BNP Paribas a fost data in judecata de o companie saudita care sustine ca o tranzactie islamica de finantare, de 650 milioane dolari, a devenit fara valoare intrucat banca franceza nu a obtinut o semnatura din partea omului de afaceri din spatele acordului, presedintele Saad Group, Maan al-Sanea.
Golden Belt 1Sukuk, administratorul special al tranzactiei, a dat in judecata BNP Paribas pentru neglijenta si nerespectarea contractului in calitate de aranjor si administrator al acordului de finantare din 2007, transmite Bloomberg.
Cand grupul Saad a intrat in incapacitate de plata in 2009, a devenit clar ca tranzactia nu a fost executata corect conform legislatiei saudite, intrucat actele nu au avut semnatura personala a lui al-Sanea (in unele contracte este suficienta semnatura electronica), se arata in documentele depuse de Golden Belt in septembrie si care au devenit disponibile saptamana trecuta.
Din cauza acestei erori, demersurile legale din Arabia Saudita "nu vor oferi ...citeste mai departe despre "BNP Paribas, data in judecata pentru o eroare intr-o tranzactie islamica de 650 milioane dolari" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 16:08
BNP Paribas si justitia americana sunt aproape de incheierea unui acord privind plata unei amenzi cuprinse intre opt si noua miliarde de dolari de catre banca franceza, a informat cotidianul Wall Street Journal in editia sa de duminica, preluat de AFP.
Compania franceza este acuzata in Statele Unite ca a incalcat embargoul american, realizand operatiuni in dolari cu tari cum ar fi Iranul, Cuba ori Sudanul intre 2002 si 2009.
Potrivit termenilor acestui acord, banca ar accepta si alte sanctiuni, printre care interdictia temporara, 'probabil pentru cateva luni', de a efectua tranzactii in dolari, mentioneaza publicatia americana citand surse apropiate dosarului.
Solicitata de AFP, sucursala BNP la New York a refuzat duminica seara orice comentariu.
In plus, acordul prevede concedierea a peste 30 de angajati ai BNP Paribas, banca acceptand cererile Departamentului serviciilor financiare de la New York care a pretins, de asemenea, impunerea unor sanctiuni personale.
Marea majoritate a acestor responsabili au parasit deja banca, scrie Wall Street Journal.
Banca franceza si autoritatile americane au purtat vineri o serie de negocieri pentru a stabili data la care va fi anuntat acest acord, adauga ziarul american.
Pana in prezent, presa din Statele Unite a evocat posibilitatea aplicarii unei amenzi de cel putin 10 miliarde de dolari, aminteste AFP. mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 09:28
Justitia americana a cerut bancii franceze BNP Paribas sa plateasca o amenda de peste zece miliarde de dolari pentru ca a incalcat timp de patru ani embargourile impuse de Statele Unite impotriva Cubei, Iranului si Sudanului, scrie joi Wall Street Journal (WSJ).
BNP s-ar afla in negocieri pentru a plati sub de opt miliarde de dolari, scrie WSJ, citand surse apropiate dosarului.
Aceasta suma reprezinta una dintre cele mai mari amenzi aplicate vreodata unei banci in Statele Unite.
O decizie inca nu a fost luata si discutiile ar putea sa dureze timp de mai multe saptamani, adauga WSJ.
Washingtonul acuza BNP Paribas ca a ocolit in perioada 2002-2009 sanctiunile americane impuse Iranului, Sudanului si Cubei. Banca a efectuat in aceste tari plati in dolari.
O ancheta interna a bancii a semnalat la inceputul anului un "volum important de operatiuni care ar putea fi considerate neautorizate potrivit unor legi si norme ale Statelor Unite".
BNP a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru acest litigiu. mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:40
Guvernatorul Bancii Frantei, Chrstian Noyer, a declarat ca tranzactiile pentru care BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a fost implicata intr-o ancheta in SUA privind nerespectarea embargoului asupra Iranului, nu incalca legislatia franceza sau europeana.
Afirmatiile reprezinta prima interventie publica a unui oficial francez in aceasta disputa si indica ingrijorarea Parisului privind consecintele investigatiilor derulate de guvernul american, potrivit Wall Street Journal.
Noyer, care ocupa si pozitia de sef al autoritatii bancare franceze, a declarat ca tranzactiile BNP Paribas cu entitati domiciliate in tari aflate sub embargo au fost analizate de agentie si s-a ajuns la concluzia ca banca nu se face vinovata de nereguli.
Tranzactiile vizate ar fi avut loc in perioada 2002-2009.
SUA acuza BNP Paribas ca si-a ajutat clientii sa ocoleasca sanctiunile adoptate de Washington impotriva Iranului si altor tari.
"Am verificat ca toate aceste tranzactii corespund reglementarilor si directivelor europene si franceze. Nu au existat nereguli", a afirmat Noyer intr-o conferinta de presa.
Oficiali de la Paris ar fi transmis, in particular, Washingtonului, ca incearca sa-si impuna punctul de vedere in afara granitelor SUA, au afirmat surse oficiale franceze, citate de Wall Street Journal.
Noyer a evitat sa comenteze pe fond acuzatiile aduse de guvernul SUA impotriva BNP Paribas, dar a avertizat ca bancile europene ar trebui sa actioneze cu atentie atunci... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 08:43
Grupul bancar francez BNP Paribas a facut primul pas pe piata asigurarilor din China, achizitionand participatia bancii olandeze ING in parteneriatul cu Bank of Beijing, transmite Reuters.
BNP Paribas, cea mai mare banca listata din Franta, are ca obiectiv extinderea in Asia, pentru a compensa efectele recesiunii din zona euro, unde este puternic expusa, in timp ce ING are termen pana la sfarsitul acestui an sa-si vanda participatiile majoritare detinute la diviziile sale de asigurari din Asia, ca parte a acordului incheiat cu Guvernul Olandei in schimbul ajutorului financiar primit in timpul crizei din 2008.
Valoarea tranzactiei din China, a doua mare piata de asigurari din lume, nu a fost data publicitatii, dar seful diviziei de asigurari a BNP a declarat pentru Reuters ca societatea mixta a ING cu Bank of Beijing a avut venituri din prime de asigurari in valoare de 200 milioane de euro (257 milioane de dolari).
Tranzactia, care trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, arata ca bancile franceze importante, cum ar fi BNP si Societe Generale, isi majoreaza investitiile in China, dupa ce s-au axat in trecut pe pietele bancare mai dezvoltate. Luna trecuta, SocGen a deschis a saptea filiala in nord-estul Chinei, aproape de granita cu Rusia.
ING a primit, in 2008, ajutoare de stat in valoare de 10 miliarde de euro iar pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene a fost nevoita sa cedeze o parte din activitati si sa separe operatiunile bancare de cele de... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:40
Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas recomanda investitorilor sa cumpere obligatiuni ale Romaniei cu scandenta in aprilie 2020, considerand ca imbunatatirea lichiditatilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pietei romanesti de obligatiuni. Totusi, analistii romani spun ca
"Imbunatatirea recenta a lichiditatilor interbancare poate avea un impact pozitiv asupra pietei obligatiunilor romanesti, in urmatoarele saptamani", considera BNP Paribas, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Potrivit bancii, profilul de credit al Romaniei s-a imbunatatit, fapt care trebuie sa fie recunoscut de agentiile de rating.
"Momentul este incert, dar vedem potentialul unei imbunatatiri" a calificativului de tara, arata BNP Paribas.
Banca franceza considera astfel ca investitorii ar trebui sa cumpere obligatiuni cu maturitate in aprilie 2020, la o licitatie care va fi organizata saptamana viitoare.BNP Paribas recomanda si achizitia de obligatiuni cu scandenta in 2017.
Ionut Dumitru: Trendul de castig cu titlurile romanesti s-a materializat deja
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania spune ca recomandarea analistilor de BNP Paribas vine prea tarziu. Titlurile de stat sunt inca o investitie profitabila, insa daca ar fi cumparat obligatiuni romanesti la inceputul anului ar fi avut un randament mai bun.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania
"Daca faceau recomandarea aceasta la sfarsitul anului trecut, dupa alegeri... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:56
Bancile franceze BNP Paribas si Credit Agricole au ajutat la crearea de societati offshore in paradisuri fiscale in anii 1990 si 2000, prin intermediul unor filiale cu sediul indeosebi in Asia, a afirmat Le Monde intr-un articol care va aparea in editia sa de sambata, fara sa se pronunte in privinta legalitatii acestei practici.
Asa cum a procedat joi cand a dezvaluit faptul ca trezorierul campaniei lui François Hollande din 2012, Jean-Jacques Augier, era actionar la doua societati offshore din Insulele Caiman, cotidianul se bazeaza pe informatii ale consortiului independent de jurnalism de investigatii ICIJ, cu sediul la Washington, relateaza vineri AFP.
Contactata de AFP, BNP Paribas a raspuns ca-si exercita activitatile respectand strict legea. Credit Agricole nu a fost disponibila pentru a reactiona imediat.
Cele doua banci "au supervizat crearea unui numar numeros de societati offshore pentru clienti care cauta confidentialitate si o fiscalitate mai slaba, in Insulele Virgine britanice, in Insulele Samoa sau in Singapore, la sfarsitul anilor 1990 si de-a lungul anilor 2000", a indicat Le Monde.
Oficiali BNP Paribas: Documentele Le Monde sunt vechi
Publicatia subliniaza ca informatiile ICIJ se opresc la inceputul anului 2010.
In cazul BNP Paribas, Le Monde scrie ca a putut reconstitui 56 de cazuri de societati infiintate "pornind de la filialele sale din Jersey si din Asia (Singapore, Hong Kong si Taiwan), in Insulele Virgine britanice, in Samoa, in... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 15:44
Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas, si-a majorat participatia detinuta la Bank of Nanjing din China la 14,7%.
BNP Paribas a achizitionat 59,3 milioane de actiuni ale Bank of Nanjing, echivalentul unei participatii de 2%, in perioada 10 octombrie-6 decembrie, a anuntat banca din China la bursa de la Shanghai, fara a preciza valoarea tranzactiei, transmite Reuters.
Surse anonime au anuntat recent ca BNP vrea sa-si majoreze participatia in banca din China, din orasul Nanjing.
BNP este una din cele aproximativ 40 de banci straine care si-au infiintat sucursale in China, ceea le le permite sa desfasoare afaceri in yuani. Ele au operatiuni in cinci mari orase din China.
Recent, banca americana Citigoup a anuntat vanzarea participatiei de 2,7% detinuta in creditorul chinez Shanghai Pudong Development Bank. Alte banci prezente pe piata din China sunt Bank of America, RBS si UBS. Majoritatea si-au stopat sau micsorat investitiile in ultimii ani, din cauza problemelor de pe pietele lor interne.
BNP Paribas a raportat rezultate peste asteptari in trimestrul trei din 2012 datorita reducerii pierderilor in zona euro si a tranzactiilor solide pe pietele de capital.
In perioada iulie-septembrie a acestui an, profitul bancii franceze a fost mai mult decat dublu, la 1,32 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari), de la 541 milioane de euro in perioada similara din 2011. Analistii se asteptau la un castig de 1,18 miliarde de euro.
BNP Paribas a anuntat ca... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 10:00
Romania este pregatita sa recastige investitorii care au vandut luna trecuta obligatiunile guvernamentale in contextul crizei politice, dupa ce sprijinul exprimat de Fondul Monetar International (FMI) a redus riscul asociat acestor obligatiuni, releva un raport al grupului bancar BNP Paribas citat vineri de Bloomberg.
FMI si autoritatile romane au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de tip preventiv in valoare de cinci miliarde de euro, a anuntat marti Fondul la finalul misiunii de evaluare. Leul este usor subevaluat si are posibilitatea unei aprecieri, a precizat FMI, reaminteste Bloomberg.
"Comentariile FMI privind subevaluarea leului au fost in mod special de folos in restabilirea increderii in activele in lei", a precizat, in raport, Bartosz Pawlowski, strategul sef al BNP pentru regiune.
Evaluarea FMI "ar trebui sa fie un declic semnificativ pentru investitorii care au devenit ingrijorati in legatura cu datoria Romaniei in urma turbulentelor politice", a afirmat el. mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 17:45