Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport publicat, miercuri, de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o scadere de 4%, fata de un avans de 3,2% previzionat in noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se asteapta la o expansiune de 4% a PIB-ului Romaniei.
Economia romaneasca a continuat ritmul robust de crestere in 2019, de 4,1%, datorita consumului privat, sprijinit de politica fiscala pro-ciclica, inclusiv majorarea pensiilor si a salariilor in sistemului public. Ca rezultat, deficitul bugetar a crescut, ajungand la 4,6% din PIB in 2019, dar datoria guvernamentala a ramas la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arata in raport.
Pentru 2020, BERD estimeaza un declin al PIB-ului de 4%, presupunand o incetinire semnificativa a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restrictiile ridicate.
In Romania, cheltuielile cu mancarea reprezinta 25%, cea mai mare pondere din UE
Starea de urgenta introdusa la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat intr-o oarecare masura de cresterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezinta 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE, se arata in raport.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 11:33
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Comisia Europeana (CE) a revizuit, joi, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%, in timp ce in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar.
Pentru 2020, Executivul comunitar indica un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al Romaniei se calmeaza pe masura ce ritmul de crestere a consumului privat incetineste iar contributia negativa a exporturilor nete la crestere continua sa se inrautateasca. Pe perioada de prognoza PIB-ul este estimat sa creasca mai moderat", se arata in previziunile Comisiei Europene.
In 2019 si 2020 consumul privat ar urma sa continue sa incetineasca pe masura ce cresterea nominala a salariilor se modereaza si inflatia va continua sa afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii subliniaza Executivul comunitar.
Potrivit cifrelor prezentate joi de CE, cererea interna va avea o contributie in scadere la 4,2% la cresterea PIB, de la 7,3% anul trecut. In 2019, contributia cererii interne urca usor, la 4,3%, iar in 2020 scade la 4,1%.
Contributia negativa a exporturilor la cresterea PIB se va accentua la minus 1,3% in acest an, urmand sa scada la minus 0,6% in 2019 si minus 0,5% in 2020.
In cee ce priveste inflatia, CE a revizuit in crestere usoara la 4,3% prognoza pentru 2018, fata de 4,2% cat prognoza in... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 15:44
Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4%, pe serie bruta, si cu 4,2% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut in trimestrul I 2018 s-a mentinut, in termeni reali, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017.
"Fata de acelasi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2018, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in 5 aprilie 2018", precizeaza INS.
Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite in sus de la 2% la 2,4%, cele din trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost in scadere, de la 1,7% la 1,6%, la fel si cele din trimestrul III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, respectiv de la 2,4% la 2,2%, iar rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 0,5% la 0,3%.
Potrivit datelor INS, Produsul intern brut, pe serie bruta, a crescut in primul trimestru din 2017 cu 5,7%, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in trimestrul doi cu 6,1%, in T3 cu 8,8%, iar in T4 cu 6,7%. De asemenea, pe serie ajustata sezonier, in T1 2017... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:13
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a mentinut luni la 2,8% prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, apreciind ca economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investitii in urcare si de imbunatatirea increderii in randul consumatorilor.
In acelasi timp, BERD avertizeaza asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune si de incertitudinile din zona euro, se arata intr-un raport al bancii referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara.
"Am mentinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, in contextul in care cresterea increderii si a investitiilor, precum si scaderea pretului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice in urcare si de incertitudinile din zona euro", se spune in raport.
Europa de Sud-Est cuprinde Romania, Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru si Serbia.
BERD este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei fata de Fondul Monetar International si de Comisia Europeana, ultimele doua institutii estimand un avans de numai 2,5% in 2015.
Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a PIB-ului Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.
Pentru Europa de Sud-Est, excluzand Ciprul, BERD estimeaza o crestere economica de 2,2% in 2015, in crestere fata de avansul de 1,7%... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 15:53
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%.
"Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat vineri de BERD.
Institutia a inaintat in ianuarie o prognoza de plus 0,8% pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, redusa atunci de la cifra de 1,1% prezentata in octombrie. In vara anului trecut, banca anticipa o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar romanesc este controlata de institutii financiare europene, cei mai mari jucatori fiind dupa activele cumulate bancile din Austria, Grecia si Franta.
Economia Romaniei, afectata de evenimentele din zona euro
Totodata, zona euro este cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile Romaniei.
Economia zonei euro a evitat la limita in primul trimestru al acestui an intrarea in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat in primele trei luni, dupa scadere in ultimul... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 17:29
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit proiectia privind cresterea produsului intern brut al Romaniei, asteptandu-se la un avans de 1,1% in acest an, si totodata si-a modificat estimarea privind scaderea economica din 2010, la -1,9%, relateaza NewsIn.In estimarea anterioara din octombrie, BERD anunta ca pentru Romania se asteapta la o crestere economica de 0,9% pentru 2011.
In ceea ce priveste datele pentru 2010, analistii bancii anticipau anterior o scadere a PIB cu 2%, insa in prezent se asteapta la o contractie cu 1,9%.
"Perspectivele economice s-au imbunatatit usor in ultimele luni in noile state membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania(...)
In Romania, Guvernul a reusit sa respecte programul Fondului Monetar International (FMI) prin luarea unor masuri dure de austeritate, care sa ajute mentinerea conturilor fiscale sub control", se arata intr-un comunicat al BERD.
Analistii BERD mentioneaza ca economia romaneasca a scazut din nou in 2010, cu aproximativ 2% si se asteapta la o revenire modesta in acest an. mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 18:45