Intrarea investitorilor institutionali de calibru pe piata Bitcoin care considera ca moneda virtuala este un instrument de protectie impotriva inflatiei, similar cu aurul, precum si aparitia fenomenului FOMO (fear of missing out - teama de a rata ocazia), sunt cele doua mari cauze ale cresterii record a pretului Bitcoin din ultimele zile.
Mai mult, gigantul bancar de investitii JPMorgan a numit o tinta pe termen lung a pretului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, in scenariul in care criptomoneda va creste in popularitate ca alternativa pentru aur.
Inceputul de an a adus o atitudine indecisa la nivelul pietelor de capital. Desi initial, s-a observat un apetit accentuat pentru risc, majoritatea indicilor importanti trasand noi maxime istorice, optimismul investitorilor s-a redus treptat. Acest model a fost urmat si de cea mai cunoscuta moneda digitala, Bitcoin, doar ca miscarea observata la nivelul acestei piete "a furat usor startul".
"Astfel, avand in vedere ca aceasta piata are un program neintrerupt de tranzactionare, pretul a trasat noi maxime istorice in timpul zilei de duminica, la aproximativ 34.637 de dolari. Din acel punct, cotatia a inceput sa dezvolte o miscare descendenta destul de rapida", a declarat Radu Puiu, analist finaciar.
Preturile au scazut cu pana la 17%, marcand cea mai ampla corectie din luna martie. Ulterior, a avut loc o stabilizare. Desi la prima vedere ar putea parea o scadere importanta, in contextul raliului amplu al Bitcoin... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 12:04
Intr-o perioada in care investitiile pe termen lung sunt vazute ca o necesitate pentru un viitor financiar stabil, sa cumperi bitcoin devine un trend la care adera tot mai multi romani. In lume, exista peste 4.600 de criptomonede, iar Bitcoin Romania tranzactioneaza primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piata sunt Bitcoin, Ethereum, XRP si Bitcoin Cash.
Dar ce este de fapt Bitcoin? Este o moneda virtuala, un activ digital care utilizeaza criptografia pentru efectuarea tranzactiilor si care nu se bazeaza pe autoritati financiare, gen banci sau organizatii guvernamentale. Criptomoneda a fost creata in 2009 si a cunoscut, de-a lungul timpului, cresteri si scaderi semnificative.
Principalul mister in jurul existentei Bitcoin este legat de creatorul sau. Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana care a dezvoltat Bitcoin. Creatorul virtual s-a facut insa nevazut dupa doi ani de la lansarea celei mai tranzactionate criptomonede din lume. De-a lungul timpului, a existat o intreaga lista de persoane care ar sta in spatele Bitcoin, inclusiv fondatorul Tesla, Elon Musk.
De ce sa cumperi Bitcoin?
Potrivit unui studiu realizat in urma cu doi ani, singurul de acest gen realizat in tara noastra, majoritatea romanilor vad moneda Bitcoin ca pe o investitie (68%) sau un instrument de plata online (23%). Potrivit studiului, unul din 10 romani detinea in 2018 criptomonede, in timp ce 33% dintre ei voiau sa cumpere.
Daca o privesti... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 11:59
Putine tehnologii au capacitatea de a starni dezbateri aprinse si de a atrage atentia oamenilor asa cum a reusit moneda virtuala Bitcoin.
Aceasta moneda virtuala a reprezentat o sursa constanta de interes si confuzie, deoarece ea a fost popularizata mai mult abia in ultimii cinci ani.
Acum, interesul pentru bitcoin este mai mare decat oricand. Valoarea sa a crescut pana la peste 19.000 de dolari, acesta fiind un nou prag maxim atins, transformandu-i pe unii oameni care au acumulat cantitati mari de Bitcoin in milionari.
Este oare Bitcoin moneda viitorului? Este vorba despre o moneda? La ce foloseste ea? Ar trebui sa cumparam Bitcoin? Cititi mai departe pentru a obtine mai multe informatii.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009, care utilizeaza tehnologia descentralizata pentru plati sigure si stocarea banilor care nu necesita banci sau nume de persoane.
Aparitia Bitcoin a fost anuntata printr-un e-mail ca o modalitate de a elibera banii, in acelasi fel in care Internetul a "eliberat" informatia.
Cum functioneaza?
Din punctul de vedere al utilizatorului, Bitcoin nu este altceva decat o aplicatie mobila sau un program pentru calculator care ofera un portofel personal Bitcoin si permite unui utilizator sa trimita si sa primeasca mesaje bitcoin.
Reteaua Bitcoin impartaseste un registru public masiv numit "blockchain". Pe scurt, blockchain este pentru lumea finantelor comparabil cu ceea ce era acum douzeci de ani Internetul... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:26
Dogecoin, o moneda virtuala derivata din Litecoin, al carei nume provine din "fenomenul" de pe Internet Doge, a ajuns la o capitalizare de peste 1,1 miliarde de dolari.
Cresterea Dogecoin si a altor descendente ale bitcoin se datoreaza faptului ca sunt percepute ca fiind ieftine comparativ cu bitcoin sau etherum, a explicat Dave Chapman, analist la compania de trading Octagon Strategy din Hong Kong, relateaza CNBC.
Unul dintre fondatorii Dogecoin a declarat pentru un site care publica informatii despre monede virtuale ca aprecierea Dogecoin il face sa se ingrijoreze de excesele care au loc pe piata.
Date publicate de platoforma CoinMarketCap arata ca dogecoin avea pe 5 ianuarie o capitalizare de 1,17 miliarde de dolari, fiind tranzactionata la 0,010360 dolari pe unitate.
Luna trecuta, moneda virtuala s-a apreciat cu peste 400%, atingand pentru scurt timp, la sfarsitul lui decembrie, 0,0107 dolari pe unitate.
Dogecoin este un exemplu de moneda virtuala creata ca alternativa la bitcoin. Intre alte monede virtuale mai populare se afla etherum, al carei pret a atins joi pentru prima oara nivelul de 1.000 de dolari, si ripple, care anul trecut s-a apreciat cu 35.000%.
Dogecoin a fost creata in 2013, iar mascota sa este cainele japonez shiba inu, popularizat pe Internet in 2010 sub numele de Doge.
Creatorii dogecoin au pozitionat criptomoneda ca "moneda de pe Internet" care permite utilizatorilor sa transfere usor bani online.
Exista mai multe cai prin... mai mult
Sambata, 06 Ianuarie 2018, ora 12:21
Parlamentul European si Consiliul UE au ajuns, vineri, la un acord cu privire la inasprirea regulamentelor pentru combaterea spalarii banilor, modificari prin care vor fi reglementate, in premiera la nivelul blocului comunitar, platformele de schimb pentru bitcoin si alte monede virtuale.
Tranzactiile cu monede virtuale beneficiaza de un grad de anonimat mai mare decat transferurile financiare clasice, iar astfel exista un risc mai ridicat ca moneda virtuala sau poata fi folosita in spalare de bani, operatiuni frauduloase ori finantarea terorismului, scrie profit.ro.... citeste mai departe despre "Bruxellesul da unda verde propunerii prin care vor fi reglementate tranzactiile cu monede virtuale" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 04:30
Coreea de Sud a interzis miercuri institutiilor sale financiare sa utilizeze monede virtuale precum bitcoin, o criptomoneda care se bucura de un succes deosebit in aceasta tara, informeaza AFP.
Biroul premierului a anuntat la Seul aceasta interdictie care va impiedica orice institutie financiara sa deruleze tranzactii in moneda virtuala, adica sa cumpere, sa vanda sau chiar sa detina o criptomoneda.
De asemenea, emisiunile de bitcoin ale companiilor sunt si ele interzise. In schimb, tranzactiile cu bitcoin sunt in continuare permise in Coreea de Sud si nicio taxa speciala nu a fost decisa pentru profiturile realizate in monede virtuale.
Anuntul deciziei Guvernului de la Seul privind interdictia utilizarii bitcoin a dus la o cadere de aproape 5% a cotatiei bitcoin pe Bithumb, cea mai mare piata pentru aceasta moneda in Coreea de Sud.
Coreea de Sud este o piata importanta pentru bitcoin deoarece aceasta tara este responsabila pentru aproape 20% din tranzactiile mondiale in aceasta moneda virtuala, adica de zece ori mai mult decat este ponderea PIB-ului Coreei de Sud in economia mondiala.
Aproape un milion de sud-coreeni, in special mici investitori, detin bitcoin, iar cererea de bitcoin este atat de puternica in aceasta tara incat preturile pentru aceasta moneda virtuala sunt cu 20% mai mari decat cele practicate in SUA, prima piata mondiala pentru bitcoin.
Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% in ultimele saptamani si in prezent se apropie de... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:42
Bitcoin a depasit, miercuri, pragul de 12.000 de dolari, doborand astfel un nou record.
In ultimele saptamani, criptomoneda a sarit prag dupa prag, scrie CNN.
Dupa ce la inceputul anului Bitcoin valora sub 1.000 de dolari, a reusit pe parcursul lui 2017 sa depaseasca pragul de 8.000 (la inceputul lunii noiembrie), iar saptamana trecuta valoarea sa a trecut de 11.000 de dolari.
Mare parte din ascensiunea uimitoare a monedei digitale a fost determinata de asteptarile investitorilor profesionisti, care de saptamana viitoare vor incepe sa o tranzactioneze.
Bitcoin a ajuns pentru prima data la valoarea de 1.000 de dolari la sfarsitul anului 2013, dar apoi a scazut semnificativ. Acestea se intamplau inainte de a incepe urcarea volatila a Bitcoin la valoarea sa actuala.
Citeste si Bitcoin creste fulgerator. Sa fie doar o bula speculativa?
A.D. ...citeste mai departe despre "Bitcoin doboara un nou record. Moneda virtuala a depasit pragul de 12.000 de dolari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 12:05
O noua afacere startup din zona Wall Street-ului naste confuzie in randul functionarilor guvernului american. LedgerX este pe punctul de a infiinta prima bursa internationala de schimb pentru moneda virtuala Bitcoin, facand eforturi deosebite pe langa Commodity Futures Trading Commission (CFTC), agentia care reglementeaza mediul de tranzactii bursiere din Statele Unite.
LedgerX a adunat in componenta directoriala o serie de nume mari cu influenta in mediul de afaceri, dar si in cel institutional, mizand pe cursa cronometru de a pune pe piata Bitcoin-ul sub forma unui instrument financiar derivat. La idee au marsat cu fonduri de risc inclusiv Google Ventures si Lightspeed Venture Partners in incercarea de a da pietei financiare o noua dimensiune prin introducerea Bitcoin in tranzactiile bursiere, se arata intr-un articol din Wall Street Journal.
Nume grele in spatele afacerii
Omul care conduce startup-ul LedgerX este Paul Chou, fost director al Goldman Sachs, dar numele lui este unul dintr-o lunga lista de fosti conducatori ai corporatiilor si intitutiilor americane de stat. James Newsome, fost presedinte al CFTC si fost director general al Bursei de Marfuri din New York priveste situatia intr-un mod foarte pragmatic. "Nu difera sub nicio forma de situatia fermierilor care vand porumb. Ei au tot porumbul, piata s-a dovedit volatila in ultima vreme asa ca de ce sa nu angajeze contracte futures pentrumarfa respectiva", se intreaba Newsome. Introducerea pe piata a... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 08:30
Bitcoin a devenit moneda neoficila a Internetului si da dureri de cap autoritatilor, pentru ca nu reusesc sa urmareasca tranzactiile incheiate cu ajutorul acestui mijloc de plata.
Din ce in ce mai multe companii si un numar urias de consumatori folosesc Bitcoin, datorita avantajelor sale scrie Business Insider.
In primul rand, Bitcoin nu este dependent de evolutia economiilor nationale sau de izbucnirea unor crize bancare, iar numarul de unitati care pot fi emise nu este corelat in mod direct cu rata inflatiei. Rezerva de monede virtuale este generata de program software care functioneaza pe baza unor formule matematice extrem de complicate.
Spre deosebire de alte servicii de plati online, pentru tranzactiile incheiate cu ajutorul monedei bitcoin nu sunt necesare completarea formularelor cu informatii personale.
Un bitcoin ar fi echivalentul a 44 de lei, iar cel interesat sa faca rost de moneda virtuala poate achizitiona banii de la mai multe case de schimb valutar online, folosind o varietate de monede internationale (dolar american, dolar canadian, euro, lire sau chiar ruble).
Conform specialistilor citati de publicatia amintita, economia virtuala din jurul Bitcoin se ridica la 40 de milioane de euro. La inceput, cand a fost introdusa, in 2008, cu un dolar se puteau cumpara 1.309 bitcoins. Acum, moneda virtuala s-a apreciat, iar un dolar american echivaleaza cu 135 de bitcoins. mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 00:00