Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, luni, favorabil proiectul initiat de parlamentarii social-democrati Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza modificarea politicii BNR, in sensul limitarii rezervelor de aur ale tarii din strainatate.
Proiectul prevede ca detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate "nu trebuie in mod necesar interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice" si propune instituirea obligatiei de informare "de indata" a Parlamentului si a Guvernului de catre BNR in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs.
Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor urmeaza sa intocmeasca raportul la acest proiect, care va intra in dezbaterea plenului Camerei - for decizional.
Vezi si Explicatia stranie data de Serban Nicolae pentru aducerea aurului in tara: Dumneavoastra va tineti bijuteriile la vecini? ...citeste mai departe despre "Inca un vot favorabil pentru proiectul lui Dragnea pentru repatrierea aurului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 19:59
Social-democratii vin cu precizari in legatura cu proiectul de lege depus de presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae, care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.
Asadar, PSD argumenteaza depunerea acestui act normativ prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.
"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.
Totodata, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, pentru Mediafax, ca depozitarea rezervei de aur a Romaniei in Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 de euro, iar atunci cand initiativa sa legislativa si a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie sa "execute" decizia.
"Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai ca nu producea venituri, da producea pierderi, pentru ca sunt niste costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costa pe noi sa ne tinem aurul in Anglia. Si, atunci, primul si cel mai simplu argument ar fi ca nu ne mai costa. Detinand banii la noi in "saltea", nu ne mai costa.
Pe de alta parte, e si un semnal de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 13:06
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut la 30.482 milioane euro la sfarsitul lui februarie 2015, fara de 30.595 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
De asemenea, in cursul lunii februarie au avut loc intrari de 659 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, potrivit unui comunicat BNR.
De asemenea, au avut loc iesiri de 772 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 343 milioane echivalent euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone
In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 580 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2015 au fost de 34.062 milioane euro, fata de 34.313 milioane euro la 31 ianuarie 2015.
Platile scadente in luna martie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1 590 milioane euro. mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 13:58
Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au redus in iulie cu 328 milioane euro, la 30,9 miliarde euro, dupa ce la jumatatea anului se situau la 31,23 miliarde euro, in principal ca urmare a reducerii rezervelor minime in valuta de la 18% la 16%, aplicabila din 24 iulie-23 august.
In iulie, BNR a consemnat intrari de 746 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, potrivit unui comunicat transmis vineri de banca centrala.
Totodata, iesirile de valuta au totalizat 1,07 miliarde euro, rezultate din impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,22 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie au fost de 34,13 miliarde euro, fata de 34,44 miliarde euro la 30 iunie.
Platile scadente in august in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 487 milioane euro. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:45
Rezervele valutare ale Romaniei totalizau 31,653 miliarde de euro, la 28 februarie 2014, in scadere cu 1,26 miliarde de euro, de la 32,913 miliarde de euro inregistrate la 31 ianuarie 2014, arata datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In cursul lunii februarie au avut loc intrari de 2,374 miliarde de euro, reprezentand modificari in structura rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Tot in ianuarie 2014, din rezerva BNR au iesit 3,634 miliarde de euro, reprezentand reducerea ratei rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele, se arata in comunicatul BNR.
"La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc in principal rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International in valoare de 955 de milioane echivalent euro", se mai arata in comunicatul BNR.
Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,207 miliarde de euro.
In aceste conditii, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2014 au fost de 34,860 miliarde de euro, fata de 35,983 miliarde de euro la 31 ianuarie 2014.
Platile scadente in luna... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 15:21
Rezervele Bancii Nationale a Romaniei au scazut in noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, dupa rambursari de capital si dobanzi catre FMI si plata unei emisiunii de obligatiuni in euro a Ministerului de Finante scadenta la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.
In cursul lunii noiembrie au avut loc intrari de 857 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
Totodata, s-au consemnat iesiri de 3 miliarde euro, "reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International (pentru care Banca Nationala a Romaniei a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 29 noiembrie 2013, in suma de 1,37 miliarde euro, capital si dobanda", se arata intr-un comunicat al BNR.
Analistii preconizau rezerve valutare de 32,5 miliarde euro la sfarsitul lui noiembrie
Analistii ING preconizau ca rezervele valutare... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:44
Rezervele valutare ale Romaniei au crescut cu 2% in luna mai fata de aprilie, pana la 32,707 mld. euro, conform NewsIn.
In mai, intrarile au insumat 1,868 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, precum si aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro, cu impact asupra cresterii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute".
Totodata, iesirile din luna mai au fost de 1,234 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,555 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2011 au fost de 36,262 miliarde euro, fata de 35,513 miliarde euro la 30 aprilie 2011.
Platile scadente in luna iunie 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 128 milioane euro. mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 15:09
Statul roman a pierdut 335 de tone de aur, 91 de tone trimise la Moscova, in doua etape, in intervalul 1916-1917, si 244 de tone de aur, in 1944, sustine Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului bancii centrale.Paunescu adauga ca Romania s-ar fi putut clasa pe locul 13 mondial in topul rezervelor de aur, daca nu ar fi pierdut aceste tone de aur, de-a lungul timpului, imediat dupa Banca Centrala Europeana, care ocupa locul 12.Potrivit consilierului BNR, daca celor 91 de tone de aur trimise la Moscova li s-ar adauga stocul de aur al BNR din 1944, de 244 tone de aur (fond folosit ulterior pentru a plati datoriile catre anumite tari) si cele 106 tone incluse in rezerva de aur a BNR astazi, atunci s-ar ajunge la o cantitate totala de circa 440 de tone tone, care ar pozitiona Romania pe locul 13 in lume din punct de vedere al rezervei de aur.In prezent, Romania se afla pe locul 31 mondial in topul rezervelor de aur. mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 10:09
Banca Nationala detine cea mai mare rezerva de aur dintre bancile centrale din regiune, cu 103,7 tone, desi dupa valoarea totala a rezervelor internationale este depasita cu mult de banca centrala a Poloniei.BNR tine in aur circa 10% din valoarea rezervelor internationale, care mai cuprind si rezervele de valuta. Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau 3,2 mld. euro la sfarsitul lunii august (pe baza cotatiilor de pe pietele internationale), in timp ce rezervele valutare (in principal detineri de obligatiuni guvernamentale, dar si depozite in valuta la banci straine) totalizau 31,5 mld. euro.
"In prezent, rezervele internationale inseamna mai putin detineri de aur, ci mai degraba de monede convertibile. La noi este vorba e o traditie, aveam aur din trecut. Ce conteaza la rezervele internationale este sa dai un anumit nivel de siguranta pentru investitorii straini, ca iti poti face platile", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR, este de parere ca rezervele internationale trebuie sa fie cel putin egale cu datoria externa pe termen scurt.
In cazul Romaniei, rezervele acopera aproape noua luni de importuri, fata de un nivel considerat optim, de trei-cinci luni.
mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 08:46