Exista dezideratul conturat politic ca, pana la jumatatea deceniului ce vine, Romania sa adere la zona euro (ZE); se aduc in acest sens argumente de ordin economic, politic si geopolitic. Asemenea argumente se regasesc in Raportul de fundamentare a aderarii la ZE, care a fost elaborat sub indrumarea Comisiei Nationale formate la inceputul anului trecut.
Aderarea la zona euro presupune o moneda nationala cat mai solida, care sa aiba radacini intr-o economie robusta si politici bine chibzuite. Este iluzoriu sa credem ca Aderarea se poate face mizand pe clementa externa si ignorand reguli de buna administrare a economiei, lectii ale istoriei economice, ale crizei din ZE.
Exista teze de baza promovate in raportul mentionat, ce merita sa fie enuntate, nu in cele din urma fiindca politica monetara (si de curs de schimb) a BNR este discutata intens in sfera publica in aceasta perioada. Astfel:
- Aderarea la zona euro implica intrarea economiei in regimul mecanismului de schimb 2 (MCS2) cu cel putin 2 ani inainte. Acest mecanism implica stabilirea unei paritati centrale a leului fata de euro. Intrarea in MCS2 nu este mai putin exigenta decat aderarea propriu-zisa la ZE in privinta conditiilor de robustete economica;
- Consolidarea bugetara, alias deficite bugetare mici si cresterea veniturilor fiscale, este conditie necesara pentru asigurarea robustetei economiei, a rezistentei la socuri adverse;
- Controlul deficitelor externe, adica deficite de cont curent relativ... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:50
Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro va prezenta proiectul de trecere la euro in decembrie, iar data propusa pentru adoptare este 2024, au confirmat surse apropiate discutiilor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat acelasi an la inceputul lunii noiembrie.
Proiectul de adoptare include planul de actiune, cu propunerea de calendar, si studiul in baza caruia s-a luat decizia ca incepand cu anul 2024 Romania poate folosi moneda euro, daca ajunge la un PIB pe cap de locuitor de peste 70% fata de cat este cel al zonei euro.
Studiul prevede ca acest grad de convergenta poate fi atins, daca Romania isi mentine, pana atunci, un ritm de crestere economica anuala de aproximativ 4%, care este considerat sustenabil, iar economia zonei euro nu creste cu mai mult de 2%, anual.
Economist UniCredit: Romania ar putea intra in recesiune tehnica in a doua parte a anului viitor sau in 2020Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Proiectul de adoptare a monedei euro arata ca acest grad de convergenta este sustenabil, deoarece Romania are zone agrare intinse, iar agricultura locala tinde sa devina tot mai automatizata.
In plus, orase precum Bacau, Craiova, Galati si Iasi au inceput sa se dezvolte puternic, tinzand sa se apropie de nivelul celor din vestul si centrul tarii - Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov.
La stabilirea acestei date s-a mai luat in calcul ca perioada... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 07:13
Guvernul a discutat miercuri, in sedinta saptamanala, despre adoptarea euro si a aprobat programul de convergenta 2016-2019 printr-un memorandum, renuntand oficial la obiectivul de adoptare monedei unice peste trei ani, pentru ca a devenit nerealist.
Noua tinta va fi anuntata abia dupa realizarea unui consens politic si social in acest sens, transmite News.ro.
Isarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motivele
Guvernul a adoptat oficial obiectivul de aderare la zona euro de la 1 ianuarie 2019 la inceputul anului 2014. Insa guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, in septembrie 2015, ca aceasta tinta nu mai este fezabila.
Oficialul BNR a precizat ca tara noastra ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera zonei euro, cel tarziu la jumatatea acestui an pentru a putea intra in zona euro in 2019.
Huffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adere
"Guvernul isi ...citeste mai departe despre "Romania nu va trece la euro pana in 2019 - De ce renuntam la obiectiv si cand va fi anuntata noua tinta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 17:59
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Educatia ar trebui sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, in perspectiva aderarii la zona euro, pentru ca nu poti adera la euro cu oameni care nu inteleg ce citesc, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
In acest sens, el are trei propuneri care vizeaza inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice, rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.
"Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie.
Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:46
Adoptarea monedei unice europene trebuie stabilita in urma unei analize cost - beneficiu si nu pentru ca este la moda, iar romanii trebuie sa inteleaga ca, daca vor sa traiasca precum nemtii, trebuie sa munceasca la fel ca ei, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
El a precizat ca aderarea la zona euro este legata de cresterea economica, iar aceasta nu poate fi obtinuta prin relaxare fiscala si monetara.
Referitor la adoptarea monedei unice europene, Valentin Lazea a precizat ca decizia ar trebui luata in urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru ca este la moda, iar procesul este strans legat de cresterea economica si reformele structurale.
In opinia sa, Romania are nevoie de o perioada de minimum sase ani cu crestere economica de doua puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare din statele cele mai sarace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, ...citeste mai departe despre "Lazea (BNR) catre romani: Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:04
Obiectivul de aderare la zona euro in 2015 este mai curand un exercitiu, fiind tot mai greu de indeplinit, avand in vedere situatia economica actuala.
Cu toate acestea, analistii financiari cad de acord asupra faptului ca Romania nu are nimic de pierdut daca se aliniaza exigentelor europene.
Adevarata intrebare este cat de avantajata va fi Romania intr-o uniune monetara slabita de criza datoriilor suverane?
Obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015 este "nerealist si chiar putin ciudat", avand in vedere evolutiile din zona euro, iar guvernul care va veni la putere in toamna va trebui sa decida daca amana data finala. Caracterizarea apartine senior analistului pentru Europa, in cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Joan Hoey si vine sa intareasca recomandarile analistilor romani, de a nu ne grabi sa ne inhamam la o astfel de responsabilitate, inainte de a evalua situatia pe indelete.
"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a declarat Joan Hoey, pentru NewsIn.
Ne mai avantajeaza zona euro?
Asadar, cat de realista ramane data de 2015 pentru adoptarea monedei unice, pe care guvernul... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:15