Blocajul guvernamental din Statele Unite a ajuns la 26 de zile, iar numarul analistilor celor care avertizeaza in legatura cu un impact major asupra economiei este in crestere.
De obicei, oprirea partiala a activitatilor Guvernului dureaza de la cateva zile la doua saptamani, dar lupta dintre presedintele Donald Trump si democrati pare sa continue pentru o perioada mult mai lunga.
Potrivit analistilor, impactul negativ al blocajului va creste pe masura ce efectele lipsei salariilor pentru 800.000 de angajati federali si pentru milioane de contractori se vor raspandi in economie, relateaza Business Insider.
La acestea se adauga efectul negativ al razboiului comercial dintre SUA si China, scaderea cotatiilor actiunilor, ingrijorarile tot mai mari legate de o incetinire a cresterii economiei mondiale si conflictul pe tema plafonului de indatorare.
Pe fondul acestor riscuri, ingrijorarile provocate de blocajul guvernamental sunt in crestere.
Merrill Lynch de la Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite ale Americii, a reiterat, miercuri, ingrijorarea referitoare la costul economic al blocajului guvernamental.
"Va deveni in mod clar un soc semnificativ daca va dura luni si nu saptamani", a spus Ethan Harris, director pentru cercetari privind economia mondiala.
Costul blocajului ar putea atinge in curand suma de 5,7 miliarde de dolari ceruta de Trump pentru construirea zidului la granita cu Mexicul, potrivit Standard & Poor's.
Casa Alba a... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 09:43
Blocajul care afecteaza o parte a administratiei federale americane a devenit cel mai lung din istoria SUA in noaptea de vineri spre sambata, intrand in cea de-a 22-a zi.
Aceasta oprire partiala a functionarii administratie federale, care a inceput la 22 decembrie, a depasit cele 21 de zile de "shutdown" din timpul mandatului lui Bill Clinton in 1996.
Situatia nu se va schimba nici in weekend: presedintele Donald Trump a asigurat ca nu vrea sa declare "atat de repede" procedura de urgenta nationala, iar Senatul si-a suspendat lucrarile pana luni.
In ciuda ultimelor negocieri, parlamentarii nu au reusit sa gaseasca o solutie de iesire din impas cu privire la finantarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic, unul dintre principalele angajamente ale presedintelui Donald Trump.
Absenta unui acord intre parlament si Casa Alba a atras inchiderea a numeroase servicii federale in perioada sarbatorilor de iarna. In plus, ministere cum sunt cel al Justitiei, de Interne sau Departamentul de Stat au activitatea perturbata.
Pentru prima oara vineri, cei 800.000 de functionari federali afectati de "shutdown" nu si-au luat salariile. ...citeste mai departe despre "Trump a produs cel mai lung blocaj guvernamental din istoria SUA: 800.000 de functionari nu si-au luat salariile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 10:07
Camera Reprezentantilor din Congresul SUA a votat legi pentru incetarea blocajului partial al administratiei americane, fara a asigura in acelasi timp finantarea zidului de la frontiera cu Mexicul, ceruta de presedintele Donald Trump.
In prima sedinta cu majoritate din Partidul Democrat, Camera a alocat fonduri pentru functionarea Departamentului pentru Securitate Interna pana pe 8 februarie, precum si a Departamentului de Stat si a departamentelor comertului, agriculturii, muncii, trezoreriei si a altor agentii federale pana pe 30 septembrie, cand se incheie anul fiscal curent.
Democrata Nancy Pelosi - aleasa joi presedinta a Camerei pentru a doua oara, dupa ce a exercitat functia si in perioada 2007-2011 - a declarat presei, in urma votului: "Nu facem un zid. Asta n-are de-a face cu politica. Are de-a face cu faptul ca zidul este o imoralitate intre tari. Este un mod de gandire invechit. Nu e rentabil".
Legile adoptate de congresmeni ar pune capat blocajului instaurat in administratia SUA de aproape doua saptamani, o situatie care a afectat circa 800.000 de angajati. Legile trebuie insa sa treaca si de Senat, unde Partidul Republican al lui Trump detine majoritatea.
Joi, liderul acestei majoritati, senatorul Mitch McConnell, a indicat ca nu sunt sanse de adoptare a textelor respective. "Sa nu pierdem timpul. Sa nu pornim pe picior gresit, cu democratii din Camera folosindu-si platforma pentru a produce declaratii politice, in loc de solutii serioase", a spus... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 07:40
Presedintele Donald Trump a amenintat cu inchiderea Guvernului SUA, duminica, daca democratii nu voteaza controversatele sale propuneri legislative privind imigratia.
"Sunt dispus sa 'inchid' Guvernul daca democratii nu ne dau voturile necesare pentru (pachetul legislativ privind) securitatea frontierelor, care include zidul (de la granita cu Mexicul)! Trebuie scapat de Loterie (a vizelor), (practica) Catch & Release etc. si sa trecem intr-un final la un sistem de imigratie bazat pe MERIT! Avem nevoie ca oameni grozavi sa vina in tara noastra", a declarat Trump, in stilul caracteristic, intr-un mesaj pe Twitter.
I would be willing to "shut down" government if the Democrats do not give us the votes for Border Security, which includes the Wall! Must get rid of Lottery, Catch & Release etc. and finally go to system of Immigration based on MERIT! We need great people coming into our Country!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 29, 2018
Guvernul SUA a mai intrat in blocaj de doua ori, de la inceputul acestui an, prima data in ianuarie, pentru 3 zile, cand republicanii lui Trump si democratii nu s-au inteles in Senat privind finantarea pe termen scurt a institutiei.
Jumatate din angajatii Pentagonului nu au mai venit atunci la serviciu, impreuna cu alte sute de mii de angajati din sistemul administrativ, pentru ca nu au mai existat bani pentru plata salariilor.
Situatia s-a repetat si in februarie, dupa ce Senatul nu a reusit sa adopte un acord referitor la... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 23:30
Activitatile Guvernului Statelor Unite sunt blocate, incepand de vineri, dupa ce Senatul nu a reusit sa adopte un acord referitor la finantarea bugetului pe urmatorii doi ani.
Acordul ar fi majorat plafonul pentru finantarea Apararii si cel pentru unele cheltuieli interne cu aproape 300 de miliarde de dolari. Alaturi de reducerile de taxe adoptate de Congres in decembrie, noile cheltuieli ar fi marit si mai mult deficitul bugetului federal.
Congresmenii au avut termen pana joi la miezul noptii (7:00, ora Romaniei) sa adopte acordul la care au ajuns in timpul saptamanii liderii republicani si democrati.
Senatorul republican Rand Paul a spulberat, insa, orice sansa de un vot rapid, cand a cerut o dezbatere in Camera privind amendamentul sau la mentinerea plafoanelor de cheltuieli.
They say, "It's a binary choice, young man. Take it or leave it." Well, I'll leave it.- Senator Rand Paul (@RandPaul) February 9, 2018
Joi seara, in timp ce senatorul Paul continua sa amane votul, Casa Alba a transmis ca se pregateste de un nou posibil blocaj, potrivit BBC.
Planul trebuia sa fie aprobat atat de Camera Reprezentantilor, cat si de Senat, ambele controlate de republicani.
Amintim ca, in luna ianuarie, activitatile Guvernului Statelor Unite au fost blocate timp de trei zile consecutiv, dupa ce negocierile dintre republicani si democrati au esuat si nu au reusit sa ajunga la un acord, in privinta mai multor aspecte.
Citeste si Lui Trump i-ar "placea" sa inchida... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 07:31
Activitatile Guvernului Statelor Unite raman blocate luni, dupa ce o noua runda de negocieri dintre republicani si democrati a esuat, duminica seara. Subiectul fierbinte al negocierilor este continuarea sau desfiintarea DACA, programul demarat de administratia Obama care ofera protectia impotriva deportarii pentru circa 700.000 de imigranti minori.
Senatul american a programat pentru luni la ora locala 12.00 (19.00 ora Romaniei) un vot prin intermediul caruia se spera adoptarea unei masuri care sa permita reluarea finantarii institutiilor guvernamentale. Daca va exista consens intre republicani si democrati, sute de mii de angajati ai administratiei guvernamentale se vor putea intoarce la lucru, potrivit Reuters.
Liderul republican al majoritatii din Senat Mitch McConnell le-a oferit o ramura de maslin democratilor, in cadrul negocierilor desfasurate duminica seara. Acesta a promis sa readuca in discutie in februarie legislatia privind imigratia, daca problemele din domeniu nu se vor fi rezolvat pana atunci.
McConnell a apreciat ca despre imigratiei s-ar putea discuta chiar si in aceasta luna, dar numai daca pe aceasta problema s-ar ajunge la un consens intre democrati si republicani care sa aiba si girul lui Donald Trump.
Democratii cer continuarea programului Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) demarat de administratia Obama. Acesta prevede ca nu pot fi deportati circa 700.000 de "Dreamers", tineri imigranti care erau minori atunci cand au ajuns in... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 11:10
Activitatile guvernului american au fost oprite in mod oficial de noaptea trecuta, dupa ce republicanii si democratii din Senat nu au reusit sa ajunga la un acord de ultim moment pentru continuarea finantarii bugetare, din cauza neintelegerilor majore legate de imigratie si securitatea la granite.
Intr-o sedinta dramatica tinuta noaptea tarziu, senatorii au blocat un proiect care prevedea prelungirea finantarii Guvernului pana pe 16 februarie. Proiectul avea nevoie din sustinerea a 60 dintre cei 100 de senatori, dar doar 50 au votat in favoarea acestuia, transmite Reuters.
Majoritatea democratilor s-au opus proiectului din cauza esecului eforturilor lor de a include masuri de protectie pentru sute de mii de tineri imigranti cunoscuti sub numele de "Dreamers".
Negocierile de urgenta dintre liderul republican al majoritatii din Senat, Mitch McConnell, si liderul senatorilor democrati, Chuck Schumer, cu cateva minute inainte de miezul noptii, nu au avut succes, iar guvernul american a ramas practic fara bani.
Congresul are o indatorire-cheie expusa in Constitutie - sa treaca legile care finanteaza Guvernul. Daca nu o face, majoritatea functiilor Executivului, de la plata armatei la finantarea imprumuturilor pentru micile afaceri, se opresc.
Iata cum se poate ajunge la aceasta situatie si ce inseamna asta
Oprirea oficiala a activitatilor a intrat in vigoare sambata, zi care marcheaza prima aniversare a lui Donald Trump ca presedinte.
Administratia Trump a... mai mult
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 11:36
Marii producatori auto americani, General Motors (GM), Ford Motor si Chrysler Group, au inregistrat cresteri puternice ale vanzarilor din SUA in luna octombrie, dupa blocajul de 16 zile al activitatilor guvernamentale, si se indreapta spre cea mai buna evolutie anuala dupa 2007, transmite Bloomberg.
Vanzarile de masini si camionete ale GM au urcat cu 16%, ale Ford cu 14%, iar cele ale Chrysler cu 11%. Analistii estimau un avans de 7,9% in cazul GM, 16% pentru Ford si 14% pentru Chrysler.
Livrarile Toyota Motor, Honda Motor si Nissan Motor au fost sub asteptarile analistilor.
Traficul din showroom-uri si vanzarile au crescut dupa ce Congresul si presedintele Barack Obama au convenit pe 17 octombrie finantarea activitatilor guvernamentale si prelungirea limitei de indatorare a Statelor Unite pana la inceputul anului viitor.
In primele 10 luni, vanzarile de autovehicule pe piata SUA au totalizat 12,4 milioane de unitati.
"Asistam la o rezistenta a consumului. In timpul blocajului guvernamental a avut loc o incetinire usoara a cererii, care a crescut ulterior. Asteptam vanzari bune atat la sfarsitul anului, cat si in 2014", a declarat Michelle Krebs, analist la portalul specializat in cercetarea pietei auto Edmunds.com.
In octombrie, vanzarile de vehicule au avansat cu 11%, la 1,21 milioane de unitati, conform Autodata.
GM a inregistrat cresteri ale vanzarilor in cazul tuturor brandurilor sale, in frunte cu Buik, ale carui livrari s-au majorat cu 31%.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:31