Tudor Tim Ionescu a fost angajat la Cancelaria Băncii Naționale a României, în departamentul sustenabilitate și economie verde, în funcția de „consultant strategie”.
Numirea a avut loc în urmă cu o lună.
Știrea publicată de Economedia vine la doar câteva luni după ce Viorica Dăncilă a fost numită de asemenea consultant al guvernatorului BNR, pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde. Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net este de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informațiilor G4Media.ro.
Tudor Tim Ionescu a fost viceprimar al Bucureștiului din partea ALDE și consilier general în Primăria Capitalei, în perioada 2016-2020. A fost ani buni pe prima pagină a tabloidelor, când era într-o relație cu Oana Zăvoranu.
Tudor Tim Ionescu susține, pe profilul de Linkedin, că vorbește fluent patru limbi străine, la care mai adaugă și chineza și olandeza. În profilul său menționează că a terminat Universite Libre de Bruxelles.
În 2011, presa tabloidă publica un film, pretinzând că protagonistul este Tudy, care se masturbează într-o toaletă publică în timp ce-i face declarații de amor Oanei Zăvoranu. O filmare similară a apărut în 2012. ...citeste mai departe despre "Încă o angajare cu iz scandalos la BNR: Tudor „Tudy” Ionescu a ajuns consultant de strategie și va fi coleg cu Viorica Dăncilă" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Iulie 2021, ora 18:28
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care la 1 august va implini 72 de ani, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel incat sa ii includa la exceptii si pe membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca acestia sa aiba posibilitatea sa isi desfasoare activitatea si dupa implinirea varstei de 70 de ani, releva date analizate de Profit.ro.
Potrivit proiectului de lege, persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani. Guvernul a stabilit, insa, si exceptii de la interdictia cumulului pensiei cu salariul in sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Romane, dar nu si pentru membrii din conducerea BNR, noteaza Profit.ro.
Acum, guvernatorul BNR arata ca in cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui act de numire in functie in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, si care au implinit varsta de 70 de ani anterior intrarii in vigoare a legii - cum este cazul sau. El arata ca lipsa acestor prevederi poate conduce la... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 16:35
Casa de vinuri a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a inregistrat in 2020 o cifra de afaceri de peste 5,2 milioane de lei.
In 2019, datele arata o cifra de afaceri de 4,1 milioane lei.
Profitul net raportat in 2020 este de 1,8 milioane lei, dublu comparativ cu 2019, conform Profit.ro.
Firma are 22 de angajati.
Afacerea cu vinuri a guvernatorului BNR a raportat astfel cele mai bune rezultate de la lansare, releva date analizate de Profit.ro.
WorldItineraries, site specializat in prezentarea destinatiilor turistice de lux, a publicat in 2017 un articol in care elogia Casa Isarescu, spatiul de cazare aflat pe proprietatea viticola a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, despre care spunea ca domina un peisaj bucolic din varful unui deal, cu vedere la lac si munte.
Din descriere nu lipseau nici pisica si cainele proprietatii, Jolie si Hunter. Materialul era insotit de fotografii in care aparea Mugur Isarescu in tinuta lejera, in pantaloni scurti si cu tricou inscriptionat "David Bowie/Live in Japan", sau in tinuta office, alaturi de fiul sau, Costin. ...citeste mai departe despre "Casa de vinuri a guvernatorului BNR a facut profit dublu in anul pandemiei. Comparatia cu 2019" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Iunie 2021, ora 13:13
Rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021.
Datele se desprind din minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 15 martie 2021.
"In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au evidentiat perspectiva vizibil modificata a inflatiei, aratand ca rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021. Totodata, dupa previzibila corectie descendenta ampla din debutul anului viitor, ea este asteptata sa urce din nou deasupra punctului central al tintei si sa ajunga la finele orizontului prognozei la 2,8 la suta - peste nivelul de 2,4 la suta din proiectia precedenta", se spune in minuta BNR.
Cum va influenta pretul combustibilului
Conform sursei citate, s-a observat ca valorile mai inalte si in crestere usoara ale ratei inflatiei din anul curent, dar si ajustarea lor descendenta din debutul anului viitor, sunt atribuibile integral actiunii factorilor pe partea ofertei, mai cu seama impactului tranzitoriu al scumpirii energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de profil, si efectului sau de baza... mai mult
Joi, 25 Martie 2021, ora 17:29
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de luni, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25 la suta pe an.
"In sedinta de astazi, 15 martie 2021, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25 la suta pe an.
Totodata, a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 1,75 la suta pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis, luni seara, BNR intr-un comunicat de presa.
Potrivit documentului, "deciziile CA al BNR vizeaza mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu corespunzator tintei stationare de inflatie de 2,5 la suta +/-1 punct procentual, intr o maniera de natura sa sustina redresarea activitatii economice in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare".
Consiliul de administratie al BNR a aprobat calendarul sedintelor CA al BNR pe probleme de politica monetara. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 12 mai 2021.
Citeste si:
Drama ascunsa a celei mai... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 21:17
Banca Nationala a Romaniei transmite duminica, 22 noiembrie 2020, ca dezaproba ferm utilizarea de imagini si declaratii scoase din context, ale unor specialisti BNR in spoturi de campanie electorala ale PSD.
"BNR este o institutie apolitica, independenta si utilizarea abuziva a unor asemenea declaratii, care nu au conotatie politica propriu-zisa, afecteaza statutul si neutralitatea institutiei noastre", potrivit sursei citate.
BNR face un apel catre toate partidele politice implicate in campania electorala sa respecte caracterul apolitic al institutiei si sa nu utilizeze incorect si partinic puncte de vedere exprimate de diversi reprezentanti ai bancii, mai ales cand acestea nu reflecta o abordare oficiala asumata.
Toate analizele si punctele de vedere care reflecta pozitia BNR se regasesc in rapoartele si analizele publicate pe site-ul institutiei sau in declaratiile de presa ale Guvernatorului", a transmis BNR intr-un comunicat de presa.
Citeste si:
Ministrul Economiei: Nu vorbim de taierea salariilor bugetarilor. Inghetarea salariilor demnitarilor se va intampla cu certitudine ...citeste mai departe despre "BNR acuza PSD de utilizarea abuziva a imaginii sale in spoturile electorale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 12:35
Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei afirma ca statul trebuie ca, incepand de anul viitor, sa reduca deficitul bugetar, care ar ramane deosebit de ridicat in comparatie cu regiunea, si ca este nevoie de masuri atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli.
"Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie mai mare decat in sectorul privat", considera Lazea, posibile solutii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor sa fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzatoare a salariilor, iar angajarile sa fie cvasi-inghetate.
Fara masuri de ajustare, deficitul bugetar va depasi anul viitor 8% din produsul intern brut, dupa ce in acest an este previzionat de Guvern la peste 9% avertizeaza Valentin Lazea intr-o videoconferinta organizata de Consiliul Fiscal si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, conform Profit.ro.
"Reducerea cheltuielilor ar fi necesara, numai ca trebuie sa creasca in viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a scolilor, cu infrastructura. Chiar presupunand ca un guvern isi va propune sa inghete salariile si pensiile, tot nu este suficient, pentru ca sunt cheltuieli de natura nesalariala care trebuie sa creasca", arata Lazea.
Economistul BNR mai arata ca sunt si cheltuieli deja legiferate care urmeaza sa produca efecte, cum ar fi cresterea alocatiilor sau cresterea salariilor profesorilor. Totodata, o scadere a numarului de angajati ai... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 21:19
Leul a pierdut miercuri 0,1%, iar banca centrala a calculat un curs de 4,8641 lei pentru un euro, cel mai slab nivel al monedei nationale inregistrat la cotatia BNR.
In septembrie, moneda nationala a fost frecvent cotata peste nivelul de 4,85 lei/euro, dar este pentru prima data cand este depasit nivelul de 4,86 lei per euro la cotatia oficiala.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut miercuri cu 0,3%, pana la 4,1529 lei pe unitate. Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Saptamana trecuta analistul Adrian Benta estima ca leul se va deprecia si mai mult, atingand noi praguri psihologice.
"Probabil undeva la un 4,87-4,88 va interveni BNR, pentru ca 4,9 este prag psihologic si este greu acceptabil de populatie", anticipa analistul.
Cresterea cursului euro ar putea avea legatura si cu deciziile luate in Parlament. Ministrul Finantelor avertiza ca adoptarea rectificarii bugetare in forma modificata in legislativ va duce la deprecierea monedei nationale. ...citeste mai departe despre "Nou minim istoric pentru moneda nationala. BNR a cotat euro la 4,8641 lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:20
Intrarea in plata a pensiilor majorate cu 40%, dar si a altor cheltuieli care nu au sustinere bugetara, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%, a declarat, joi, in cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri din Romania, Cristian I. Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii National a Romaniei (BNR).
"Ne jucam cu focul si acum deja iese fum. Cred ca incepe sa se vada flacara focului si cred ca incepem sa ne ardem putin la degete si ma refer aici la subiectul deficitului public. Spun asta pentru ca simt ca este de datoria mea sa spun, pentru ca mandatul meu imi permite, imi ofera si chiar imi cere sa fiu independent si, pana la urma, sa apar stabilitatea pietelor financiare. Eu cred, sincer, ca deficitul este elefantul din camera cu portelanuri in aceasta perioada. Intrarea in plata a pensiilor crescute cu 40%, dar si alte cheltuieli care nu au sustinere bugetara, ar putea duce la un deficit bugetar de 11%. Este o cifra avansata de un grup de experti din Banca Centrala, este un record absolut si intr-un context pandemic si, desigur, este complet nesustenabil.
Exista si riscul agentiilor de rating care ar putea sa astepte sa vada legea promulgata (de majorare a pensiilor cu 40%, n.r.) inainte de a lua o decizie in ceea ce ne priveste, de a ne cobori la statutul de nerecomandabil investitiilor sau nu. S-ar putea sa nu aiba rabdare. Cred ca indisciplina fiscala pe care am aratat-o in ultimii ani nu ne ajuta, iar toate cele trei agentii vor face un... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 12:16