Desi au cunoscut o tendinta de incetinire a cresterii economice trimestrul trecut, la fel ca restul Europei, tarile din estul continentului au reusit totusi, gratie unui reviriment al locurilor de munca si cheltuielilor guvernamentale, sa evite turbulentele globale responsabile pentru contractarea economiei Marii Britanii si a Germaniei, scrie Bloomberg.
Ungaria, Romania si Polonia conduc pana acum la capitolul cresterii economice in Uniunea Europeana, dintre tarile care au anuntat aceste date pentru perioada aprilie-iunie, fiecare cu un avans de peste 4% fata de anul precedent (conform datelor preliminare ale Oficiului european de statistica - Eurostat) . De asemenea, tara noastra, alaturi de Ungaria si de Cehia, a depasit asteptarile, insa, potrivit analistilor citati de Bloomberg, este posibil sa urmeze o incetinire mai pronuntata a cresterii, fiind foarte putin probabil ca acest ritm sa fie mentinut.
"Diferenta fata de cresterea inregistrata in Vest va ramane insa pozitiva", spune Zoltan Arokszallasi, analist Erste Bank Group din Viena.
In contextul in care razboiul comercial global afecteaza productia la nivel mondial, iar Uniunea Europeana primeste o noua lovitura sub forma Brexitului, tarile din estul Europei le-au luat-o inainte tarilor mai bogate din Vest. Daca in Germania, pe fondul contractarii economiei, guvernul cancelarului Angela Merkel se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a introduce stimulente fiscale, din Varsovia pana in Budapesta,... mai mult
Vineri, 16 August 2019, ora 07:05
Romania trebuie sa adopte un model economic diferit, daca vrea sa evite o criza provocata de actualul boom bazat pe consum, potrivit lui Matteo Patrone, directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Bloomberg.
Cresterea a fost supraincarcata prin reducerea taxelor si majorarea salariilor in sectorul public, iar Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa o regleze pe o traiectorie mai sustenabila, potrivit sursei citate.
"Autoritatile par sa inteleaga bine nevoia de a schimba modelul de crestere. Acest lucru va fi pus in practica, sa speram ca mai curand, mai bine decat mai tarziu", a spus Matteo Patrone.
Bloomberg aminteste ca Romania a avut cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, cu un avans anual al PIB de 8,8% in trimestrul al treilea al anului trecut.
Totusi, investitiile publice au avut de suferit ca urmare a tipului de crestere economica ales, dar si a turbulentelor politice, provocate de schimbarea a trei guverne in decurs de un an.
Eurostat plaseaza calitatea drumurilor din Romania pe ultimul loc din UE. Complicand si mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusa de Comisia Europeana.
Citeste mai multe despre BERD: Romania trebuie sa-si schimbe modelul de crestere economica. Mai bine "mai devreme decat mai tarziu" pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "BERD: Romania trebuie sa-si schimbe modelul de crestere economica. Mai bine mai devreme decat... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 08:45
Ritmul de crestere al economiei romanesti ar putea scadea pana la 3,5% in acest an, si pana la 2% in 2019, potrivit estimarii analistilor de la capital Economics, una dintre cele mai severe de pana acum.
"Economia Romaniei a inregistrat cea mai rapida crestere din regiune (Europa Centrala si de Est, ECE), dar este probabil sa incetineasca mai mult decat spun asteptarile pentru 2018", spune cel mai recent raport al Capital Economics.
In ciuda evolutiei bune a motorului cresterii din Zona Euro, in toata regiunea ECE "ciclul economic s-a maturizat si este probabil ca aceasta crestere sa slabeasca treptat. Inflatia va continua sa creasca si, in ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrala Europeana), bancile centrale vor creste ratele dobanzilor. Turcia si Romania vor suferi incetinirile cele mai accentuate, dupa cresterile de tip "turbo" anterioare", spune raportul citat.
Pentru regiune in ansamblu, cresterea este probabil sa incetineasca pana la 3,0% in acest an si la 2,3% in 2019, de la 3,8% in 2017. Cu exceptia Rusiei, prognozele capital Economics de crestere pentru anul 2018-19 sunt acum sub consensul general.
Romania
Chiar daca, "desigur, cresterea exporturilor ar trebui sa fie ajutata de cerere puternica din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani", spune raportul citat.
Mai mult, analistii capital Economics cred ca "deficitul bugetar probabil a incalcat pragul de la... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 08:27
Beneficiile traiului in economia cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana ar putea sa nu dureze pentru romani, comenteaza Bloomberg intr-un articol al carui supratitlu este: "Atunci cand a avea cea mai rapida crestere din UE nu te face mai bogat".
Potrivit agentiei, in pofida unei cresteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorarii salariilor in sectorul public si al reducerii taxelor, avutia statului din Balcani, calculata raportand activele oamenilor la venitul disponibil, ramane la aproximativ acelasi nivel de acum cinci ani.
Pentru anumite persoane, castigurile finanteaza lucruri esentiale de zi cu zi, inclusiv alimente si haine, de inteles pentru o tara in care conditiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Altii se rasfata cumparand vacante si televizoare si numai o mica parte dintre romani investesc in active pe termen lung precum apartamente.
Florian Libocor, economist la BRD-Groupe Societe Generale SA in Bucuresti, afirma ca oamenii se comporta ca si cum generozitatea Guvernului se va mentine pe termen nedefinit. Acest fapt nu poate fi posibil in conditiile in care Uniunea Europeana a avertizat asupra sustenabilitatii deficitului bugetar.
"Cetatenii nu au acumulat bunastare in ultimii ani - ei au acumulat datorii pe baza unor asteptari pozitive. Multi oameni nici macar nu au asteptat sa vada in ce masura promisiunile se vor materializa si au consumat tot mai mult acumuland, totodata, datorii, La un moment dat, o... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 12:08
Romania poate avea economia cu cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, dar de asemenea nu are rival la cel mai putin flatant indicator: deprivarea sociala, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Conform datelor publicate marti de Eurostat, in Uniunea Europeana, 16% din populatie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale si sociale, cea mai ridicata rata fiind in Romania (50%) si Bulgaria (48%).
Potrivit Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin cinci puncte din aceasta enumerare: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta in fiecare an departe de casa, evitarea restantelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei si a utilitatilor), la fiecare doua zile o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, o masina/camioneta proprietate personala, schimbarea incaltamintei, imbracamintei si mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea saptamanala a unei sume mici de bani pentru sine), activitatile de recreere in mod regulat, iesire cu prietenii cel putin o data pe luna, conectare la internet.
Nivelul din Romania este de peste trei ori mai ridicat decat media din UE.
Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani.
In pofida faptului ca Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana in functie de PIB... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:54
1Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Guvernul si PSD nu mai stiu cum sa se laude cu cresterea economica peste asteptari. "Tigrul Europei", "suntem de invidiat", "veste proasta pentru cei care ne doreau sfarsitul tragic in chinuri" - auzim de cateva zile dinspre Putere, care ii numeste "cor de bocitoare" pe cei care atrag atentia ca suntem in punctul in care istoria se repeta.
Ultima oara cand economia Romaniei a devansat-o pe cea a Chinei a fost in 2008, cu putin inainte ca intreaga lume sa fie lovita de criza economica. Politicienii s-au laudat si atunci cu succesul economic, dupa care au privit cum totul se naruie si au fost nevoiti sa se imprumute de la FMI.
Aproape 10 ani mai tarziu, cresterea economica romaneasca - 8,8% pe ultimul trimestru - a depasit-o din nou pe cea a Chinei (a doua cea mai mare economie din lume). Insa aceasta crestere este rezultatul unui boom al consumului, incurajat de o crestere a veniturilor bugetarilor, corelata cu scaderea de taxe, comenteaza analistii de la Bloomberg.
Alti parametri, cum ar fi rata inflatiei si deficitul de cont curent, desi la nivele ingrijoratoare, nu au ajuns la limita de rupere inca, asa cum s-a intamplat acum 10 ani. Dar semnalele nu sunt bune.
"Aceasta crestere pe model chinezesc ar trebui sa-i faca pe decidentii politici sa se intrebe ce urmeaza. Romania se confrunta cu derapaje pe care pietele financiare nu le vor ignora", a declarat seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pentru publicatia citata.
Bloomberg subliniaza ca, in ciuda... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 15:58
Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.
Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.
Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.
Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.
Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.
De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2016 peste asteptari, in special datorita consumului.
Produsul intern brut (PIB) al tarii noastre in perioada ianuarie-martie a acestui an a fost mai mare cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 1,6% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Aceste cifre sunt peste estimarile analistilor consultati de Bloomberg in urma cu cateva zile, care se asteptau la un avans anual de 3,9%.
Datele publicate de INS nu includ detalii legate de componentele cresterii economice, insa specialistii ING Bank arata ca principalul motor a fost consumul, potrivit unei informari remise Ziare.com.
De asemenea, ei considera ca la cresterea PIB au mai contribuit si ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei a crescut peste asteptari in primul trimestru" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 11:18