Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina dobanda-cheie la minimul istoric de 1,75 la suta pe an.
Anuntul a fost facut dupa sedinta Consiliul de administratie al BNR.
Iata toate deciziile luate joi de banca centrala:
- Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an;
- Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 12 la suta de la 14 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016;
- Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8 la suta.
In consecinta, costul creditelor va ramane neschimbat.
Citeste mai departe despre "Anunt de ultima ora de la BNR: Ce se intampla cu costul creditelor" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 13:07
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, ca va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara (dobanda cheie).
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, ca va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara (dobanda cheie).
Indicatorul a fost micsorat la un nou minim istoric, de 2,00 la suta pe an, de la nivelul de 2,25 la suta, incepand cu data de 1 aprilie 2015, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Decizia BNR ar putea duce la scaderea ratelor la creditele in lei, cel putin teoretic, deoarece bancile comerciale vor avea la dispozitie mai multi bani, care ar putea sa fie folositi pentru relansarea creditarii.
Citeste mai departe despre "Nou minim istoric: BNR reduce iar dobanda cheie - se vor ieftini creditele?" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 12:58
Banca Nationala ar putea reduce in sedinta de miercuri a Consiliului de Administratie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,25%, urmand sa coboare la 2% pana la finele anului, iar rezervele minime obligatorii vor fi mentinute in februarie, la 10% pentru lei si 14% la valuta.
"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de miercuri, 4 februarie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante in luna februarie, atat la pasivele in lei cat si la cele in valuta", se arata intr-un comunicat al AAFBR, potrivit Mediafax.
Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar urma sa mai coboare pana la sfarsitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii sa ajunga la 8% pentru pasivele in lei, iar cele in valuta la 10%.
"Estimarile pentru decembrie 2016 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%. Ele variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta", se precizeaza in comunicat.... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 12:10
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.
"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".
Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.
"BNR... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de politica monetara de luni sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei.
"In sedinta din 4 august 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% incepand cu data de 5 august 2014", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Taierea de dobanda era asteptata de o parte dintre analisti, dupa ce nivelul acesteia a fost mentinut la sedinta de politica monetara din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%.
Analistii estimau, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei AnalistilorFinanciar-Bancari din Romania (AAFBR), ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august.
Analistii preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor
Ei preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 14:00
Pe partea de politici monetare mai este loc de relaxare daca se are in vedere definitia politicii monetare in sens larg, a declarat marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pe partea politicii monetare cred ca mai este ceva loc. Daca aveti in vedere definitia politicii monetare in sens larg si cu rezervele minime obligatorii de exemplu, mai avem si noi camp de, sa o numesc, relaxare. Preferam sa ii spunem adecvare la conditiile inflatiei", a declarat Mugur Isarescu, intrebat daca in perioada urmatoare va oferi timp bancilor sa se adapteze la noile decizii de politica monetara sau va lua in considerare o continuare a relaxarii politicii monetare.
BNR a redus, marti, dobanda de politica monetara la 4%, decizia Consiliului de Administratie /CA/ urmand sa intre in vigoare din data de 6 noiembrie 2013.
"In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an, de la 4,25%, incepand cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se mentioneaza in comunicatul citat. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:58
Banca Nationala a Romaniei a decis in sedinta de luni reducerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25 la suta pe an de la 4,5 la suta, incepand cu data de 1 octombrie.
Ca urmare a acestei decizii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca bancile comerciale vor trebui sa reduca dobanzile la credite, fiind in interesul lor, dar banca centrala este atenta in acelasi timp sa nu stimuleze reducerea dobanzilor la depozite.
Decizia vine in conditiile in care analistii estimeaza ca Romania va reusi sa se mentina in tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2013.
In plus, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara, se mai arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale.
Isarescu: Bancile comerciale au interesul sa ieftineasca creditarea
Este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei, dar nu mai este spatiu pentru reducerea dobanzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa sedinta Consiliului de Administratie al institutiei,... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 13:04
BNR ar putea lua decizia de a reduce cu inca 0,25 puncte procentuale dobanda cheie in prima parte a anului, a declarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
"Ne asteptam la o semenea decizie, nu este nicio suprpriza. Avem un mediu favorabil pentru banca centrala, inflatia este in scadere, este redusa deja si are perspectiva sa scada si in perioada urmatoare. Reducerea este practic justificata. BNR are un spatiu de reducere a dobanzii, dar nu e foarte mare. Noi mai vedem posibila inca o reducere de 0,25 puncte procentuale in prima parte a anului. Aceasta va depinde si de cum evolueaza lucrurile", a declarat Ionut Dumitru.
El sustine ca inflatia in scadere permite reducerea dobanzii, dar exista o constringere care este legata de mediul international, care este destul de ostil.
De asemenea, Ionut Dumitru declara ca daca efectul reducerii dobanzii se va vedea in dobanzile interbancare, atunci acesta se va simti si in cazul dobanzilor la creditele in lei. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 13:25
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru a declarat joi ca este posibil ca BNR sa mai opereze reduceri ale dobanzii cheie, dar ca nu este recomandat sa reduca si nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO).
"Este posibil (ca BNR sa mai reduca dobanda cheie - n.r. ). Nu stiu cat este de curand. Eu am dat semnalul. Am spus inca de data trecuta, in septembrie, ca BNR va reduce dobanda", a mentionat Croitoru.
Despre o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii, Lucian Croitoru a declarat ca o asemenea decizie nu este recomandata.
"Cand se pune problema ca s-ar putea, din cauza conditiilor din exterior....bancile pot sa apeleze la orice pentru a-si creste capitalizarea la 9%, inclusiv la reducere de expuneri. E ca si cand inviti la luarea banilor de aici si mutarea lor acolo. Cred ca o asemenea decizie nu este recomandata", a spus Croitoru.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.
Banca Centrala nu mai modificase dobanda cheie din luna mai 2010. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 09:20