Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie (BERD) are o noua strategie pentru Romania in perioada 2020-2025, care se va concentra cel mai mult pe dezvoltarea infrastructurii, a productivitatii si a sectorului financiar. Totodata, BERD a acordat un imprumut de 20 de milioane de euro Buzaului.
Consiliul de Administratie al institutiei financiare internationale a aprobat vineri noua strategie pentru Romania, ceea ce va schita investitiile BERD in urmatorii cinci ani, se arata pe site-ul Bancii. Aici sunt incluse si masuri ca raspuns la criza coronavirusului, dar si eforturi pentru revenirea economiei.
In perioada 2020 - 2025, strategia BERD implica sustinerea mai multor domenii:
Infrastructura sustenabila si dezvoltare regionalaCrestea productivitatii prin ajutarea companiilor private sa se extinda si sa imbunatateasca aptitudinile muncitorilorIntermedieri financiare si alte dezvoltari pe pietele de capital
Mark Davis, director reginal al BERD pentru Romania si Bulgaria a spus: "BERD este bine plasat sa sustina modernizarea economiei romanesti, inclusiv ajutand tara sa depaseasca impactul epidemiei de coronavirus".
Pana in acest moment, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro in economia din tara noastra.
Totodata, BERD mai anunta ca a fost aprobat un imprumut de 20 de milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa si canalizare in judetul Buzau, peste 200.000 de oameni urmand sa beneficieze de aceste imbunatatiri.
Imprumutul face... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 12:38
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei si apei uzate din Romania, RAJA SA, cea mai mare companie de utilitati publice din tara care deserveste peste 3 milioane de persoane din opt judete, se arata intr-un comunicat al BERD remis luni AGERPRES.
Cele 8 judete deservite de RAJA sunt Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov, Prahova si Bacau.
Acordul de imprumut a fost semnat luni, la Bucuresti, de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si directorul general al RAJA, Felix Stroe.
Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta cu fonduri de coeziune UE extinderea si reabilitarea serviciilor de apa si apa uzata ale companiei, pentru a va veni in beneficiul a 400.000 de gospodarii. Finantarea va sustine, de asemenea, un program de eficienta a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apa cu peste 300.000 m3 pe an si eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent pana in 2025.
RAJA este primul operator regional de apa din Romania ce primeste finantare in cadrul Facilitatii BERD pentru Infrastructura Durabila a Apei (SWIFT).
Pana in prezent, BERD a finantat 24 de operatori de apa din Romania, oferind imprumuturi ce totalizeaza 330 milioane de euro si mobilizand peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitatile de apa si apa uzata ale tarii.
In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, Banca a... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:06
Romania necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale pentru a accelera pe calea convergentei, a declarat marti directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, la o conferinta unde a fost prezentat "Raportul de tranzitie al BERD 2017-18".
"Raportul de anul acesta se focuseaza asupra provocarilor sustinerii cresterii economice, cu o referire particulara la tarile cu un nivel mijlociu al venitului. Asa cum Valentin (Valentin Lazea - n. red.) a mentionat, Romania nu este o exceptie de la aceste probleme si de la aceste provocari.
PIB creste peste potential, bazat pe consum, alimentat de cresterea salariilor, fara o corelare cu imbunatatirea productivitatii tarii. Pentru a continua si posibil accelera pe calea convergentei, Romania, asemenea multor tari in regiune, fara diferenta la care se face referire, necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale.
Este convingerea mea ca Romania se situeaza foarte bine pe aceasta cale, ca urmare a capitalului uman si tehnologiei de varf, ca ICT, industria aerospatiala sau automotive, ca sa numesc cateva. Dar sunt o serie de ingrediente care lipesc sau ar trebui sustinute, unele mentionate de Valentin, precum reformele structurale. Cred ca infrastructura este un ingredient crucial", a spus Matteo Patrone.
Potrivit acestuia, infrastructura reprezinta un ingredient... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 19:03
Principalele prioritati pentru Romania anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa fie implementarea de reforme care sa inlesneasca investitiile, realizarea de progrese in privinta privatizarilor si imbunatatirea calitatii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Prima dintre "prioritatile cheie" pentru Romania in 2013 este imbunatatirea climatului investitional, considera expertii institutiei.
"Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocratiei si inlaturarea problemelor de avizare, considerate de catre mediul de afaceri, in sondaje, drept principalele probleme ale mediului investitional" , se spune in raport.
In continuare, BERD noteaza ca Romania ar trebui sa progreseze in privinta privatizarilor importante din sectoare economice cheie.
"Guvernul si-a exprimat angajamentul sa continue vanzarea de active importante, insa procesul de implementare a fost lent si ar trebui accelerat daca se doreste realizarea unor privatizari anul viitor" , noteaza BERD.
Calitatea infrastructurii de transport are nevoie de asemenea de "imbunatatiri semnificative". mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:05
Bulgaria si Romania concureaza pentru o investitie majora de circa 100 milioane de dolari, care va fi derulata de Quantum Petroleum. Investitia presupune construirea unei fabrici unde se vor produce diferite sortimente de uleiuri de motor.
Quantum Petroleum importa produse de trei ani in Bulgaria, iar in acest moment reteaua de distributie se extinde spre Romania, Macedonia, existand un interes si din partea Frantei si Elvetiei.
Quantum Petroleum are deja o fabrica in Malaezia, iar in 2013 sau in 2014 vrea sa construiasca inca doua, in Bulgaria sau Romania, si in Thailanda, afirma Pavel Paunov, reprezentant al brandului pentru Bulgaria, potrivit Agerpres.
Se pare insa ca Bulgaria are totusi un avantaj fata de Romania, pentru ca, potrivit site-ului companiei, Quantum Petroleum are planuri pentru investitii in tari precum SUA, Spania, Belgia, Dubai, China, India, Thailanda si Bulgaria, iar Romania nu este mentionata in aceasta lista, scrie ziarul bulgar Standart.
Investitorii straini au anuntat mai multe proiecte in Romania saptamana aceasta
Saptamana aceasta, au fost anuntate mai multe investitii straine in Romania.
Compania italiana Battistero va investi aproximativ 50 milioane de euro intr-o unitate de productie pe care o va construi in parcul industrial Tetarom III din localitatea clujeana Jucu.
Investitie de 50 mil. de euro la Jucu: Italienii de la Battistero vor face cozonaci
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 15:03
Romania va produce componente metalice pentru aeronave in localitatea Dumbravita, din judetul Maramures, dupa ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 25 milioane de euro companiei Universal Alloy Corporation Europe SRL (UACE), parte a diviziei aerospatiale a grupului industrial elvetiano-austriac Montana Tech Components AG.
Imprumutul va concentra in Romania o parte semnificativa din productia grupului de componente metalice pentru aeronave, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, institutia financiara internationala.
Prin intermediul acestui imprumut, "BERD stimuleaza prezenta Romaniei in industria aerospatiala globala" si sustine dezvoltarea activitatilor de productie componente prelucrate, tratare a suprafetelor si asamblare in localitatea Dumbravita, (judetul Maramures), crescand, astfel, eficienta operatiunilor UACE, valoare adaugata si dezvoltarea abilitatilor ingineresti din zona.
Potrivit sursei citate, UACE va oferi producatorilor de aeronave, precum Airbus/EADS, Alenia si Boeing structuri din metal, produse local, fara a mai fi nevoita sa exporte componente brute catre terti procesatori din Europa.
Toate cele trei etape majore ale procesului de productie (turnare, extrudare si prelucrare) vor fi concentrate in Romania.
UACE este parte a diviziei aerospatiale a grupului industrial elvetiano-austriac Montana Tech Components AG, unul dintre primii patru producatori mondiali de componente metalice... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 14:23
Autoritatile romane ar trebui sa reziste tentatiei de face inaintea alegerilor parlmentare cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscala din ultimii ani, iar pe termen mediu sa creasca competitivitatea, pentru a valorifica potentialul foarte bun de crestere al tarii, recomanda BERD.
"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul sa incerce sa ramana cat mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la mentinerea increderii investitorilor. Este foarte important sa fie mentinuta (perceptia buna fata de Romania - n.r.).
Exista intotdeauna tentatia de a cheltui mai mult inainte de alegeri, iar mesajul pe care il transmitem este ca autoritatile sa incerce sa reziste acestor tentatii", a declarat economistul BERD Peter Sanfey, care acopera in cadrul BERD mai multe state, intre care si Romania.
Ajustarea fiscala din ultimii ani a fost "impresionanta" si in acelasi timp "dureroasa", insa Romania a obtinut increderea institutiilor internationale si a pietelor financiare, a afirmat Sanfey.
"Executivul ar trebui sa evite orice fel de masuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscala din Romania a fost impresionanta in ultimii ani. In anii de boom economic au fost facute unele angajamente care in mod clar nu erau sustenabile, precum cele in privinta salariilor din sectorul public si pensiilor".
"Ajustarea a fostdestul de dureroasa, dar rezultatul a fost o impresie buna in fata institutiilor financiare... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:55
Executivul a aprobat in sedinta de miercuri, prin ordonanta de urgenta, ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si BERD.
Este al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 400 milioane de euro, si a fost semnat la Bucuresti, la data de 20 decembrie 2011.
"Sumele trase din imprumut si virate in contul de valuta deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice la BNR se utilizeaza pe masura necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice", se precizeaza in textul ordonantei de urgenta.
Din document reiese ca "plata serviciului datoriei publice aferente imprumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului se asigura prin mecanismele aferente finantarilor rambursabile contractate de Guvern, prin MFP.
Executivul motiveaza necesitatea ordonantei prin faptul ca si-a luat angajamentul de a continua reformele economice si financiare "in vederea mentinerii stabilitatii economice in contextual crizei financiare globale actuale", dar si "de a preveni aparitia de blocaje care ar putea afecta echilibrele macroeconomice".
Ordonanta de urgenta a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:36
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea depasi in acest an nivelul investitiilor angajate pentru Romania prin pachetul de asistenta financiara negociat cu FMI si CE, de 1 miliard euro pentru 2009 si 2010, a spus marti directorul pentru Romania al BERD, Claudia Pendred, citat de NewsIn."Ca parte a pachetului financiar negociat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, BERD a fost de acord sa-si mareasca investitiile in Romania la 1 miliard euro intre 2009 si 2010.
Banca a investit anul trecut 720 milioane euro in Romania.
Tinand cont ca peste 70% din nivelul agreat a fost acordat anul trecut, este posibil sa depasim nivelul angajat", a spus Pendred.
Ea a adaugat ca 85% din implicarea BERD in Romania este catre sectorul privat.
BERD finanteaza direct investitiile de peste 5 milioane euro, iar pentru nevoile mai mici de finantare, companiile pot apela la finantarile date prin intermediul bancilor partenere ale BERD, pentru IMM-uri, sectorul energetic sau infrastructura. mai mult
Marti, 09 Martie 2010, ora 14:30