Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primele sase luni ale anului 132.009 mp, dar si in tara spatiile de birouri au fost la mare cautare.
In afara Bucurestiului, in primul semestru din 2014 au fost tranzactionate spatii de birouri care totalizeaza o suprafata de 15.557 mp, pe primul loc fiind Timisoara (5.532 mp) si pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp), potrivit datelor centralizate de ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania.
"Credem ca in urmatorii 5-10 ani se vor intensifica investitiile in spatii de birouri din tara, dezvoltate prin proiecte din ce in ce mai extinse si la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de inchiriere de birouri in marile centre universitare, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov este fireasca si benefica si contribuie la o dezvoltare organica a Romaniei, echilibrand piata fortei de munca. Deocamdata, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A si B sunt comparabile cu cele din Bucuresti, din cauza ofertei care abia tine pasul cu cererea, dar in timp concurenta isi va spune cuvantul si pe aceste piete locale si chiriile se vor distanta usor", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Astfel, piata spatiilor de birouri tranzactionate in afara Bucurestiului in primul semestru din 2014 se ridica la un volum de 15.557 mp, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 14:05
Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti, atat cele de rolocare, cat si cele reinoire de contracte si de extindere, au depasit 90.000 de metri patrati in trimestrul trei al anului.
Denumite generic tranzactii "New Demand", acestea au inregistrat in trimestrul trei un total de 19.599 metri patrati inchiriati, mai mult cu 39% decat cele doua trimestre anterioare, cumulat.
Tranzactiile de acest tip sunt importante pentru jucatorii din piata imobiliara pentru ca indica ritmul dezvoltarii companiilor si implicit, al pietei birourilor, fiind un indicator in functie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunitatii) de a construi cladiri noi de birouri.
"Acesta este un semnal bun, pentru ca tranzactiile de tip New Demand reduc din stocul de spatii de birouri neocupate din piata si reflecta un fenomen pozitiv, de crestere a increderii companiilor in perspectivele dezvoltarii proprii sau in piata locala. Cresterea tranzactiilor New Demand a cuprins atat tranzactii cu suprafete mari, cat si cu suprafete medii si o diversificare a mediilor din care provin, regasindu-se companii multinationale care si-au reluat planurile de expansiune, start-up-uri locale, companii internationale care deschid pentru prima data un spatiu de birouri in Romania", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.
In primul trimestru din acest an a fost un volum total de 7.963 metri patrati de tranzactii de tip New Demand, iar in... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:20
Bucurestiul a ramas principala piata a spatiilor de birouri si in primul semestru al anului, ocupand prima pozitie in topul oraselor in functie de volumul tranzactiilor, fiind urmat, la distanta, de Sibiu si Cluj Napoca.
Dupa ce 2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului, in primul semestru al acestui an, volumul tranzactiilor s-a dublat fata de cel din intregul an anterior, cand s-au inchiriat, in total doar 4.958 metri patrati, orasele cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca. Astfel, in primul semestru din 2013 au fost tranzactionati 9.684 metri patrati, conform ESOP Consulting l CORFAC International.
"Orasele din tara devin interesante in aceasta perioada, mai ales pentru companiile IT&C, in contextul in care in Bucuresti competitia pentru gasirea unor angajati calificati este destul de puternica. Sunt vizate in special orasele care sunt centre universitare, unde forta de munca calificata este mai ieftina decat in Bucuresti", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
In prima jumatate a alui 2013 s-a inregistrat o evolutie fata de anii precedenti, fiind considerat cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primul semestru din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut.
Tranzactiile din Bucuresti, de zece ori peste cele din principalele orase din tara
Bucurestiul ocupa primul loc in topul volumelor... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 12:10
Piata de birouri din principalele orase din tara are un potential atractiv pentru investitori, arata Raportul despre piata de birouri din principalele sase orase din Romania in 2011, realizat de CBRE.
Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, sunt, alaturi de Capitala, orasele care prezinta interes pentru companiile aflate in proces de extindere sau relocare.
"Romania este una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Sud-Est din perspectiva pietei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care cauta sa se extinda sau sa-si relocheze activitatile in tara noastra.
Alaturi de Bucuresti, principalele orase din tara - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov sau Sibiu - devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii straini datorita fortei de munca la un nivel inalt competitiv pe care o ofera si dezvoltarii infrastructurii in urmatorii ani", a declarat Razvan Iorgu, Director General CBRE Romania.
Astfel, la o populatie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rata a somajului de circa 2% si un salariu brut mediu de aproximativ 700 de Euro pe luna in 2011, capitala Romaniei avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rata de neocupare de 14,14% si o chirie prime de 19,5 Euro/mp/luna.
Din punct de vedere economic, Bucurestiul este cel mai prosper oras din tara si unul dintre principalele centre industriale si de transport din Europa de Est.
Cluj-Napoca,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 18:20
Cele trei cladiri de birouri detinute de CA Immo in Bucuresti au fost evaluate la sfarsitul lunii septembrie la 91 milioane de euro, in scadere cu 27,7% fata de aceeasi perioada din 2008, valoarea fiind comparabila cu pretul platit de compania imobiliara austriaca la achizitie in 2003, 2004 si 2005. Cea mai mare investitie din Bucuresti a CA Immo, imobilul de birouri Bucharest Business Park, cumparat in anul 2005 de la dezvoltatorul Portland Trusta, este si cea care a pierdut cel mai mult ca valoare intr-un an, precizeaza Mediafax.
Astfel, la finalul primelor noua luni, cladirea cu o suprafata inchiriabila de 23.800 de metri patrati, a fost evaluata de catre companie la 58,26 milioane de euro, cu 23% sub valoarea stabilita in perioada similara a anului trecut, de 75,5 milioane de euro si sub pretul platit la achizitie de circa 62 milioane de euro, potrivit datelor CA Immo.
La sfarsitul anului trecut cladirea era evaluata la 67,6 milioane de euro.
In urma reevaluarii, randamentul din inchirierea imobilului a ajuns la 9,8%, fata de 7% in 2008. Printre chiriasii cladirii se numara BAT, IBM, Coca-Cola, Sony, Romsys, 3M, Ness.
Investitorul austriac a intrat pe piata din Romania in 2003 prin achizitia imobilului de birouri Opera Center 1 din Bucuresti, dezvoltat, de asemenea, de compania Portland. Un an mai tarziu, CA Immo a cumparat Opera Center 2.
Opera Center 1 a fost evaluat, in perioada analizata, la 25,7 milioane de euro, reprezentand o scadere cu 34% fata de acelasi... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2009, ora 12:35