Guvernul trebuie sa actioneze in mod "concret, aplicat si sustinut" pentru reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative in vederea eficientizarii si imbunatatirii serviciilor destinate oamenilor si mediului de afaceri, a afirmat secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase, in cadrul Comitetul interministerial pentru coordonarea eforturilor de reducere a birocratiei si de simplificare a procedurilor administrative (Comitetul DEBIRO).
Potrivit unui comunicat al SGG, miercuri, la Palatul Victoria, a avut loc o reuniune a Comitetului interministerial pentru coordonarea eforturilor de reducere a birocratiei si de simplificare a procedurilor administrative.
"Secretariatul General al Guvernului, ministerele si institutiile publice din subordinea lor continua procesul de debirocratizare si modernizare. Cozile la ghisee si teancurile de hartii depuse la registratura institutiilor trebuie sa devina un vis urat, iar romanii nu trebuie sa isi mai piarda putinul timp liber luptandu-se sa obtina de la institutiile statului informatiile care li se cuvin si serviciile de care au nevoie. Toate serviciile pe care institutiile publice le vor oferi oamenilor trebuie sa poata fi accesate online. Acesta este punctul de la care am pornit discutiile in cadrul Comitetului pentru debirocratizare", a declarat secretarul general al Guvernului, citat in comunicat.
Totodata, Antonel Tanase a precizat ca, in aceasta perioada foarte dificila pentru intreaga lume, este... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 19:13
Guvernul a postat un clip video de opt minute, pe Youtube, in care apar mai multi ministri, care vorbesc despre masurile de simplificare a birocratiei adoptate in institutiile pe care le conduc.
In clipul de pe YouTube apar ministrul de Interne, Dragos Tudorache, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, ministrul delegat pentru Diaspora, Maria Ligor, ministrul delegat pentru consultare publica, Violeta Alexandru, si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, este primul care apare in filmuletul postat pe canalul YouTube al Guvernului, el precizand ca mare parte din masurile de simplificare au fost adoptate de Guvern inca din luna iulie, prin Ordonanta de Urgenta.
"In primul rand, s-au eliminat taxele extrajudicare de timbru pentru cartea de identitate si cazierul judiciar. Cazierul nu mai e solicitat de la cetatean, ci de la institutiile care au nevoie de el, de la Politia Romana. S-a eliminat ...citeste mai departe despre "Clipul zilei: Ministrii din Cabinetul Ciolos prezinta pe YouTube masurile anti-birocratie din institutii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 12:58
Guvernul Ciolos va obliga ministrii, secretarii de stat si inaltii functionari publici sa faca publice toate intalnirile cu grupurile de interese si toate informatiile legate de aceste discutii, in cadrul unei initiative in premiera numita Registrul Unic al Transparentei Intereselor, a anuntat ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Violeta Alexandru a explicat pe larg aceasta initiativa, dar a vorbit si despre nemultumirile pe care le are in legatura cu efectele comisiei de taiat hartii: "Satisfactia e limitata, dar nu ne oprim, nu contemplam si inchidem subiectul. Vom veni cu alte masuri care sa faca functionale deciziile luate".
Ministrul considera ca in administratia romaneasca mentalitatea este adversarul transparentei, iar una dintre institutiile cu care a avut cele mai mari probleme este Ministerul de Interne.
Au trecut doua treimi din mandatul dvs. Ce ati reusit concret din ce v-ati propus?
Cea mai ...citeste mai departe despre "Ministrul Violeta Alexandru - cand vor disparea cozile si care e cea mai mare problema a administratiei? Interviu video" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 06:51
Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca vrea ca birocratia sa fie redusa pe cat posibil si sa se foloseasca mai mult sistemele informatice, astfel incat cetatenii sa nu se mai plimbe de la un ghiseu la altul cand au nevoie de diverse documente.
Ciolos a dat si mai multe exemple. Prim-ministrul a aratat ca un somer care vrea sa primeasca indemnizatie trebuie sa plateasca 30 de lei pentru a obtine documentele necesare, in conditiile in care informatiile pot fi obtinute foarte usor direct de catre institutii, "fara ca somerul sa plateasca tot felul de taxe".
"Este suficienta simpla depunere a cererii, urmand ca administratiile sa obtina datele direct, prin sistem informatic", a subliniat Ciolos.
Premierul a vorbit si despre situatia in care o persoana trebuie sa obtina un cazier de la Ministerul de Interne, procedura fiind anevoioasa si absurda.
"Prin sistemul informatic sa punem la punct o procedura ca oamenii sa nu mai ia cazier de ...citeste mai departe despre "Ciolos declara razboi birocratiei: Sa nu mai punem oamenii pe drumuri (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 11:06
O aplicatie dezvoltata de o echipa romaneasca, destinata IMM-urilor, te poate ajuta sa nu te incurci in hatisul birocratic.
Ziare.com a stat de vorba cu Marius Bogdan Pislariu, co-fondatorul Elefin, pentru a afla mai multe detalii despre acest serviciu.
Cine face parte din echipa care a realizat aceasta aplicatie?
Bogdan Brezuica, co-fondator Elefin, este dezvoltatorul principal. Are peste 10 ani experienta in programare, din care 5 in dezvoltare de software de contabilitate si gestiune. Inainte de a incepe dezvoltarea Elefin, a lucrat 2 ani ca manager intr-unul din business-urile mele, astfel incat sa inteleaga mai bine necesitatile reale ale unei afaceri mici si mijlocii.
Eu, Marius Bogdan Pislariu, sunt co-fondator si investitorul principal. Ma ocup de partea de viziune si business pe baza experientei in celelalte afaceri in care sunt asociat in domeniile: HoReCa, nanotehnologie, francize.
Pentru dezvoltarea aplicatiei am avut si un board de consultanti, printre care ...citeste mai departe despre "Vrei sa scapi de hatisul birocratic? Cativa romani au investit 50.000 de euro intr-o aplicatie care te poate ajuta Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 07:17
Mediul de afaceri din Romania este lipsit de etica, si este important ca sa sporeasca increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania, a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM, in cadrul unei conferinte de presa.
Invitata la o conferinta a Asociatiiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL), ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini a facut o radiografie a problemelor cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania.
Una dintre aceste probleme, in opinia ministrului, este lipsa de etica. Grapini a promis ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza se va lucra la o strategie care sa aiba ca obiectiv cresterea increderii investitorilor in mediul de afaceri din Romania.
"Noua lege a insolventei poate curata mediul de afaceri
"Pentru acest lucru trebuie lucrat la credibilizarea si credibilitatea institutiilor publice, dar trebuie credibilizat si mediul privat.(...) Incercam sa identificam masuri prin care sa sporim si sa aducem etica in mediul de afaceri", promite Grapini.
La acelasi capitol, al eticii, Maria Grapini mai declara ca increderea investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania, ca si a tinerilor antreprenori romani, care vor sa deschida un start-up este destul de slaba, mai ales ca sunt multe arierarte in economie.
Modificarea legii insolventei este o parghie prin care mediul de afaceri poate fi "curatit", a adaugat ministrul IMM-urilor, multe blocaje, de timp,fiind create de aceasta lege... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 13:55
Infrastructura rutiera, infrastructura sistemului sanitar romanesc si birocratia sunt principalele probleme pe care le au companiile americane care au investit in Romania, spune consilierul economic al ambasadei SUA in Romania, Susan Garro.
Prezenta, joi, la Ploiesti, unde a avut o intalnire cu reprezentantii companiilor americane care au dezvoltat afaceri in judetul Prahova, consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucuresti, Susan Garro, a afirmat, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari, ca problemele companiilor din Statele Unite ale Americii care au afaceri in Romania sunt aceleasi pe care le intampina, in general, si companiile romanesti.
"Este nevoie de o infrastructura rutiera mai buna pentru a-si putea transporta produsele catre pietele de destinatie, infrastructura sanitara nu este intotdeauna atat de puternica pe cat ar trebui sa fie si adeseori trebuie sa faca fata la multa birocratie", a afirmat Susan Garro, referindu-se la problemele companiilor americane din Romania.
Pe de alta parte, reprezentanta ambasadei SUA in Romania a spus ca firmele americane sunt foarte multumite de inalta calificare a fortei de munca si ca, in cadrul intalnirii cu companiile americane din Prahova, a vorbit cu reprezentantii unei companii care au ajuns sa trimita specialisti romani in Statele Unite, ca sa-i instruiasca pe americanii de la firma mama. Este vorba despre o firma care produce subansamble pentru industria aviatica si care are sediul intr-un parc... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:45
O fiscalitate redusa, mai putina birocratie, elaborarea unui plan de investitii si scaderea dobanzilor la credite sunt masurile pe care mediul de afaceri le doreste implementate, a anuntat Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Astfel, pentru depasirea mai usor a dificultatilor generate de criza economico-financiara mondiala, mediul de afaceri din industria mobilei cere stabilirea directiilor prioritare de dezvoltare ale Romaniei pe termen lung, elaborarea unui plan strategic de investitii in domenii cu potential de dezvoltare si coerenta legislativa si crearea unui cadru legislativ stabil, anunta NewsIn.
In plus, reprezentantii APMR sustin ca sunt necesare reducerea fiscalitatii pentru forta de munca, scutirea la plata contributiilor in cazul angajarii de absolventi de studii superioare, aflati in primii trei ani dupa absolvirea studiilor, simplificarea birocratiei privind absorbtia fondurilor europene si realizarea unui sistem functional de consiliere pentru promovarea afacerilor din micile intreprinderi si pentru micii intreprinzatori.
Nu in ultimul rand, APMR solicita diminuarea dobanzilor la creditele acordate si implementarea unor masuri care sa stimuleze posibilitatea de crestere a puterii de cumparare a populatiei. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 17:24
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca Romania trebuie sa "atace" coruptia si birocratia, cheia impotriva coruptiei fiind simplitatea si transparenta sistemelor, precum si responsabilitatea."Trebuie sa atacam coruptia. Adesea vorbesc cu experti pe teme de coruptie, cheia impotriva coruptiei fiind sisteme mai simple, transparente si responsabilitatea.
Cu cat sunt mai simple sistemele, cu atat exista mai putine oportunitati de coruptie, cu cat este mai transparent sistemul, cu atat este mai usor pentru toata lumea sa stie regulile si este mai greu sa le incalce.
Trebuie sa faci lucrurile astfel incat oamenii sa respecte regulile si astfel se imbunatateste si cadrul institutional", a precizat Franks.Oficialul FMI sustine ca trebuie sa fie combatuta birocratia prin imbunatatirea sistemului de reglementare."Romania trebuie sa faca eforturi la partea informala a lucrurilor, mai exact ce trebuie sa facem pentru a imbunatati institutiile.
In primul rand trebuie reformat sistemul juridic, trebuie sa facem un sistem mai eficient mai previzibil, mai putin costisitor din punct de vedere al timpului.
De asemenea, sectorul public trebuie sa isi imbunatateasca eforturile astfel incat impozitele sa devina mai facile, autorizarile sa devina mai usor de obtinut", a explicat Franks.Acesta a precizat ca Banca Mondiala si Comisia Europeana fac analize functionale functionale la nivelul mai multor ministere pentru a le ajuta sa isi eficientizeze activitatea."S-a... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 12:58