Conturile de Twitter ale marilor companii si a unor vedete au fost compromise intr-un atac cibernetic fara precedent. Pe mai multe conturi de Twitter s-a incercat o escrocherie cu bitcoin.
Totul a inceput atunci cand contul de Twitter al lui Elon Musk a fost compromis, aparent de intentia unui hacker de a-l folosi pentru o inselatorie cu bitcoin. Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a cazut si el victima aceluiasi atac. Pe ambele conturi s-a postat un mesaj similar, cu trimitere la un portofel electronic de bitcoin.
La scurt timp dupa valul initial de tweet-uri din conturile lui Gates si Musk, au fost atacate conturile conturile Apple si Uber. Au urmat conturile lui Jeff Bezos (CEO-ul Amazon), Joe Biden, Kanye West si Mike Bloomberg.
"Ma simt generos din cauza Covid-19. Voi dubla orice plata BTC trimisa la adresa mea BTC pentru urmatoarea ora. Noroc si ramai in siguranta acolo! "- este mesajul postat in repetate randuri pe conturile celor vizatil. Tweetul continea si o adresa bitcoin, probabil una asociata cu portofelul criptat al hackerului. ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic fara precedent pe Twitter. Elon Musk, Bill Gates, Kanye West, Joe Biden, Apple si Uber, victimele hackerilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 01:00
Confuzia si "amprentele" pentru piste false sunt doar doua dintre caracteristicile operatiunii de spionaj cibernetic Olympic Destroyer, demarata cu putin timp inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de Iarna 2018 de la Pyeongchang din Coreea de Sud.
Competitia a intrat in vizorul atacatorilor informatici, care au reusit sa paralizeze sistemele IT, reteaua Wi-Fi si sa blocheze site-ul competitiei.
Cum au reusit cei din spatele atacului sa bulverseze un intreg sistem integrat si cum au fost pusi in dilema expertii in securitate cibernetica, ne-au explicat chiar acestia din urma.
Concurentul nedorit de la Jocurile Olimpice
Activitatea "viermelui" Olympic Destroyer incepe sa-si faca simtita prezenta inaintea Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud, din iarna anului trecut. Astfel, ca urmare a derularii acestei amenintari avansate, sunt afectati organizatorii, furnizorii si partenerii competitiei de la Pyeongchang.
In prima faza, indiciile disponibile la acel moment au indicat ipoteze contradictorii in ceea ce priveste originea atacului si au creat confuzie in randul comunitatii de securitate cibernetica, in luna februarie 2018.
Doar cateva indicii rare si complexe descoperite de expertii de la Kaspersky ar fi dus spre grupul Lazarus, un atacator care are legatura cu Coreea de Nord.
Cu toate acestea, in luna martie 2018, compania a confirmat ca era vorba de un indiciu fals foarte bine elaborat si convingator. Prin urmare, putin probabil ca Lazarus sa fi fost... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 10:30
Hackeri din lumea intreaga, reuniti intr-un congres organizat la Praga, au salutat, vineri, adoptarea noilor criptomonede ca instrument ce permite oamenilor sa iasa din canoanele vietii moderne si sa se indrepte spre o "societate paralela" mai libera.
"Iesirea din sistem" este conceptul-cheie utilizat la acest congres anual, la care participa sute de artisti, dezvoltatori de Bitcoin, hackeri, nomazi, activisti si cripto-anarhisti, dintre care unii se prezinta la eveniment purtand masti, pentru a nu fi recunoscuti, informeaza AFP.
"Trebuie folosita tehnologia criptografica pentru a regasi viata privata, pentru a ne pastra libertatea, pentru a ne debarasa de constrangerile domeniului de nivel superior (ultima parte componenta a numelui unui domeniu de pe internet, n.r.) si pentru a construi un al doilea domeniu", au declarat organizatorii congresului.
Guvernele lumii utilizeaza de aproximativ un secol pasapoarte pentru a-i marca pe oameni, pentru a le fura datele si pentru a-si spori propria putere, au adaugat ei.
"Mai ales in momentul actual din istorie... a devenit cu adevarat important sa ai o identitate separata, sa traiesti o existenta paralela", a declarat pentru jurnalistii prezenti la eveniment Paul Rosenberg, fondatorul companiei specializate in protectia datelor personale Cryptohippie. El sugereaza oamenilor sa se mute intr-o tara mai liberala (decat a lor, n.r.) si sa utilizeze criptomonede.
"Grecii aveau o civilizatie masiv descentralizata: existau... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 08:49
Bitcoins de aproape 41 de milioane de dolari au fost sustrasi de pe o importanta platforma de tranzactionare pe una din cele mai mari platforme de tranzactionare de criptomonede din lume, a anuntat miercuri proprietarul platformei, relateaza dpa si Reuters.
Potrivit lui Changpeng Zhao, fondatorul Binance, hackerii au recurs la o serie intreaga de "tehnici, inclusiv phishing, virusuri si alte atacuri", reusind sa sustraga cei 7.000 de bitcoins printr-o singura tranzactie.
"Hackerii au avut suficienta rabdare sa astepte si sa execute actiuni bine orchestrate, prin intermediul mai multor conturi aparent independente, in momentul optim", a subliniat el, precizand ca interventia hotilor a fost "structurata asa incat sa eludeze controalele de securitate" ale platformei.
Zhao a mentionat ca furtul a afectat doar asa-zisul hot wallet al platformei - fisiere-portofel online -, reprezentand circa 2% din fonduri, dar toate depozitele si retragerile vor ramane blocate pentru verificari riguroase de securitate care vor dura circa o saptamana.
Pe parcursul anului trecut, hackerii au sustras criptomonede in valoare totala de aproape 1 miliard de dolari, potrivit companiei americane de securitate informatica CiptherTrace. mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:34
Expertii in securitate cibernetica de la Eset atrag atentia, intr-un articol publicat recent pe blogul din Romania, asupra unor e-mailuri frauduloase care incearca sa sustraga bani utilizatorilor, pe motiv ca ar fi accesat materiale video destinate adultilor.
"Pentru a elimina materialele compromitatoare, atacatorii cer o suma de aproximativ 0.43 - 0.45 Bitcoin - echivalentul a 2.000 de dolari, insa am descoperit si mesaje prin care se solicita alte sume. Victimei i se solicita sa faca un transfer online in termen de 48 de ore de la deschiderea e-mail-ului. In caz contrar, atacatorul din spatele acestui scam ameninta sa trimita materialele compromitatoare la toate contactele email pe care le-ar fi furat de pe dispozitivul infectat", explica Ondrej Kubovic, security awareness specialist la Eset.
Potrivit cercetarii de specialitate, continutul e-mailurilor era, in mare parte, in limba engleza, insa in ultimele zile au fost identificate numeroase noi versiuni, care vizeaza utilizatori din Australia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Republica Ceha si Rusia.
"E-mailurile detectate recent nu aduc nimic nou, iar tipul acesta de scam exista deja de ani de zile. Fenomenul poarta numele de "sextortion" si presupune pretinderea unor sume de bani din partea potentialelor victime. Tot in aceasta categorie se incadreaza si cazurile in care atacatorii obtin initial fotografii intime, chiar din partea victimei, dintr-o conversatie cu un profil... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 20:44
Mai multi angajati din administratia orasului Atlanta, SUA, au constatat la inceputul saptamanii trecute cand au venit la serviciu ca nu-si pot porni computerele.
Pe ecranele terminalelor aparea mesajul: "Imi pare rau", urmat de o cerere de rascumparare in valoare de 50.000 de dolari, aproximativ valoarea unui bitcoin.
Activitatea administratiei orasului din sudul Statelor Unite a fost blocata pentru cel putin patru zile. Foarte multe departamente ale primariei au folosit "creionul si hartia" ca modalitate de a realiza documente, scrie New York Times.
Emiterea de acte oficiale a fost blocata. Politia nu a putut lucra, pentru ca nu avea posibilitatea de a emite mandate de perchezitie sau de retinere.
8.000 de lucratori din administratia publica locala nu au putut lucra, afectand activitatea unei structuri teritoriale care deserveste o zona metropolitana cu sase milioane de locuitori.
SamSam, o grupare de hackeri din Rusia sau Europa de Est
Dupa mai multe zile de cercetari ale serviciilor de politie asistate de firme specializate in securitate cibernetica, s-a descoperit ca autorii atacului asupra orasului Atlanta fac parte din echipa de hackeri SamSam, una dintre cele mai meticuloase, mai precise si mai eficiente grupari de acest tip.
SamSam isi alege cu mare grija tintele. Vizeaza retele digitale complicate si extinse care nu au o problema in a plati rapid banii ceruti. Au grija ca pagubele posibile sa fie mult mai mari decat recompensa ceruta.... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 00:00
In urma cu aproape 10 ani, Romania era un tinut caldut pentru escroci online. Acum s-au specializat pe virusi noi, dar, din fericire, cativa dintre acesti hackeri au fost arestati.
Operatiunea "Bakovia", coordonata de Europol, a dus la arestarea a cinci indivizi suspectati ca au comis o serie de atacuri informatice.
Calculatoarele tintite erau din Europa si Statele Unite ale Americii. Au contribuit la acest succes FBI si autoritati locale din Romania, Olanda si Marea Britanie si este o parte dintr-un demers mai mare care lupta cu infractionalitatea cibernetica.
"Autoritatile romane au arestat trei indivizi suspectati de infectarea unor sisteme informatice prin transmiterea unui virus denumit CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker; a fost depistat in 2016 si a fost destul de raspandit la acea vreme), unul dintre virusii de tip ransomware. Alti doi suspecti din acelasi grup au fost arestati la Bucuresti in urma unei investigatii paralele cu legaturi in SUA", a transmis Europol.
Operatiunea "Bakovia" de prindere a acestor hackeri a dus la perchezitionarea a sase cladiri.
Pana la momentul comunicarii oficiale, Europol sustine ca autoritatile au identificat peste 170 de victime ale atacurilor cibernetice comise de acest grup.
Vezi VIDEO AICI si afla cum actionau hackerii! ...citeste mai departe despre "Hackeri arestati in Romania: Au atacat mii de computere in SUA si Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 15:27
Baza de date a Astra Asigurari, administrata in prezent de lichidatorul judiciar, KPMG, a fost atacata cu un virus de tip ransomware, extrem de utilizat in ultima vreme de hackeri.
Atacatorii au restrictionat, prin criptare, accesul la datele privind compania de asigurari aflata in lichidare, adica milioane de dosare de dauna si de contracte de asigurare care contin inclusiv datele personale ale clientilor Astra, scrie Profit.ro.
Atacul a fost inregistrat pe 6 octombrie.
Pe un model consacrat deja, atacatorii au cerut si o rascumparare pentru a reda accesul la baza de date. Aceasta rascumparare ar urma sa fie platita in bitcoin, daca specialistii KPMG decid astfel. Recompensa ceruta a fost intre 15.000 si 25.000 de dolari pentru fiecare server afectat.
"In cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (in faliment). Incidentul a fost initial sesizat de echipa IT a companiei, care a luat imediat masurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet si anuntarea reprezentantilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat in procedura de faliment (KPMG).
KPMG a luat masura sesizarii organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice -DCCO - IGPR si Centrul National de Raspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situatia creata si, in acelasi timp, au informat ASF si FGA cu... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 19:47
Cea mai mare piata eropeana de tranzactii in moneda virtuala Bitcoin, Bitstamp, si-a suspendat activitatea dupa ce a inregistrat pierderi de cateva milioane de dolari.
Cel mai probabil, pierderile au fost inregistrate in urma unui atac cibernetic, informeaza publicatia Financial Times.
Bitstamp, cu sedii in Slovenia si Londra a suspendat retragerea fondurilor si si-a informat clientii asupra pericolului reprezentat de deschiderea unor noi depozite dupa ce s-a confruntat cu o bresa in sistemul de protectie.
Hackerii, mai bogati cu 5 milioane de dolari
Conform oficialilor companiei, compromiterea sistemelor de siguranta a conturilor oprationale a generat o pierdere de aproximativ 19.000 Bitcoin, in valoare aproximativa de 5 milioane de dolari.
Bitstamp este a treia mare piata din lume de tranzactionare a monedei virtuale, iar incidentul de astazi ridica semne de intebare asupra securitatii sitemelor de tranzactionare pentru Bitcoin.
Compania a dat asigurari ca marea parte a depozitelor constituite in Bitcoin au ramas neatinse fiind depozitate in computere neconectate la reteaua internet. Un comunicat de presa emis de Bitstamp anunta clientii ca firma isi va onora obligatiile catre acestia, in ciuda opririi temporare a serviciilor.
Atacuri repetate, pierderi masive
Anul trecut, cel mai mare operator din piata, Mt Gox din Japonia, a fost tinta unui alt atac al hackerilor, acestia reusind atunci sa retraga nu mai putin de 850.000 de monede virtuale... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:11
1