Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, vine in Romania, in perioada 1-2 februarie 2016, pentru a purta discutii cu oficialii romani si cu partenerii de afaceri, se arata intr-un comunicat al bancii.
In Bucuresti, Sir Suma va avea intalniri cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Ciolos, ministrul Finantelor Publice si guvernatorul BERD pentru Romania, Anca Paliu Dragu, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si cu alte oficialitati la nivel inalt.
De asemenea, presedintele BERD se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri pentru a discuta despre climatul investitional, ritmul reformelor si situatia economica generala.
"Conform estimarilor noastre, anul acesta ritmul cresterii economice din Romania va fi printre cele mai rapide din Europa. Speram ca investitiile din sectorul privat se vor extinde in mai multe sectoare ale economiei, pe masura ce increderea ...citeste mai departe despre "Presedintele BERD vine in Romania. Discutii cu Iohannis, Ciolos si Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 17:26
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat miercuri ca in 2014 si-a majorat investitiile in Romania pana la 592 milioane de euro, de la 508 milioane de euro in 2013, chiar daca numarul proiectelor finantate a scazut anul trecut la 26 de la 32 de proiecte in 2013, informeaza un comunicat de presa al BERD.
Romania ocupa locul sase in topul celor mai mari beneficiari ai finantarilor oferite de BERD, fiind devansata doar de Turcia (1,394 miliarde euro), Ucraina (1,210 miliarde de euro), Rusia (608 milioane de euro), Polonia (594 milioane de euro) si Egipt (593 milioane de euro), scrie Agerpres.
De asemenea, BERD a informat ca in 2014 si-a majorat investitiile totale pana la 8,9 miliarde de euro de la 8,5 miliarde de euro in 2013, in pofida faptului ca institutia a redus la o treime finantarea oferita Rusiei pana la 608 milioane de euro. In urma deciziei BERD de a inceta sa mai acorde credite Rusiei, Turcia a devenit principala beneficiara a finantarilor oferite de BERD in 2014, 1,394 miliarde de euro fata de 920 milioane de euro in 2013.
"Investitiile BERD au crescut in 2014 pe masura ce economiile emergente au continuat sa sufere de pe urma evenimentelor din jurul Rusiei si Ucrainei, lipsei relansarii in zona euro si turbulentelor de pe pietele globale care au aparut la finele anului. Aceste evolutii vor afecta castigul net al BERD pentru 2014, reflectand in special impactul crizei economice asupra activelor din Ucraina ale bancii precum si... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:19
Presedintele Traian Basescu i-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe membrii boardului Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), context in care a afirmat ca sectoarele in care Romania are mai mare nevoie de expertiza BERD sunt atragerea de investitii straine, industria alimentara, infrastructura, absorbtia de fonduri europene si sectorul energetic, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, seful statului a multumit pentru importanta contributie pe care BERD o are la dezvoltarea economica a tarii noastre.
De asemenea, presedintele Traian Basescu a vorbit despre situatia actuala a economiei romanesti, despre importanta asigurarii predictibilitatii si stabilitatii pentru mediul de afaceri, dar si despre riscurile care pot influenta evolutia economiei in urmatorii ani.
Judetele Buzau si Ialomita, pe lista de interes a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare
Programul delegatiei Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), formata din directori ai Consiliului de Administratie, a inclus vizitarea Capitalei si a judetelor Buzau si Ialomita, intr-o misiune de 4 zile. De asemenea, vizita include intalniri cu presedintele, prim-ministrul, dar si ministrii de Finante si Buget.
"Vizita face parte dintr-o serie obisnuita de consultari, ce permite Consiliului de Administratie al BERD sa inteleaga prioritatile economiei si sa mentina un dialog strans cu autoritatile, sectorul privat si... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 13:25
O delegatie a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), formata din directori ai Consiliului de Administratie, viziteaza Capitala si judetele Buzau si Ialomita intr-o misiune de 4 zile, urmand sa aiba intalniri cu presedintele, prim-ministrul, dar si ministrii de Finante si Buget.
"Vizita face parte dintr-o serie obisnuita de consultari, ce permite Consiliului de Administratie al BERD sa inteleaga prioritatile economiei si sa mentina un dialog strans cu autoritatile, sectorul privat si societatea civila din Romania", se arata intr-un comunicat al BERD.
Directorii CA ai BERD si directorul pentru Romania al institutiei financiare internationale, James Hyslop, se vor intalni cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Delegatia BERD va avea totodata intruniri cu reprezentanti ai sectorului privat, bancilor partenere, institutiilor financiare internationale, cu comunitatea diplomatica si organizatii ale societatii civile.
BERD a investit, de la inceputul activitatii sale in Romania, circa 6,7 miliarde euro in 364 de proiecte si a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare. mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:21
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, anticipeaza expertii BERD, in pricipal datorita exporturilor si cererii interne, principalele riscuri fiind in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.
Perspectivele de crestere economica ale Romaniei sunt limitate de situatia dificila din zona euro, se arata intr-un raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depasesc 20% din soldul total al imprumuturilor, si continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera de catre bancile straine ar putea trage in jos perspectivele de crestere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditarii, avertizeaza BERD.
BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%
Banca estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa o rata de crestere de 2,8% in primele noua luni, datorata in principal exporturilor si agriculturii.
BERD a investit anul trecut 510 milioane euro in Romania, participand la 32 de proiecte.
Investitiile BERD in Romania totalizeaza 6,4 miliarde euro, in proiecte cu o valoare totala de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor bancii.
Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea
Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:15
Tranzitia tarilor din Europa de Est catre standardele occidentale este influentata de factori istorici, intre care vechile granite imperiale sau ratarea unor oportunitati precum cea data de inlocuirea "fostei elite comuniste a Romaniei condusa de Ion Iliescu" cu Guvernul Ciorbea, arata BERD,
"Imperiile si puterile coloniale pot lasa o mostenire pe termen lung in ce priveste institutiile politice si economice. In particular, conducerea otomana a avut efecte negative de durata asupra dezvoltarii financiare si normelor sociale legate de incredere din Europa de Sud-Est. Conducerea habsburgica, in schimb, a lasat o mostenire pozitiva in prin lipsa coruptiei", noteaza intr-un raport Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Tarile din egiune cu el mai bu parcurs economic au fost sub control prusac
Tarile din Europa Centrala si de Est cu cel mai bun parcurs al tranzitiei in perioada 1989-2006 au fost cele care s-au aflat sub control prusac, urmate de fostele componente ale Imperiului Habsburgic, in timp ce statele cu mostenire tarista sau otomana au inregistrat o evolutie mai dificila, iar in unele cazuri chiar o inrautartire.
"Indicatorii de tranzitie ai BERD difera in functie de vechile granite imperiale. Gradul de tranzitie este mai ridicat in tarile care au facut parte din Imperiul Habsburgic sau Prusia, fata de cele care au fost controlate de otomani si rusi", arata raportul BERD.
Regiunile din Polonia care s-au aflat in trecut sub control... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:35
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro (810 milioane de dolari) in 2014, dar este posibil sa ajunga la nivelul investit in acest an, pentru a sprijini industria energetica si cea bancara, transmite Bloomberg.
Anul trecut, BERD a investit in Romania 612 milioane de euro, ca parte a celor 6,4 miliarde de euro cheltuiti aici din anii '90, a declarat miercuri la Bucuresti directorul BERD Romania, James Hyslop.
Acesta a adaugat: "Am avut un an foarte important in Romania si inca avem cateva proiecte importante de finalizat. Preconizez ca, daca am avut 600 milioane de euro anul trecut, vom avea aceeasi suma anul acesta si ar trebui sa avem 400-500-600 milioane de euro anul viitor".
Romania este al patrulea mare beneficiar al fondurilor BERD, dupa Rusia, Polonia si Ucraina. In ultimii cinci ani, banca a imprumutat Romaniei trei miliarde de euro pentru a sprijini transformarea dintr-un stat fost comunist intr-o democratie cu o economie de piata, a declarat James Hyslop.
Acesta a apreciat ca BERD, care a achizitionat saptamana trecuta o participatie de 1,9% in Romgaz prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Romania, ar putea participa si la alte vanzari de active planificate de Guvern.
Pana in iunie, Romania intentioneaza sa vanda 15% din actiunile Hidroelectrica SA si o participatie majoritara in Electrica SA. In 2004, BERD a achizitionat 2% din OMV Petrom SA.... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:05
Criza politica interna si evolutia economica a ultimelor luni afecteaza Romania. Conform unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prognoza de crestere economica a tarii pentru 2012 a fost scazuta la 0,8% de la 1,2%, dar si pentru 2013.
Astfel, BERD anuleaza ultima revizuire facuta la adresa Romaniei, din raportul din luna mai, cand prognoza de crestere a Romaniei a fost crescuta de la 0,8% la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa revenirea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD, citat de Mediafax.
In Europa de Sud-Est, regiune de care apartine si Romania, BERD vede o instabilitate crescuta in privinta evolutiei economice pe termen scurt. Principalul risc este vulnerabilitatea sectorului financiar in conditiile in care mare parte a sistemului bancar este controlat de institutii de credit din strainatate. Un alt risc... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:29
Economia Romaniei nu se va intoarce in recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele, afirma Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), anunta Mediafax.Intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate din ce in ce mai vehiculata pe pietele internationale in ultima perioada, in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si are probleme in indeplinirea obiectivelor din acordul cu UE si FMI de a reduce deficitul bugetar.
Un eventual default al Greciei (intrare in incapacitate de plata) ar propaga intr-o prima faza efecte negative pe canalul financiar pentru tarile care au expunere pe datoria statului elen.
"Nu vedem probabila o intoarcere in teritoriu negativ a economiei Romaniei, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia.
Ne asteptam, in schimb, la o crestere modesta a PIB in 2011, urmata de un avans mai robust in anii care urmeaza", a declarat Sanfey pentru MEDIAFAX.
BERD estimeaza pentru acest an o crestere a economiei Romaniei de 1,8%, scenariul fiind usor mai optimist fata de proiectia autoritatilor romane si a FMI, care anticipeaza un avans de 1,5%.
Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, cand economia a crescut cu 0,6%.
Potrivit economistului BERD, agravarea situatiei economice in Grecia ar avea consecinte asupra tuturor statelor europene, insa economia Romaniei beneficiaza... mai mult
Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:32