Banca Nationala a Romaniei clasifica monedele virtuale, precum Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile si riscante, mentionand ca descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede, potrivit unui comunicat al bancii.
"In contextul evolutiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Nationala a Romaniei isi intareste pozitia exprimata prin comunicatul emis in martie 2015, cand atragea atentia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite in astfel de monede. Banca Nationala a Romaniei semnaleaza o crestere a interesului populatiei fata de monedele virtuale, in special Bitcoin, atat din perspectiva detinerii si tranzactionarii acestora, cat si ca afacere. Pe fondul lipsei reglementarilor si a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum si a diversificarii acestora, s-au amplificat riscurile financiare si reputationale la nivelul detinatorilor", se mentioneaza in comunicat.
Totodata, avand in vedere cresterea exponentiala din ultima perioada a pretului majoritatii monedelor virtuale, si a fluctuatiilor foarte mari inregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, institutia clasifica monedele virtuale drept active speculative, extrem de volatile si riscante.
"In scopul evitarii manifestarii riscului reputational la nivelul... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:58
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu crede in moneda virtuala bitcoin pentru ca nu este ceva palpabil, in contextul in care si Banca Centrala Europeana (BCE) are retineri in ceea ce priveste aceasta moneda, a declarat directorul compartimentului de reglementare a sistemelor de plati din cadrul BNR, Ruxandra Avram, in cadrul conferintei Digital Banking & Insurance.
"Noi ca banca centrala nu credem in bitcoini, pentru ca nu e ceva palpabil. BCE are si ea retineri in acest sens. Ne vom asigura sa nu existe pe piata produse riscante, care sa compromita clientii si sistemul bancar", a afirmat Avram, la conferinta organizata, joi, de revista The Diplomat.
Bitcoin este o moneda virtuala care permite transferul rapid al banilor, anonim si fara controlul unei autoritati centrale. Moneda este din acest motiv atractiva pentru cei care vor sa evite controlul capitalului.
Citeste si: Bitcoin, in deriva dupa ce hackerii au furat monede digitale in valoare de 65 de milioane de dolari
Valoarea totala a monedelor virtuale bitcoin aflate in circulatie la nivel global atinsese, in decembrie 2016, un nivel record de peste 14 miliarde de dolari. ...citeste mai departe despre "BNR nu crede in bitcoin" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 11:48
Banca Nationala a Romaniei (BNR) monitorizeaza tranzactiile prin intermediul monedelor virtuale de tipul Bitcoin si avertizeaza potentialii utilizatori ca aceste forme de instrumente sunt extrem de volatile si, in timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor, sustine Ruxandra Avram, sef Serviciu monitorizare sisteme de plati si sisteme de decontare din BNR.
"Reglementarile la nivel european sunt pe masa autoritatilor europene. Citind toate documentele si incercand sa monitorizam cat putem din piata nationala sau internationala a fenomenului 'virtual currencies' (monede virtuale - n.red.) suntem si ingrijorati si preocupati. (...)
Sunt o forma de instrumente extrem de volatile care, in timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor. Prin urmare, nimeni nu are obligatia de a accepta astfel de mijloace de plata, dar nimanui nu-i este interzis sa le utilizeze si sa le detina in scopuri personale", a explicat Ruxandra Avram.
BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii ...citeste mai departe despre "Oficial BNR: Sunt stupefiata ca BCE vorbeste de avantajele monedelor virtuale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 15:15
O casa din judetul Arad a fost vanduta, in premiera mondiala, conform participantilor la tranzactie, exclusiv in moneda virtuala Mcoin, lansata de cateva luni, iar fostul proprietar a incasat 55.000 de monezi, echivalentul a 20.000 de euro, sperand ca valoarea lor va creste rapid.
Tranzactia a avut loc miercuri seara, iar vanzatorul si cumparatorul afirma ca este o premiera mondiala comercializarea unui imobil in moneda Mcoin, care a fost lansata in urma cu cateva luni.
Casa este situata la cativa kilometri de municipiului Arad si are o suprafata de 90 de metri patrati. Este formata din living, bucatarie deschisa, un dormitor si o baie, dar are si parcare.
Vanzatorul, aradeanul Gelu Roman, a declarat, joi, ca tranzactia a avut loc miercuri, in fata unui notar, iar contractul prevede ca plata se face in moneda virtuala.
BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale
Aradeanul a incasat 55.000 de Mcoin, care in acest moment valoreaza ...citeste mai departe despre "Premiera mondiala: O casa din Arad, cumparata cu monede virtuale Mcoin" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 20:20
Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza evolutia noilor scheme de moneda virtuala pe care le asociaza cu eventuale riscuri asupra sistemului financiar si ii avertizeaza pe romani: O moneda virtuala precum Bitcoin nu e moneda nationala, nici valuta, nici moneda electronica!
"Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal", se arata intr-un comunicat transmis de BNR.
Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, puncteaza oficialii bancii Romaniei, mentionand ca se refera la intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica.
BNR: Cititi cu atentie raportul BCE
Utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana.
Institutia face referire si la avertismentele formulate de Autoritatea Bancara Europeana:
"De asemenea, Autoritatea Bancara Europeana a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpararii, detinerii si tranzactionarii monedelor virtuale si, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de moneda virtuala", se arata in documentul BNR. mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 15:05