Dupa ce a anuntat, joi, ca indicele IRCC, care a inlocuit ROBOR, se aplica si creditelor garantate de stat, Ministerul de Finante a realizat ca legislatia nu permite acest lucru si promite sa rezolve situatia.
Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale cu garantia statului, astfel incat noul indice de referinta trimestrial (IRCC), care a inlocuit ROBOR, sa poata fi aplicat pentru toate creditele garantate de stat, inclusiv pentru Prima Casa.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.
Apoi, Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa. BCR a transmis, insa, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.
Asadar, vineri, ministerul a anuntat ca aliniaza prevederile legale in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat.
Astfel, va fi modificata Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa". In acest fel, se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare, si anume... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 19:33
Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR incepand cu 2 mai, se aplica la creditele de consum si ipotecare standard, Prima Casa facand exceptie, potrivit prevederilor OUG 19, potrivit unor precizari ale BCR si CEC de vineri.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila. Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa.
Insa BCR a transmis, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.
"Din informatiile noastre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/2020 si OUG52/2016 - aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, exceptie Prima Casa. Prima Casa are pret reglementat de catre statul roman prin legislatie specifica, ROBOR 3M + marja de maximum 2%", a anuntat BCR.
Totodata, banca va mentine strategia de creditare cu dobanda fixa, care asigura mai multa predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobanda fixa, nu vor suferi niciun impact din punct de vedere al costurilor.
"In ceea ce priveste restul produselor, vom avea urmatoarele modificari: in cazul descoperitului de cont si a cardului de credit, vom inlocui ROBOR cu IRCC. In ceea ce priveste produsul de finantare pentru locuinta... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 13:19
Noul indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului, inclusiv programului Prima Casa, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care va inlocui ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.
"Regula includerii in formula de calcul a ratei de dobanda a indicelui de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare calculat trimestrial se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului - Programul Prima casa aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Masina, aprobat prin OUG 66/2014 si Programul INVESTESTE IN TINE, aprobat prin OUG 50/2018", se arata in comunicat.
Astfel, pentru creditele acordate in moneda nationala rata de dobanda va fi compusa din indicele de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, potrivit ministerului.
"Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.
Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 17:48
Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Senatorul PNL, Iancu Caracota, a declarat, marti, ca Guvernul ingroapa treptat programul "Prima Casa" prin reducerea fondurilor alocate.
Liberalul cere ca la rectificarea bugetara din acest an plafonul programului sa fie majorat.
Iancu Caracota sustine ca fondurile alocate in acest sunt cu 25% mai mici fata de anul trecut. Daca in 2017, programul beneficia de o finantare de 2,67 miliarde de lei, bugetul pentru acest an nu depaseste doua miliarde de lei.
"Prin reducerea finantarii cu 25% a Primei Casa, Guvernul ingroapa treptat cel mai de succes program, din ultimii ani, pentru tineri. Dupa ce anul trecut Guvernul PSD-ALDE a bagat mana in buzunarul tinerilor prin scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii, reducandu-le practic suma pe care acestia o vor primi in momentul in care vor iesi din campul muncii, acum a redus - prin Bugetul pentru 2018 - si sumele alocate programului Prima Casa, cel mai de succes mijloc de creditare pentru tineri din ultimii ani", sustine senatorul Caracota, intr-un comunicat remis Ziare.com
"Solicit Guvernului PSD-ALDE ca la prima rectificare bugetara sa majoreze plafonul alocat programului Prima Casa, astfel incat tinerii care doresc sa-si cumpere o locuinta in anul 2018, prin acest mijloc de creditare, sa atinga acest obiectiv. Programul reprezinta, de fapt, o investitie intr-un viitor mai sigur pentru tinerii nostri, de care Guvernul trebuie sa tina cont", a mai spus liberalul.
Senatorul PNL a afirmat ca lipsa perspectivei... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 11:33
Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei analizeaza oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul Prima Casa, insa acest lucru nu se va aplica incepand de anul viitor.
Informatia a fost oferita vineri de Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, prezent la o dezbatere pe teme imobiliare.
El a fost intrebat de jurnalisti daca exista intentia ca programul Prima Casa sa fie limitat doar pentru populatia cu venituri pana la cele medii.
"Programul Prima Casa a ajuns sa domine piata ipotecara, insa nu este atributul statului sa domine o piata care altfel are cerere si oferta semnificativa, deci ar trebui sa functioneze fara interventia statului. Sunt idei si sunt anumite lucruri care se analizeaza.
Si in cadrul Ministerului de Finante au fost discutii, si intr-un grup de lucru impreuna cu colegii de la Banca Nationala, ne uitam la anumiti indicatori si o sa vedem daca lucrurile vor duce la modificarea designului programului", a precizat Nanu.
El a amintit ca o prima modificare a programului a fost facuta anul acesta, cand a fost introdusa o garantare cu 50% pentru achizitia unei locuinte noi, iar, pentru celelalte, garantia a fost decisa la 40%.
"Masura unei targetari sociale ar face ca, practic, in plafoane chiar mai mici decat cele actuale, sa putem acorda garantii si sa facilitam accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineinteles,... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 14:37
Cresterea ROBOR si scaderea leului in fata monedei euro au dus la o criza pe piata imobiliara, dupa ce ratele creditelor au crescut.
Concret, in urma cresterii ROBOR rata unui imprumut Prima Casa in valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, s-a marit cu 160 de lei, arata Digi 24.
In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca multi romani s-au razgandit in privinta contractarii unui imprumut pentru casa.
"Rata are legatura cu gradul de indatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califica la 55, respectiv 65, in concluzie cauta apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum exista un blocaj. Cumpara un apartament mai mic si mai ieftin", a declarat Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari.
O alta problema o reprezinta si transferul contributiilor de la angajator la salariat, pentru ca romanii nu stiu in acest moment ce venituri vor avea.
"Avem o incredere scazuta din cauza cresterii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus", a spus Dragos Nichifor, analist financiar.
Si BNR a lansat azi un avertisment cu privire la ROBOR. Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, a spus ca din cauza ca acesta s-a majorat mult in ultima vreme, exista o categorie de debitori care este foarte... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 22:30
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.
"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.
Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".
S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el
Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
Legea darii in plata, care urmeaza sa fie retrimisa vineri in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ar putea anula programul Prima Casa, avertizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).
BNR sustine ca programul Prima Casa instituie statului roman o dubla calitate, de "garant personal" si de "garant financiar" din perspectiva diferentierii clare a notiunii de "riscuri" si a celei de "pierderi".
In acest context, daca institutia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a darii in plata aceasta se poate indrepta impotriva Statului (drept de regres), solicitand acoperirea diferentei, arata BNR.
Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis
"Conform legii darii in plata in forma actuala, garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept. In consecinta, banca nu mai poate recupera pierderea de la stat si, in aceste conditii, nu va mai acorda ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 10:19