Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport publicat, miercuri, de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o scadere de 4%, fata de un avans de 3,2% previzionat in noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se asteapta la o expansiune de 4% a PIB-ului Romaniei.
Economia romaneasca a continuat ritmul robust de crestere in 2019, de 4,1%, datorita consumului privat, sprijinit de politica fiscala pro-ciclica, inclusiv majorarea pensiilor si a salariilor in sistemului public. Ca rezultat, deficitul bugetar a crescut, ajungand la 4,6% din PIB in 2019, dar datoria guvernamentala a ramas la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arata in raport.
Pentru 2020, BERD estimeaza un declin al PIB-ului de 4%, presupunand o incetinire semnificativa a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restrictiile ridicate.
In Romania, cheltuielile cu mancarea reprezinta 25%, cea mai mare pondere din UE
Starea de urgenta introdusa la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat intr-o oarecare masura de cresterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezinta 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE, se arata in raport.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 11:33
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4%, pe serie bruta, si cu 4,2% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut in trimestrul I 2018 s-a mentinut, in termeni reali, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017.
"Fata de acelasi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2018, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in 5 aprilie 2018", precizeaza INS.
Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite in sus de la 2% la 2,4%, cele din trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost in scadere, de la 1,7% la 1,6%, la fel si cele din trimestrul III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, respectiv de la 2,4% la 2,2%, iar rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 0,5% la 0,3%.
Potrivit datelor INS, Produsul intern brut, pe serie bruta, a crescut in primul trimestru din 2017 cu 5,7%, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in trimestrul doi cu 6,1%, in T3 cu 8,8%, iar in T4 cu 6,7%. De asemenea, pe serie ajustata sezonier, in T1 2017... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:13
Banca Mondiala a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2017 cu 0,7% fata de prognoza din ianuarie, la 4,4%, potrivit raportului actualizat referitor la Perspectivele Economiei Mondiale.
In ianuarie, Banca Mondiala anticipa ca economia Romaniei va avansa in acest an cu 3,7%.
Pentru 2018 si 2019, estimarea referitoare la avansul eeconomiei Romaniei a fost majorata cu 0,3 puncte, la 3,7%, respectiv 3,5%.
"Contributia relaxarii fiscale la cresterea economica va scadea, dar aceasta va pune presiune pe deficitul public si cel extern", se arata in raportul institutiei financiare.
Comisia Europeana a anticipat in raportul de primavara ca Romania va inregistra in 2017 o crestere economica de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusa in raportul de tara publicat in februarie. Pentru 2018, Comisia a mentinut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.
FMI a imbunatatit in aprilie estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totusi sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,4%.
Guvernul anticipeaza pentru 2017 un deficit bugetar de 2,99% din PIB.
BERD a imbunatatit la randul ei, in luna mai, estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%. Pentru 2018, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza un avans de 3,5% pentru economia romaneasca.... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 12:33
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a mentinut luni la 2,8% prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, apreciind ca economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investitii in urcare si de imbunatatirea increderii in randul consumatorilor.
In acelasi timp, BERD avertizeaza asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune si de incertitudinile din zona euro, se arata intr-un raport al bancii referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara.
"Am mentinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, in contextul in care cresterea increderii si a investitiilor, precum si scaderea pretului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice in urcare si de incertitudinile din zona euro", se spune in raport.
Europa de Sud-Est cuprinde Romania, Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru si Serbia.
BERD este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei fata de Fondul Monetar International si de Comisia Europeana, ultimele doua institutii estimand un avans de numai 2,5% in 2015.
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a PIB-ului Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.
Pentru Europa de Sud-Est, excluzand Ciprul, BERD estimeaza o crestere economica de 2,2% in 2015, in crestere fata de avansul de 1,7%... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 15:53
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern.
De altfel, Romania si Polonia sunt singurele tari pentru care institutia financiara internationala a revizuit in sus prognozele de crestere. In cazul Poloniei, BERD estimeaza un avans de 2,8%, fata de 2,7% cat prognoza la inceputul acestui an.
Pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% atat in cazul Romaniei cat si in cel al Poloniei.
"Activitatea economica in Romania s-a imbunatatit in 2013 peste asteptarile pietei. PIB-ul a crescut cu 3,5% datorita performantelor solide la export si a recoltei agricole foarte bune. Inflatia a revenit la tinta Bancii Centrale de 2-4% si recent a scazut sub 2%. Performanta fiscala a fost, de asemenea, buna iar tara a iesit din procedura de deficit excesiv in 2013. Totusi, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20% din totalul imprumuturilor), continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera si sporirea incertitudinilor in tara vecina Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", se arata in raportul BERD.
Institutia financiara internationala a redus la jumatate prognoza de crestere din acest an pentru regiunea sa de actiune, de la 2,7% la 1,4%.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:30
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit proiectia privind cresterea produsului intern brut al Romaniei, asteptandu-se la un avans de 1,1% in acest an, si totodata si-a modificat estimarea privind scaderea economica din 2010, la -1,9%, relateaza NewsIn.In estimarea anterioara din octombrie, BERD anunta ca pentru Romania se asteapta la o crestere economica de 0,9% pentru 2011.
In ceea ce priveste datele pentru 2010, analistii bancii anticipau anterior o scadere a PIB cu 2%, insa in prezent se asteapta la o contractie cu 1,9%.
"Perspectivele economice s-au imbunatatit usor in ultimele luni in noile state membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania(...)
In Romania, Guvernul a reusit sa respecte programul Fondului Monetar International (FMI) prin luarea unor masuri dure de austeritate, care sa ajute mentinerea conturilor fiscale sub control", se arata intr-un comunicat al BERD.
Analistii BERD mentioneaza ca economia romaneasca a scazut din nou in 2010, cu aproximativ 2% si se asteapta la o revenire modesta in acest an. mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 18:45
Economia Romaniei se va comprima cu 8% in acest an, scadere mai mica decat cea anticipata de guvern si FMI, urmand sa revina pe crestere anul viitor, cu un avans de 1%, potrivit estimarilor publicate, joi, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), precizeaza NewsIn.In estimarea din mai, BERD anticipa o crestere cu numai 0,4% a economiei Romaniei in 2010.
BERD se asteapta acum la o comprimare puternica a economiei romanesti in acest an, dubla fata de cea anticipata in mai (de -4%), dupa avansul de 7,1% inregistrat in 2008.
"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare.
Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite", a declarat Peter Sanfey, economist al BERD.
FMI estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%. In schimb, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizand pe o performanta medie a agriculturii, si ca va creste cu 0,5% in 2010. mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 13:43