Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.
Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.
Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.
Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:04