Grecia seamana pe zi ce trece cu un bolnav aflat in coma profunda, pe care "medicii" de la Bruxelles il tin in viata pe cale artificiala in speranta ca, la un moment dat, va reveni la viata.
In tot acest timp, rudele bolnavului (oamenii de afaceri greci) incearca pe toate caile sa evite sa plateasca oalele sparte de acesta in timpul vietii, stiindu-se cu portareii (FMI, CE, Germania etc.) la usa.
Un tablou sinistru, dar care zugraveste sugestiv situatia dintr-o economie odinioara debordanta, imbolnavita de excesele financiare ale unei clase politice puse pe capatuiala.
Din toata aceasta situatie ar putea avea de castigat rudele de la tara (Romania, Bulgaria si chiar si Turcia) care asteapta cu bratele deschise pe cei care vor sa fuga cat mai repede, anticipand inmormantarea si impartirea datoriilor.
O descriere plastica facuta de analistii de la Keysfin, o relatare pe masura situatiei demna de telenovele in care se afla Grecia, o tara cu actori politici fara talent, inclinati spre tragedie. Greaca, bineinteles.
"Curbele de sacrificiu pe cale sa fie instituite in Grecia, in scopul 'insanatosirii' economiei si platii datoriilor uriase facute de guvernele ce s-au suscedat in ultimii 20 de ani la Atena ar putea avea un efect pozitiv pentru Romania, multi oameni de afaceri aratandu-si disponibilitatea de a-si muta business-urile la noi in tara, mai ales in sectorul serviciilor, agriculturii, comertului si turismului", afirma analistii de la KeysFin, care au stat... mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 09:46
Autoritatile au luat in calcul riscul unui cost mai mare in ceea ce priveste finantarea Romaniei in piata, avand in vedere situatia din Grecia, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Nu are cum sa nu ne faca sa ne gandim, pe toti cei care sunt foarte aproape de Grecia. Toate institutiile financiare sunt institutii care actioneaza in Romania in baza prevederilor legale din Romania. BNR, stim foarte bine, face o monitorizare stricta, evitam orice fel de risc pe aceasta zona. Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legata de partea de finantare a Romaniei in piata, risc care a fost luat de noi in calcul", a spus ministrul.
Acesta a precizat ca la nivelul ministerului au fost luate in calcul mai multe scenarii.
Grecia joaca in continuare dur - Ministrul de Finante a venit cu mana goala. Ce va face Tsipras - LIVE
"Am calculat mai multe scenarii cu mai multe cresteri care ar putea sa aiba loc in functie de ceea ce se intampla in Grecia, ...citeste mai departe despre "Teodorovici explica cum ar putea fi afectata Romania de criza din Grecia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 18:33
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a dat asigurari, la o zi dupa referendumul din Grecia cu privire la reformele solicitate de creditorii internationali, ca bancile romanesti cu capital grecesc nu dau motive de ingrijorare.
Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Suciu le-a recomandat persoanelor cu conturi in aceste banci sa isi pastreze banii in aceste institutii, pentru a nu pierde dobanda.
Grecia a spus NU Europei - LIVE
"Da, suntem cu ochii pe aceste banci. Suntem prudenti, nu suntem ingrijorati, dar suntem prudenti pentru ca nu stim incotro se indreapta aceasta criaza. Bancile romanesti cu capital grecesc nu sunt semne de ingrijorare, tocmai ca am monitorizat din timp ceea ce se intampla. Nu e neaparat o surpriza, discutiile sunt de mai mult timp si am avut timp sa pregatim un scenariu", a explicat reprezentantul Bancii Nationale.
Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie
"BNR nu vrea sa linisteasca de dragul de a ...citeste mai departe despre "Exista motive de ingrijorare pentru bancile romanesti cu capital grecesc? Ce spune purtatorul de cuvant al BNR" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 22:14
Grecia este nevoita sa se intoarca la negocieri cu creditorii internationali, dar ar putea fi obligata sa aplice, singura, masuri de austeritate mult mai dure decat cele cerute de institutiile financiare, avand in vedere ca are de platit pensii, salarii si trebuie sa deschida bancile, pentru ca tara nu poate ramane inchisa, sustine Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"In Grecia, cred ca este bine sa asteptam in primul rand deciziile forurilor europene. Acolo, entuziasmul de aseara si de azi-noapte deja incepe sa se stinga si multe semne de intrebare au aparut imediat dupa ce s-a anuntat, in cursul diminetii, decizia ministrului de Finante de a demisiona. Pentru mine este limpede de ce a luat aceasta decizie.
Grecia a spus NU Europei - LIVE
Probabil incep si grecii sa inteleaga ca Grecia, din moment ce nu vrea sa iasa din UE, si nu vrea, nu vrea sa iasa din zona euro, si nu vrea, in conditiile astea este nevoita sa se intoarca la ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Grecia ar putea lua masuri de austeritate mai dure decat cele cerute de creditori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 18:21
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a incercat sa linisteasca romanii, miercuri, in legatura cu criza din Grecia.
El a reiterat faptul ca nu exista banci grecesti in Romania. "Toate sunt subsidiare, adica banci romanesti cu capital grecesc. De asemenea, in primele cinci cele mai importante institutii ale sectorului bancar autohton nu avem nicio banca romaneasca cu capital grecesc, doar 2 sunt in top 10, insa nivelul lor de solvabilitate e peste medie", a explicat Isarescu, intr-o conferinta de presa.
De asemenea, guvernatorul BNR a mai spus ca nu exista nicio influenta directa a deciziilor luate in Grecia asupra bancilor din tara noastra.
"Acestea (bancile - n.red.) sunt persoane juridice romane, se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR. In consecinta, eventualele masuri ale autoritatilor elene de restrangeri ale miscarilor de capital nu se aplica si noua", a punctat Isarescu.
Bancile elene din Romania pot face fata ...citeste mai departe despre "BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 16:05
Leul resimte undele de soc transmise de criza din Grecia, insa Banca Nationala a Romaniei va apara moneda nationala, astfel ca nu va fi depasit cursul de 4,52 lei/euro decat temporar, sustin analistii bancari.
Grecia, al 12-lea ceas: Chiar daca va fi salvata de UE, nu scapa de reforme LIVE
Luni, cu o zi inainte de expirarea termenului la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, euro a atins nivelul maxim al ultimelor 5 luni.
Pentru ca ajunsese la pragul 4,50 lei/euro, BNR a intervenit in piata, iar cotatia a ajuns, marti, la 4,4735 lei/euro.
Curs valutar: Leul creste spectaculos, in ciuda crizei din Grecia
Insa ce s-ar putea intampla in continuare cu moneda nationala? Ziare.com a stat de vorba cu Ciprian Dascalu, economist-sef la ING Bank, care ne-a explicat patru chestiuni arzatoare pe aceasta tema.
Cat de mult resimte moneda nationala socul venit din partea elenilor?
Leul resimte o presiune de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia si leul romanesc: 4 intrebari esentiale despre moneda nationala" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 07:36
Grecia "inoata" in ape tulburi, avand in vedere ca discutiile de la finalul saptamanii trecute cu creditorii internationali nu au avut niciun rezultat, astfel ca intreaga regiune, inclusiv Romania, isi face griji in legatura cu efectele pe care le-ar avea izbucnirea unei noi crize elene.
In cadrul celui mai negru scenariu, monedele din statele aflate in vecinatate ar putea suferi o lovitura, in conditiile in care Atena detine un procent important din sistemul bancar al statelor din Europa Centrala si de Est.
"Nu consideram ca leul romanesc este cea mai vulnerabila moneda din regiune la situatia din Grecia si la o eventuala iesire a acestei tari din zona euro, desi, pe hartie, ar trebui sa fie in cea mai proasta pozitie din regiune, in conditiile in care aproximativ 13% dintre activele bancare romanesti sunt controlate de banci grecesti.
De fapt, prezenta in piata valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si faptul ca este pregatita sa intervina de fiecare data cand moneda o ...citeste mai departe despre "Barca grecilor se scufunda - Va fi leul tras la fund?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 07:32
Ai credite sau depozite la bancile elene din Romania? Consultantii financiari te sfatuiesc sa-ti iei masuri de precautie intrucat o iesire a Greciei din zona euro ar putea "zdruncina" sistemul bancar romanesc.
Banca Centrala Europeana a declarat ca va opri temporar operatiunile monetare cu unele banci grecesti in urma declaratiei facute de presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, care preciza ca BCE nu va face compromisuri cu privire la principiile cheie pentru a mentine Grecia in zona euro.
BCE efectueaza operatiuni de refinantare numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.
"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat si ne asteptam ca acest lucru sa se intample in curand, bancile isi vor redobandi accesul la operatiunile de refinantare ale BCE", au declarat reprezentantii Bancii Centrale.
Decizia vine dupa ce Mario Draghi a recunoscut pentru prima data ca statul elen ar putea parasi zona euro.
"O iesire a Greciei din zona euro a fost vazuta ca o absurditate pana acum. In prezent, acesta devine scenariul de baza", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chertered Bank din Londra.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 13:16
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR sustine ca Romania trebuie sa se astepte la noi valuri de criza, asa cum a fost cel din 4 august, cand au cazut bursele.Criza a inceput in America in vara lui 2007 si de atunci s-a extins. America este in recesiune din 2008, si de atunci este si Romania. Recesiunea a avut cateva valuri: un val a fost si in data de 4 august, cand au cazut bursele, a declarat Vasilescu la Realitatea TV.Vasilescu sustine ca acel moment nu poate fi catalogat drept "crack" pentru ca nu a fost niciun balon speculativ."Vor fi si alte valuri. Criza va continua. Romania este intr-un paradox: traim intr-o criza economica fara sa avem criza financiara", sustine Vasilescu.
In plus, consilierul guvernatorului Bancii Nationale spune ca acordul cu institutiile care ne-au imprumutat este si a fost programul anticriza pregatit de Romania.
"Romania a trait 5 ani sub un val de valuta. Au intrat 16 miliarde de euro pe an, in medie, intre 2005 - 2008. In momentul in care, in toamna lui 2008, acest flux s-a intrerupt, Romania s-ar fi sufocat, daca nu facea acordul cu FMI", a explicat Vasilescu.
"Chiar daca datoria publica a Romaniei creste vertiginos, totusi, tara noastra ramane la un plafon sub cel maxim admis de UE. Suntem acum la 38%, inca ne putem imprumuta fara sa lezam relatiile cu UE. Europa are tari cu datoria publica peste nivelul PIB-ului. Grecia si Italia sunt sus de tot. Chiar si Germania are datoria mare. La noi inca este bine", a declarat... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 19:18