul energiei termice, care are o pondere importanta in cosul de consum. Am mai observat o crestere destul de alerta a preturilor la unele produse alimentare si majorarea preturilor la carburanti pe fondul cresterii semnificative a cotatiilor internationale si a intaririi cursului dolarului fata de euro si, ca urmare, si fata moneda nationala", a explicat guvernatorul BNR.
El a precizat ca pentru temperarea inflatiei a actionat in primul rand persistenta deficitului de cerere.
De asemenea, nu au mai existat presiuni inflationiste din partea costurilor cu forta de munca, iar cursul de schimb a fost relativ stabil.
Potrivit INS, rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 11:56