Cel mai mare depozit constituit la sucursala Bank of Cyprus din Romania si transferat in urma cu trei saptamani la Marfin Bank Romania depaseste 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane euro), ceea ce echivaleaza cu garantii pentru 1.300 de credite Prima Casa.
Depozitul a fost constituit chiar de Fondul de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutie unde actionar majoritar este statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, potrivit mai multor surse din piata bancara.
Pe langa garantiile acordate pentru creditele atrase de intreprinderile mici si mijlocii, FNGCIMM este institutia prin care Guvernul acorda garantii la creditele ipotecare, prin programul Prima Casa.
Potrivit acelorasi surse, un depozit mai mare ar fi fost constituit de catre un dezvoltator imobiliar, insa drept colateral la un credit atras de la Bank of Cyprus, iar acea suma nu a facut obiectul acordului cu Marfin Bank Romania.
Fiind vorba de o suma atat de mare, plasamentul a fost o decizie a Consiliului de Administratie al Fondului, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerul Economiei si Agentia pentru IMM-uri.
Potrivit Bancii Comerciale Romane, una dintre institutiile cele mai active din programul Prima Casa, valoarea medie a unui credit pentru locuinte se situeaza la nivel national la circa 38.000 de euro (165.000 de lei).
In aceste conditii, suma depusa la Bank of Cyprus de catre... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 18:08
BNR va interveni pentru stabilizarea bancilor aflate in dificultate prin participarea Fondului de garantare a depozitelor, in calitate de administrator sau actionar al bancii, la majorarea capitalului social, Ministerul Finantelor urmand sa imprumute Fondul daca banii sunt insuficienti, a anuntat Guvernul.
Prevederea a fost introdusa de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica OU 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, ca urmare a ultimelor negocieri cu Fondul Monetar International.
"In conditiile implementarii aranjamentului de tip stand-by intre Romania si Fondul Monetar International si in contextul mentinerii unei situatii economice internationale tensionate, care determina cresterea riscului la adresa stabilitatii financiare, devine necesara optimizarea utilizarii resurselor Fondului. Una dintre masurile de stabilizare ce poate fi adoptata de BNR consta in implicarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, in calitate de administrator-delegat si, dupa caz, de actionar al institutiei de credit aflate in dificultate", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
El a aratat ca, in calitate de actionar, Fondul de garantare trebuie sa participe la capitalul institutiei de credit "supusa masurii de stabilizare", intr-o proportie care sa-i asigure exercitarea controlului asupra respectivei institutii. In situatia in care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente, necesarul va fi acoperit... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 10:31
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va putea finanta operatiuni ce implica preluarea de active cu asumarea de pasive ale unei institutii de credit intrate in incapacitate de plata sau pentru care BNR a instituit administrarea speciala de catre o alta banca, potrivit unui proiect de ordonanta.
Resursele financiare (ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare- n.r.) vor fi utilizate pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate, sau, dupa caz, pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transfer de depozite garantate, in conditiile stabilite de lege, iar cele prevazute la alin. (1) lit. d) vor fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost acordate (...)
Fondul va finanta, inclusiv prin emiterea de garantii, operatiuni ce implica transferul de depozite garantate ale unei institutii de credit participante si pentru care suma ce ar urma sa fie platita de Fond in cadrul respectivei operatiuni este mai mica decat cea a compensatiilor de platit pentru respectivele depozite.
In acest sens, Fondul are obligatia de a pune la dispozitia administratorului special, in conformitate cu solicitarea acestuia, informatiile privind valoarea compensatiilor de platit si, respectiv, finantarea solicitata", se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit legislatiei, in functie de calitatea activelor institutiei de credit aflate in stare de faliment, bancile care preiau integral sau... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 15:52
Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro, decizia fiind luata in sedinta de marti a Guvernului, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anunta Mediafax.El a amintit ca bancile au posibilitatea sa majoreze acest plafon minim de garantare, pentru a atrage cat mai multi bani de la clienti.
Potrivit ministrului, decizia de majorare a plafonului de garantare a depozitelor bancare are un impact financiar negativ estimat la 590 milioane lei.
Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere, in luna octombrie, un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca angajatii bancilor sau persoanele aflate la conducerea institutiilor de credit nu vor mai putea face parte din Consiliul de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), iar de la inceputul anului plafonul de garantare va creste de la 50.000 euro la 100.000 euro.
Astfel, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.
In prezent, Consiliul de... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:59
Guvernul a decis majorarea fondului din care se acorda ajutoare de stat pentru IMM-uri de 20 de ori, de la 5 la 100 milioane euro, urmand ca firmele sa primeasca ajutoare nerambursabile in valoare totala de 20 milioane euro in 2009 si de cate 40 milioane euro in 2010 si 2011, precizeaza NewsIn."Pana astazi, in cadrul acestei scheme care prevedea acordarea nerambursabila a 200.000 de euro pentru intreprinderile eligibile, valoarea totala a acestei scheme a fost pentru trei ani de 5 milioane de euro. Astazi (miercuri n.r.) am decis sa majoram valoarea acestei scheme de ajutor de stat de 20 de ori, la 100 de milioane (de euro n.r.) ", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.Pogea a spus ca, in 2009, Guvernul intentioneaza sa "plateasca efectiv" 20 de milioane de euro, iar in 2010 si 2011 - cate 40 de milioane de euro. Potrivit ministrului, de acest ajutor vor beneficia sute de intreprinderi.
De la inceputul anului au fost depuse 62 de cereri care au acordul de principiu pentru finantare, iar valoarea totala estimata a proiectelor de investitii este de 6,9 milioane de euro.
Pogea a precizat ca, in afara de aceasta schema de ajutor de stat, Ministerul Finantelor Publice ofera alte doua scheme de ajutor pentru sustinerea investitiilor, astfel incat valoarea ajutorului de stat nerambursabil pentru mediul de afaceri se ridica in 2009 la 146,3 milioane de euro.
Prin celelalte doua scheme se acorda ajutoare pentru investitii de... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 10:13
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea dreptul sa stabileasca, fara sa mai astepte decizia instantelor judecatoresti privind insolventa, cand o institutie de credit nu mai poate rambursa un depozit si plata acestuia intra in competenta Fondului de Garantare, dupa modificarea legislatiei."Legislatia va fi modificata astfel incat activarea asigurarii depozitelor (Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare - n.r.) sa depinda de decizia BNR, care va stabili cand o institutie de credit, din cauza circumstantelor financiare proprii, nu poate returna un depozit si nu are nicio perspectiva sa aiba aceasta capacitate. Dupa adoptarea acestui amendament legal, activarea garantarii depozitului nu va mai depinde in mod necesar de hotararea unei instante de a deschide procedura de insolventa, care poate fi intarziata din cauza posibilelor dificultati legale", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, care citeaza documentele convenite de autoritatile romane cu Fondul Monetar International (FMI).
In acelasi timp, termenul de incepere al platilor va fi redus de la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii la 9 luni, cum este in prezent, la 21 de zile de la decizia BNR privind imposibilitatea returnarii depunerii, informeaza Mediafax.
Un proiect de directiva a Comisiei Europene propune ca din 2011 plata sumelor din depozite sa inceapa in termen de patru zile.
Rata de schimb aplicata pentru conversia depozitelor in valuta in cazul platii de la Fondul de Garantare va fi cea calculata in ziua... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 09:40