Legile apar fara analiza de legalitate si ne trezim cu legi care incalca legi, iar Curtea Constitutionala le declara neconstitutionale, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la legile privind contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar..
"In Parlament se discuta in Comisa Juridica pe analiza de oportunitate a legii, dar nu si pe analiza de legalitate. Si astfel ne trezim cu legi in care se spune "prin derogare de la Codul civil". Cum Dumnezeu sa spui asa, prin derogare de la Codul civil! Legile asa apar, fara analiza de legalitate si daca nu se face analiza de legalitate sigur ca ne trezim cu legi care incalca legi, ajung la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala spune ca sunt neconstitutionale. Si avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constitutionala si Curtea Constitutionala a spus nu sunt constitutionale", a afirmat Adrian Vasilescu la "The Financial Conference".
El a adaugat ca fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cand a iesit la pensie s-a intalnit cu jurnalistii si le-a spus ca lasa in urma 14.000 de legi confuze, adica interpretabile.
Adrian Vasilescu a precizat ca dreptul lumii face posibila interpretarea legilor cand ele sunt interpretabile sau confuze. In opinia sa, legile se interpreteaza in primul rand literar, "sa vezi daca din punct de vedere al literei legii lucrurile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:02
Legea privind darea in plata, asa cum este acum redactata, nu raspunde unei probleme sociale, ci ii avantajeaza pe cei care au cumparat imobile inainte de criza, in scop speculativ, si poate genera falimentul unei banci, a declarat, vineri, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.
"Va spun cu certitudine ca s-au cumparat, de catre persoane fizice, terenuri, apartamente pe scari de bloc, case de vacanta, terenuri agricole in scop speculativ. La momentul cumpararii s-a sperat ca se va obtine o suma mai mare, dar caderea pietei a facut ca sa nu mai poata fi vandute. Intrucat pretul nu asigura rambursarea creditului, acesta a devenit restant, iar anumite prevederi din contract ar face ca debitorul sa plateasca nu numai cu terenul, ci si cu alte bunuri pe care le detine.
Legea (privind darea in plata - n.red.) prevede transferul oricarui imobil, or, legea, asa cum este redactata in momentul de fata, vorbeste de transmiterea catre creditor a ...citeste mai departe despre "Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 19:24
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Dupa ce in ultima vreme Guvernul a facut "jocul" bancilor in razboiul clauzelor abuzive sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistra pierderi insemnate, acum tot Guvernul este cel care "taie aripile" institutiilor de credit si decide ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze sa fie aplicate de la 1 octombrie 2013, ceea ce va insemna pierderi de miliarde de lei pentru banci.
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis in sedinta de miercuri sa nu aprobe actul normativ.
OUG 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori aduce mari sperante clientilor bancilor si fiori reci pentru bancheri.
Ce pierderi pot consemna bancile pe clauzele abuzive
In studiu de impact asupra sistemului bancar realizat de BNR la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International se regasesc pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate.
Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca, actiune care ar genera si cea mai mare pierdere pe care ar putea sa o inregistreze sitemul bancar.... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:35
In mai putin de o luna ar trebui sa intre in vigoare modificarile pe legea de care se tem bancile: 193/2000. Daca pana cum, o instanta putea dispune modificarea clauzei doar pentru consumatorul care a intentat procesul, in noua varianta judecatorii pot cere modificarea unei clauze considerate abuzive in toate contractele de credit incheiate de banca.
Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.
Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu modificarea Codului de Procedura Civila, insa, la solicitarea FMI masura a fost amanata cu jumatate de an pentru a realiza un studiu de impact. Acest ragaz a dat posibilitatea reprezentantilor bancilor sa faca lobby pentru a obtine modificarea legii astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.
Bancile au cerut ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au militat la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceselor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit. In timp ce bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare, avocatii clientilor sustin ca sunt alte interese la mijloc. In primul rand, procesele la Inalta Curte... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:05
Standardizarea contractelor de credit ar mari gradul de transparenta in cazul accesarii unui imprumut, un alt efect fiind acela de limitare a riscului juridic la modul general, a declarat miercuri, Alexandru Paunescu, seful Departamentului Juridic, din cadrul BNR.
Declaratia lui Alexandru Paunescu a fost facuta in cadrul conferintei "Noile tendinte in finantarea imobiliara", desfasurata miercuri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Termenii contractuali trebuie deslusiti si agreati in momentul incheierii contractului si nu ulterior, in instanta, asa cum se intampla in numeroase cazuri. Standardizarea contractelor de credit la nivel de sistem ar contribui, in primul rand, la uniformizarea abordarii termenilor contractuali, crescand totodata gradul de transparenta in cazul accesarii unui imprumut", a afirmat Alexandru Paunescu.
Potrivit acestuia, BNR nu poate impune standardizarea contractelor de credit, un astfel de demers revenind exclusiv bancilor comerciale. "Din fericire, Romania nu s-a confruntat pana in prezent cu o criza bancara in adevaratul sens al cuvantului, insa am invatat din experienta altora ca niciodata nu putem fi prea prudenti. In acest context, tema conferintei de astazi reprezinta o noua incercare de adaptare la criza", a mai spus Paunescu. mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:44
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in noiembrie cu 1,3% fata de nivelul din octombrie, la 223,82 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 7,6%, potrivit datelor prezentate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe segmente, creditarea in lei a crescut cu 1%, pana la 81,53 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 1,4%, la echivalentul a 142,29 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a coborat cu 0,5%, la 35,29 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,9%, la valoarea echivalata in lei de 69,25 miliarde.
Creditarea companiilor a sporit cu 2,2% pe componenta in lei, la 46,24 miliarde lei si a avut un avans de 1,9% pe cea in valuta, la 73,04 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in noiembrie cu 2,5% fata de luna similara din 2010, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 5,6%.
Creditele in lei acordate companiilor au crescut in noiembrie, in ritm anual, cu 13,2%, iar cele in valuta au sporit cu 11,9%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 5,8% in ritm anual la finalul lunii noiembrie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 8,7%.
Creditul guvernamental s-a majorat in noiembrie cu 3,8%, pana la 65,67 miliarde lei. La 30 noiembrie 2011, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 12,7% (8,9% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2010.... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:12
Bancile au redus in octombrie dobanzile la creditele nou acordate populatiei in euro cu 0,6 puncte procentuale, la 5,89%, dar si ratele la imprumuturile nou contractate in lei de firme, care au coborat sub 10% pentru prima data de cand sunt disponibile datele, adica din ianuarie 2007, potrivit BNR. Totusi, dobanda medie la creditele in euro nou acordate populatiei se mentine peste nivelul din iunie, in conditiile in care rata a crescut in iulie cu 1,5 puncte, la 7,31%, nivel maxim dupa august 2009.
Dobanda medie la creditele in euro acordate firmelor au urcat usor in octombrie, la 5,53% in cazul imprumuturilor noi si la 5,7% pentru cele aflate in sold.
Per total, bancile au practicat o dobanda medie de 6,37% la creditele aflate in sold si o rata de 5,64% pentru noile imprumuturi.
Pe de alta parte, bancile au redus in octombrie si dobanzile la depozitele in euro ale societatilor nefinanciare, de la 2,51% la 2,39%.
In ceea ce priveste dobanzile la lei, bancile au redus dobanzile atat la depozite, cat si la credite, cel mai mare declin fiind inregistrat in cazul ratei la imprumuturile nou acordate firmelor.
Dobanda medie la imprumuturile nou acordate in lei firmelor a coborat in octombrie cu 0,65 puncte procentuale fata de septembrie, la 9,86%.
Datele BNR sunt disponibile incepand cu ianuarie 2007, iar rata medie la creditele noi ale firmelor nu s-a situat in aceasta perioada sub 10,3%.
Bancile au diminuat si dobanzile la imprumuturile noi ale populatiei in lei, de la... mai mult
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 18:20
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are datoria de a se asigura ca bancile nu exagereaza in ce priveste inasprirea standardelor de acordare de creditelor care ar putea duce la diminuarea ofertei de credite, a spus miercuri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, potrivit NewsIn."Este datoria BNR sa atraga atentia bancilor asupra exagerarii in intarirea standardelor dincolo de un punct care poate complica situatia. O dezintermediere agresiva nu face bine pe termen mediu sectorului bancar", a explicat Popa.
Viceguvernatorul a explicat ca masura de inasprire a conditiilor de acordare a creditelor a fost benefica in perioada crizei, insa ulterior poate avea efecte negative. Popa a mai spus ca e nevoie de o relansare sustenabila a creditarii in intreaga economie, cu o revenire intr-un interval de durata al creditarii in special catre sectorul privat, cu accent pe creditarea in lei.
"Companiile mici sufera mai mult decat cele mari, ca urmare a contractiei finantarii bancare", a mai spus viceguvernatorul BNR.
mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 12:20