Dacă lucrezi de acasă, ar trebui să știi că munca în aceste condiții poate fi extrem de solicitantă. Deși poate părea mai ușor să lucrezi din confortul casei tale, în realitate, vei vedea că acest lucru poate fi foarte solicitant, mai ales dacă nu îți creezi un spațiu potrivit pentru a lucra în mod eficient. Iată unde ar trebui să îți amplasezi biroul dacă vrei ca roadele muncii tale să fie cât mai vizibile.
Livingul casei tale
Pentru că este un spațiu amplu, care se bucură de multă lumină naturală, livingul casei tale se dovedește a fi perfect pentru a-ți amenaja aici un birou. Cumpără o comodă pentru living și folosește-o pentru documente sau un birou de dimensiuni potrivite și, de asemenea, amenajează spațiul astfel încât să poți prelua și vizite, la nevoie.
O canapea și câteva fotolii sau colțare, o masă centrală, pe care să fie mereu câteva atenții sau pe care să servești ceai sau cafea vizitatorilor, sunt doar câteva dintre ideile la care poți apela pentru a te bucura de un veritabil birou chiar în livingul tău.
Nu uita să iluminezi în mod corect livingul pentru că vei avea nevoie de multă lumină ca să lucrezi. De asemenea, ia în calcul și nivelul de trafic, pentru că, dacă lucrezi din living, trebuie să ții cont și de numărul vizitatorilor și al membrilor familiei care trec pe acolo.
Dormitorul poate fi o opțiune de amenajare
Specialiștii afirmă că este indicat să... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 17:23
Sezonul vacanțelor se apropie de final, iar cu o lună înainte de venirea toamnei angajații și angajatorii sunt în fața unei dileme: ce se întâmplă din septembrie? Se va lucra de acasă, de la birou sau poate fi luată în calcul o combinație între aceste variante.
Întrebarea revine și pe grupurile de pe Facebook.
"Aș dori să știu dacă sunt printre voi antreprenori ce se izbesc de noul trend care pare să își facă simțită prezența: dorința angajaților de a continua lucrul de acasă sau de a avea măcar posibilitatea de remote work măcar una, două zile pe săptămână, în detrimentul întoarcerii exclusive la birou? Este o temă importantă de discuție și m-aș bucura să aflu cât mai multe experiențe/situații!", scrie un antreprenor pe Grupul Antreprenorilor din România.
Unii pledează ferm pentru revenirea fizică la serviciu
"Din răspunsurile de aici, mă întreb, atât de multă lume poate lucra de acasă? Întreb asta pentru că nu-mi dau seama câți mai lucrează în producție, în vânzări directe, în contact direct cu clientul? Toți sunteți din București? Eu fac 10 minute până la jobul meu. Aș putea lucra și de acasă, dar dacă aș sta cu soțul meu 24 din 24 după o săptămână suntem la tribunal. M-aș simți ca într-un lagăr. E uluitor cum se schimbă lumea doar în doi ani. Și cum de bunăvoie ne închidem în case singuri. Clar nu-i pentru toată lumea. Cred că după 8 ore aș coborâ jos în... mai mult
Marti, 03 August 2021, ora 13:18
Lucratul de acasa a devenit una dintre cele mai mari provocari de anul acesta, iar lucrurile nu se vor schimba prea curand. Modificarile aduse programului de munca obisnuit vor continua sa apara chiar si in perioada post pandemie si este necesar sa te obisnuiesti sa lucrezi cat mai eficient. Independenta care vine odata cu munca de acasa nu este intotdeauna avantajoasa, dar cu putina organizare vei putea sa lucrezi eficient si sa fii productiv. Iata cateva sfaturi:
Limiteaza distractiile
Daca locuiesti intr-o casa cu intreaga familie, cu copii si animale de companie, vei avea surse de distractie la fiecare colt. De aceea este necesar sa ai o zona doar a ta, amenajata precum un birou, care sa-ti permita sa muncesti in liniste. Imposibilitatea de concentrare poate fi una dintre problemele care persista in programul de lucru de acasa, dar poate fi combatuta cu putina vointa si timp. Amenajeaza biroul intr-o incapere cu usa inchisa si discuta cu cei din familie sa-ti ofere liniste in timpul programului de munca. Vei avea nevoie si de accesorii potrivite, care te ajutau si la birou. O pereche de casti wireless poate acoperi zgomotele deranjante si te va ajuta sa preiei apeluri importante chiar si atunci cand nu esti in incapere. Nu ignora nici nevoia de a face pauze cat mai dese, chiar daca esti prins in taskurile zilei.
Impune-ti un program strict de munca
In cazul in care nu esti conditionat de un program fix impus de angajator, creeaza tu unul. Iti va fi mult mai... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 18:58
Munca de acasa ofera o serie de noi posibilitati angajatorilor de a-si structura businessurile si de a-si proteja personalul.
Pentru a limita raspandirea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Muncii a recomandat telemunca pentru toate companiile la care acest lucru este posibil. In Romania, munca de acasa este o practica foarte comuna, care a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018.
Pentru multi angajati, aceasta schimbare a fost benefica, insa pentru altii a fost un calvar. Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele telemuncii:
Avantajele muncii de acasa
Un prim avantaj este flexibilitatea. Pentru ca nu mai sunt constransi sa vina la birou, angajatii pot accepta un program mai flexibil, ceea ce este benefic in special in cazul companiilor care lucreaza cu clienti de pe alte fusuri orare.
Avand in vedere ca pot sta acasa si astfel pot avea grija de copii si de familie, multi angajati pot ramane mai mult timp in echipa. Deoarece au posibilitatea sa imbine viata profesionala cu cea personala si astfel sa petreaca mai mult timp alaturi de cei dragi, salariatii pot capata mai multa incredere in angajator, ceea ce poate duce la formarea unei echipe loiale.
Totodata, telemunca ii poate ajuta pe angajati sa economiseasca timp si bani. Nu vor mai pierde minute in sir in trafic pentru a se deplasa spre si dinspre locul de munca si vor putea face economii prin eliminarea costurilor de transport.
Munca de acasa poate insemna si o crestere a productivitatii. Un... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:21
Desi munca de la domiciliu pare sa aiba la prima vedere doar avantaje, exista si capcane de care trebuie tinut cont si care pot pune in pericol inclusiv sanatatea.
Pandemia cu coronavirus a produs pentru unii o noua normalitate, aceea de a-si muta spatiul de lucru de la birou la propria locuinta, temporar sau poate chiar pentru totdeauna. Specialistii britanici de la Mental Health First Aid England au analizat impactul pe care il are munca de acasa asupra corpului uman si au oferit cateva recomandari.
In primul rand, rutina zilnica de odinioara nu trebuie inlocuita radical, tinand cont de faptul ca din program a disparut naveta dus-intors. Sfatul e ca orele de trezire si de culcare sa ramana aceleasi, iar obiceiurile sanatoase (cum ar fi spalatul pe dinti) sa nu aiba de suferit.
De asemenea, exista tentatia maxima ca jobul de acasa sa fie facut de pe canapaea sau chiar din patul din dormitor. In acest sens, e important sa se realizeze o delimitare clara intre locul efectiv de lucru si restul casei. In plus, ordinea de la biroul domestic sau postura corecta pe scaun sunt alte detalii care asigura mentinerea in cote optime a sanatatii.
Exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru pastrarea unui tonus sanatos, cu atat mai mult cu cat munca de acasa exclude inclusiv banala deplasare la serviciu. In acest sens, recomandarea e de a gasi ceva timp pentru o plimbare sau un jogging inainte sau dupa orele de lucru si, in paralel, luarea unor pauze scurte de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 03:20
Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Multe companii din Romania au decis ca activitatea lor poate continua prin telemunca si au adoptat aceasta varianta de a lucra de acasa din cauza pandemiei cu coronavirus (COVID-19). Astfel munca de acasa a trecut in numai cateva zile de la NICE TO HAVE la MUST HAVE, transformand activitatea multor sectoare de activitate.
Aceasta nu a fost o decizie prea grea pentru companiile care erau bine pregatite pentru a lucra agil si care aveau tehnologia necesara pentru gestionarea spatiului de lucru virtual. Dar cum se adapteaza cei pentru care acest mod de lucru este abia la inceput?
In cazul oamenilor care fac parte din echipe care experimenteaza pentru prima data telemunca este relevanta implementarea celor cinci practici descrise mai jos pentru a avea eficienta si succes.
1. Nu intra in panica. Lumea virtuala a devenit o parte atat de mare din viata noastra de zi cu zi (cumparaturi online, social media, divertisment, training, gaming, tutoriale, DYI, etc.) incat trecerea la munca de acasa este, din punct de vedere psihologic, o tranzitie simpla. Nu va semana cu rutina de lucru obisnuita, dar cu siguranta se poate.
2. Evalueaza situatia. Pe ce dispozitive se va lucra? Au acestea toate functionalitatile si aplicatiile necesare? Sunt necesare echipamente aditionale pentru printare, scanare, inregistrare video? Sunt necesare actualizari de software? Evalueaza cu acuratete situatia si gaseste cele mai bune solutii.
3. Fii sigur. Nu doar oamenii au virusi. Asigura-te... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:47
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00
Lucrul de acasa poate fi avantajos atat pentru companie, cat si pentru angajati, insa cat este de eficient?
Un studiu recent a dezvaluit ca cei mai multi dintre angajatii care lucreaza de acasa intreprind activitati extraprofesionale, care le pot distrage atentia de la munca.
In aceste circumstante, nu este de mirare ca multi angajatori inca se opun conceptului. Cu toate acestea, gratie tehnologiei, numarul angajatilor care lucreaza de acasa aproape s-a dublat incepand din 1980 (4,3% in 2010, fata de 2,3% in 1980), potrivit studiului Citrix, prezentat deMashable.
In prezent, 33% din companiile americane le permit anumitor angajati sa lucreze de acasa. Cei mai multi sunt absolventi de studii postuniversitare (35,6%), 20,1% absolventi de facultate, 11,2% au doar diploma de bacalaureat si tot 11% au mai putin de 12 clase.
Dar care sunt motivele pentru care acesti angajati lucreaza de acasa? 48% au nevoie sa finalizeze proiectele incepute la birou, 44% considera ca sunt mai putine surse de distragere a atentiei, 35% cred ca sunt pur si simplu mai productivi acasa si tot atatia spun ca reusesc astfel sa imbine cu succes viata profesionala cu cea personala.
Iata, totusi, ca majoritatea celor care lucreaza de acasa intreprind activitati nepermise, in mod normal, la birou. Astfel, 43% se uita la TV, 35% fac curatenie, 28% gatesc, 26% dorm, 24% consuma alcool si 20% se joaca pe calculator.
Asadar, 37% dintre cei care lucreaza si acasa, considera ca sunt mai... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 09:45