Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an.
In acelasi timp, Banca Centrala a stabilit sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an.
Consiliul de administratie al BNR a decis si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Aceasta este a opta sedinta consecutiv cand BNR pastreaza dobanda cheie la 2,50% pe an.
In luna mai 2018, BNR a majorat dobanda cheie de la 2,25% la 2,50% si a mentinut-o in urmatoarele sapte sedinte - din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie, 6 noiembrie, 8 ianuarie 2019, 7 februarie 2019, 2 aprilie 2019.
La ora 15:00, guvernatorul BNR Mugur Isarescu va sustine o declaratie de presa in care va prezenta detalii pe acest subiect
Ce este dobanda de politica monetara
Rata dobanzii de politica monetara (RPM) reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata.
Cand aceasta coboara, creste oferta de bani, politica monetara este considerata expansiva si actioneaza ca un stimul pentru economie, bancile comerciale, populatia si companiile beneficiind de rate mai mici ale imprumuturilor.
Totodata, atunci cand rata dobanzii creste, scade oferta de bani, politica monetara este considerata restrictiva, accesul la credite este... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 13:34
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat decizia luata luni de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale de a majora dobanda de politica monetara de la 2,25% la 2,5% pe an, precizand ca vine in contextul noilor date despre inflatie.
Potrivit guvernatorului BNR, noul scenariu al prognozei privind inflatia arata ca aceasta va mai creste usor iar apoi se va plafona in urmatoarele luni.
"In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.
Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", a declarat Mugur Isarescu.
BNR a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 16:16
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, mentinerea dobanzii cheie la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
In plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 9 februarie.
Anunt de ultima ora de la BNR: Ce se intampla cu costul creditelor
Ca urmare a deciziei BNR in legatura cu mentinerea la acelasi nivel a dobanzii cheie, costul creditelor va ramane neschimbat.
O decizie anticipata
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a mentine dobanda cheie la ...citeste mai departe despre "BNR, decizie in legatura cu dobanda cheie - Ce se intampla cu costul creditelor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 13:07
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina dobanda-cheie la minimul istoric de 1,75 la suta pe an.
Anuntul a fost facut dupa sedinta Consiliul de administratie al BNR.
Iata toate deciziile luate joi de banca centrala:
- Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an;
- Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 12 la suta de la 14 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016;
- Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8 la suta.
In consecinta, costul creditelor va ramane neschimbat.
Citeste mai departe despre "Anunt de ultima ora de la BNR: Ce se intampla cu costul creditelor" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 13:07
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.
Consiliul de Administratie al bancii centrale modificase la inceputul lunii februarie dobanda cheie la 5,50%, iar la sfarsitul lunii martie la 5,25% pe an.
In noiembrie 2011, Banca Nationala a Romaniei (BNR) redusese dobanda cheie la 6%, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%.
Totodata, banca centrala a mentinut miercuri ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de miercuri, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:29
BNR va reduce in luna mai pentru cea de-a cincea sedinta consecutiv dobanda cheie, cu inca 0,25 puncte procentuale, la 5%, insa este putin probabil sa continue relaxarea conditiilor de politica monetara dincolo de acest nivel, potrivit estimarilor analistilor.
"O noua taiere de 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale - n.r.) pare acum probabila (...) Principala tema a comunicatului de presa (in care BNR anunta decizia de joi - n.r.) o reprezinta tensiunile de pe pietele locale ale bancilor mama care opereaza prin subsidiare in Romania, sugerand ca banca centrala ar putea lua masuri pentru stimularea creditarii, compensand pentru mediul extern dificil", se spune intr-o analiza a ING.
ING considera ca efectuarea de noi reduceri ale dobanzii cheie dincolo de 5% par putin probabile, insa nu pot fi excluse.
Expertii bancii britanice Barclays se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca inca odata dobanda de politica monetara, la sedinta de la inceputul lunii mai, pentru ultima data in acest ciclu de ajustare.
Scaderea dobanzii cheie cu inca 0,25 puncte in mai este asteptata si de analistii Raiffeisen intr-o nota recenta, cu conditia ca situatia de pe pietele externe sa nu se deterioreze semnificativ.
De asemenea, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) indica un nivel de 5% al dobanzii pentru finele acestui an.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:44
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, incepand cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
Banca centrala modificase dobanda cheie la 6% la inceputul lunii noiembrie 2011, dupa ce o mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la inceputul anului 2011, BNR a redus dobanda cheie la 5,75%, potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Totodata, banca centrala a mentinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2012, in cadrul careia va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al sedintelor dedicate politicii monetare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 13:31
BNR ar putea lua decizia de a reduce cu inca 0,25 puncte procentuale dobanda cheie in prima parte a anului, a declarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
"Ne asteptam la o semenea decizie, nu este nicio suprpriza. Avem un mediu favorabil pentru banca centrala, inflatia este in scadere, este redusa deja si are perspectiva sa scada si in perioada urmatoare. Reducerea este practic justificata. BNR are un spatiu de reducere a dobanzii, dar nu e foarte mare. Noi mai vedem posibila inca o reducere de 0,25 puncte procentuale in prima parte a anului. Aceasta va depinde si de cum evolueaza lucrurile", a declarat Ionut Dumitru.
El sustine ca inflatia in scadere permite reducerea dobanzii, dar exista o constringere care este legata de mediul international, care este destul de ostil.
De asemenea, Ionut Dumitru declara ca daca efectul reducerii dobanzii se va vedea in dobanzile interbancare, atunci acesta se va simti si in cazul dobanzilor la creditele in lei. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 13:25
Consiliul de administratie al bancii centrale a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute, potrivit unui comunicat transmis de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Banca Centrala nu a mai modificat dobanda cheie din luna mai 2010, potrivit NewsIn.
In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.
Banca centrala a mentinut joi si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.
In comunicatul de joi, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 13:33