Aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.
"Datele au fost transmise BNR de catre bancile comerciale la solicitare si nu includ informatii despre notificarile de dare in plata transmise, de exemplu, executorilor judecatoresti", a precizat Isarescu.
Potrivit BNR, valoarea creditelor contestate a depasit 1,12 miliarde lei, reprezentand 1% din totalul creditelor pentru populatie si... citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Isarescu anunta cati romani au scapat de datorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 12:59
Persoane care au interesul ca Legea darii in plata sa fie aprobata au inventat cazuri de persoane care s-ar fi sinucis din cauza problemelor cu bancile, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care considera ca ar trebui facuta o ancheta in acest sens.
Oficialul BNR s-a referit la relatarile din presa, despre cazuri de sinucideri din cauza bancilor, potrivit News.ro.
BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite
"Nu pot sa stiu tot ce se intampla in tara asta, nu am cum. Dar nu pot sa cred ca sunt cazuri de sinucideri din cauza bancilor si lucrurile au trecut asa, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic", a comentat Vasilescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"S-au facut afirmatii si s-au facut in fuga, as putea spune in bataie de joc, pentru ca nu a demonstrat nimeni ca exista aceste sinucideri. Presa este vinovata si toti ceilalti. Nu poti sa vorbesti despre asa ceva ...citeste mai departe despre "Vasilescu, BNR: S-au inventat cazuri de sinucideri din cauza bancilor pentru a sustine Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 15:32
Romania are cativa asi in maneca pentru a atrage mai multe investitii straine, insa mai are de lucrat la cateva capitole, iar Legea darii in plata este posibil sa puna pe ganduri oamenii de afaceri care ar putea "pompa" bani in economia tarii noastre.
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei sunt imbucuratoare, avand in vedere ca arata un trend pozitiv, dar ritmul de crestere este lent.
Investitiile straine directe au crescut pana la valoarea de 2,883 miliarde de euro in primele 11 luni din 2015, cu 761 de milioane de euro peste nivelul consemnat in perioada ianuarie - noiembrie 2014, potrivit BNR.
Problema este ca inca nu am ajuns la nivelul inregistrat inainte de criza. De exemplu, in 2009, tara noastra reusise sa atraga investitii straine de peste 3,3 miliarde de euro.
Iar un raport al Erste Group, compania-mama a BCR, arata ca alte tari din regiune au depasit de ceva vreme nivelul inregistrat atunci.
"Semnalele pozitive privind redresarea... citeste mai departe despre "Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 08:07
Darea in plata ar putea avea efecte negative asupra sistemului bancar, asa ca ar trebui ca Parlamentul sa faca o analiza serioasa pe aceasta tema, a cerut reprezentantul unui patronat al institutiilor financiare din Romania.
Proiectul de lege a fost dezbatut in comisiile Economica si Juridica ale Senatului, care s-au reunit, miercuri, si a fost luata decizia ca programul Prima Casa sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa
Anterior, marti, proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
Propunerile BNR au fost, insa, respinse. Specialistii ...citeste mai departe despre "Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 07:17
Senatorii din comisia Economica si din cea Juridica au decis, miercuri, intr-o sedinta comuna, ca programul "Prima Casa" sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Masura a trecut cu 8 voturi la 7, informeaza Digi 24.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea in plata sa fie introdus alineatul 4, in care se prevedea ca "prezenta lege nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul 'Prima Casa'".
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi sa nu se aplice creditelor acordate prin Programul 'Prima casa' si reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa, cu modificarile si completarile ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 15:19
Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
In schimb, propunerile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65% au fost respinse.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)
De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii.
Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 21:13
Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a mentionat, vineri, ca reprezentantii institutiei au trimis cateva propuneri legate de proiectul de lege privind darea in plata, care sunt cuprinse intr-o scrisoare adresata parlamentarilor.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, el a precizat ca oficialii BNR isi doresc ca masura sa vina in ajutorul romanului cu probleme financiare.
Astfel, reprezentantii bancii centrale au propus ca darea in plata sa se aplice doar persoanelor fizice si doar imobilelor de resedinta, unde locuieste o familie, nu si unui teren, unei cladiri industriale sau unui roman care are 3-4 case.
De asemenea, BNR merge pe ideea unui plafon pentru credit, de 150.000 de euro, insa "chestiunea ramane a fi analizata si cuantificata de Parlament", potrivit lui Bogdan Olteanu.
Citeste mai departe despre "Propunerile BNR la legea darii in plata: Plafon de 150.000 de euro, iar casa sa fie resedinta" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 17:41
Legea darii in plata, care urmeaza sa fie retrimisa vineri in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ar putea anula programul Prima Casa, avertizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).
BNR sustine ca programul Prima Casa instituie statului roman o dubla calitate, de "garant personal" si de "garant financiar" din perspectiva diferentierii clare a notiunii de "riscuri" si a celei de "pierderi".
In acest context, daca institutia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a darii in plata aceasta se poate indrepta impotriva Statului (drept de regres), solicitand acoperirea diferentei, arata BNR.
Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis
"Conform legii darii in plata in forma actuala, garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept. In consecinta, banca nu mai poate recupera pierderea de la stat si, in aceste conditii, nu va mai acorda ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 10:19
Legea darii in plata nu este in avantajul romanilor saraci, a precizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Aceasta lege, asa cum e ea, nu are viata lunga", a precizat acesta la Digi 24.
Adrian Vasilescu a spus ca nu a existat o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului pe aceasta tema, nici la nivelul opiniei publice, nici in Parlament.
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci
"Cred ca, in general, de doi-trei ani simt o degradare a discursului public in Romania si o fuga de dezbatere. Iar pe marginea acestei legi se polemizeaza intens. Nu de polemica are nevoie tara, nu de polemica are nevoie publicul in legatura cu aceasta lege absolut necesara. Aceasta lege are nevoie de analize care sa conduca inspre respectarea scopului legii si respectarea dreptului.
Plecam de la urmatoarea realitate: citesc expunerea de motive si vad ca apare aceasta masa cu trei picioare, e minimum ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:27