Reinfiintarea birourilor de turism din afara Romaniei pare, in momentul de fata, impulsul de care turismul de incoming are nevoie, conditia este ca acestea sa functioneze productiv, pe principiile unei companii private. Toate birourile de promovare turistica au fost inchise in 2017 de catre ministrul Turismului de atunci, Mircea Titus Dobre, pe motiv ca s-au descoperit numeroase nereguli la acestea de catre Curtea de Conturi.
Ele ar fi urmat sa fie redeschise de catre coalitia de guvernare pentru a atrage tot mai multi turisti straini catre Romania, dar nici pana in ziua de astazi nu s-a luat nici o masura in acest sens. Masura este pusa pe hartie in programul de guvernare, dar multi se tem ca acolo va ramane.
Mircea Dobre nu a mai avut timp sa le redeschida pentru ca guvernul din care facea parte a fost schimbat de Executivul lui Dancila, iar la minister a venit Bogdan Trif care a avut tot cam atatea realizari in turism cate a inregistrat si secretarul de stat, Razvan Pirjol, in guvernul Orban.
Dar cu toate acestea, problema birourilor nu a fost a celor precizati anterior cat a ultimilor 20 de ani, in care nu s-a realizat nimic pentru turism, desi la momentul intrarii in UE, Romania facuse un Master Plan pentru turism pe 20 de ani (2007 - 2026) de care s-a ales "Master-praful" el ramanand inchis prin sertarele ministerelor.
Cum a inceput decaderea si inchiderea birourilor turistice ale Romaniei
In ultimii 10 ani, Romania a avut un numar de 16 birouri de... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 17:48
Dupa transformarile din ultima perioada pentru revenirea in siguranta la birou a companiilor, piata birourilor va fi nevoita sa continue sa se redefineasca, pentru a asigura spatii care promoveaza inovatia si colaborarea in noul context, potrivit consultantilor Colliers International.
Biroul va ramane elementul central al companiilor, dat fiind ca nevoia unei colaborari intense si a interactiunii sociale in sfera profesionala e greu de satisfacut in mediul virtual, efectele acestei perioade fiind asteptate sa se reflecte asupra modului de lucru si a organizarii spatiului de lucru.
"Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interactiunii sociale si a colaborarii. Ne asteptam la un nou mod de lucru, care va presupune un mix intre munca de la birou si cea de la distanta, de acasa sau din alte spatii. Cel mai probabil, angajatii vor prefera sa desfasoare remote acele activitati care presupun lucrul concentrat si sa mearga in birou pentru lucrul colaborativ - intalniri cu clientii, sesiuni de brainstorming, intalniri de proiect si asa mai departe. In acest context, credem ca biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spatiului si pe experienta angajatilor, promovand identitatea si cultura spatiului", explica Daniela Popescu (foto), Associate Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.
Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, insa 30% se... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 10:00
Aproape 70% dintre proprietarii si chiriasii din piata spatiilor de birouri considera ca epidemia de Covid-19 va continua sa le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, primele semne de recuperare fiind asteptate incepand cu 2021, potrivit unui studiu realizat de Colliers International in randul a 60 de proprietari si peste 100 de chiriasi.
In timp ce majoritatea chiriasilor se asteapta ca angajatii lor sa revina la birou pana in toamna, reprezentantii pietei de birouri isi fac griji ca impactul crizei epidemiologice pe piata imobiliara va fi cel putin similar cu criza financiara din 2009. Studiul Colliers International face parte dintr-o analiza ampla asupra pietei imobiliare in ansamblu, bazata pe informatii relevante ale factorilor de decizie din toate segmentele de piata, care vor fi prezentate in perioada urmatoare.
92% dintre chiriasi se asteapta sa revina la birou cel tarziu in vara acestui an
Un sfert dintre chiriasi se asteapta sa isi reia activitatea la birou chiar din luna mai, in timp ce 67% cred ca acest lucru se va intampla pe perioada verii, potrivit studiului Colliers International realizat in randul chiriasilor, dintre care aproape 30% reprezinta companii cu peste 1.000 de angajati, avand relevanta in piata de spatii de birouri.
Aproximativ 55% dintre ei se confrunta deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra activitatii pe fondul epidemiei de Covid-19, cei care sunt activi in domenii precum medical, comert cu amanuntul si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 16:51
Skanska a anuntat ca cele 40 de proiecte de birouri dezvoltate pana acum in Europa Centrala si de Est au fost certificate LEED Core & Shell. Din 2012, compania a livrat peste 700 000 m2 de spatii de birouri certificate LEED si 34 600 m2 spatii de birouri certificate WELL in intreaga regiune. Se preconizeaza ca stocul de spatii sustenabile ce vor fi livrate de Skanska va creste cu inca 300 000 m2 in 2020.
Skanska este un pionier in ceea ce priveste dezvoltarea de spatii de birouri sustenabile in Europa Centrala si de Est, in urma cu zece ani, fiind primii care au implementat certificarea LEED. Aceasta a fost o idee vizionara, intrucat LEED nu era cunoscut in mod curent in randul industriei si a plecat de la nevoia de a avea mai multa grija de mediul inconjurator.
An de an, constientizarea importantei cladirilor verzi a crescut, astfel ca LEED a devenit un instrument de evaluare standard pe piata imobiliara. Acum, Skanska este din nou un promotor prin introducerea certificarii WELL pentru cladirile sale de birouri.
Anul trecut, proiectul Visionary, dezvoltat de Skanska in Praga, a devenit prima cladire de birouri certificata WELL din Europa Centrala si de Est, iar cladirile Campus 6.2 si Campus 6.3 au obtinut pre-certificarea WELL Building Standardâ„¢ la nivel Silver, fiind primele doua cladiri cu aceasta pre-certificare din Romania.
Sustenabilitatea sta la baza operatiunilor Skanska si sprijina strategia noastra de business avand ca scop sa construim pentru o... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 13:37
Globalworth Tower, din nordul Bucurestiului, prima cladire de birouri din Europa Centrala si de Est care detine cea mai ridicata certificare verde, a inaugurat cel mai inteligent lobby din regiune, care include o serie de inovatii si premiere tehnologice.
Turnul cu 26 de etaje din zona de nord a fost dotat cu cea mai mare podea cinetica din lume dintr-o cladire de birouri, cel mai lung perete de ecrane si cel mai mare perete verde natural dintr-o cladire de birouri din sudul si estul Europei, plus etaje intregi pentru relaxare in gradene incalzite din marmura, imagini proiectate in lifturi si nori artificiali. La intrare vei fi intampinat de Pepper, primul angajat robot al companiei Globalworth.
Lawrence Kemball-Cook, CEO al companiei de tehnologie Pavegen si inventator al podelei cinetice, ne-a explicat in cateva cuvinte cum a creat aceasta minune tehnologica si cat de incantat este ca isi vede visul implinit chiar la Bucuresti.
"Cand am venit in Romania, in 2013, visam sa creez designul pentru o podea care sa produca energie. Am incercat sa gasesc o fabrica in care sa realizez acest produs si sa-mi indeplinesc acest vis", isi aminteste Lawrence.
"Astazi, in 2019, stau aici in fata dumneavoastra pe cea mai mare astfel de podea din lume. N-as fi putut nici macar sa visez ca va putea deveni realitate intr-un timp atat de scurt, de la design la productie, si chiar la implementarea acestui produs intr-o cladire uimitoare ca aceasta (Globalworth - n.red).... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 10:14
Cea mai mare suprafata tranzactionata pe piata imobiliara din Romania, in primul trimestru al anului, se afla in cladiri de birouri din Bucuresti, unde au fost inchiriati 110.000 metri patrati, reiese dintr-o analiza de specialitate realizata de o companie de consultanta imobiliara, data marti publicitatii.
La nivel general, stocul modern de spatii de birouri a atins, in perioada analizata, trei milioane de metri patrati, dintre care 51% se afla in proiecte de clasa A.
"In primele trei luni ale anului au fost finalizati 93.000 mp, care se afla in trei proiecte de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark si The Bridge - cladirea B. In prezent, alti 216.000 mp se afla in constructie, cu date de livrare anuntate in intervalul T2 - T4 2019, dintre care 60% sunt deja preinchiriati. Cele sase proiecte a caror finalizare este asteptata pana la sfarsitul anului sunt: Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Park - cladirea C, The Light, Equilibrium - cladirea A, Timpuri Noi Square - cladirea C", se arata in analiza CBRE.
Potrivit sursei citate, din totalul celor 110.000 mp tranzactionati la nivelul Capitalei in perioada ianuarie - martie 2019, mai mult de trei sferturi (79%) au fost reprezentati de cereri noi, iar 21% au constat in renegocieri si reinnoiri.
Cat priveste zonele cele mai solicitate, partea de vest a Bucurestiului a continuat sa fie in top, cu 43% din totalul tranzactiilor, urmata de centru, cu 23%, si de CBD (Piata Victoriei, Piata... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 14:49
Atunci cand isi aleg un sediu de lucru, companiile nu cauta doar un spatiu suficient de mare pentru toti angajatii. Exista mai multi factori care influenteaza aceasta decizie importanta. Locul unde isi au sediile poate spune multe despre reputatia, brandul si increderea pe care le-o acorda clientii ori partenerii de afaceri.
In plus, tehnologia de ultima ora si zonele de recreere pentru angajati au inceput sa urce si ele in topul prioritatilor, pe masura ce companiile incearca sa asigure un mediu de lucru placut si sa creeze o atmosfera care sa corespunda culturii lor organizationale.
In special marile companii, cele care au de mentinut o anumita reputatie pe piata, sunt atente la cativa factori esentiali atunci cand decid unde sa isi stabileasca sediul de lucru:
Accesul usor pentru angajati
In marile orase din Romania, traficul la orele de varf poate insemna intarzieri mari, dar si o scadere a productivitatii angajatilor inca de dinainte de inceperea programului. De aceea, multe companii cauta sa isi aleaga un sediu de birouri plasat strategic langa o gura de metrou sau intr-o zona puternic conectata la reteaua de transport in comun. De asemenea, sediul companiei trebuie sa fie usor de localizat pe harta si de gasit, astfel incat partenerii de afaceri sau potentialii clienti sa nu piarda timp pretios ratacindu-se printre cladiri sau pe stradute.
Securitate exceptionala
Orice companie lucreaza cu date confidentiale, asa ca nu doar acele firme care... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 23:13
Forte Partners, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piata de birouri, a semnat vanzarea integrala a proiectului de birouri THE BRIDGE catre grupul Dedeman, consemnand cea mai importanta tranzactie de real estate din 2018.
Proiectul The Bridge, care cuprinde trei faze si va avea o suprafata de aproximativ 80.000 mp, va fi preluat de catre grupul Dedeman. Prima faza a fost inchiriata integral catre chiriasi precum BCR si IBM, a doua faza se afla in constructie si a fost preinchiriata catre UPC, Schlumberger si Medicover, iar faza a treia se afla in stadiul de pregatire.
"Aceasta tranzactie marcheaza un moment de referinta pentru piata imobiliara locala, dar si pentru economia romaneasca. Am aratat ca un dezvoltator roman poate concura cu marile grupuri internationale pe o piata foarte dinamica si ca poate incheia tranzactii de anvergura. Multumim grupului Dedeman pentru ca au ales sa faca primul pas pe acest segment de piata cu proiectul The Bridge", a declarat Geo Margescu, CEO si co-fondator Forte Partners.
"Proiectul The Bridge este unul dintre cele mai atractive de pe piata de real estate si achizitia lui va consolida activitatea grupului Dedeman. Standardele ridicate de sustenabilitate si eficienta ale cladirilor de birouri dezvoltate de Forte Partners sunt cele pe care le urmarim si noi in toate business-urile pe care le detinem. Speram sa marcam un nou inceput pentru antreprenorii romani, care sa aduca mai multa incredere in dezvoltarea si... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 17:47
Ministrul PSD al Turismului, Bogdan Trif, anunta ca va reinfiinta birourile de promovare a Romaniei in strainatate. Acestea au fost desfiintate, in primavara anului 2017, de fostul ministru PSD al Turismului, Mircea Titus Dobre, din cauza ca ajunsesera veritabile gauri negre in bugetul de stat.
Bogdan Trif a apreciat, intr-o conferinta de presa sustinuta marti, ca desfiintarea birourilor de promovare externa a tarii noastre, dispusa de Mircea Titus Dobre, a fost o greseala.
In consecinta, a hotarat sa le reiinfiinteze. Ba chiar sa faca mai multe. Astfel, in loc de 14 birouri - cate fusesera pana in 2017 - vom avea 20. In plus, la fiecare birou vor lucra cate doua persoane, nu cate una, ca in trecut.
"Degeaba pui acolo un om (la biroul de promovare - n.red.) . Se mai imbolnaveste omul, isi mai ia concediu medical. Sau concediu de odihna. Si oricum cei care au lucrat aveau de facut si raportari si nu aveau timp sa interactioneze cu tour-operatorii asa cum ar trebui. Asa ca am decis sa avem cate doi oameni pentru fiecare dintre aceste birouri.
Este adevarat ca ele nu asigurau in mod eficient promovarea. Asta inseamna ca trebuiau eficientizate, nu desfiintate. Asa, dupa desfiintare, a trebuit sa treaca o perioada de timp pana sa le putem redeschide", a precizat Bogdan Trif.
Ministrul Turismului a mai spus ca se vor crea 56 de posturi noi la nivel de minister. 40 dintre ele vor fi ocupate cu angajatii birourilor de promovare din strainatate, iar 5 de salariati ai... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 16:08