Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie (BERD) are o noua strategie pentru Romania in perioada 2020-2025, care se va concentra cel mai mult pe dezvoltarea infrastructurii, a productivitatii si a sectorului financiar. Totodata, BERD a acordat un imprumut de 20 de milioane de euro Buzaului.
Consiliul de Administratie al institutiei financiare internationale a aprobat vineri noua strategie pentru Romania, ceea ce va schita investitiile BERD in urmatorii cinci ani, se arata pe site-ul Bancii. Aici sunt incluse si masuri ca raspuns la criza coronavirusului, dar si eforturi pentru revenirea economiei.
In perioada 2020 - 2025, strategia BERD implica sustinerea mai multor domenii:
Infrastructura sustenabila si dezvoltare regionalaCrestea productivitatii prin ajutarea companiilor private sa se extinda si sa imbunatateasca aptitudinile muncitorilorIntermedieri financiare si alte dezvoltari pe pietele de capital
Mark Davis, director reginal al BERD pentru Romania si Bulgaria a spus: "BERD este bine plasat sa sustina modernizarea economiei romanesti, inclusiv ajutand tara sa depaseasca impactul epidemiei de coronavirus".
Pana in acest moment, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro in economia din tara noastra.
Totodata, BERD mai anunta ca a fost aprobat un imprumut de 20 de milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa si canalizare in judetul Buzau, peste 200.000 de oameni urmand sa beneficieze de aceste imbunatatiri.
Imprumutul face... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 12:38
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei si apei uzate din Romania, RAJA SA, cea mai mare companie de utilitati publice din tara care deserveste peste 3 milioane de persoane din opt judete, se arata intr-un comunicat al BERD remis luni AGERPRES.
Cele 8 judete deservite de RAJA sunt Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov, Prahova si Bacau.
Acordul de imprumut a fost semnat luni, la Bucuresti, de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si directorul general al RAJA, Felix Stroe.
Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta cu fonduri de coeziune UE extinderea si reabilitarea serviciilor de apa si apa uzata ale companiei, pentru a va veni in beneficiul a 400.000 de gospodarii. Finantarea va sustine, de asemenea, un program de eficienta a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apa cu peste 300.000 m3 pe an si eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent pana in 2025.
RAJA este primul operator regional de apa din Romania ce primeste finantare in cadrul Facilitatii BERD pentru Infrastructura Durabila a Apei (SWIFT).
Pana in prezent, BERD a finantat 24 de operatori de apa din Romania, oferind imprumuturi ce totalizeaza 330 milioane de euro si mobilizand peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitatile de apa si apa uzata ale tarii.
In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, Banca a... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:06
Romania va produce componente metalice pentru aeronave in localitatea Dumbravita, din judetul Maramures, dupa ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 25 milioane de euro companiei Universal Alloy Corporation Europe SRL (UACE), parte a diviziei aerospatiale a grupului industrial elvetiano-austriac Montana Tech Components AG.
Imprumutul va concentra in Romania o parte semnificativa din productia grupului de componente metalice pentru aeronave, a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, institutia financiara internationala.
Prin intermediul acestui imprumut, "BERD stimuleaza prezenta Romaniei in industria aerospatiala globala" si sustine dezvoltarea activitatilor de productie componente prelucrate, tratare a suprafetelor si asamblare in localitatea Dumbravita, (judetul Maramures), crescand, astfel, eficienta operatiunilor UACE, valoare adaugata si dezvoltarea abilitatilor ingineresti din zona.
Potrivit sursei citate, UACE va oferi producatorilor de aeronave, precum Airbus/EADS, Alenia si Boeing structuri din metal, produse local, fara a mai fi nevoita sa exporte componente brute catre terti procesatori din Europa.
Toate cele trei etape majore ale procesului de productie (turnare, extrudare si prelucrare) vor fi concentrate in Romania.
UACE este parte a diviziei aerospatiale a grupului industrial elvetiano-austriac Montana Tech Components AG, unul dintre primii patru producatori mondiali de componente metalice... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 14:23
BERD sprijina extinderea serviciilor de televiziune prin cablu si acces la internet in banda larga, precum si dezvoltarea sectorului de comunicatii si tehnologie a informatiei in Romania printr-un imprumut de 15 milioane euro acordat Digital Cable Systems (DCS).
"Romania este una din tarile de top din lume in ceea ce priveste viteza de conectare la internet in marile orase. Cu toate acestea, accesul la internet in banda larga la puncte fixe este inca scazut in unele regiuni si in zonele rurale. Piata serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale in Romania este foarte fragmentata, cu aproximativ 480 de operatori la nivelul intregii tari", se spune intr-un comunicat.
DCS opereaza in prezent in mai mult de 2.000 de localitati, acoperind 23 din cele 41 de judete din Romania. Compania a fost infiintata in 2005 si este controlata de fondul de investitii PineBridge New Europe Partners, unde si BERD este investitor.
Imprumutul acordat de BERD va sustine strategia de dezvoltare a DCS punand accent pe extinderea serviciilor de retransmitere pe cablu TV de inalta calitate, inclusiv televiziune digitala, si de acces la internet in banda larga in regiunile mai slab acoperite in prezent. De asemenea, proiectul va facilita realizarea de catre companie a noi imbunatatiri ale retelei, inclusiv de digitalizare a retelelor DCS de televiziune analogica.
"In timp ce piata de cablu TV si de acces la internet in banda larga este extrem de competitiva in orasele mari din... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 19:31
Executivul a aprobat in sedinta de miercuri, prin ordonanta de urgenta, ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si BERD.
Este al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 400 milioane de euro, si a fost semnat la Bucuresti, la data de 20 decembrie 2011.
"Sumele trase din imprumut si virate in contul de valuta deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice la BNR se utilizeaza pe masura necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice", se precizeaza in textul ordonantei de urgenta.
Din document reiese ca "plata serviciului datoriei publice aferente imprumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului se asigura prin mecanismele aferente finantarilor rambursabile contractate de Guvern, prin MFP.
Executivul motiveaza necesitatea ordonantei prin faptul ca si-a luat angajamentul de a continua reformele economice si financiare "in vederea mentinerii stabilitatii economice in contextual crizei financiare globale actuale", dar si "de a preveni aparitia de blocaje care ar putea afecta echilibrele macroeconomice".
Ordonanta de urgenta a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:36
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ofera un imprumut de 17,1 milioane euro companiei Apa-Canal Sibiu, banii urmand a fi folositi pentru cofinantarea constructiei, extinderii si reabilitarii retelei de apa, precum si a sistemelor de tratare a apei.
Proiectul face parte din Programul UE al Fondului de Coeziune pentru Judetul Sibiu, in valoare totala de 124 milioane euro, au anuntat miercuri reprezentantii bancii.
Programul de investitii va permite companiei Apa-Canal Sibiu sa reduca semnificativ pierderile de apa, sa optimizeze costurile operationale si sa aduca sistemele de colectare si tratament a apei uzate la nivelul standardelor si reglementarilor Uniunii Europene.
Compania Apa-Canal Sibiu deserveste cetatenii din 34 de unitati administrative din sudul, centrul si nord-vestul judetului Sibiu, precum si populatia din Fagaras, oras situat in judetul vecin Brasov.
"BERD continua sa sustina modernizarea infrastructurii de apa din judetele din Romania. In ultimul an, banca a oferit finantari in valoare totala de 105,6 milioane euro pentru investitii similare in Constanta, Iasi, Brasov, Buzau si Dambovita-Targoviste, ajutand, in felul acesta, la imbunatatirea calitatii serviciilor de distributie a apei potabile si colectare a apelor uzate si la alinierea lor la nivelul standardelor impuse de Uniunea Europeana", a declarat Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu, Jean-Patrick Marquet.
Imprumutul BERD face parte din... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 11:34
Mai mult de o treime dintre romani dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul in general) pentru criza financiara si economica, in timp ce increderea populatiei in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.
In ansamblu, in tarile din Europa Centrala si de Est, sub-estul Europei, Caucaz si Asia Centrala, cel putin o treime dintre respondenti invinovatesc Occidentul pentru criza, procentajele variind de la circa 70% in Slovacia si Serbia sau aproximativ 60% in Cehia si Ungaria la sub 30% in Rusia.
Ungurii si bulgarii sunt mai suparati pe Vest decat romanii, reiese din raportul BERD, in timp ce in tari ca Ucraina, Republica Moldova si Rusia perceptia ca Occidentul este vinovat pentru criza este mai putin raspandita.
Sprijinul pentru democratie si economia de piata a scazut la nivelul noilor state membre UE in ultimii cinci ani (2010 fata de 2006), potrivit sondajelor BERD, institutia observand ca, in general, populatia din fiecare tara tinde sa atace "ceea ce are".
Cu alte cuvinte, locuitorii tarilor cu o societate "mai libera", care functioneaza conform principiilor democratiei si economiei de piata, si-au pierdut din increderea in aceste sisteme din cauza crizei, in timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strans de stat, cu regimuri mai autoritare, inclina mai mult spre democratie si piata libera.
Astfel, increderea in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani in... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 16:17
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 10 milioane euro catre Patria Credit IFN, pentru creditarea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici, se arata intr-un comunicat emis miercuri de banca, informeaza NewsIn.Acest imprumut face parte din programul "Facilitatea de Microcreditare pentru Romania (RMCF)" si este co-finantat cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei.
Potrivit bancii, echivalentul a 3 milioane de euro din totalul imprumutului va fi acordat in lei, pentru a demonstra atentia acordata de BERD cresterii imprumuturilor in monedele locale in tarile in care aceasta opereaza.
"Imprumutul BERD serveste imbunatatirii accesului limitat la finantare al antreprenorilor romani, in special celor din zonele izolate si cele rurale. Acest imprumut va ajuta la extinderea portofoliului Patria Credit si va creste disponibilitatea de finantare pentru microintreprinderi si intreprinderile mici", au declarat reprezentantii bancii.
De la inceputurile activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei si a mobilizat investitii suplimentare de peste 9 miliarde euro.
Patria Credit activeaza pe piata creditarii din 1996 si acorda imprumuturi celor cu venituri reduse, deservind peste 9.000 de clienti.
mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 16:35
Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) negociaza un acord cu BERD cu scopul de a refinanta cea mai mare parte a datoriei existente a companiei, BERD avand in vedere acordarea unei finantari de pana la 180 de milioane de dolari, informeaza NewsIn.Din suma totala, 105 milioane de dolari vor fi sindicalizate catre banci comerciale (inclusiv actuali creditori ai companiei).
Potrivit companiei, imprumutul BERD ar sprijini stabilitatea structurii financiare a companiei si ar ajuta procesul de consolidare a companiei, premitand continuarea programului de dezvoltare.
"Alro si-a asigurat resursele de materie prima, a realizat o buna structura a costurilor, iar acum ia acum in considerare refinantarea datoriei. Toate aceste masuri permit companiei sa continue programul sau pe termen lung de concetrare pe produsele cu valoare adaugata mare, de imbunatatire a calitatii si a gamei de produse a combinatului de la Slatina", potrivit reprezetnatilor companiei.
Acordul ar sprijini continuarea programului de investitii de 50 de milioane de dolari, in perioada 2010 - 2012, pentru imbunatatirea calitatii si gamei de produse, incluzand un numar de proiecte pentru cresterea eficientei energetice si un plan de actiune pentru protectia mediului si a sanatatii si sigurantei in munca.
BERD a realizat un raport de due-dilligence asupra companiei, iar proiectul va fi inaintat Consiliului Director al Bancii in data de 8 iunie 2010.
In 2009, Alro a realizat un profit net de 78 milioane de lei... mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 11:09