De la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, va fi redus. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta.
Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN.
Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin acest regulament sunt:
Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.
Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care a fost metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:
Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 10:29
Regulamentul pentru modificarea conditiilor de creditare aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei priveste indeosebi creditele mici, care sunt si cele mai periculoase, insa nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Aceasta reglementare priveste indeosebi creditele mici. Ele sunt si cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinte, in general au avut rate de neperformanta mai mici. Ratele mari de neperformanta au fost la creditele joase. In general, in Romania, nu a fost o avalansa de cumparari de locuinte si nu va fi nici de aici incolo, din pacate.
Daca facem niste socoteli o sa vedem ca in timp ce in Statele Unite ale Americii din totalul creditarii 20% erau credite de consum si 80% credite imobiliare, incoace spre Marea Britanie, Franta Germania, tot pe acolo, sau intre 70 si 80% credite pentru locuinte, prin Polonia si Cehia 50%, 40% prin Ungaria, la noi creditele pentru locuinte din totalul creditelor nu depaseau 20%. Tot pe aici vom ramane. In general, cine are bani sa-si ia o locuinta are si un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara", a spus Adrian Vasilescu.
Acesta a explicat ca, in momentul de fata, dupa sistemul vechi, media pietei in ceea ce priveste gradul de indatorare era... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 09:41
Banca Nationala a Romaniei nu are nicio preocupare pentru limitarea creditarii, insa doreste sa evite supraindatorarea populatiei, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), intrebat de jurnalisti despre eventualele masuri de limitare a gradului de indatorare a populatiei.
"Lucrurile sunt foarte limpezi. Banca Nationala nu are nicio preocupare pentru limitarea creditarii. Indiferent cum s-a exprimat guvernatorul, trebuie sa ii fie luat nu un cuvant, ci contextul, iar contextul in care a vorbit este foarte limpede. A explicat ca Romania are cea mai mica rata de intermediere a creditarii pe piata Uniunii Europene. Deci avem cea mai mica intermediere ca raport credite private la PIB, din toata Uniunea Europeana. Nu avem niciun interes sa limitam creditarea", a spus Vasilescu.
In ceea ce priveste creditele de locuinte, consilierul BNR a precizat ca datele care au venit recent de la Uniunea Europeana arata ca avem o stare care nu este deloc imbucuratoare a locuintelor in Uniunea Europeana, fiind pe unul dintre ultimele locuri.
"Daca ne uitam cu merge si cum a merg in anii din urma si in anii acestia creditul ipotecar o sa vedem ca schimbarile in bine le-au adus creditele din Programul Prima Casa. Pana la Programul Prima Casa romanii s-au imprumutat foarte putin prin credite ipotecare si si-au cumparat locuinte pe credite.
Din totalul imprumuturilor care s-au dat in America au fost 80% pentru locuinte, in Marea... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 16:52
Dobanzile pentru creditele ipotecare si de consum ar putea fi plafonate, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost adoptat de senatorii din comisiile de Buget, Economica si Juridica. Mai trebuie insa sa treaca de Senat si camera Deputatilor.
Aparent, se poate spune ca masura este buna, pentru ar micsora povara romanilor care au credite la banci sau la IFN-uri. O analiza a posibilelor efecte arata ca de fapt nu este deloc asa. Asta pentru ca exista riscul ca accesul la credite sa fie limitat, institutiile bancare sa introduca diverse comisioane de acordare a imprumuturilor si, in plus, masura ar putea duce la inflorirea... camatariei.
Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, a declarat pentru Ziare.com, ca daca proiectul de lege va fi adoptat in forma actuala, este posibil ca bancile sa nu mai acorde credite usor, iar populatia va fi prima care va avea de suferit.
"S-ar putea sa avem constrangere la accesul la credite. Asta este unul dintre pericole, adica la banci sa fie o inhibare sa dea credite si nu stiu daca mai ajuta populatia. In Europa sunt situatii extrem de diferite de la o tara la alta si toate intre ele sunt complet diferite si sunt complet diferite de ce s-a propus la noi.
Intentia este de a stabiliza dobanzile mai ridicate, dar raportarile sunt bazate pe niste studii de impact, aprofundate, atente. La noi cifrele nu stiu cum au fost alese. Situatiile sunt extrem de diferite, nu exista un calapod, trebuie spus foarte clar ca nu toate tarile au... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 00:00
Banca Nationala a Romaniei vrea sa limiteze, din nou, creditul pentru populatie, pe modelul care a mai fost aplicat pana in 2007.
Florian Neagu, directorul Directiei Stabilitate Financiara a institutiei, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei discuta cu bancile aceasta posibilitate, informeaza Profit.ro.
Motivul pentru care BNR vrea sa recurga la aceasta masura este ca expunerea bancilor a depasit pragul de alerta. Oficialul BNR a precizat ca in prezent sunt banci care acorda credite utilizand un grad de indatorare de pana la 70%, ceea ce inseamna ca un client poate accesa un imprumut a carui rata sa ajunga pana la 70% din salariul sau lunar.
"Finantarea acordata populatiei a depasit de cateva luni nivelul de semnal. Bancile acorda credite de consum in baza propriilor norme. BNR este doar notificata. Sunt institutii de credit care merg cu gradul de indatorare pana la 60-65, chiar 70% la suta, motivand ca aceste imprumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale caror venituri disponibile raman semnificative chiar si dupa plata ratelor. Studiile noastre arata, insa, ca persoanele cu venituri mari nu se comporta diferit de cele cu venituri mai mici, in cazul aparitiei unor situatii de stress", a spus Neagu.
Oficialul a mai spus ca, din cauza ca nivelul creditului pentru populatie se apropie de pragul maxim de la care BNR considera ca expunerea este periculoasa, apar riscuri atat pentru debitori cat si pentru stabilitatea financiara si economica.... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 19:06
Bancile au resimtit o scadere semnificativa a cererii pe segmentul cardurilor de credit in ultimele luni, dar pentru perioada urmatoare intentioneaza sa-si puna in practica strategii agresive de atragere a clientilor, prognozand o revenire in teritoriu pozitiv a cererii de consum. In fata acestor provocari, este posibil ca bancile sa se pregateasca sa puna in functiune noi facilitatii clientilor.
Cardul de credit a fost pentru multi romani "centura de siguranta" in plina perioada de criza financiara. Insa la ora actuala, costurile cardurilor de credit au cea mai mare greutate in influentarea clientilor de retail sa cumpere un astfel de produs. Tocmai de aceea, pentru a vedea care sunt cele mai bune carduri de credit si care sunt bancile care ofera cele mai mici costuri , Business24 a luat in considerare cardurile standard din oferta primelor cinci banci si a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.
Bancile penalizeaza diferit
De exemplu, daca ai alege cardul de cumparaturi de la BCR, limita de creditare este cuprinsa intre 500 si 20.000 lei, iar dobanda fixa este de 28%/an pentru cardurile negarantate si de 23%/an pentru cardurile garantat. Perioada de gratie este de pana la 53 zile in care dobanda este 0%. Comisionul de emitere card principal este de 20 lei, iar comisionul de administrare anuala a cardului este de 45 lei.
Punct BRD, cu o linie de credit de pana la 20.000 de lei, are cea mai scazuta dobanda practicata de bancile... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 14:30
Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va acorda luni bancilor comerciale cel mult sase miliarde de lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.
Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an.
De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.
Potrivit dealerilor, ca urmare a deciziei BNR, dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele ar putea urca.
Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,84% - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana. Dobanzile sunt in imediata apropiere a nivelurilor de vineri, de 4,83% - 5,32% pe an si similare celor de lunea trecuta.
Saptamana trecuta, opt banci comerciale au tras de la banca centrala 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Cea mai mare suma imprumutata de banci de la BNR printr-o licitatie repo a fost la 25 iunie, cand 11 banci comerciale au tras de la banca centrala 13,857 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 15:22
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.
Intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriaca de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.
Oficialii vor discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.
Propunerile, menite sa asigure mentinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialitati din Europa de Est, ingrijorate ca astfel de limitari pe creditare ar putea incetini cresterea economica din regiune.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al bancii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat sa comenteze informatiile. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:18
Limitarea creditului in valuta este oportunta, dar nu prin masuri administrative, spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, referindu-se la proiectul de regulament elaborat de BNR.Potrivit acestuia, este important ca piata sa functioneze corect.
Imprumuturile in valuta sunt alegerea corecta pentru cei ale caror venituri sunt tot in valuta, a mai spus presedintele CEC, adaugand ca pana la sfarsitul anului creditul de consum ar putea sa urce cu 4-5%.
"Ma bazez pe dorinta oamenilor sa duca o viata mai buna, de a avea o casa mai buna, de a avea o masina sau o vacanta mai buna.
Toate aceste lucruri au fost infranate in timpul crizei, iar acum criza este pe sfarsite", a declarat Ghetea, potrivit Mediafax.
Iata cele mai importante modificari pe care ar putea sa le faca BNR:
- garantie de 133% din valoarea creditului de nevoi personale
- scadenta unui credit de nevoi personale va fi de cel mult 5 ani
- creditele de consum cu garantie ipotecara vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum
- avans de 20% din valoarea creditului la cumpararea de bunuri
- creditele imobiliare in lei vor avea avans minim de 20%, cele in euro de 30% iar la cele in alte monede de 40%
- la analizarea riscului unui credit se va folosi cel mai prost curs al leului din perioada martie 2007
- martie 2011 dar si cea mai mare dobanda practicata de banca mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:14