Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, la Filiasi (Dolj) unde a avut o intalnire cu mai multi primari din zona, ca in 2013 in Romania au intrat 2,5 miliarde euro pentru proiectele cu finantare europeana, iar tara noastra poate deveni un model in Europa in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, daca in mai 2012 rata absorbtiei fondurilor europene era de 7,4% in Romania care avea 98% din fonduri blocare, ceea ce era o situatia unica in Europa, in 2013 Romania ocupa prima pozitie in UE in ceea ce priveste nivelul rambursarilor din partea Comisiei Europene.
"In mai 2012 s-a plecat de la un nivel de absorbtie de 7,4%, ceea ce era foarte putin. In acel moment Romania avea blocate cinci din cele sapte programe operationale, ceea ce insemna 98% din finantarea pe care Romania o primea din partea Uniunii Europene. Aveam o situatie unica in Europa. Din fericire, azi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat: suntem la aproape 26%. S-a ajuns aici pentru ca la nivel de Guvern, la nivel de MFE s-au luat o serie de masuri imediate" a spus Teodorovici.
In 2013, Romania ocupa prima pozitie in ceea ce inseamna rambursari din partea Comisiei Europene de fonduri europene, iar state mult mai avansate decat noi la acest capitol se afla pe pozitii mai mici. Polonia, de exemplu, are 21% cresteri anul acesta, in conditiile in care aceste state au inceput din timp absorbtia de fonduri europene, cand Romania... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:56
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca primarii i-au semnalat ca se pierd bani pentru ca nu mai pot fi angajate persoane pentru intocmirea si gestionarea proiectelor cu finantare de la UE, seful Guvernului precizand ca va discuta cu ministrul Daniel Chitoiu pentru gasirea unei solutii.
"Am desfiintat posturile neocupate, ceea ce ne-a permis sa revenim la regula de 1 la 1. Primarii s-au bucurat. Exista o problema pe care ne-au semnalat-o mai multi primari, si care cred ca e absolut corecta: anumite activitati pentru care primaria are bani in buget si are nevoie sa angajeze persoane, in special la proiecte cu finantare internationala, unde, de fapt, ne zgarcim cu salariile a trei oameni si pierdem toti banii pe proiect.
E un lucru cu care sunt de acord. O sa-l discut cu ministrul de Finante si cred ca putem gasit solutia ca pentru aceste proiecte unde e adevarat, angajam cinci oameni, dar castigam bani de zece ori mai mult, ar trebui sa avem o exceptie de la regula generala", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta anunta, in 19 iunie, ca toate posturile neocupate vor fi desfiintate si va fi introdusa regula de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, in primul rand in sanatate si educatie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la sapte posturi vacantate.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:03
Ministrul Afacerilor Europene anunta o strategie radicala pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene: mai putine programe operationale, mai putini angajati in sistem, mai putine autoritati de management si externalizarea catre mediul privat a unor activitati ce reveneau autoritatilor implicate.
Romania a atras, pana la 25 martie doar 12,82% din banii pusi la bataie de UE. Rata de absorbtie dovedeste ca sistemul nu functioneaza tocmai corespunzator, daca ar fi sa comparam cu tari ca Polonia, unde s-au cheltuit peste 80% din alocarile de 58 miliarde de euro.
Procedurile greoaie si lipsa unui personal specializat in acest sistem sunt o parte din motivele pe care le folosim pentru a ne "scuza" incapacitatea de a cheltui fondurile europene.
"Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem"
Pentru a nu mai ajunge in postura de a da explicatii la Bruxelles pentru problemele din sistem, ministrul de resort, Eugen Teodorovici vrea sa reformeze instituiile implicate in accesare de fonduri europene.
"In primul rand, simplificarea sistemul. Reducerea termenelor de plata dintre momentul achitarii facturii si rambursarea de Comisia Europeana a acelor sume. In plus, va urma o serie de modificari, reduceri de etape si sisteme inutile care fac sa fie foarte complicata procedura in sine. Reducerea personalului se va face la nivelul intregului sistem", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici pentru Business24.
Ministrul... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 07:46
Sistemul de achizitii publice din Romania trebuie imbunatatit, din cauza deficientelor actuale de functionare, a avertizat Consiliul Investitorilor Straini (FIC), in urma unei analize privind stimularea absorbtiei fondurilor europene.
Potrivit FIC, sistemul de achizitii publice a fost identificat ca una din cauzele absorbtiei scazute a banilor europeni pentru investitii.
Membrii FIC s-au intalnit, joi, pentru a discuta despre despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania.
FIC a facut o analiza aprofundata a intregului proces de absorbtie, pentru a identifica principalele cauze care au afectat negativ procesul de absorbtie, precum si blocajele survenite in procesul de achizitii publice pentru proiectele de investitii finantate din fonduri publice romanesti.
Investitorii strain propun imbunatatirea cadrului de reglementare a achizitiilor publice, imbunatatirea functionarii arhitecturii institutionale a sistemului, armonizarea practicilor institutionale la nivelul sistemului, cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii, asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice, reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice, imbunatatirea infrastructurii (SEAP) a sistemului, cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem, intarirea functiei de reglementare si... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 15:20
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.
"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.
"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.
"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.
In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi romanii avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.
Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:02
Comisia Europeana a decis sa deblocheze, probabil pana la sfarsitul anului, 200 de milioane din fondurile suspendate pentru Axa 2 a POR, a anuntat, joi, ministrul dezvoltarii regionale, Elena Udrea.
Anuntul a fost facut la o conferinta pe tema politicii de coeziune la care participa si directorul general din CE pentru politica regionala, Dirk Ahner.
Reluarea platilor suspendate - in valoare de minimum 600 de milioane de euro - pentru Programul Operational Regional va fi reluata treptat, incepand poate chiar cu acest an, declara, marti, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
"Asteptam incepand de saptamana aceasta vesti bune in ceea ce priveste reluarea platilor, dar e foarte probabil ca vor fi decizii nu vizand toate programele care in momentul de fata sunt sub aceasta restrictie de trasnmitere de cerere de rambursare, ci program cu program. Va fi probabil o deschidere treptata, graduala, pentru diferite programe", a declarat Leonard Orban, intrebat in legatura cu platile suspendate.
Ministrul a declarat ca este vorba de deblocarea a minim 600 de milioane de euro, daca vor fi deblocate toate programele. Potrivit lui Leonard Orban, Comisia a promis ca, "in masura in care se vor debloca aceste programe si cererile vor fi imediat transmise, vor putea sa ne dea cat mai repede banii, chiar in cursul acestui an".
Bruxelles-ul a inceput sa evalueze, la 28 noiembrie, masurile luate de autoritatile romane pentru a fi deblocate fondurile suspendate in iunie in... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:59
Exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala a Romaniei, dar si o nevoie si o vointa de a reduce aceste diferente si de a creste rata absorbtiei fondurilor europene, a declarat marti ambasadorul francez Henri Paul, la o conferinta despre convergenta si competitivitatea din UE.
"Exista un ministru insarcinat cu problema absorbtiei fondurilor europene, si cred ca aceasta este o masura buna, dar este o masura ale carei implicatii sunt pentru viitor, a declarat ambasadorul francez Henri Paul, la conferinta "Viitorul politicii de coeziune in Uniunea Europeana, intre convergenta si competitivitatea teritoriilor", organizata de Institutul European Roman si ambasada Frantei.
"Este suficienta vizitarea Romaniei pentru a constata ca exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala si de a constata ca exista o dorinta de dezvoltare in teritoriile romanesti. Peste tot unde merg (n.r. - in Romania), in Nord, in Sud, in Est, in Vest, exista o nevoie si o vointa de a reduce aceste diferente si de a creste rata absorbtiei fondurilor europene", a mai spus diplomatul francez.
"Poate ca exista o problema de coordonare si aceasta explica partial problemele de absorbtie a fondurilor europene. Contextul crizei economice pentru Romania aduce elemente noi - primul element este blocarea bugetului. Si bugetul francez are aceleasi probleme si exista necesitatea de a face cateva economii care se impun si care se vor impune probabil si mai mult in viitor", a mai declarat... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 20:23