La 85 de ani este aproape un mit inconjurat de aura data de cei 62,5 miliarde de dolari controlati prin compania Berkshire Hathaway.
Succesul inregistrat de operatiunile financiare derulate de el si simplitatea logicii din spatele deciziilor au generat pana acum trei volume dedicate legendei Warren Buffet, iar lectia data de acesta poate fi invatata rapid de orice investitor, arata Startups.
Discipol fidel
Despre miliardarul american circula destule legende, unele lansate chiar de el. Una este cea a primei afaceri facute pe strazile orasului natal, Omaha, statul Nebraska, cand a scos profit vanzand pe strada Coca-Cola.
Adevarata sau nu, afacerea Coca-Cola din copilarie s-a perpetuat pana in prezent, Berkshire Hathaway fiind unul dintre actionarii reprezentativi ai The Coca-Cola Company.
De altfel, aventura lui Buffett la nivel mare a inceput in anii de studentie la Universitatea Columbia, unde a fost pregatit de legendarul investitor Benjamin Graham.
Abordarea acestuia referitoare la valoarea intrinseca a unei afaceri a fost un laitmotiv al carierei lui Buffett. In 1965, acesta a preluat conducerea companiei Berkshire Hathaway, iar de atunci succesul l-a insotit la orice pas.
Secretul sau pare sa stea in continuarea lectiei deprinse de la mentorul sau: investitii in actiuni ale unor companii care ofera dividende acceptabile si fidelitate in mentinerea acestor plasamente.
In cei 50 de ani de prezenta a sa la varful Berkshire Hathaway, compania si... mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 00:00
Un investitor care a cumparat o actiune Berkshire Hathaway pentru 11 dolari cand Warren Buffett a preluat controlul companiei, acum 50 de ani, si a pastrat-o pana azi, poate obtine 190.000 de dolari, dupa ce titlurile au atins, zilele trecute, maximul istoric, avand un randament anual de 21%.
La adunarea generala a actionarilor companiei, care se va desfasura pe 3 mai, acestia ii pot aduce omagii lui Buffet pentru succesul remarcabil. Berkshire este implicata in tot felul de afaceri, de la asigurari, la magazine de inghetata. Formula de succes a lui Buffett a fost preluarea de firme solide din fata concurentilor, independenta acordata managerilor acestora si pastrarea acestora pe termen lung, conform The Economist.
Pare logica o concluzie conform careia ultimul lucru de care Berkshire are nevoie in prezent este schimbarea. Dar Buffett are nu mai putin de 83 de ani, iar actionarii trebuie sa se gandeasca la ce se va intampla cand el va nu mai putea sa profeseze.
Si adevarul este ca o afacere construita prin talentul sefului sau, prin autoritatea sa de necontestat in cadrul companiei si prin reputatia sa de neegalat, nu se poate mentine la fel de bine fara el.
Numai Buffet, care a fost numit "zeul investitiilor" la sfarsitul anilor '90, a tinut Berkshire departe de tentatiile de a investi in companiile "dotcom", evitand pierderile mari ce au urmat. Reputatia lui Buffet a determinat GE si Goldman Sachs sa apeleze la Berkshire, ca investitor, atunci cand s-au... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 16:45
Doi manageri de investitii angajati de Warren Buffet, seful Berkshire Hathaway, in cadrul unui plan de succesiune la conducere companiei, au obtinut anul trecut randamente mai bune decat Buffet, care nu si-a atins obiectivul pentru prima data de la preluarea controlului Berkshire in 1965.
Miliardarul de 83 de ani i-a angajat pe managerii Todd Combs si Ted Weschler pentru a prelua eventual conducerea companiei, dar nu are planuri pentru a se retrage.
Rezultatele lui Combs si Weschler au depasit in 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe cele ale sefului lor, dar si evolutia indicelui S&P 500, care a crescut cu 32% incluzand dividendele, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal.
Sursele publicatiei americane nu au dezvaluit cu cat au depasit cei doi evolutia S&P 500, dar in 2012 rezultatul a fost mai bun cu peste 10 puncte procentuale.
Totodata, Buffet s-a situat sub propria tinta pentru profitul conglomeratului Berkshire pentru prima data de la preluarea controlului companiei.
Miliardarul a declarat repetat ca vrea sa creasca valoarea neta a Berkshire mai rapid decat avansul S&P 500 pentru o perioada de cinci ani. Din cauza evolutiei foarte bune a indicelui anul trecut, Buffet nu a reusit sa-si atinga obiectivul, potrivit analistilor si calculelor Wall Street Journal.
Buffet a avertizat actionarii ca se asteapta sa nu-si respecte tinta, insa este putin probabil ca acestia sa fie suparati, scrie publicatia americana, avand in vedere... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 08:58
Howard Buffett, 58 de ani, fiul miliardarului american Warren Buffett (82 de ani), va prelua imperiul Berkshire Hathaway, estimat la 240 de miliarde de dolari.
"Intr-un fel, m-am pregatit pentru asta toata viata. Sunt in board-ul Berkshire de 20 de ani. Asta este pregatire", a afirmat Howard Buffett.
"Tanarul" Buffett este director la Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare, si a ocupat in trecut postul de sef al departamentului de relatii cu investitorii la Archer-Daniels-Midland.
Howard Buffett este al doilea dintre cei trei copii ai miliardarului si singurul aflat in consiliul de administratie al Berkshire. Howard locuieste la o ferma din statul Illinois, insa calatoreste prin intreaga lume ca director al fundatiei Howard G. Buffett, ale carei obiective sunt sprijinirea fermierilor care practica agricultura de subzistenta si rezolvarea conflictelor legate de deficitul de alimente.
Fiul lui Warren Buffett ar putea, insa, sa fie nevoit sa renunte la unul dintre angajamentele actuale daca-i urmeaza tatalui sau si anume la cel de ajutor de serif in rezerva in Macon County, Illinois.
"Probabil nu va mai fi in regula sa-mi pun pistolul si sa ies pe strada cu seriful daca voi avea o asemenea responsabilitate. Vor fi unele lucruri pe care nu le voi face, sau pe care nu va trebui sa le fac, iar asta nu este o problema. Dar fac asta acum, pentru ca am posibilitatea", a spus Howard Buffett. mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:26
Warren Buffett, magnatul american, a anuntat ca si-a recomandat fiul pentru a prelua functia vacanta de el, ca presedinte al Berkshire Hathaway.
Intrebat, in cadrul unui interviu, de ce si-a ales fiul pentru a-l urma la conducerea celebrei sale companii, Buffett a spus ca doreste ca acesta sa fie "un paznic al valorilor Berkshire", relateaza
In noul sau rol, Howard Bufett ar urma sa fie presedinte al companiei, fara putere decizionala si fara salariu. "Scopul sau ar fi acela de paznic al culturii organizationale, pentru ca el cunoaste valorile Berkshire," spune tatal acestuia, miliardarul Warren Buffett.
"Iti faci griji ca cineva va prelua conducerea Berkshire si il va folosi in scop propriu - asta se schimba felul in care sunt luate deciziile. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte, foarte mici. Cu Howie in locul meu se adauga un strat de protectie impotriva acestui lucru," a spus Buffett.
Bershire Hathaway are sediul in Omaha, Nebraska si detine numeroase subsidiare in domenii precum asigurari, constructii, mobila si transporturi. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:55
Berkshire Hathaway a anuntat extinderea echipei care ii va succeda directorului general Warren Buffett dupa retragere, al doilea membru urmand sa fie managerul de fond de investitii Ted Weschler, care se va alatura grupului la inceputul anului urmator, informeaza Mediafax.Potrivit Berkshire, Weschler si Todd Combs, care lucreaza in cadrul grupului de anul trecut, vor administra intregul portofoliu de investitii si pasive dupa retragerea lui Buffet, posibil ajutati de un al treilea manager. Al treilea membru al echipei nu a fost, inca, anuntat. Pentru o perioada Combs si Weschler vor administra parti mai mici din investitiile grupului.Portofoliul de investitii al Berkshire totaliza 52,36 miliarde de dolari la 30 iunie, potrivit unor documente transmise bursei din SUA.Weschler, la fel ca si Combs, a atras atentia prin rezultatele bune obtinute in urma investitiilor, in timp ce a ramas in afara atentiei de pe Wall Street. Managerul, care lucreaza in statul american Virginia, a obtinut un randament de 1.236% in ultimii 11 ani, potrivit investitorilor.O serie dintre cei mai cunoscuti biografi ai lui Buffet, dar si persoane cu greutate din industria fondurilor de investitii au declarat pentru Reuters ca nu-l cunosc pe Weschler si nici rezultatele acestuia.Situatia este similara cu cea a numirii lui Combs anul trecut.La numai cateva momente dupa ce unul dintre cele mai mari mistere din sectorul financiar a fost clarificat, iar Weschler a fost numit ca probabil membru al echipei... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 20:25
Miliardarul american Warren Buffett, presedintele companiei de investitii Berkshire Hathaway, a primit un salariu anual de numai 100.000 de dolari in 2009, pentru al 29-lea an consecutiv, desi isi plateste din propriul buzunar costurile corespondentei si factura de telefon, potrivit Bloomberg.Buffet, in varsta de 79 de ani, a supervizat achizitii in valoare de 27 de miliarde de dolari in 2009, an in care valoarea pentru actionari, active minus pasive, a crescut cu 20%, la 131,1 miliarde de dolari. Totodata, profitul a avansat cu 61% anul trecut, la opt miliarde de dolari.
Presedintele companiei nu a primit bonusuri pentru 2009 si nici actiuni, potrivit unui comunicat remis de Berkshire bursei din SUA.
"Avand in vedere ca directori mult mai mici au fost platiti mult mai bine pentru rezulate mult mai slabe, o comparatie ar garanta o majorare semnificativa.
Ar putea spune 'valorez un miliard pe an', dar asta nu este in caracterul lui Buffet", a declarat Tom Russo, partener la compania Gardner Russo & Gardner in Lancaster, care detine actiuni Berkshire.
Buffet a rambursat companiei 50.000 de dolari in 2009 pentru a acoperi costurile corespondentei prin posta, facturii de telefon si timpului in care a folosit angajati ai Berkshire in interes personal. Vicepresedintele Berkshire, Charles Munger, care a primit tot un salariu de 100.000 de dolari, a rambursat companiei 5.500 de dolari.
Cei doi nu folosesc masini ale companiei. Buffet ocupa si functia de director general... mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 23:28
Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a eliminat 21.000 de locuri de munca de la inceputul acestui an, din cauza efectelor recesiunii asupra diviziilor din industria prelucratoare si retail, si are in prezent 225.000 de angajati, potrivit Bloomberg.
Berkshire Hathaway si subsidiarele sale au circa 225.000 de angajati, cu 8,6% mai putini fata de 246.083 la sfarsitul anului trecut, potrivit unor date transmise in aceasta saptamana bursei de la New York, precizeaza Mediafax.
Informatiile apar in documente care au legatura cu preluarea companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe de catre Buffett, tranzactie de 26 miliarde de dolari.
Contactati de Bloomberg, Buffett si reprezentantii sai nu au comentat informatiile.
Berkshire Hathaway este un grup de peste 70 de companii care comercializeaza o gama variata de servicii si produse, de la asigurari auto la tricouri si inghetata.
Profiturile din industria prelucratoare, servicii si retail au scazut cu peste 50% in primele noua luni ale anului, iar Buffett i-a inlocuit pe directorii generali de la doua divizii care au inregistrat scaderi puternice ale vanzarilor in timpul recesiunii.
mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:24
Agentia de evaluare Moody's a coborat joi ratingul pentru datorii al companiei Berkshire Hathaway, detinuta de miliardarul Warren Buffet, de la 'Aaa' la 'Aa2', scrie BBC News.
Buffet a admis luna trecuta ca a facut o serie de greseli "prostesti" in 2008, cand profitul Berkshire a scazut cu 62%, avand astfel cea mai slaba performanta financiara din cei 44 de ani de activitate.
Actiunea este notabila, cu atat mai mult cu cat Berkshire este un investitor semnificativ al Moody's.
Perspectiva asupra posibilitatii companiei de a-si plati datoriile este stabila, ceea ce presupune ca Moody's nu va reduce ratingul Berkshire prea curand.
In scrisoarea anuala catre investitori, Buffet a declarat ca printre greselile sale se numara si cumpararea de participatii in doua banci irlandeze si investitii in compania petroliera Conoco Philips, cand pretul petrolului atinsese un maxim record.
Berkshire are in portofoliu actiuni ale unor institutii financiare precum Goldman Sachs, American Express si Wells Fargo, ale caror performante financiare au avut de suferit.
Buffet, al doilea cel mai bogat om din lume, conform unui top Forbes, detine si participatii in companii precum Coca-Cola sau Swiss Re.
mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 15:58