Blocajele din China de la inceputul epidemiei s-au raspandit ]n prezent in restul lumii, mai ales in Europa si SUA, iar rezultatul pe termen scurt pana la mediu va fi o incetinire a cresterii globale, cresterea somajului, cresterea ratelor ipotecare si increderea mai mica a consumatorilor, arata o analiza realizata de Saxo Bank.
"Pandemia a pus in miscare trei impulsuri macro majore. Acestea vor avea un impact major asupra marfurilor, in special asupra sectorului energetic, in lunile urmatoare. In prezent, economia globala se confrunta cu cel mai mare soc al cererii de la criza financiara mondiala, la care se adauga un soc global al ofertei si un razboi al preturilor petrolului care determina distrugerea capitalului", se mentioneaza in analiza bancii.
Potrivit analistilor Saxo Bank, in cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil, obiectivul este impactul nociv asupra preturilor al scaderii drastice a cererii pentru numeroase marfuri-cheie: de la titei si metale industriale la unele marfuri agricole.
"Deoarece coronavirusul continua sa se raspandeasca, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare sa devina si ele dificile. Minerii si producatorii pot incepe sa simta impactul deficitului de personal si al defalcarii lanturilor de aprovizionare. Impactul preturilor mai mici ale carburantilor este resimtit de la agricultura la minerit, deoarece reduce costurile de productie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potentiale pentru rezerve, unele piete ar... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:01
Cartel Alfa a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, in care atrage atentia asupra situatiei Companiei Nationale a Uraniului.
"Singurul producator de combustibil nuclear se afla in blocaj, iar salariatii sai nu si-au primit salariile de doua luni", a transmis Cartel Alfa, alaturi de alte solicitari referitoare la aceeasi companie.
"Domnule ministru, Compania Nationala a Uraniului (CNU) este singurul producator de pe teritoriul Romaniei a combustibilului nuclear. Aceasta reprezinta 'o activitate de interes strategic', iar CNU face parte din strategia privind independenta energetica a Romaniei.
Desi legile sunt clare in acest sens, interesele de grup au facut ca numeroase persoane si structuri sa le ignore, conducand la situatia actuala a companiei, care prejudiciaza atat salariatii, cat si interesele economiei nationale", a transmis, miercuri, Cartel Alfa, intr-o scrisoare deschisa catre ministrul Economiei.
Sindicalistii precizeaza ca, anul trecut, a fost adoptata legea 193/2018, urmata de HG 126/2019, care stabileste principiile privind asigurarea si mentinerea ciclului integrat de fabricatie a combustibilului nuclear in Romania, necesar functionarii reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu.
"Cu toate acestea, Compania Nationala a Uraniului se afla in blocaj, iar salariatii sai nu si-au primit salariile de doua... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 14:36
Negocierile purtate in cadrul summit-ului extraordinar de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce institutiile europene dupa alegerile din 26 mai s-au blocat, urmand sa fie reluate marti.
"Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a suspendat sedinta si s-a convenit ca ea sa fie reluata maine la ora 11:00 (ora 12:00, ora Romaniei, n.red.) ", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului European, Preben Aamann, pe Twitter.
Tusk @eucopresident suspends the meeting and reconvenes #EUCO tomorrow at 11h.- Preben Aamann (@PrebenEUspox) 1 July 2019
Cei 28 de lideri ai statelor membre ale UE au negociat duminica si luni, la Bruxelles, desemnarea viitorilor sefi pentru Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrala Europeana si un Inalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, insa negocierile au esuat.
Citeste o analiza a situatiei de la Bruxelles semnata de Valentin Naumescu, presedintele ICDE: UE cu patru moase. Toate proeuropene.
Negocierile sunt mai complicate in trei decat in doi
Alegerile europarlamentare din 26 mai, la care au participat peste 200 de milioane de europeni, au complicat situatia in ceea ce priveste procesul de formare a unei majoritati la nivelul Parlamentului European, cel care va instala in functie presedintele Comisiei Europene si va stabili ocupantii pozitiilor cheie in constructia europeana.
Spre deosebire de anii anteriori, de aceasta... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 14:29
Orasele Moscova, Istanbul si Bucuresti erau anul trecut pe primele locuri in Europa in privinta blocajelor inregistrate in trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeza de sisteme de navigatie TomTom, informeaza site-ul dutchnews.nl.
La nivel global, Bucurestiul s-a situat pe locul 11 in 2018, dupa ce in 2017 a fost pe locul zece. In medie, soferii din Bucuresti irosesc cu 48% mai mult timp blocati in trafic, fata de o medie de 65% in Mumbai (India), 63% in Bogota (Columbia), 58% in Lima (Peru), 58% in New Delhi (India) si 56% in Moscova (Rusia) . Mumbai, Bogota, Lima, New Delhi si Moscova sunt cele mai aglomerate cinci orase din lume, conform TomTom.
In Europa, cele mai cele mai aglomerate cinci orase sunt Moscova, Istanbul, Bucuresti, Sankt Petersburg si Kiev. De asemenea, Bruxelles, Londra si Paris sunt pe locurile 11, 12 si 13.
In America de Nord, cele mai aglomerate orase sunt Mexico City, Los Angeles, Vancouver, New York si San Francisco.
In ultimul deceniu au sporit blocajele in trafic pe plan global si aproape 75% din orasele incluse in clasamentul TomTom au devenit mai aglomerate sau si-au mentinut congestia in perioada 2017 - 2018, doar 90 de orase inregistrand un declin.
O metoda de reducere a blocajelor inregistrate in trafic o reprezinta restrictionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor masini in anumite zile a fost implementata cu succes in orase ca Manila, Mexico City, Bogota si Beijing. Decizia Londrei de a... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 13:57
Gabriel Zetea, vicepresedinte al PSD si presedintele PSD Maramures, sustine ca in Ministerul Transporturilor exista "grupuri de interese", formate din functionari, care sunt intelesi cu constructorii de autostrazi astfel incat sa fie blocaje.
Zetea sustine ca in fiecare CEx al PSD se discuta despre problema autostrazilor - atat a celor in faza de proiect, cat si a celor demarate.
"Am cerut de fiecare data tuturor ministrilor Transporturilor sa puna piciorul pe acceleratie. Lucrurile sunt extrem de dificile prin prisma legislatiei greoaie.
Daca in Romania nu vom ajunge sa construim 200-250 km de autostrada intr-un singur an, nu vom putea niciodata sa recuperam decalajul fata de alte tari. Nu e vina vreunui ministru anume, ei sunt demnitari, fie ca vorbim de PSD sau de altii.
Acum doi ani erau tehnocratii, care nu au facut mare diferenta fata de ministrii politici, poate chiar mai putin. Vorbim de o problema de sistem", a declarat Zetea, duminica seara, la Digi24.
Liderul PSD Maramures a mai afirmat ca in ultimii doi ani s-a incercat eliminarea acestor grupri de interese "care mai mult incurcau".
"In ultimii doi ani s-a incercat eliminarea, distrugerea unor grupuri de interese care mai mult incurcau, fie ca sunt functionari de la minister, care erau intelesi. Nu demnitari, ci functionari care erau intelesi cu constructorii de autostrazi, incat sa existe blocaje, iar ele sa fie perpetuate, acesti constructori sa depuna claim-uri la Ministerul Transporturilor... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:39
Planul lui Donald Trump pentru a iesi din "shutdown"-ul cel mai lung din istoria americana nu a depasit joi obstacolul Senatului SUA, democratii ramanand ferm pe pozitii impotriva alocarii unui buget pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relateaza AFP.
In cea de-a 34-a zi a impasului bugetar, nu a aparut nicio solutie pentru a iesi din blocajul care afecteaza un sfert din administratiile federale americane, 800.000 de functionari si numerosi subcontractori.
Republicanii si democratii au ramas fermi pe pozitiile lor. "Nu vom ceda!" in privinta zidului, a scris din nou pe Twitter Donald Trump inainte de vot.
Republicanii sunt majoritari in Senat, dar cu 53 de mandate din totalul de 100 aveau nevoie de voturi democrate pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesare adoptarii propunerii formulate de Donald Trump. Eforturi zadarnice.
Textul republican, bazat pe propunerea lui Donald Trump, ar fi permis finantarea guvernului pana in septembrie. Dar mai ales ar fi inclus cele 5,7 miliarde dolari pentru zid, precum si o concesie acordata sambata de presedintele american: un ragaz de trei ani pentru un milion de imigranti amenintati direct de expulzare.
A urmat un vot cu privire la o contrapropunere a democratilor, care si ea a esuat. Aceasta prevedea finantarea partiala a guvernului pana la 8 februarie.
Odata iesiti din impasul bugetar, democratii promiteau sa revina la masa negocierilor pe tema securitati la frontiere, insa nu se pune problema sa... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 09:19
Blocajul guvernamental din Statele Unite a ajuns la 26 de zile, iar numarul analistilor celor care avertizeaza in legatura cu un impact major asupra economiei este in crestere.
De obicei, oprirea partiala a activitatilor Guvernului dureaza de la cateva zile la doua saptamani, dar lupta dintre presedintele Donald Trump si democrati pare sa continue pentru o perioada mult mai lunga.
Potrivit analistilor, impactul negativ al blocajului va creste pe masura ce efectele lipsei salariilor pentru 800.000 de angajati federali si pentru milioane de contractori se vor raspandi in economie, relateaza Business Insider.
La acestea se adauga efectul negativ al razboiului comercial dintre SUA si China, scaderea cotatiilor actiunilor, ingrijorarile tot mai mari legate de o incetinire a cresterii economiei mondiale si conflictul pe tema plafonului de indatorare.
Pe fondul acestor riscuri, ingrijorarile provocate de blocajul guvernamental sunt in crestere.
Merrill Lynch de la Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite ale Americii, a reiterat, miercuri, ingrijorarea referitoare la costul economic al blocajului guvernamental.
"Va deveni in mod clar un soc semnificativ daca va dura luni si nu saptamani", a spus Ethan Harris, director pentru cercetari privind economia mondiala.
Costul blocajului ar putea atinge in curand suma de 5,7 miliarde de dolari ceruta de Trump pentru construirea zidului la granita cu Mexicul, potrivit Standard & Poor's.
Casa Alba a... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 09:43
Blocajul care afecteaza o parte a administratiei federale americane a devenit cel mai lung din istoria SUA in noaptea de vineri spre sambata, intrand in cea de-a 22-a zi.
Aceasta oprire partiala a functionarii administratie federale, care a inceput la 22 decembrie, a depasit cele 21 de zile de "shutdown" din timpul mandatului lui Bill Clinton in 1996.
Situatia nu se va schimba nici in weekend: presedintele Donald Trump a asigurat ca nu vrea sa declare "atat de repede" procedura de urgenta nationala, iar Senatul si-a suspendat lucrarile pana luni.
In ciuda ultimelor negocieri, parlamentarii nu au reusit sa gaseasca o solutie de iesire din impas cu privire la finantarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic, unul dintre principalele angajamente ale presedintelui Donald Trump.
Absenta unui acord intre parlament si Casa Alba a atras inchiderea a numeroase servicii federale in perioada sarbatorilor de iarna. In plus, ministere cum sunt cel al Justitiei, de Interne sau Departamentul de Stat au activitatea perturbata.
Pentru prima oara vineri, cei 800.000 de functionari federali afectati de "shutdown" nu si-au luat salariile. ...citeste mai departe despre "Trump a produs cel mai lung blocaj guvernamental din istoria SUA: 800.000 de functionari nu si-au luat salariile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 10:07
Bucuresti este al treilea oras din lume si primul din Europa in privinta blocajelor inregistrate in trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeza de sisteme de navigatie TomTom, transmite Bloomberg.
La nivel mondial, cele mai aglomerate orase sunt Bangkok, Mexico City, Bucuresti, Jakarta, Moscova, Chongqing, Istanbul si Sankt Petersburg.
Topul realizat de TomTom este dominat de pietele emergente. In randul tarilor bogate, doar Los Angeles este in top 15, fiind pe pozitia a 14-a.
Unele orase din sudul Asiei cu cel mai ingrozitor trafic, printre care Dhaka, Delhi si Karachi, nici macar nu sunt incluse in clasamentul TomTom. Problemele lor se vor inrautati deoarece populatia creste rapid in acele regiuni.
O metoda de reducere a blocajelor inregistrate in trafic o reprezinta restrictionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor masini in anumite zile a fost implementata cu succes in orase ca Manila, Mexico City, Bogota si Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxa pentru vehiculele care circula in zonele aglomerate a avut un efect similar.
Alte orase, cum ar fi Dhaka, Jakarta, Lahore sau cele din China si India si-au extins reteaua de metrou, dar analistii avertizeaza ca ar putea sa nu fie suficient pentru decongestionarea traficului.
Raportul ''TomTom Traffic Index'' a analizat datele privind traficul urban din 390 de orase din 48 de state de pe sase continente. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 14:33