Poate nu te-ai gandit niciodata la acest lucru, dar ar fi bine ca de acum, cand pleci in vacante, mai ales daca acestea sunt in strainatate sau in zone din tara in care nu ai mai fost pana acum, sa iti anunti banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi corect cand pleci in vacanta.
Motivul este unul destul de simplu: banca iti poate bloca cardul cu care faci cumparaturi. Pentru banca, achizitiile numeroase, de genul cumparaturilor din magazine, sau platile mari, precum plata hotelului la care vei sta pot fi vazute drept cheltuieli frauduloase.
Urmarind tiparul cheltuielilor tale, banca poate declansa masurile de siguranta pentru blocarea cardului, crezand ca ti-a fost furat si acum este folosit cu rea credinta.
In general, acest lucru se poate intampla in cazul utilizatorilor care nu folosesc si o aplicatie de internet banking. Unele astfel de aplicatii au permisiunea de a vizualiza locatia, iar daca aceasta corespunde aproximativ cu cea a locului in care a fost folosit cardul atunci totul este clar bancii.
Revenind la problemele care pot aparea, dupa blocarea cardului, nimanui nu-i convine ca in concediu, in loc sa stea la soare sau pe partie, sa stea la telefon cu un angajat al bancii caruia sa-i explice ca acel card nu a fost furat, ci este folosit de proprietarul de drept.
Asta daca se intampla ziua, dar daca tranzactia se realizeaza noaptea, atunci va trebui sa astepti pana a doua zi cand se deschide... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:30
Cardul de credit se schimba si tine pasul cu tehnologia. In curand cardul iti va arata singur cati bani mai ai pe el, iti va recunoaste amprenta, iti va permite sa alegi valuta in care vrei sa faci plata si ii va "pacali" pe hoti.
Pregateste-te de o transformare radicala a instrumentului electronic de plata, pentru ca in curand acesta va putea sa joace rolul unui minicomputer la purtator.
Noile tehnologii introduse pe carduri au rolul de le face mai sigure si de a reduce numarul instrumentelor de plata pe care le porti dupa tine, anunta cotidianul Daily Mail.
Cati bani mai ai? Iti spune chiar cardul
In curand ai putea sa stii in orice clipa cati bani mai ai pe card cu ajutorul noului instrument de plata conceput de MasterCard.
Compania a creat un tip de card de debit care iti afiseaza pe un ecran miniatural balanta contului curent. Display-ul poate fi blocat cu ajutorul unui cod pe care il vei tasta direct pe card.
Grosimea dispozitivului nu va diferi fata de cea a unui card normal, iar bateria care il alimenteaza are o durata de viata egala cu valabilitatea instrumentului electronic de plata.
Amprenta inlocuieste codul PIN in maxim un an
Tehnologia biometrica de recunoastere a amprentei posesorului este deja introdusa pe o serie de carduri, care au fost selectionate de bancile din Norvegia si Polonia, pentru aceasta masura suplimentara de securitate.
Cardul biometric poate fi activat doar prin apasarea unui deget al proprietarului pe acesta.... mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 08:00
Aproape o treime dintre posesorii de aparate smartphone stocheaza parolele de acces la conturile deschise pe retelele sociale si la alte servicii online pe terminalele de pe care opereaza, se arata intr-un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab.
Astfel, 30% dintre utilizatori stocheaza pe smartphone informatii confidentiale, inclusiv parole de la conturile retelelor sociale si de la alte servicii online, in timp ce jumatate dintre acestia folosesc dispozitivele mobile pentru a pastra fisiere foto si video personale.
In plus, aproape un sfert (21%) dintre cei chestionati in cadrul studiului citat au recunoscut faptul ca stocheaza in memoria telefonului informatii confidentiale, precum numerele cardurilor de credit sau datele de autentificare la conturile bancare.
Pentru utilizatorii de tablete, acest numar este si mai mare, adica 28%, ceea ce denota faptul ca smartphoneurile si tabletele sunt tot mai frecvent folosite in rolul de computer traditional.
Cercetarea publicata de Kaspersky Lab releva faptul ca dispozitivele mobile sunt foarte des utilizate ca platforme pentru jocuri: 52% dintre posesorii de iPad si 51% dintre cei care folosesc alte tablete instaleaza jocuri pe acestea.
Cifrele corespund procentajelor de utilizatori care practica gamingul pe smartphone-uri, exceptie facand posesorii de Blackberry, cu numai 34% dintre acestia.
Pe de alta parte, tabletele sunt foarte populare printre iubitorii de carti in format electronic... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 18:00
In contextul frecventei cazurilor cu fraude informatice, sfaturile privind utilizarea in siguranta a cardului bancar nu sunt de prisos.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a 19 inculpati, dintre care 8 persoane juridice, acuzati de savarsire de infractiuni electronice, au anuntat recent reprezentantii DIICOT.
Mai exact, membrii gruparii procurau datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora, care erau utilizate impreuna cu echipamente specifice pentru realizarea de carduri falsificate.
In Bucuresti, trei persoane au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce au copiat datele de pe mai multe carduri, prin montarea de dizpozitive speciale pe ATM-uri din Bucuresti si mai multe orase din tara, potrivit reprezentantilor Parchetului General. Pentru pozitionarea corecta a dispozitivelor instalate, inculpatii au folosit un card bancar falsificat.
Cum ne protejam impotriva fraudelor?
Regulile elementare de siguranta indeamna utilizatorii sa semneze cardul imediat ce intra in posesia lui, sa nu divulge nimanui codul PIN, sa distruga copiile chitantelor sau ale oricaror documente care afiseaza numarul cardului si sa verifice firmele catre care se fac plati cu cardul.
Majoritatea emitentilor de carduri stabilesc setari menite sa limiteze abuzul, precum fixarea unei limite privind numarul de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 10:05
Clientii bancilor care au pierdut cardul trebuie sa achite o taxa cuprinsa intre 5 si 50 lei pentru blocarea si reemiterea unui card nou. In plus, anumite banci, precum Bancpost, solicita un comision in valuta pentru blocarea cardurilor in regim Visa.Raiffeisen solicita clientilor o taxa de 40 euro pentru blocarea cardului de tip MasterCard.Bancpost taxeaza cu 60 de dolari blocarea cardului Visa, in timp ce inlocuirea cardului de la BRD costa intre 20 si 50 lei.Costul pentru inlocuirea cardului la ING variaza in functie de marca acestuia intre 28 si 50 lei. Pentru Visa Clasic in euro ING percepe un comision de 14 euro. Printre bancile care nu taxeaza pierderea cardului se numara CEC Bank. In schimb, inlocuirea unui card de la CEC costa 5 lei. mai mult
Joi, 12 August 2010, ora 12:00
OTP Bank Romania are in desfasurare un proiect prin care va transfera in cursul acestui an toate cardurile la tehnologia cu cip, in conditiile in care, in prezent, detine aproape 150.000 de astfel de instrumente bancare, a declarat directorul general adjunct al directiei de retail, Adrian Chichita."Dupa jumatatea anului speram sa fim gata cu acest proiect.
Din 2011, toate cardurile nou emise trebuie sa aiba integrata tehnologia cip", a spus Chichita, citat de Mediafax.
El a precizat ca aproximativ 90% dintre carduri sunt de debit, iar 10% de credit.
In ceea ce priveste reteaua de terminale instalate de comercianti, Chichita a spus ca OTP Bank a ajuns la nivelul propus, de 1.000 de POS-uri.
"Nu ne propunem sa crestem foarte mult pe segmentul POS-urilor, intrucat ne concentram pe calitate.
Daca un POS este inactiv timp de 3 luni, il blocam", a continuat oficialul OTP Bank Romania.
El a mai spus ca a inceput sa se observe o cumpatare a romanilor in ceea ce priveste consumul.
"Volumul tranzactiilor cu cardul a scazut in ultimele trei luni din 2009, comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce ne arata ca cine cumpara de exemplu cadouri de Craciun de 1.000 de lei, acum a luat de 500 de lei.
Pana acum, trimestrul patru din fiecare an aducea o crestere a volumului tranzactiilor", a continuat Chichita, care a mentionat ca este vorba despre datele de la nivelul bancii. mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 16:58
Romania se afla cu mult in urma celor mai multe dintre statele UE in ceea ce priveste platile prin intermediul cardurilor, cu trei tranzactii pe cap de locuitor in 2008, fata de media blocului comunitar de 66 de tranzactii, potrivit unui studiu elaborat de firma de consultanta AT Kearney. Analiza face referire la 12 state europene si arata ca doar in Bulgaria s-au inregistrat anul trecut mai putine plati prin carduri decat in Romania, cu o medie de doua tranzactii pe cap de locuitor.
In Marea Britanie s-au efectuat cele mai multe tranzactii, 124 pentru fiecare locuitor.
Din punct de vedere al valorii platilor efectuate cu cardul, Romania (51 de euro pe cap de locuitor) se apropie de media UE (de 54 de euro).
Totodata, majoritatea platilor,76%, sunt facute in numerar, nivelul fiind peste media Europei Centrale si de Est (44%) sau al statelor din vestul continentului (22%).
In schimb, numarul tranzactiilor prin carduri au o pondere de 6% din total, fata de 14% in Europa Centrala si de Est sau 34% in Europa de Vest.
"Cardurile reprezinta pentru banci o zona de crestere potentiala extrem de importanta", explica analistii AT Kearney.
Studiul noteaza ca in Romania retelele de bancomate si terminale POS (sisteme de plata la punctele de vanzare la care pot fi conectate cititoare pentru coduri de bare sau de carduri magnetice) au avut in ultimii trei ani printre cele mai dinamice expansiuni din UE.
Aproximativ 75% din numarul tranzactiilor cu carduri (85% din valoarea totala)... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 13:00
Bancile din Belgia au blocat miercuri preventiv 45.000 de carduri de credit, din cauza suspiciunilor de frauda, a anuntat federatia nationala a sectorului financiar, Febelin, relateaza AFP, informeaza NewsIn."Sistemul de detectare al Atos Worldline, care gestioneaza platile electronice, a reactionat in fata fraudelor si, in urma consultarii cu bancile, a blocat 45.000 de carduri de credit drept masura preventiva", arata un comunicat al Feberin. Clientii urmeaza sa fie notificati in zilele urmatoare."La momentul actual, nu a fost facuta nicio repartitie pe banci, dar nu este vorba de o banca anume", a declarat purtatorul de cuvant al federatiei, Benedict Lempowicz.Acesta a precizat ca frauda implica o mie de carduri de credit si tranzactii care se ridica la 1,2 milioane euro. Comparativ, in Belgia se afla in circulatie 3 milioane carduri de credit, folosite pentru 7,6 miliarde euro anual.Blocarea altor carduri de credit are in vedere limitarea fraudei, inaintea extinderii acesteia, subliniaza purtatorul de cuvant. mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 18:24
Chiar daca nu mai acorda de mult credite, bancile din Romania nu pot spune ca nu incaseaza suficient de multi bani din comisioane si dobanzi. "Pierderile" generate de blocarea creditarii sunt acoperite, intr-o buna masura, de costurile aferente cardurilor detinute de clienti. Pe masura ce activitatea de creditare a incetinit, institutiile financiare au oferit clientilor tot mai multe carduri de debit si credit. In plus fata de accelerarea ratei de emitere a noilor carduri, bancile au majorat atat numarul comisioanelor, cat si valoarea acestora. Bancile au emis pana in prezent nu mai putin 23,5 milioane de carduri, dintre care aproximativ 700.000 numai in primul trimestru din 2009, potrivit datelor BNR. O mare parte din acestea nu au aparut la cererea expresa a clientilor, ci ca urmare a strategiei bancilor de a include cate un card gratuit, la pachet cu aproape fiecare serviciu sau produs bancar, fie ca este vorba de un simplu cont sau depozit, scrie Saptamana Financiara. Plasticul, la sertar O dovada a faptului ca romanii n-au optat din propria initiativa pentru astfel de produse este numarul mare al cardurilor bancare inactive. Astfel, peste 40% dintre cardurile emise pana in prezent au devenit inactive in ultimii ani. Numai in primele trei luni ale anului, numarul plasticurilor utilizate la realizarea de tranzactii a scazut cu 120.000 de unitati, pana la un numar total de 10,9 milioane de carduri active, desi romanii au la dispozitie mai multe bancomate, a caror... mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 08:56