Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.
Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.
"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.
Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
Senatorii din comisia Economica si din cea Juridica au decis, miercuri, intr-o sedinta comuna, ca programul "Prima Casa" sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Masura a trecut cu 8 voturi la 7, informeaza Digi 24.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea in plata sa fie introdus alineatul 4, in care se prevedea ca "prezenta lege nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul 'Prima Casa'".
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi sa nu se aplice creditelor acordate prin Programul 'Prima casa' si reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa, cu modificarile si completarile ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 15:19
Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a mentionat, vineri, ca reprezentantii institutiei au trimis cateva propuneri legate de proiectul de lege privind darea in plata, care sunt cuprinse intr-o scrisoare adresata parlamentarilor.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, el a precizat ca oficialii BNR isi doresc ca masura sa vina in ajutorul romanului cu probleme financiare.
Astfel, reprezentantii bancii centrale au propus ca darea in plata sa se aplice doar persoanelor fizice si doar imobilelor de resedinta, unde locuieste o familie, nu si unui teren, unei cladiri industriale sau unui roman care are 3-4 case.
De asemenea, BNR merge pe ideea unui plafon pentru credit, de 150.000 de euro, insa "chestiunea ramane a fi analizata si cuantificata de Parlament", potrivit lui Bogdan Olteanu.
Citeste mai departe despre "Propunerile BNR la legea darii in plata: Plafon de 150.000 de euro, iar casa sa fie resedinta" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 17:41