Bitcoin a ajuns sa fie considerat aurul secolului 2021, dupa ce numai in ultimul an a crescut de 10 ori, cei care au investit in criptomoneda ajungand sa faca averi fabuloase de pe urma ei. Optimismul i-a cuprins atat de investitorii institutionali cat si pe cripto-specialisti care prevad pentru Bitcoin un viitor foarte luminus pentru acest an.
Denumirea de "aurul secolului 21" a venit dupa ce un raport al Citibank s-a "scurs" in presa, documentul vorbind despre o predictie mai mult decat optimista a evolutiei Bitcoin. Se vorbea ca in decembrie 2021, moneda virtuala ar putea ajunge la o valoare de 318.000 dolari per unitate.
Aceasta nu este singura estimare atat de optimista legata de Bitcoin, in conditiile in care si alti investitori majori spuneau ca are sanse sa ajunga la o cota de 200-300.000 de dolari, dar de abia anul viitor sau pana in 2024. Cu toate acestea, au fost si predictii mai "rezervate" care au ridicat Bitcoin "doar" pana la 100.000 de dolari.
Pe de alta parte, nu mai departe de acum doua saptamani, analistii financiari de la JP Morgan vedeau o evolutie a criptomonedei cu cota de 146.000 de dolari, preconizand ca Bitcoin va lua rolul aurului de safe-haven (investitie de siguranta).
"Bitcoin ar putea trece cu usurinta de 100.000 de dolari pana la finele lui 2021. Am vazut un interes ridicat pentru Bitcoin, ca niciodata, lucru care duce si la cresterea altor criptomonede pe platform noastra", afirma Alex Althausen, CEO-ul platformei StormGain.... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 10:19
Fluctuatii de peste 20 sau 25% nu reprezinta o surpriza pentru Bitcoin si ar fi intelept sa le vedem drept probabile si in perioada urmatoare, precizeaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB.
Este posibil ca niveluri chiar sub 30.000 dolari pentru Bitcoin sau 1.000 de dolari pentru Ethereum sa fie atinse, avand in vedere viteza inalta a fluctuatiilor, care a adus castiguri impresionante intr-un orizont de timp foarte scurt unui numar larg de participanti, este de parere analistul.
Nivelul de interes suscitat de monedele virtuale a atins repere foarte inalte pe finalul anului incheiat / inceputul lui 2021. Ecouri ale aprecierii rapide din perioada asemanatoare de acum 3 ani au fost vizibile pentru "veterani": si atunci cresterile asimptotic verticale au adus ulterior scaderi ample.
Mai mult de 100% a avansat Bitcoin in raport cu dolarul american, intre 1 decembrie si 8 ianuarie (ziua cand a atins cotatia record de 42.000 dolari americani). Sesiunile recente au adus o corectie spre 32.000 USD (la ora redactarii materialului, piata fiind deosebit de volatila).
Numeroase au fost argumentele pentru a justifica abordarea entuziasta (anterioara ajustarilor). Intre acestea:
- nivelul in crestere al incertitudinii (inclusiv la nivel politic in SUA, al relatiilor dintre marile puteri, al situatiei din sanatate),
- implicarea unor nume mari, respectate in domeniul investitiilor in piata monedelor virtuale,
- opinii favorabile ale unor persoane... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 11:38
Bitcoin a facut o supriza neplacuta investitorilor care sperau ca in continuare sa profite de pe urma principalei criptomonede, pierzind aproape un sfert din valoare intr-o singura zi.
Astfel ca, aceasta a cazut de la 42.000 de dolari pana la sub 34.000 de dolari, aratand, inca o data, cat de periculoasa este volatilitatea pe monedele vituale.
Scaderea este cea mai mare din acest an si de cand pandemia a provocat o prabusire a activelor in martie 2020. Cu toate acestea, era de asteptat o astfel de corectie a Bitcoin, pe care, de altfel, analistii o preziceau motivand ca moneda a castigat prea multa valoare intr-un timp relativ scurt.
Si pe buna dreptate, daca ne uitam la mijlocul lunii decembrie, Bitcoin valora undeva la 17.000 de dolari, iar zilele trecute a trecut pragul de 42.000 de dolari, inregistrand o crestere de peste 130% in numai o luna de zile.
Chiar si asta, o astfel de diminuare a valorii nu este nimic nou sau de speriat pentru bitcoinerii de "cursa lunga".
"Aceste scaderi dar si cele viitoare sunt oportunitatile pe care le-ati cautat in timpul sentimentelor FOMO pe care le-ati avut la 40.000 de dolari. Profitati de ele", spune analistul Cointelegraph Markets, Michael van de Poppe.
In momentul publicarii, Bitcoin a revenit deja la 35.000 de dolari.
Una dintre posibilele influente, care au facut ca Bitcoin sa pierda atata de mult din valoare, a fost dolarul care s-a intarit fata de restul monedelor de circulatie internationala. De asemenea,... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 14:38
Aproape 170 de miliarde de dolari s-au sters din piata de criptomonede in primele ore ale zilei. Vanzarile masive pot fi generate de scaderea criptomonedelor, care vine dupa un salt urias si poate semnala dorinta investitorilor de a valorifica pretul ridicat.
Valoarea pietei criptomonedelor a fost de 959,53 miliarde de dolari la ora 12.10, in Singapore, in scadere de la 1,1 trilioane de dolari cu o zi mai devreme, noteaza Mediafax.
Pretul Bitcoin, cea mai mare criptomoneda din piata, a scazut cu peste 11% la 35.828,06 dolari. Etherul, a doua criptomoneda din clasament, a scazut cu aproximativ 15%, pana la 1.126,72 dolari.
Bitcoin a crescut cu peste 340% in ultimele 12 luni, iar saptamana trecuta a atins un maxim istoric la putin sub 42.000 de dolari.
Dupa un an 2020 in care valoarea actiunilor diverselor investitii a cazut mai mult decat in timpul crizei din 2008, criptomonedele au inregistrat un castig semnificativ, mai ales daca ne referim la Bitcoin.
Cu toate acestea, analisti financiari din Statele Unite spun ca s-ar putea sa se formeze o bula, in timp ce altii pariaza ca Bitcoin va ajunge si la 100.000 de dolari pana la finele anului acesta sau in 2022.
Citeste si:
Cat de rentabila este investitia in criptomonede. Valoarea colosala la care Bitcoinul este estimat pana la finalul lui 2022
Efectul Trump-Biden asupra banilor europeni. Cum vom resimti in buzunarele noastre criza politica din SUA ...citeste mai departe despre "Valoarea bitcoin scade... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:37
Intrarea investitorilor institutionali de calibru pe piata Bitcoin care considera ca moneda virtuala este un instrument de protectie impotriva inflatiei, similar cu aurul, precum si aparitia fenomenului FOMO (fear of missing out - teama de a rata ocazia), sunt cele doua mari cauze ale cresterii record a pretului Bitcoin din ultimele zile.
Mai mult, gigantul bancar de investitii JPMorgan a numit o tinta pe termen lung a pretului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, in scenariul in care criptomoneda va creste in popularitate ca alternativa pentru aur.
Inceputul de an a adus o atitudine indecisa la nivelul pietelor de capital. Desi initial, s-a observat un apetit accentuat pentru risc, majoritatea indicilor importanti trasand noi maxime istorice, optimismul investitorilor s-a redus treptat. Acest model a fost urmat si de cea mai cunoscuta moneda digitala, Bitcoin, doar ca miscarea observata la nivelul acestei piete "a furat usor startul".
"Astfel, avand in vedere ca aceasta piata are un program neintrerupt de tranzactionare, pretul a trasat noi maxime istorice in timpul zilei de duminica, la aproximativ 34.637 de dolari. Din acel punct, cotatia a inceput sa dezvolte o miscare descendenta destul de rapida", a declarat Radu Puiu, analist finaciar.
Preturile au scazut cu pana la 17%, marcand cea mai ampla corectie din luna martie. Ulterior, a avut loc o stabilizare. Desi la prima vedere ar putea parea o scadere importanta, in contextul raliului amplu al Bitcoin... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 12:04
Dupa ce expertii au afirmat, o lunga perioada de timp, ca moneda virtuala Bitcoin nu are nici o sansa sa treaca de 20.000 de dolari pe unitate, zilele trecute a depasit chiar 24.000 de dolari.
Acum, traderii si alti specialisti din domeniu se asteapta ca Bitcoin sa ramana o buna perioada deasupra nivelului de 23.000 de dolari. Unii investitori chiar si-au transferat o parte din portofolii de pe aur, care este considerata cea mai sigura investitie, in Bitcoin.
Potrivit analistilor financiari, trei factori au impins Bitcoin atat de sus intr-un timp atat de scurt: vanzarile din scurt (short squeeze - apare atunci cand o actiune sau un alt activ sare brusc mai sus, fortand comerciantii care au pariat ca pretul sau va scadea, sa-l cumpere pentru a preveni pierderi si mai mari), o multime de ordine de vanzare tinute la 23.600 de dolari si reactia pietei la anuntul facut de Trezoreria americana cu privire la masurile anti-spalare de bani, se arata in Coin Telegraph.
Numai astazi au fost lichidate contracte scurte in valoare de 138 milioane dolari, iar aceasta lichidare in masa a avut loc chiar in momentul in care Bitcoin a depasit 23.600 de dolari. Zona de 23.600 de dolari a reprezentat un nivel cheie de rezistenta din cauza comenzilor de vanzare stivuite pe bursele majore.
Multi traderi au avut pozitie de vanzare la 23.600 de dolari
Pe de alta parte, vanzarile din scurt se intampla atunci cand un vanzator este fortat sa-si cumpere pozitia, deoarece pretul Bitcoin... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 12:35
Intr-o perioada in care investitiile pe termen lung sunt vazute ca o necesitate pentru un viitor financiar stabil, sa cumperi bitcoin devine un trend la care adera tot mai multi romani. In lume, exista peste 4.600 de criptomonede, iar Bitcoin Romania tranzactioneaza primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piata sunt Bitcoin, Ethereum, XRP si Bitcoin Cash.
Dar ce este de fapt Bitcoin? Este o moneda virtuala, un activ digital care utilizeaza criptografia pentru efectuarea tranzactiilor si care nu se bazeaza pe autoritati financiare, gen banci sau organizatii guvernamentale. Criptomoneda a fost creata in 2009 si a cunoscut, de-a lungul timpului, cresteri si scaderi semnificative.
Principalul mister in jurul existentei Bitcoin este legat de creatorul sau. Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana care a dezvoltat Bitcoin. Creatorul virtual s-a facut insa nevazut dupa doi ani de la lansarea celei mai tranzactionate criptomonede din lume. De-a lungul timpului, a existat o intreaga lista de persoane care ar sta in spatele Bitcoin, inclusiv fondatorul Tesla, Elon Musk.
De ce sa cumperi Bitcoin?
Potrivit unui studiu realizat in urma cu doi ani, singurul de acest gen realizat in tara noastra, majoritatea romanilor vad moneda Bitcoin ca pe o investitie (68%) sau un instrument de plata online (23%). Potrivit studiului, unul din 10 romani detinea in 2018 criptomonede, in timp ce 33% dintre ei voiau sa cumpere.
Daca o privesti... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 11:59
Cand a aparut prima oara aceasta cryptomoneda, nimeni nu-i dadea mari sanse de succes, mai ales ca multi de abia s-au adaptat la plata online, daramite sa mai mearga si pe mana unei monede virtuale. Asa ca, atunci cand a inceput sa creasca, toata lumea a dorit sa isi cumpere o "bucata de rai sub soarele financiar".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa te feresti de tranzactiile cu cryptomoneda aceasta.
Numai ca, pana ne-am dezmeticit, Bitcoin ajunsese deja la 20.000 de dolari, cu totii crezand ca se va duce si mai sus. Istoria de acum 2-3 ani se repeta si acum, cand, in vremuri tulburi, Bitcoin a ajuns din nou la cote maximale si sparge record dupa record. Saptamana trecuta a ajuns la 18.000 de dolari, dupa ce cu trei saptamani in urma era la 13.800 de dolari.
O crestere de 25% in cateva saptamani nu este un semn bun, mai ales ca nu este unul sustinut!
Mirajul imbogatirii prin achizitia de Bitcoin este unul foarte riscant si te poate duce la faliment sau pierderi substantiale de finante daca nu stii in ce investesti. Bitcoin, ca orice cryptomoneda este extrem de volatila, si daca azi este 20.000 de dolari, maine poate scadea la 15.000 de dolari, dar la fel de bine poate urca si mai mult.
Daca alergi dupa castiguri rapide trebuie sa stii ca, in general, cam 99% dintre cei care fac asta si investesc in produse exotice precum fac la pariuri, pierd banii. Daca tu consideri ca esti acel 1%, succes! Dar sa nu spui ca nu te-am avertizat!... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 09:30
Criptomoneda bitcoin a urcat joi 5 noiembrie la peste 15.000 de dolari, atingand cel mai ridicat nivel consemnat dupa 1 ianuarie 2018, pe fondul incertitudinilor provocate de alegerile prezidentiale din Statele Unite, transmite CNBC.
Cea mai cunoscuta criptomoneda din lume a fost tranzactionata joi la un pret de 15.233 de dolari pe unitate potrivit datelor oferite de site-ul CoinDesk.
Valoarea bitcoin s-a dublat in acest an, in contextul masurilor de stimulare fara precedent adoptate de guverne si de bancile centrale in timpul pandemiei de coronavirus, care, potrivit unor membri ai industriei, au facut moneda virtuala mai atractiva decat monedele oficiale, precum dolarul.
"Bitcoin a fost creata in parte din cauza temerilor ca masurile de stimulare devalorizeaza monedele la nivel global. Drept rezultat, atunci cand bancile centrale anunta planuri de amploare pentru a pompa bani in economiile lor, multi investitori din comunicatea criptomonedelor interpreteaza acest lucru ca un semnat major ca cumparare de bitcoin", a explicat Simon Peters, analist in domeniul criptoactivelor la platforma de investitii eToro. ...citeste mai departe despre "Criptomoneda bitcoin a depasit 15.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 09:19