Comisia Europeana a aplicat joi, 8 iulie, amenzi in valoare de 502 milioane de euro producatorului german de automobile Volkswagen (VW) si in valoare de 373 de milioane de euro celor de la BMW, pe care ii acuza de restrangerea concurentei in domeniul sistemelor de epurare a gazelor de esapament ale masinilor diesel, relateaza AFP.
Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la aceasta intelegere si care a dezvaluit existenta acesteia, nu a fost sanctionat.
Cele trei grupuri au "incalcat regulile UE referitoare la practici anticoncurentiale, concentrandu-se asupra dezvoltarii tehnice in domeniul epurarii emisiilor de oxid de azot", precizeaza intr-un comunicat Comisia.
In dosar sunt vizate, de asemenea marcile de lux Audi si Porsche - filiale Volkswagen.
Acest dosar nu are legatura cu scandalul Dieselgate, dezvaluit in 2015, in care VW - primul producator european - a recunoscut faptul ca a trucat motoare pentru a ocoli norme impotriva poluarii.
Volkswagen, BMW si Daimler (Mercedes) "s-au intalnit in mod frecvent in cadrul unor reuniuni tehnice, pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei reducerii catalitice selective (SCR), care elimina emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de esapament ale masinilor cu motor diesel, prin injectarea ureii (cunoscuta sub numele de AdBlue)", precizeaza Comisia.
"In cursul acestor reuniuni, timp de peste cinci ani, producatorii de automobile s-au concertat" cu scopul de a nu depolua mai... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 14:37
BMW a prezentat noul sistem multimedia iDrive, care va debuta pe noile modele electrice BMW i4 si iX, urmand sa ajunga pe toate modelele din gama. Sistemul nou de operare BMW Operating System 8.0 este conceput pentru a asigura o conexiune foarte puternica intre sofer si masina.
Noutatile noului sistem, potrivit autoblog.md:
- Monitoare curbate
- Ecran central indreptat spre sofer
- Comenzi vocale
- Disparitia a peste jumatate dintre butoanele fizice
- Design minimalist
- Sistemul va interactiona si cu cheia masinii prin intermediul unei tehnologii radio de banda larga. Practic, o sa stie cand se apropie soferul de masina.
CITESTE SI:
Cum a demonstrat un sofer abuzul Politiei Rutiere la o trecere de cale ferata. Este locul-capcana in care agentii ridica permise pe banda rulantaVesti uriase pentru autostrazile A7 si A8, proiecte din "noua generatie" pregatite de CNAIR: "Intram in linie dreapta"Chef Adrian Pop a murit dupa ce a participat la o petrecere ilegala in circumstante inca neclare. Anuntul facut de un prietenManaria prin care 27 de ziaristi din Botosani au sarit randul la vaccinare. Batranii din centrele de ingrijire au fost lasati pe margineCum au decurs cele trei valuri ale gripei spaniole. 25% din populatia lumii a fost atunci infectata ...citeste mai departe despre "VIDEO BMW a prezentat noul iDrive - cel mai inovativ sistem multimedia din istoria marcii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 09:43
Uniunea Europeana a aprobat, marti 26 ianuarie 2021, un program prin care producatorii de baterii pentru masini electrica sa poata primi finantare, astfel incat sa concureze liderul mondial in domeniu, care este China.
Aprobarea proiectului european de inovatii in domeniul bateriilor, in valoare de 2,9 miliarde de euro, urmeaza lansarii, in 2017, a Aliantei Europene a Bateriilor, care are ca obiectiv sustinerea industriei in timpul tranzitiei de la carburantii fosili.
"Comisia Europeana a aprobat intregul proiect. In urmatoarea etapa vor urma notificarile de finantare individuala si sumele de finantare pe companie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei din Germania. Proiectul se va derula pana in 2028.
China, lider mondial in producerea de celule de baterii litiu-ion
Pe langa Tesla si BMW, intre cele 42 de companii care s-au inscris in program pentru a primi ajutoare de stat se afla Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems si Enel X.
In China sunt produce 80% din celulele de baterii litiu-ion, dar UE a afirmat ca ar putea sa isi asigure necesarul pana in 2025.
Finantarea proiectului va proveni din Franta, Germania, Austria, Belgia, Croatia, Finlanda, Grecia, Polonia, Slovacia, Spania si Suedia. Programul mai are ca obiectiv atragerea a 9 miliarde de euro de la investitori privati, potrivit Comisiei Europene.
Germania a mai aratat ca Berlinul a alocat aproape 1 miliard de euro aliantei pentru celulele de... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 09:25
BMW va retehnologiza fabricile din Germania pentru fabricarea de automobile si componente electrice, productia de motoare cu combustie urmand sa fie transferata in Marea Britanie si Austria, in cadrul strategiei de trecere la automobilele cu emisii scazute, transmite Reuters.
Fabricile auto din intrega lume investesc in automobile de generatie noua, in conditiile in care cumparatorii incep sa fie tot mai mult interesati de vehiculele electrice, in timp ce guvernele grabesc renuntarea la motoarele cu combustie.
Germania a prezentat miercuri un program de 3 miliarde de euro pentru promovarea automobilelor cu emisii scazute, iar Marea Britanie a anuntat ca incepand din 2030 va interzice vanzarea de automobile noi cu motoare pe benzina si motorina.
"Pana la sfarsitul anului 2022, toate fabricile noastre din Germania vor fabrica cel putin un automobil integral electric", a afirmat intr-un comunicat Milan Nedeljkovic, membru al consiliului de administratie al BMW, care este responsabil cu productia.
Fabrica BMW din Munchen, care produce in prezent motoare cu combustie cu patru, sase, opt si doisprezece cilindri, va fi reorganizata cu o investitie de 400 de milioane de euro pana in 2026, pentru a fabrica vehicule electrice de noua generatie.
BMW a anuntat ca productia de motoare cu opt si doisprezece cilindri se va muta de la Munchen la Hams Hall, Anglia, iar alte motoare vor fi fabricate la Steyr, in Austria.
Bavaria, unde isi are sediul BMW, va primi cea mai... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:40
Statisticile finale publicate de organizatorii evenimentului Black Friday arata ca in Romania au fost facute 539.000 de tranzactii online pe data de 13 noiembrie - aproape dublu fata de anul precedent, cu rate de crestere de 95%.
Datele furnizate pentru comerciantii PayU, organizatorii editiei din 2020:
- Valoarea totala a volumelor tranzactionate onlinea ajuns la 349 de milioane, cu 78% mai mult decat anul trecut;
- Numarul de tranzactii onlinea ajuns la 539.000 de tranzactii - aproape dublu fata de anul precedent cu rate de crestere de 95%;
- Minutul de aurramane 07:44 cu 4.792 de tranzactii, cu 124% mai mult decat anul precedent;
- Valoarea medie a cosului de cumparaturi este 647 lei, in scadere cu 8%, iar a celui in rate este de 1.028 lei, in urcare cu 2% si mai mare cu 60% decat cosul mediu de cumparaturi;
- Tranzactiilor cu plata intr-un singur click au crescut cu 117% fata de anul precedent iar ponderea lor se aproprie de 50% din total tranzactiilor realizate cu cardul;
- Plata in rate: romanii au cumparat online in rate in valoare de 90 de milioane de lei, cu 15% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut;
Principalele categorii de produse cumparate de romani, in ordinea vanzarilor:
- IT&C
- Home & Deco inclusiv decoratiuni de Craciun
- Fashion
- Parfumuri & Beauty
- Carti si jocuri
- Jucarii.
Pe de alta parte, cel mai valoros produs vandut in Romania a fost un automobil BMW 220d, la pretul de 40.200 euro redus de la 53.640... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 17:48
Producatorul german de masini premium BMW AG a anuntat ca va opri intreaga productie din Europa timp de doua saptamani, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) afecteaza cererea pe pietele sale cheie, intrerupe lanturile de aprovizionare si pune in pericol sanatatea angajatilor din fabrici, transmite DPA.
"Incepand de miercuri vom suspenda activitatea uzinelor noastre din Europa si a fabricii Rosslyn din Africa de Sud. Intreruperea productiei este planificata acum pana in 19 aprilie", a afirmat directorul general al BMW, Oliver Zipse.
Si rivalele germane Daimler AG si Volkswagen AG au anuntat ca vor opri temporar productia la majoritatea fabricilor din Europa, ca raspuns la extinderea pandemiei.
Alti producatori auto importanti, cum ar fi PSA (proprietarul marcilor Peugeot, Citroen, Opel) si Fiat, au informat ca-si vor inchide majoritatea uzinelor din Europa.
In SUA, General Motors, Fiat Chrysler si Ford au anuntat marti seara ca vor incepe instituirea "unei inchideri partiale prin rotatie" a facilitatilor lor din Detroit, pentru a-i proteja pe cei aproximativ 150.000 de angajati de efectele pandemiei.
Imagine de Pexels de la Pixabay mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 16:23
Grupul german BMW a anuntat marti ca va incepe in primavara constructia fabricii de un miliard de euro din Debrecen, Ungaria, conform agentiei de presa MTI, informeaza Budapest Business Journal.
Consiliul local din Debrecen (oras aflat la 195 km est de Budapesta) finalizeaza lucrarile la fundatia fabricii. Vom lansa in urmatoarele saptamani o campanie de recrutare la Debrecen si o va extinde anul viitor in intreg judetul Hajdu-Bihar, a precizat BMW.
Ca rezultat al majorarii investitiilor cu valoare adaugata ridicata, salariile cresc rapid, iar nivelul mediu al salariilor la locurile de munca nou create a urcat de la 304.000 forinti (910 euro) pe luna la 450.000 forinti ( 1.355 euro) in ultimele 18 luni, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.
Ministrul ungar al Inovatiei si Tehnologiei, Laszlo Palkovics, a anuntat recent ca Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 130 de miliarde de forinti ( 388,4 milioane euro) pentru imbunatatirea infrastructurii de transport din jurul zonei industriale amplasata in nord-vestul orasului Debrecen, care va gazdui si viitoarea uzina BMW.
Inca 35 de miliarde de forinti urmeaza sa fie cheltuiti pentru dezvoltarea sistemului educational din Debrecen, in ideea de a furniza mana de lucru calificata companiilor din oras.
In august 2018, BMW a anuntat ca va construi o noua uzina in Ungaria, in apropierea orasului Debrecen, la mai putin de 40 de kilometri de granita cu Romania.
BMW va investi un miliard... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 19:13
Autoritatea antitrust din Germania a anuntat joi ca a aplicat o amenda totala de 100 de milioane de euro principalilor producatori auto ai tarii - BMW, Daimler si Volkswagen - pentru ca au format un cartel in scopul de a cumpara otel, transmite Reuters.
In perioada 2004 - 2013, companiile s-au intalnit in mod regulat cu producatorii de otel si alte firme din lantul de aprovizionare, pentru a discuta o crestere uniforma a pretului platit pentru achizitionarea otelului. Preturile ilicite care au rezultat de pe urma formarii cartelului au fost platite cel putin pana in 2016, au precizat oficialii de la Berlin.
Cei trei producatori auto au acceptat amenda. BMW va plati 28 de milioane de euro, in timp ce Daimler va achita 23,5 de milioane de euro.
Volkswagen, cel mai mare producator auto german, nu a dorit sa dea publicitatii valoarea amenzii, dar a salutat incheierea anchetei si clarificarile legale aparute.
Autoritatea antitrust a precizat ca preturile de achizitie ale produselor din otel care au facut obiectul cartelului reprezinta mai putin de 1% din valoarea finala a masinii. mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 15:03
Bayerische Motoren Werke AG (BMW) vrea sa dubleze anul viitor vanzarile masinilor sale de lux pentru a-si spori marja de profit, afectata de investitiile in noile tehnologii, cum ar fi vehiculele electrice si autonome, a afirmat directorul financiar Nicolas Peter, transmite Reuters.
BMW spera sa vanda anul viitor 135.000 de modele premium, cum ar fi i8, 8-series, X7 si 7-series, fata de aproximativ 65.000 unitati livrate, in 2018. "Vrem sa crestem in urmatorii ani si suntem convinsi ca segmentul premium va depasi nivelul pietei, si noi vom depasi nivelul pietei", le-a spus Peter, jurnalistilor germani.
Companiile obtin marje de profit mai ridicate din vanzarea modelelor de lux fata de vehiculele obisnuite, iar majorarea livrarilor va ajuta divizia auto a BMW (care include brandurile BMW si Mini) sa revina la o marja de profit intre 8% si 10%, a explicat directorul financiar al grupului auto.
Costurile pentru dezvoltarea masinilor mai mici, inclusiv un model electric Mini, au afectat profitabilitatea companiei germane.
In martie, BMW avertiza ca profitul grupului inainte de taxe va scadea cu peste 10%, in 2019, si a anuntat un plan de sporire a eficientei de 12 miliarde de euro pentru a compensa investitiile in noile tehnologii.
Totusi, BMW nu va face concedieri fortate nici in 2019, nici in 2020 in randul angajatilor sai din Germania cu contract permanent de munca, dar va incerca sa reduca partea de costuri prin pensionari anticipate si reducerea bonusurilor... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 12:10