O iesire a Greciei din zona euro (Grexit) va submina modelul de stabilitate al monedei europene, dar BERD nu ia in calcul o astfel de evolutie, a afirmat, marti, prim-vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Phil Bennett, transmite Reuters.
"Grexit nu reprezinta un scenariu de baza al BERD. Suntem ingrijorati de o iesire a Greciei din zona euro din punct de vedere al stabilitatii si coeziunii monedei, care reprezinta avantajul modelului UE si o ancora pentru convergenta", a explicat oficialul BERD, intr-o conferinta organizata de Euromoney la Viena, potrivit Agerpres.
Si ministrul sarb de Finante, Dusan Vujovic, a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea afecta sectorul financiar al tarii sale.
In Serbia sunt "destul de multe subsidiare ale bancilor elene, astfel incat impactul asupra sectorului financiar ar putea fi real si ar putea provoca alte dificultati", a afirmat oficialul sarb.
Parlamentul grec si-a anuntat dizolvarea si a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate in care stanga radicala SYRIZA este data favorita in sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (UE, BCE si FMI) in schimbul imprumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice, care sufoca economia Greciei.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:12
Reuniunea BERD care va incepe vineri la Londra, la care urmeaza sa fie ales un nou presedinte al institutiei, va fi dominata de impactul crizei din zona euro asupra Europei Emergente si de problemele politice din nordul Africii.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata in 1991 pentru sustinerea tranzitiei la economia de piata a fostelor state comuniste din Uniunea Sovietica, unde a investit in total 71 de miliarde de euro.
Reuniunea va marca incheierea mandatului de patru ani al lui Thomas Mirow la presedintia BERD.
Mirow candideaza pentru un al doilea mandat, cu sprijinul Rusiei si Bulgariei, si este concurat de alti patru candidati, din Marea Britanie, Franta, Polonia si Serbia, dupa ce ministrii de Finante din UE nu au reusit sa ajunga la o propunere comuna.
Ceilalti candidati sunt Suma Chakrabarti, secretar permanent in Ministerul britanic de Justitie, francezul Philippe de Fontaine Vive Curtaz, vicepresedinte la Banca Europeana pentru Investitii, fostul premier polonez Jan-Krzysztof Bielecki si Bozidar Djelic, fost vicepremier al Serbiei.
In afara de alegerea unui nou presedinte, actionarii trebuie sa aprobe un fond de 1 miliard de euro pentru tarile din nordul Africii, unul dintre primele proiecte ale institutiei in aceasta regiune marcata de tulburari politice.
Actionarii vor discuta totodata extinderea problemelor bancare si de crestere economica din zona euro si alte regiuni in Europa Centrala si de Est.
"In centrul... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 21:10