Expansiunea economica a cunoscut in primul trimestru o accelerare mai consistenta decat cea anticipata, ajungand la 5%, de la 4,1% in trimestrul IV 2018, in timp ce rata anuala a inflatiei a ramas constanta la 4,1% in luna mai, semnificativ deasupra intervalului tintei de 2,5%, potrivit minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 4 iulie 2019.
"Membrii Consiliului au remarcat ca expansiunea economica a cunoscut in trimestrul I o accelerare mai consistenta decat cea anticipata - la 5,0 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul IV 2018 - in conditiile unei neanticipate reamplificari a dinamicii ei trimestriale, ceea ce face probabila o crestere mai pronuntata a excedentului de cerere agregata decat cea previzionata pentru acest interval. Consumul gospodariilor populatiei a redevenit principalul contributor la avansul economic, asa cum s-a anticipat - in conditiile unei puternice dinamizari a cumpararilor de marfuri si servicii -, secondat, insa, din nou de variatia stocurilor, al carei aport solid din ultimele patru trimestre este dificil de atribuit unor comportamente economice fara echivoc, implicit de natura sa sporeasca incertitudinile asociate cresterii economice", se arata in document.
In acelasi timp, aportul formarii brute de capital fix a revenit in mod neasteptat in teritoriul pozitiv, dar exclusiv ca urmare a revigorarii constructiilor noi. S-a sesizat ca, pe acest fond, contributia cererii interne la dinamica PIB a crescut... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:19
Romanii cu credite in lei continua sa plateasca rate mai mari, chiar daca Guvernul a inlocuit ROBOR-ul cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Asta pentru ca cei care au deja imprumuturi se raporteaza in continuare la ROBOR.
Iar indicele a urcat miercuri la 3,34%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,32% la 3,39%, cel mai mare nivel din 1 martie, cand a fost tot 3,39%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
ROBOR a fost inlocuit cu un alt indice. Nu pentru toata lumea
Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit vineri printr-o ordonanta de urgenta.
Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus vineri, dupa sedinta de guvern, ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.
"Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR.
Ratele la creditele cu dobanda... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 12:14
Pentru a opri cresterea indicilor ROBOR, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, luni, a opta operatiune repo din acest an si cea mai mare din ultimii 17 ani, de cand sunt afisate datele de pe site-ul institutiei: 16,65 miliarde de lei.
Anterior, cea mai ridicata operatiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind facuta la 25 iunie 2012, la o dobanda de 5,25% si o scadenta la 7 zile.
Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.
Economistii se asteptau la operatiunea repo.
"Lipsa de cash a continuat vineri, in conditiile in care ratele de finantare care includ randamente tranzactionate au accelerat de la un obisnuit 5% pana la 8%. Credem ca BNR va injecta lichiditate, astazi, prin intermediul operatiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul", se mentioneaza intr-o analiza a ING Bank, semnata de Ciprian Dascalu, economistul sef, si Valentin Tataru, economist.
Mai mult, economistii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu si Laurian Georgescu, au precizat, inca de la inceputul acestei luni, ca lichiditatea din piata este de asteptat sa fie scazuta in octombrie, care este o luna de varf in ceea ce priveste platile catre bugetul de stat.
Pe scurt, la finalul fiecarei luni, lichiditatea din piata... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 22:03
Cresterea indicelui ROBOR vine inaintea anuntului de luni al Bancii Nationale a Romaniei referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri ca banca centrala nu va mai injecta lichiditate in piata, sustine Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania.
"Cresterea ROBOR vine inaintea anuntului de luni al BNR referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri privind neorganizarea unor operatiuni repo de injectie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piata monetara preconizat pentru noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va incepe cu data de 24 octombrie. In lipsa unui angajament din partea bancii centrale privind organizarea consecventa a operatiunilor de piata, aceasta incertitudine se reflecta in cresterea cotatiilor ratelor de dobanda. De asemenea, probabil piata considera ca presiunile de depreciere ale leului observate in ultima perioada, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrala sa limiteze operatiunile de injectie de lichiditate", a declarat pentru AGERPRES Ciprian Dascalu.
Acesta a precizat ca este de asteptat ca indicele ROBOR la 3 luni sa incheie anul 2018 la un nivel de 3,20%.
"Ne asteptam ca ROBOR la 3 luni sa incheie acest an in jur de 3,20% pe fondul reechilibrarii lichiditatii pe piata monetara data cu realizarea deficitului bugetar preconizat si dupa scadenta unei emisiuni de titluri de stat de peste 8 miliarde lei", a spus... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:17
ROBOR-ul se afla, la ora actuala, acolo unde ar trebui sa fie, avand o evolutie normala, dar ne preocupa impactul pe care l-ar putea avea asupra capacitatii de onorare a datoriilor pentru companii si populatie, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Creditul nu face parte directa din PIB, ci este o sursa de finantare a unor componente din PIB. Poate sa aiba o influenta indirecta. Din punct de vedere practic, ce s-a intamplat in ultimul an? A crescut creditul, chiar si cu aceasta crestere a ROBOR-ului, care este o evolutie, pana la un punct, normala, in sensul ca a fost o perioada in care acesta a fost decuplat de la rata dobanzii de politica monetara in jos.
A fost un exces de lichiditate pe piata, iar acum acest exces de lichiditate s-a reglat si ROBOR-ul este unde teoretic ar trebui sa fie, adica mai sus de dobanda de politica monetara si mai jos de rata dobanzii Lombard, adica de rata dobanzii la care Banca Centrala imprumuta, daca este nevoie, bancile comerciale.
In aceasta marja, ROBOR-ul poate varia. Poate au fost si asteptari ca noi vom creste rata dobanzii si poate au fost niste cresteri temporare in anticiparea deciziei noastre, poate a fost perioada de constituire a rezervei minime obligatorii... Insa este o evolutie normala intre aceste doua limite, dar asta nu inseamna ca nu ne ingrijoreaza impactul pe care il poate avea in economie, mai ales asupra capacitatii de onorare a... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 11:44
Romanii care si-au luat credite in lei anul trecut scot acum mult mai multi bani din buzunar pentru plata ratelor. Si asta din cauza ca ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut galopant in ultimul an.
Mai exact, daca in urma cu fix un an ROBOR-ul era 0,65%, luni a ajuns la nu mai putin de 3,24%. Asadar, ratele romanilor au crescut chiar si cu pana la 500 de lei, in functie de suma imprumutata.
Insa din ce cauza a crescut atat de mult ROBOR-ul intr-un singur an si la ce nivel putem sa ne asteptam ca va ajunge pana la finele anului? Poate BNR sa mai domoleasca cresterea sau se gandesc bancile sa schimbe modul de calcul al dobanzilor astfel incat romanii cu credite sa fie mai putin afectati?
Din pacate, raspunsurile la aceste intrebari nu sunt unele imbucuratoare pentru cei care au in momentul de fata credite in lei. Mai ales pentru cei care au contractat un credit anul trecut cand ROBOR-ul era la un nivel foarte scazut si si-au facut anumite calcule in functie de rata calculata la acea vreme.
BNR nu are legatura cu ROBOR
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru Ziare.com cine si cum calculeaza indicele ROBOR in fiecare zi, precizand ca Banca Centrala nu are nicio legatura cu cresterea sau scaderea indicelui.
"Piata dezbaterilor este poluata de tot felul de opinii ca BNR este vinovata pentru cresterea ROBOR. BNR nu face parte insa din acest joc. Lucrurile se petrec... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 08:23
Ratele calculate la ROBOR sunt mai mari acum si pentru ca salariile si veniturile sunt mai mari, cresterea economica e mai mare, iar Banca Nationala va prefera dobanda mai mare pe leu decat deprecierea acestuia, sustine Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).
"Banca Centrala va prefera dobanda mai mare pe leu decat deprecierea acestuia.
Aceasta predilectie a Bancii Nationale pentru un curs stabil este un format cu care aproape ne-am obisnuit - al relatiei congruente intre politica monetara si fiscala.
Avantajul competitiv si comparativ national nu mai depinde doar de pozitia individuala a fiecarei politici economice, ci si de operationalizarea lor impreuna.
Bancherii centrali apar mai preocupati de politica fiscala. Asteptarile noastre mari de crestere economica aduc si asteptari de inflatie.
ROBOR a devenit subiect de interes mai ales, pentru ca a fost des utilizat in perioada de criza economica a dobanzilor foarte mici.
Iar dobanzile mici sugereaza economia comportamentala si stimuleaza marjele mari care se adauga acestor indicatori de piata, de tip ROBOR (...) Intr-o economie de piata functionala, ratele calculate la ROBOR sunt mai mari acum si pentru ca salariile si veniturile sunt mai mari, iar cresterea economica e mai mare (dubla fata de cea mondiala, tripla fata de cea europeana), deci si inflatia este natural mai mare, aproximativ, in acelasi raport ca si cresterea economica", a declarat pentru... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 11:48
ROBOR, rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele, a urcat joi pe piata interbancara la nivelul de 2,07% la trei luni, de la 2,06% miercuri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii decembrie 2017. Pe data de 28 decembrie 2017, indicele se situa la 2,08% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, acesta a ajuns, joi, la 2,38% pe an, de la 2,37% miercuri.
Conform datelor BNR, la inceputul anului, ROBOR era la 2,05%.
Acest indice este folosit de banci la calcularea ratelor dobanzilor pentru creditele in lei, deci cresterea lui constanta inseamna ca romanii vor avea rate din ce in ce mai mari. mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 14:38
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a participat, marti dimineata, la sedinta Consiliului de administratie al BNR, unde sunt asteptate sa fie luate decizii importante de politica monetara.
Participarea unui ministru de Finante la o astfel de sedinta a fost o premiera, astfel ca jurnalistii au vrut sa afle cum a fost luata aceasta decizie. "A fost o discutie avuta cu premierul, cu presedintele partidului", a lamurit Misa situatia, confirmand ca Liviu Dragnea si Mihai Tudose au fost cei care l-au trimis la BNR.
Cat despre subiectul fierbinte al ultimelor zile - cresterea galopanta a ROBOR si, deci a ratelor romanilor cu credite, ministrul de Finante nu a putut spune prea multe lucruri concrete.
"A fost o discutie tehnica. Intalnirea a avut ca scop in principal intarirea colaborarii intre Ministerul Finantelor, Guvern, BNR. Fiecare dintre noi are rolul lui. Participarea mea a constat in discutii tehnice legate de evolutia ROBOR si de a vedea care este pentru viitor cea mai buna abordare de a impleti politica fiscala cu cea monetara, pentru a face ca lucrurile sa fie mai stabile pentru cetateni, pentru cei care iau credite de la banci, care au de platit rate la banci", a spus Misa, prcizand ca orice detaliu concret pe acest subiect va fi facut public de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
La insistentele jurnalistilor pe subiect, ministrul de Finante a admis insa ca exista probleme de lichiditate in piata, fapt ce a influentat cresterea ROBOR. Precizam ca saptamana... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 13:10