Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului National de adoptare a monedei euro.
"Trebuie sa fim constienti cu totii ca aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolva automat problemele unei economii, ba poate chiar sa le agraveze, ci este o etapa a procesului de convergenta, iar pentru derularea adecvata a acestuia sunt extrem de importante coerenta si sustenabilitatea politicilor economice", a avertizat guvernatorul BNR.
Acesta a recomandat o abordare sustenabila a atingerii convergentei reale a economiei romanesti in detrimentul grabei.
"Sporirea rezilientei economiei romanesti si a potentialului ei de crestere sunt evolutii benefice si in sine, nu doar din perspectiva adoptarii monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvata si armonioasa pe termen mediu si lung, Romania are oricum nevoie de progrese substantiale in planul asigurarii robustetii economiei nationale. Acestea nu trebuie in nici un caz tratate ca sacrificii facute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenta lina si sustenabila, un principiu calauzitor important este de a evita inscrierea pe o traiectorie divergenta, cu alte cuvinte de a nu rataci drumul, de a o apuca pe o alta cale decat cea care duce spre zona euro. In batalia pentru convergenta, trebuie sa fim atenti sa evitam... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 10:19
Romania ar putea intra in sistemul cursurilor de schimb, o antecamera a zonei euro, in 2024, unde trebuie sa ramana cel putin doi ani pana la adoptarea monedei unice, a anuntat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Isarescu a subliniat ca 2024 este un orizont rezonabil de intrare in sistemul cursurilor de schimb, la Profit Financial Forum.
"Orizonul rezonabil, pentru a intra in sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar inainte, ca dureaza doi ani sau mai mult", a spus guvernatorul.
Anterior, ministrul Finantelor indicase drept data de aderare la moneda unica anul 2024, ceea ce presupunea intrarea in sistemul ratelor de schimb cel mai tarziu in 2022.
"Nu este dupa cum vrea guvernatorul, unul sau altul, este o decizie politica, dar este o decizie de mare responsabilitate", a adaugat Isarescu.
Guvernatorul a subliniat ca Romania trebuie sa intre pregatita in zona euro, care nu este o zona de convergenta.
"Zona euro nu este o uniune de convergenta. Si Romania a intrat in UE si a avut cel mai ridicat nivel de convergenta. (...) Nu este un sprint, este o cursa de rezistenta", a adaugat Isarescu.
Profit Financial Forum este o conferinta care reuneste presedintii principalelor banci comerciale, lideri ai companiilor de consultanta, economisti, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si de protectia consumatorilor si in care vor fi discutate probleme legate de sectorul bancar, institutiile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 12:43
"Vreti o alta criza in zona euro?", i-a replicat speriat europarlamentarul german Markus Ferber lui Jean-Claude Juncker, dupa ce presedintele Comisiei Europene a vorbit, miercuri, despre planul sau privind extinderea eurozonei si initierea discutiilor pe aceasta tema inclusiv cu Romania si Bulgaria.
Reactia din partea aliatului Angelei Merkel a fost starnita de vicepresedintele CE Valdis Dombrovskis, care a preluat si retransmis, sambata, mesajul presedintelui Juncker, relateaza Daily Express.
Markus Ferber crede ca deschiderea negocierilor privind adoptarea monedei euro in Romania si Bulgaria ar duce la o noua criza de tipul celei care a zguduit din temelii in 2015 Grecia si Uniunea Europeana.
In timpul discursului despre viitorul Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a zorit statele din zona non-euro sa adopte moneda unica, pentru ca uniunea sa fie mai puternica dupa Brexit, care se va produce in 2019.
Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euroJuncker vrea summit european la Sibiu, in prima zi dupa BrexitJuncker promite ca si est-europenii vor manca alimente de aceeasi calitate ca restul UEJuncker: Statul de drept nu este optional in Uniunea Europeana!Juncker cere crearea unui Fond Monetar European si a unui Minister European de Economie si Finante
Tarilor care fac acest pas li s-a promis ajutor tehnic si financiar, iar Bulgaria deja si-a exprimat intentia clara de a adera la zona euro, scrie sursa citata.... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 20:17
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustine ca tara noastra nu are ce cauta in zona euro cu o mentalitate de tipul "mesterul Manole".
"Romania sta foarte prost, cultural vorbind, in ceea ce priveste cum ar trebui sa fie atunci cand va intra in zona euro. O sa exemplific cu trei domenii: efort continuu si nu heirupism, spirit comunitar si nu individualism, respectarea angajamentelor, a contractelor si a semnaturilor puse pe tratate", a explicat miercuri Lazea, la o dezbatere privind aderarea Romaniei la zona Euro.
In ceea ce priveste efortul continuu, economistul-sef al BNR este de parere ca societatea romaneasca functioneaza pe principiul mesterului Manole.
"La noi, societatea are suflu scurt, se apuca de o chestie, dureaza cateva luni, se schimba Guvernul, se ia totul de la zero. Proiectele lungi, care sa se continue in timp, peste ciclul electoral, se pot numara pe degetele de la o mana.
Cu o asemenea mentalitate noi nu avem ce sa cautam ...citeste mai departe despre "Economistul-sef al BNR: Noi nu avem ce sa cautam in zona euro. Sa fie foarte clar!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 21:20
Anul 2019 a devenit o tinta nefezabila pentru aderarea Romaniei la zona euro, din cauza faptului ca anuntarea obiectivului nu a fost urmata de o foaie de parcurs clara, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"2019 nu a fost neaparat, la momentul anuntarii sale, o tinta imposibila. Noi am calificat-o drept una foarte ambitioasa si am laudat aptitudinile de ancora pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o tinta nefezabila pe masura ce anuntarea ei nu a fost urmata de elaborarea unui plan de actiune si de punerea sa in practica.
Relansarea discutiei in aceasta vara de catre presedintele Romaniei poate crea premisele unei asemenea constructii institutionale.
(...) Desigur, vedem si cealalta fata a monedei: discutiile publice despre legislatie care sa duca la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenta nominala sa fie si ele incalcate, ne indeparteaza de un asemenea obiectiv", a explicat joi Olteanu in cadrul ...citeste mai departe despre "Adopta Romania euro in 2019? BNR, tot mai sceptica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:23
Romania mai are pasi de parcurs pana la adoptarea euro, care trebuie realizata la momentul potrivit, iar pana atunci trebuie sa se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales sa evite greselile privind politicile economice, intrucat corectiile sunt dureroase, a declarat seful BNR, Mugur Isarescu.
"Avem multe de facut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp.
Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale", a afirmat Isarescu la conferinta "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe", organizata de Euromoney.
Cand vrea Ponta referendum pentru aderarea la zona euro
Acesta a vorbit despre cresterea eficientei in sectoarele energiei si transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu somajul ...citeste mai departe despre "Ce spune Mugur Isarescu despre "marea provocare" a Romaniei pentru aderarea la euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:00
Expertii Bancii Nationale a Romaniei vor lucra impreuna cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma Romania catre Uniune Bancara, avand in vedere ca nu exista nicio experienta in acest sens, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte de profil.
Potrivit sursei citate, aceasta cale va fi urmata, ulterior, si de alte tari care vor intra in acest mecanism.
"Nu exista nicio experienta in acest sens, in nicio tara europeana, nici la Banca Centrala Europeana, de aceea, fiind primul caz, lucram impreuna cu BCE. A existat o consultare institutionala si a existat si o consultare personala intre guvernator si presedintele Draghi (Mario Draghi, presedintele BCE - n.r.) in care s-a stabilit ca este foarte bine ca, in loc de o comunicare formala intre cele doua institutii, sa lucram impreuna pentru a descoperi o cale pe care apoi speram, si spera si BCE, sa mearga si alte tari din afara zonei euro care, ca si noi, sunt obligate prin tratatul de aderare sa adopte euro si implicit, sa intre in Uniunea Bancara", a explicat Bogdan Olteau.
BNR va fi responsabila cu procesul de integrare
El a mai spus ca decizia a fost deja luata de factorul politic, iar BNR va fi responsabila cu procesul de integrare.
"Decizia (de aderare la Uniunea Bancara - n.r.) a fost luata si anuntata de catre cei care aveau prerogativele sa o faca. Noi, Banca Nationala, suntem intr-o foarte mare masura responsabili de transpunerea acestei decizii in... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:04
Aderarea la euro in 2015 este un deziderat promovat atat de mediul politic cat si de reprezentantii BNR.
In acelasi timp, aceiasi oficiali observa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa majora, ridicand astfel intrebarea care ar fi de fapt data realista cand tara noastra ar putea sa faca parte din zona euro.
Presedintele Traian Basescu a reiterat importanta acestui pas pentru Romania si mentinerea tintei ca tara noastra sa adere la euro in 2015, de mai multe ori pe parcursul acestui an.
Aderarea la euro, o obligatie
Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala
Basescu a aratat ca pentru Romania nu se pune problema de a respecta sau nu conditiile de aderare la zona euro, deoarece acest proces reprezinta o conditie a Tratatului prin care Romania a devenit membra UE. Problema este, conform declaratiilor presedintelui dupa Consiliul European de toamna, cat de repede tara noastra va reusi sa-si tina promisiunile pentru care deocamdata a primit o derogare din partea partenerilor europeni.
Traian Basescu a declarat, dupa aceeasi reuniune, ca a insistat ca Romania sa devina parte atat a uniunii bancare, cat si a Tratatului fiscal, pentru ca altfel riscam ca tara noastra sa ramana "decuplata" de la ce se intampla in zona euro, iar orice intarziere "este o pierdere pentru Romania".
Tot presedintele a observat insa ca "trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa", iar prin faptul ca inca nu facem... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:16
Valentin Lazea, economist-sef al BNR, a anuntat ca este dificil pentru Romania sa adere la euro in 2015, subliniind, printre alte motive, convergenta reala si structura economiei romanesti. In acest sens el a amintit de faptul ca agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.
"Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii. In primul rand ar trebui sa intram in ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reala nu sunt criteriile de convergenta nominala, ci cele de convergenta reala", a declarat Lazea, citat de Agerpres.
Oficialul a atras atentia si asupra eforturilor pe care le presupune aderea la zona euro, dar il considera, cel putin pe termen lung, un castig.
"Aderarea la euro inseamna ca nu trebuie sa ai o pozitie de automultumire si ca abia atunci incepe, cu adevarat, munca mai grea", a precizat Valentin Lazea.
Economistul a adaugat insa apoi: "Chiar daca aceasta Uniune va dura doar... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:41