Amazon a decis retragerea reclamelor pentru discounturile de Black Friday din Franta, dupa ce guvernul a afirmat ca aceasta campanie este nedreapta fata micile magazine, care au fost nevoite sa se inchida din cauza carantinei pentru noul coronavirus, transmite Reuters.
Franta a intrat vineri in a doua carantina, autoritatile incercand sa opreasca cresterea numarului de infectii. Masurile includ si inchiderea magazinelor neesentiale.
Un purtator de cuvant al Amazon a spus ca grupul a acceptat sa opreasca campania de publicitate la radio, referitoare la vanzarile de Black Friday.
Cu toate acestea, sambata a fost functionala o pagina cu titlul "Black Friday anticipat", pe site-ul francez al Amazon, cu produsele comercializate cu discount.
Ministrul adjunct al Economiei, Pannier-Runchaer, a spus ca a cerut Amazon sa isi suspende campania. "Nu era potrivita intr-o perioada in care 200.000 de firme sunt obligate sa isi inchida portile", a declarat aceasta sambata, la postul de radio Europe 1.
Ziua de cumparaturi cu discount Black Friday coincide de obicei cu vinerea in care are loc sarbatoarea de Thanksgiving in Statele Unite.
Campania din Franta a Amazon urma sa aiba loc in perioada 26 octombrie-19 noiembrie.
Retailerul online a fost nevoit sa inchida unele depozite din Franta in timpul primei carantine, din primavara, dupa un conflict cu sindicatele legat de masurile sanitare de prevenire a infectarii angajatilor cu noul coronavirus.
Intrebata daca... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 07:47
Romanii au cheltuit cel mai mult, in medie 800 de lei, pentru achizitionarea de televizoare si produse electronice, cu ocazia Black Friday 2019, iar o treime dintre utilizatorii de Internet si-au folosit economiile pentru evenimentul reducerilor, reiese dintr-un studiul de specialitate, publicat miercuri.
Cercetarea realizata de Starcom, in parteneriat cu agentia de cercetare Kantar TNS, arata ca numarul romanilor care aleg sa cumpere de Black Friday este in crestere, cu o rata de conversie din intentie in achizitie in online cu 22% mai mare, comparativ cu anul 2017.
In ceea ce priveste gradul de satisfactie, sapte din zece romani s-au declarat multumiti de Black Friday 2019. In acelasi timp, un numar semnificativ mai mare de utilizatori de internet din mediul urban declara ca, in 2019, campaniile de reduceri incepute inainte de ziua campaniei celor mai multe reduceri din an le-au crescut interesul fata de intregul fenomen: 35% in 2019 vs. 21% in 2018.
Potrivit studiului, romanii utilizatori de internet isi pastreaza obiceiul de a-si pregati din timp cosul de cumparaturi de Black Friday, 28% dintre acestia isi fac selectia de produse cu 3-4 saptamani inainte de eveniment. Totodata, de teama sa nu piarda produsele dorite, consumatorii le achizitioneaza mai repede, mai ales in weekend-ul de dinainte de ziua de Black Friday (36%).
In 2019, principalele surse de informare despre Black Friday sunt: postarile de pe Facebook, reclamele de pe website-uri si cele... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:12
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit 540 de reclamatii anul acesta in urma sezonului de reduceri Black Friday, cu 32% mai putine decat anul trecut, cand au fost inregistrate 795 de sesizari, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Paul Anghel, directorul general al autoritatii.
Aspectele sesizate de catre consumatori au fost: comenzi achitate si nelivrate, nerespectarea comenzii, falsa reducere a preturilor sau faptul ca, inainte de promotie, preturile fusesera chiar mai mici.
De asemenea, au mai fost reclamate probleme legate de epuizarea stocurilor in doar cateva minute de la inceputul campaniei, manipularea defectuoasa la transport, anularea comenzii online, desi initial fusese acceptata, vouchere inactive, produse neconforme, afisarea incorecta a preturilor, informarea eronata privind dreptul de denuntare unilaterala la contract.
Reclamatiile sunt in curs de cercetare, a afirmat Paul Anghel.
"In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate 795 de reclamatii de Black Friday. Numarul lor este in scadere anul acesta, intrucat operatorii economici au inteles ce trebuie facut si au luat masuri in consecinta, in baza consilierii care a avut loc intre ANPC si operatorii economici. Am discutat despre aspectele privind intarzieri, despre afisari incorecte ale preturilor, informatii incomplete despre produse, informatii privind caracteristici cu privire la produsele livrate si asa mai departe", a spus reprezentantul ANPC.
El a... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 14:56
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit deja plangeri cu privire la practici ilegale ale comerciantilor in sezonul de reduceri Black Friday din luna noiembrie, iar principalele nereguli reclamate sunt legate de faptul ca pretul nu era de fapt redus asa cum sustinea magazinul respectiv, a declarat, vineri, Paul Anghel, directorul general al autoritatii.
El a participat la o conferinta pe tema sigurantei alimentelor si, la plecare, a fost intrebat de jurnalisti daca ANPC a primit deja plangeri cu privire la sezonul de reduceri Black Friday recent incheiat.
"Din nefericire, sunt (reclamatii - n.r.), desi, inainte de aceasta campanie de Black Friday, noi am avut o tematica in care am verificat absolut toate site-urile mari si site-urile fata de care au existat de-a lungul timpului sesizari sau reclamatii. Si dupa aceasta campanie, au fost inregistrate sesizari si reclamatii, atat in Bucuresti, cat si in tara", a spus Anghel.
El nu a putut preciza cate plangeri s-au inregistrat in total.
"Vreau sa va spun, in schimb, ca s-au reclamat intarzieri la livrarea produselor, s-au reclamat produse ca fiind cu alte caracteristici decat cele comandate si, in general, principalele probleme au vizat pretul diferit, in sensul in care campania promotionala spunea ca pretul este redus cu x%, insa acel pret nu era redus fata de pretul din ultimele 30 de zile, asa cum spune legea", a adaugat reprezentantul ANPC.
Anul trecut, Consiliul Concurentei a... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:38
Este greu de spus cat de oneste sunt preturile practicate de comercianti in timpul promotiei Black Friday, iar consumatorii trebuie sa fie foarte atenti, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Pirvu.
"Pana la aceasta data, doar Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti-Ilfov a inregistrat 40 de reclamatii prin care se sesizeaza nerespectarea termenelor de livrare, anularea comenzilor si nerestituirea contravalorii produselor in termenul legal. Procedurile de solutionare a acestor sesizari sunt inca in curs", a precizat Pirvu.
El a sustinut ca reprezentantii ANPC se autosesizeaza inclusiv in cazul postarilor pe Facebook ale consumatorilor nemultumiti, precum si in cazul relatarilor din presa.
Intrebat cat de oneste apreciaza ca sunt preturile in timpul campaniilor Black Friday, in general, pe o scara de la 1 la 10, seful ANPC a raspuns: "E greu de spus".
"Important este ca practicile comerciale ale operatorilor economici sa fie legale si sa nu aduca atingere drepturilor consumatorilor, nici cu ocazia campaniilor de reduceri, nici in restul anului. Noi pentru acest lucru luptam in fiecare zi si va asigur, si pe dumneavoastra, si pe consumatori, ca suntem foarte atenti si vigilenti", a adaugat el.
Seful ANPC a precizat ca, avand in vedere experienta anilor trecuti, ANPC i-a avertizat pe consumatori prin comunicarile din presa si pe Facebook ca trebuie sa fie foarte... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 11:02
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi in valoare totala de 122.000 de lei in urma campaniei de reduceri Black Friday din noiembrie 2017, desi vanzarile din acea perioada au ajuns la 200 de milioane de euro (circa 900 de milioane de lei), iar Consiliul Concurentei a descoperit ca 80% dintre oferte erau ilegale.
ANPC a primit 63 de reclamatii in urma campaniei Black Friday din noiembrie 2017 si a dat amenzi in valoare totala de 122.000 de lei companiilor care au inselat consumatorii, se arata intr-un raspuns remis de autoritate, la solicitarea AGERPRES.
Spre comparatie, vanzarile realizate in cadrul principalei campanii promotionale Black Friday au ajuns, in anul 2017, la aproximativ 200 de milioane de euro (circa 900 de milioane de lei), reprezentand aproximativ 7% din vanzarile realizate in tot anul. Prin urmare, amenzile date de ANPC reprezinta doar 0,01% din cat au incasat comerciantii in total.
Aceasta desi, in luna mai, Consiliul Concurentei a dat publicitatii un raport potrivit caruia comerciantii online nu respecta legislatia in timpul campaniilor de reduceri, acesta fiind un comportament generalizat.
Consiliul Concurentei a remarcat faptul ca pretul la care se aplica reducerea (pretul de referinta, care apare "taiat") afisat de comerciantii online era mai mare decat nivelul prevazut de lege pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate. In plus, la 20% din cazuri preturile erau chiar mai mari decat in mod obisnuit.... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 12:18
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit deja cateva sute de plangeri cu privire la promotiile de Black Friday, insa aceasta perioada de promotii este abia la inceput, a declarat, joi, presedintele institutiei, Bogdan Pandelica.
"De abia a demarat actiunea de Black Friday, continua si in perioada urmatoare, si avem cateva sute de reclamatii, dar vom da un comunicat de presa si va vom tine la curent cu demersurile noastre in ideea instrumentarii acestor reclamatii", a spus Pandelica.
Potrivit acestuia, in perioada Sarbatorilor de iarna, cand exista o anumita dinamica a vanzarilor si posibile promotii, controalele ANPC se vor intensifica, astfel incat sa nu existe practici comerciale inselatoare.
Perioada de reduceri Black Friday a demarat vineri, 17 noiembrie, iar, potrivit datelor centralizate de PayU, pana la ora 17:00 a acelei zile se realizasera un numar de 125.000 de tranzactii online in valoare de 90,3 milioane de lei, cosul mediu de cumparaturi fiind de 722 lei.
Peste 35% din totalul tranzactiilor au fost realizate prin intermediul cardurilor in rate.
Iata si Motivul pentru care Dacia nu ia parte la "Black Friday"
Principalele categorii de produse cumparate au fost IT&C (90%), fashion (7%), eTail (home&deco, produse cosmetice, produse alimentare, vinuri, jucarii) - 3% din totalul cumparaturilor.
Cea mai mare tranzactie inregistrata in Romania in platforma PayU a fost de 36.371 lei, pentru bijuterii, fiind urmata de una de... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 07:34
Ultimul trimestru al anului reprezinta pentru tot curieratul romanesc cea mai mare provocare profesionala. Si asta deoarece previziunile privind volumele de marfuri care urmeaza sa fie tranzitate in aceasta perioada sunt alarmante, anuntandu-se cresteri cu peste 35% a mediilor obisnuite.
In acest sens, Nemo Express (locul 3 in piata interna de curierat) si-a luat deja masurile care se impun pentru a preveni supraaglomerarea sau chiar blocarea activitatii.
In primul rand, inca din primul semestru a fost inaugurat noul depozit de la sediul central operational din Magurele, marindu-se astfel capacitatea de depozitare cu 10.000 mp, fiind prevazute inca 52 de rampe de incarcare dotate cu benzi transportoare.
De asemenea, capacitatea de transport a companiei a fost marita atat in ceea ce priveste flota de oras, cat si cea rezervata curselor interurbane.
Pentru livrarile urbane a fost preferat modelul Ford Tranzit Custom 2017, o autoutilitara care permite transportul celor mai multe tipuri de marfuri (de la produsele albe pana la plicurile de corespondenta).
Pentru transportul interurban (cursele de tara), cei de la Nemo Express au ales modelul de cap tractor Mercedes Actros, asigurandu-si in acest fel o crestere a capacitatii de transport cu 100 de tone.
Daca pana in 2017 Nemo Express transporta zilnic o medie de 350 de tone, la finalul anului curent compania va fi pregatita sa tranziteze 450 tone in fiecare zi.
De altfel, cam aceasta este si cresterea... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 09:00
Zeci de reclamatii legate de Black Friday au fost facute, in intreaga tara, la Protectia Consumatorului, majoritatea acestora vizand neonorarea comenzii facute online, aplicarea incorecta a reducerilor si stocurile insuficiente de produse, au declarat reprezentantii ANPC.
Deocamdata, in Bucuresti, dintre cele 130 de reclamatii primite de vineri pana luni dimineata, doar 10 s-au referit la reducerile de Black Friday, care au inceput la 22 noiembrie, au precizat reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Cateva zeci de astfel de reclamatii s-au inregistrat si in tara, dar mai multe vor fi facute, probabil, in aceasta saptamana, potrivit surselor citate
Ca si in alti ani, multi oameni reclama faptul ca n-au mai putut sa achizitioneze produsele comandate online. "Nu inteleg ca mailul care vine imediat dupa ce au facut comanda, acel mail automat, e de confirmare a primirii mailului prin care s-a facut comanda, nu de procesare a comenzii. Pentru confirmarea comenzii, ei trebuie sa primeasca un mail cu numarul acesteia si informatii privind existenta produselor comandate in stoc si livrarea lor. In mailul care vine automat li se si spune ca vor fi contactati pentru confirmarea comenzii", au aratat reprezentantii ANPC.
Oamenii mai reclama ca, in unele cazuri, reducerea nu s-a facut corect, ei motivand ca pretul la care s-a aplicat aceasta era mai mai mare decat cel din zilele de dinainte de Black Friday.
O alta categorie de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 16:53