Uniunea Europeana pregateste un plan prin care sa sanctioneze Marea Britanie in etapa de tranzitie post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pietei comunitare daca Londra nu respecta conditiile stabilite, arata un proiect de document UE obtinut de Financial Times.
Proiectul de cinci pagini elaborat de Comisia Europeana stabileste modalitatile prin care Uniunea Europeana intentioneaza sa oblige Marea Britanie sa respecte reglementarile comunitare in tranzitia post-Brexit fara insa a participa la procesul decizional european.
Guvernul Theresa May a semnalat deja ca vrea o etapa de tranzitie in relatia cu Uniunea Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar, programata in martie 2019.
Confirmand temerile aparute la Bruxelles ca Londra ar putea incalca reglementarile europene in tranzitia post-Brexit, Comisia Europeana propune introducerea unor clauze care sa permita reactii imediate in cazul aparitiei neintelegerilor bilaterale.
"In perioada de tranzitie, institutiile, structurile, oficiile si agentiile Uniunii Europene trebuie sa aiba prerogativele conferite de catre legislatia comunitara inclusiv in relatia cu Marea Britanie si cu persoanele care locuiesc ori sunt stabilite in Marea Britanie. In principal, Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie sa aiba jurisdictia prevazuta in tratatele comunitare", se arata in proiectul de document elaborat de Comisia Europeana.
"In plus, Sectiunea privind gestionarea si solutionarea disputelor a... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 22:19
O suta de mii de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective, a anuntat, marti, ANIMT.
Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme.
Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora.
Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate, potrivit Mediafax.
"Aceste masuri ne omoara activitatea si creeaza, in acelasi timp, o grava problema sociala, intrucat companiile noastre sunt cele care asigura intretinerea muncitorilor in tarile in care sunt detasati, in situatia de fata nemaiputandu-le asigura nici macar intoarcerea in tara. Ganditi-va cate familii depind de acesti 100.000 de muncitori, practic sunt afectati circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:51
Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.
"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.
"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
Economiile slabe din UE, precum Grecia si Portugalia, care se confrunta cu deficite bugetari mari, nu pot fi lasate in afara blocului european, a declarat cancelarul german Angela Merkel, transmite NewsIn."Nu putem sa dam afara din UE statele membre cele mai slabe. Aceasta nu este in interesul Germaniei", a spus Merkel, citata de Sofia News Agency.Ea a explicat ca, daca tarile cele mai grav afectate de criza vor fi obligate sa se retraga din Uniunea, blocul comunitar risca sa se prabuseasca.Cancelarul german a cerut tarilor care intampina probleme bugetare sa ia toate masurile necesare pentru a stabiliza situatia, in special sa reduca drastic cheltuielile. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 12:13
Dupa intrarea Slovaciei in zona euro, in ianuarie 2008, extinderea blocului comunitar va lua, cel mai probabil, o pauza indelungata, din cauza crizei economice care a inasprit conditiile de trecere la euro, arata un studiu realizat de Reuters, preluat de NewsIn.Iata situatia actuala a tarilor din acest spatiu, in ceea ce priveste planurile de intrare in zona euro, clasificarea fiind facuta dupa marimea produsului intern brut (PIB).PoloniaGuvernul polonez de centru-dreapta vrea sa adopte moneda unica pana in 2012. Dar saptamana aceasta, un inalt oficial al partidului aflat la conducere a declarat ca tinta nu mai este realista din cauza incetinirii puternice a cresterii economice in cel mai mare stat fost comunist din Europa.Astfel, pietele financiare au renuntat la posibilitatea adoptarii euro in 2012.
Deficitul bugetar al Poloniei va atinge anul acesta 6,6% din PIB, potrivit Comisiei Europene, peste limita superioara impusa prin Tratatul de la Maastricht, de 3%. Guvernul se asteapta anul acesta la un deficit de 4,6%.Totodata, Polonia nu a reusit sa intruneasca conditiile impuse prin acelasi tratat nici in ceea ce priveste inflatia, care atinsese in mai o rata anuala de 3,6%, peste obiectivul bancii centrale de 2,5%. Totusi, datoriile publice ale Poloniei se mentin sub limita de 60% din PIB, impusa prin Tratat.Cehia
Guvernul ceh este condus de un cabinet interimar care nu prevede intrarea in zona euro pana dupa 2015, iar alegerile din octombrie nu vor schimba, cel mai... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 08:58