Elvetia, incurcata in mai multe cazuri de restituire a fondurilor apartinand unor dictatori decazuti din drepturi, vrea sa-si reglementeze aceasta problema cu o lege noua de blocare a fondurilor respective.
Potrivit AFP, un proiect de lege in acest sens a fost publicat miercuri de Consiliul federal (guvernul elvetian) si urmeaza sa fie supus consultarii populatiei pana in 12 septembrie 2013.
Potrivit autoritatilor de la Berna, acest proiet de lege este "primul in lume de acest tip".
Proiectul reuneste toate textele deja existente si introduce altele noi, referitoare la blocarea fondurilor si restituirea lor.
Elvetia se confrunta de peste 20 de ani cu acest tip de cazuri, de la fondurile deturnate de Ferdinand Marcos (Filipine), Sani Abasha (Nigeria) si Vladimir Montesinos (Peru).
Elvetia a restituit in total circa 1,7 miliard de franci elvetieni (1,4 miliard de euro) deturnati de aceste persoane.
La inceputul anului 2011, in plina Primavara araba, guvernul elvetian a blocat cu titlul de conservare fondurile depuse de presedintii inlaturati Ali Ben Ali (Tunisia), adica 60 de milioane de franci elvetieni, si Hosni Mubarak (Egipt), circa 700 de milioane de dolari.
Noua lege ar urma sa amelioreze eficienta restituirii averilor deturnate datorita unei colaborari mai bune, o simplificare si o standardizare a anumitor proceduri.
Astfel, Consiliul federal va putea ordona blocarea fondurilor de origine criminala in vederea intrajutorarii judiciare in... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 08:47
Germania si Elvetia au semnat un amendament la acordul referitor la taxarea conturilor secrete detinute de germani in bancile elvetiene, inasprind prevederile pentru evazionisti, insa opozitia germana vrea in continuare sa blocheze intelegerea, apreciind-o prea permisiva.
Amendamentul a fost introdus tocmai pentru a obtine sustinerea acordului de catre landurile germane dominate de opozitie si aprobarea in parlament, transmite Reuters.
Ministerul german de Finante a anuntat, joi, ca cele doua tari au convenit cresterea taxei retroactive asupra fondurilor cetatenilor germani ascunse in conturi din Elvetia de la 19-34% la 21-41%.
Cele doua parti au stabilit si impunerea unei taxe de 50% in cazul celor care mostenesc conturi bancare in Elvetia si nu vor sa le declare.
Versiunea modificata a acordului da dreptul autoritatilor germane sa inainteze 1.300 de cereri Elvetiei pentru investigatii in cazuri de evaziune fiscala, fata de aproape 1.000 in intelegerea initiala.
In plus, termenul de la care germanii trebuie sa anunte autoritatile elvetiene ca-si scot banii din tara a fost mutat de pe 31 martie anul urmator la 1 ianuarie, pentru a limita un exod catre alte paradisuri fiscale.
Germania a redeschis negocierile cu Elvetia asupra acordului semnat in septembrie, dupa ce principalul partid de opozitie, SPD, a anuntat ca il va bloca in camera superioara a parlamentului german, unde coalitia cancelarului Angela Merkel nu are majoritate.
SPD a precizat joi,... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:51