Romania se confrunta cu o inflatie de doua ori mai mare decat nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaratiile autoritatilor, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta de profil.
"Inflatia loveste fara sa tina seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populatia. Loveste", a spus el, la conferinta "Upgrade Romania: Solutii pentru finantarea marilor proiecte de investitii ale Romaniei", organizata de trustul de presa DC Media Group.
El a aratat ca, din 2017, Romania se confrunta cu o inflatie de 4% - 5% in conditiile in care inflatia ideala este 2%.
"In lumea asta, din America pana in Japonia, s-a ajuns la o conventie, ca inflatia trebuie sa fie 2%, considerata optima. Nici mai mult nici mai putin. 2% este ca un pahar de vin bun baut dupa masa, care actioneaza ca intaritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iata ca noi, din 2017, bem doua pahare la masa, pentru ca inflatia ideala trebuie sa fie 2%, iar noi avem 4-5% incontinuu, luna de luna, pe an, pe 12 luni", a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.
Conform acestor cifre,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:47
Dobanda si inflatia sunt indicatori aflati in stransa legatura, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a invatat sa intervina psihologic in piata, cu efecte imediate asupra preturilor, care incep sa scada, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR)
"Unele voci care critica BNR spun: ce banca e asta, care ne-a dat inflatie mare si dobanda mare? Parlamentari, prezenti incontinuu in dezbaterile televizate, pun mereu aceasta intrebare.
Dar dobanda si inflatia sunt surori siameze. Practic, inflatia mare cere o dobanda mare.
Alta critica: BNR ne face aceasta inflatie de buna intelegere cu Guvernul - am citit in stirile de ieri.
Cum s-au inteles ei? Guvernul sa se faca ca preseaza BNR ca nu face si nu drege, iar BNR sa faca o inflatie mare ca sa manance din cresterea de salarii, pentru ca Guvernul nu mai are bani. Aberatie mai mare ca asta nu exista", a sustinut Vasilescu.
El a explicat ce face practic BNR in aceste conditii.
"Dupa fiecare soc, pentru ca aici este ca in chirurgie: nu faci o operatie in timpul crizei, la fel si aici, o interventie pe soc, pe preturi care explodeaza la energie electrica, la energie termica, la combustibil, la gaze, orice interventie este inutila.
Astepti sa treaca socul si vin doua luni in care ai coborat inflatia. Si vine iar un soc si iar nu intervii in soc sau daca intervii trebuie sa fii sigur ca interventia poate sa cada bine", a aratat oficialul BNR.
Potrivit... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:47
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, vede o inasprire a politicii monetare mai devreme decat s-a preconizat anterior, in conditiile in care inflatia a revenit dupa prima scadere a preturilor de consum de la caderea comunismului.
Majorarea cererii interne a stimulat ritmul de crestere al economiei Romaniei, unul dintre cele mai rapide din Uniunea Europeana, si ar putea compensa complet efectele deflationiste ale celor mai recente reduceri de taxe adoptate de Guvern, a afirmat Mugur Isarescu intr-un interviu publicat miercuri de Bloomberg.
Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar
Primul raspuns al BNR la revenirea preturilor de consum va viza ingustarea coridorului de dobanda folosit pentru gestionarea lichiditatilor, si acest lucru s-ar putea intampla anul acesta, a explicat seful BNR.
"Intentionam sa reactionam mai rapid, dar nu prin modificarea dobanzii de politica monetara. Dupa modificarea ...citeste mai departe despre "Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 20:31
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, in sedinta din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
'CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare', se precizeaza in comunicatul BNR.
Din vara anului trecut si pana in prezent, Banca Centrala a decis, in sase randuri, reducerea dobanzii de politica monetara.
Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.
In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar in 4 februarie a mai taiat 0,25 puncte procentuale din dobanda,... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:31
Romania are nevoie de dublarea procentului de 2% crestere economica din prezent, pentru a recupera decalajele fata de UE, dar fara sa "strice" nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent si inflatie, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2%, avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica, am vrea ca unul din cei patru de 2%, cresterea economica, sa se dubleze, fara ca ceilalti trei de 2% sa nu se strice, sa ramanem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate sa fie si mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie sa platesti datoriile - si 2% inflatie, pentru ca asta inseamna stabilitate, incredere, capacitatea de a-ti dezvolta planul viitor", a afirmat Isarescu la seminarul "Romania investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la BNR.
Seful bancii centrale a comentat ideea, "indrazneata, interesanta", ca ar trebui introdus in constitutie un nivel minim de crestere economica de 5%, iar in cazul in care n-ar fi atins Guvernul sa-si dea demisia.
"Am reactionat si eu si alti colegi economisti subliniind ca aceasta crestere economica nu depinde de un clic si am lansat o intrebare simpla, fundamentala, ca cei care au lansat ideea sa verifice daca in vreo constitutie din lume, peste 200, exista o asemenea prevedere. Ce reflecta insa o asemenea propunere indrazneata? Reflecta o... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:20
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care au determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an, de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013. Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari invoca mai multe argumente care sa le sustina pesimismul.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:55
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care creeaza pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) o baza a unei decizii de continuare a relaxarii politicii monetare, sustin analistii contactati de Business24. Odata scapata de aceste "griji", Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit analistilor.
"Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:32
Banca Nationala a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013, prognozeaza Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), pe baza unui sondaj intern.
"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013.
In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013", se arata in document, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.
Printre analistii care sunt de parere ca BNR va decide scaderea dobanzii cheie in sedinta din 30 septembrie se afla si Dorina Cobiscan, membru AAFBR si analist BCR.
"Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:35
Inflatia se poate tempera in 2010 chiar sub intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), in conditiile unei recesiuni mai puternice decat se anticipa, a declarat marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de NewsIn. "In 2010, inflatia poate merge chiar sub banda BNR, ceea ce poate fi problema", a spus Croitoru. Acordul cu FMI, publicat la inceputul acestei luni de institutia cu sediul la Washington, arata ca BNR trebuie sa se consulte cu FMI daca inflatia depaseste cu mai mult de 1% o tinta de final de trimestru sau daca este sub intervalul din jurul tintei.
Pentru finalul lunii iunie, tinta de inflatie este de 6,4%, pentru finalul lui septembrie - de 5,7%, iar pentru decembrie - de 4,5%.
Pentru finalul anului viitor, FMI a stabilit un punct central al inflatiei de 2,5%. Croitoru a aratat ca sectorul privat a facut pana in prezent ajustari insuficiente in termeni de costuri, salarii si numar de angajati, pe baza asteptarilor ca redresarea economiei va fi mai rapida.
Pe de alta parte, el a subliniat ca in trimestrele doi si trei, contractia economiei ar putea fi "semnificativa", chiar mai mare decat in primul trimestru al acestui an.
"Cifra de 6,2% din primul trimestru ar putea fi depasita de comprimarea economiei in trimestrele doi si trei. Sunt rate pe care fiecare le calculeaza, dar este posibil ca rezultatele sa ii surprinda pe multi", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.
Datele... mai mult
Marti, 16 Iunie 2009, ora 14:25