Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni sase banci comerciale cu 1,625 miliarde lei (365 milioane euro) prin licitatia repo saptamanala, sub suma acordata saptamana trecuta, de 1,84 miliarde lei.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, in prezent de 5% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.
La licitatia organizata saptamana trecuta, opt banci au imprumutat 1,84 miliarde lei.
Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada luni si au ajuns la 4,51% - 5,01% pe an.
Rata dobanzii de politica monetara a coborat de martea trecuta la 5% pe an, reducerea fiind decisa luni de Consiliul de Administratie al BNR.
Incepand din luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 178,3 milioane lei si 7,33 miliarde lei.
In perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.
In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 13:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la patru miliarde de lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce, in ultimele doua saptamani, a introdus praguri de sase si, respectiv, cinci miliarde lei.
Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
In urma cu doua saptamani BNR a decis prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.
Astfel, banca centrala a acordat bancilor sase miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).
Potrivit dealerilor, leul a beneficiat partial in ultimele doua saptamani de decizia BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.
Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 3,5%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august la 4,4852 lei/euro in sedinta de vineri.
Astfel, leul a recuperat mare parte din deprecierea de 4,4% inregistrata de la inceputul lunii iulie si pana pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
De... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 13:45
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la cinci miliarde lei (1,1 miliarde euro), dupa ce saptamana trecuta a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.
Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile
Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Decizia BNR de a plafona imprumuturile a dus saptamana trecuta la cresterea usoara a dobanzilor practicate de banci.
Banca centrala a acordat saptamana trecuta bancilor sase miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Cererea a fost de 15,1 miliarde lei, fiind influentata pe de o parte de supralicitarea unor banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.
BNR a imprumutat zece banci cu 6 miliarde lei
Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 2,33%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august, la nivelul de 4,5396 lei/euro atins in sedinta de vineri.
Euro, la un nou maxim istoric vineri/a>
Astfel, leul a recuperat jumatate din deprecierea inregistrata de la inceputul lunii iulie, cand au inceput tensiunile politice.
Euro si dolarul s-au apreciat vineri fata de leu
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 15:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni trei banci cu 6,254 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro), pentru o perioada de sapte zile, printr-o licitatie repo, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.
Saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat trei banci cu 5,849 miliarde de lei (1,33 miliarde de euro), tot pentru o perioada de sapte zile, la dobanda de politica monetara, de 5,5% pe an.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.
BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo, incepand cu 17 octombrie.
Dealerii cred ca aceste imprumuturi sunt in continuare angajate fie de banci care nu pot atrage bani din piata, fie de banci care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor.
Bancile comerciale parctica luni dobanzi pentru sumele plasate pe termen de o saptamana de 3,75 - 4,25%, usor mai jos fata de vineri, cand acestea au fost de 3,94 - 4,44%. mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 13:44
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 5,207 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 5,50% pe an, egala cu dobanda cheie.
Pe 27 februarie, banca centrala imprumutase bancilor 5,017 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda tot de 5,50% pe an.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, incepand cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara. mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 15:23
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 5,382 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 5,75% pe an, egala cu dobanda cheie.
Pe 23 ianuarie, banca centrala imprumutase bancilor 4,427 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda tot de 5,75% pe an.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis la inceputul acestui an reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:57
BNR a redus dobanda cheie la sedinta programata joi, pana la 5,75%, de la 6%. Banca centrala a luat aceasta decizie in ciuda riscurilor care s-ar rasfrange asupra leului. Moneda nationala s-ar putea deprecia, iar decizia BNR nu ar reduce neaparat dobanzile la credite.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca decizia BNR de joi, face parte dintr-o serie de scaderi previzibile, "de vreme ce inflatia s-a temperat, dupa 'cocoasa' provocata de marirea TVA, iar inflatia a ajuns foarte mica", spune analistul pentru Business 24.
"Este firesc ca banca nationala sa dea curs si sa urmeze aceeasi tendinta. In continuare, dobanda din Romania este foarte mare. In mod normal, ea ar trebuie sa fie de 2 procente peste rata inflatiei. In termenii absoluti, dobanda cheie este cea mai mare din Europa".
In niciun caz nu se poate spune ca BNR apara leul, prin decizia de joi, spune analistul financiar Lucian Davidescu. "O scadere a dobanzii cheie este de natura sa slabeasca moneda, care devine mai putin atractiva. Se poate spune ca apara leul, pentru ca nu a facut o miscare mai agresiva".
Intrebat daca reducerea dobanzii-cheie va avea un impact asupra dobanzilor la credite, analistul financiar Lucian Davidescu spune ca nu este posibil. "Este putin probabil ca aceste miscari, pe termen scurt sa influenteze evolutia dobanzilor la credite. Sigur, daca vor fi cumulate mai multe miscari de acest tip pe termen lung, iar bancile vor anticipa un trend de scadere, vom vedea o usoara... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 18:00