Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Romania are cei mai ieftini carburanti din intreaga UE, dupa ce petrolul s-a ieftinit in contextul scaderii cererii din cauza crizei provocate de COVID-19 si de razboiul preturilor care are loc pe piata titeiului.
Potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pe 16 martie, in tara noastra, un litru de benzina costa, in medie, sub un euro (mai exact, 0,981 euro), iar un litru de motorina - 1,015 euro.
Imediat dupa noi se afla Ungaria (1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina) si Polonia (1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina).
Cei mai scumpi carburanti se gasesc in Olanda (1,551 euro/litrul de benzina, respectiv 1,244 euro/litrul de motorina), Grecia (1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina) si Italia (1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina). Suedia are cea mai scumpa motorina - 1,399 euro/litru, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru.
Afla mai multe AICI despre cauzele ieftinirii carburantilor din ultima vreme
Benzina si motorina, sub 5 lei/litru. Cu cat s-au ieftinit carburantii comparativ cu inceputul anului. Cat costa un plin
Am comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 2 ianuarie si pe 19 martie, pentru a vedea cu cati bani scoatem mai putin din portofel.
Astfel, la statia Petrom din zona bulevardului... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 00:00
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Eliminarea supraaccizei la carburanti la 1 ianuarie a determinat o scadere a pretului benzinei si motorinei la pompa. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in UE.
Finantele au decis, marti, 31 decembrie, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, si au majorat accizele cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, ca "este o mizerie" ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: "Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului", sustinea liderul social-democratilor.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a facut cateva precizari pe aceasta tema: "Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat pe Facebook Florin Citu.
Citeste... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 00:00
Prabusirea cotatiei petrolului a provocat pierderi mari in ultimul an muncitorilor in extractia titeiului, actionarilor companiilor energetice si tarilor care depind foarte mult de aceasta resursa. Insa exista si un efect pozitiv: benzina s-a ieftinit enorm.
O harta compilata de Bloomberg arata ca, in perioada octombrie 2014 - iulie 2015, in aproape toate cele 76 de tari luate in calcul, pretul combustibilului a scazut.
Cea mai importanta reducere de pret la pompa se observa in Venezuela.
In aceasta tara, motorina s-a ieftinit cu 97%, astfel ca poti alimenta 24 de SUV-uri cu mai putin de un dolar.
La polul opus se afla Arabia Saudita, unde pretul este tinut fix de catre stat.
Costul motorinei variaza de la tara la tara, in functie de conditiile de rafinare, schimbarile in ceea ce ...citeste mai departe despre "Pretul benzinei s-a prabusit: Harta tarilor cu cele mai mari ieftiniri si cum sta Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 08:26
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat joi ca preturile la tutun si alcool vor scadea anul viitor, intrucat a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozeaza o ieftinire medie de 0,1%, in special din accize, in timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%.
"La produsele din tutun si bauturi alcoolice avem cresteri in 2014 si scaderi in 2015. Sunt legate de faptul ca tot programul de accizare a fost indeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia, potrivit Mediafax.
Pe de alta parte, Isarescu a precizat ca nu are indicatii de la Ministerul Finantelor privind constructia bugetara sau alte masuri fiscale, dar banca centrala incorporeaza in modele numai evolutiile certe care decurg din actele normative in vigoare.
Ulterior, reprezentantii BNR au precizat ca prognoza se bazeaza pe legislatia in vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflatei din ultimele 12 luni, la fel cum s-a procedat si in acest an.
Prognoza BNR indica insa o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, in ciuda reducerii accizei, cel ma probabil pe o estimare de crestere a pretului international al petrolului.
Pentru 2015, banca centrala a revizuit in scadere cu 0,8% prognoza de inflatie, de la 3% in august la 2,2%. mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 15:30
Ieftinirea cu 12% a bariliului de petrol de pe piata americana si cu 10% de pe cea europeana de la inceputul lunii iunie pana acum ar trebui sa se reflecte si in pretul de la pompa din Romania peste aproximativ o luna.Pretul actual al petrolului pe piata americana este de 89 dolari/baril, in Europa fiind de 104 dolari/baril, iar mentinerea nivelului sau chiar declinul acestuia ar putea avea efecte asupra pretului benzinei de peste 30-45 de zile, potrivit Adevarul.
Potrivit companiilor petroliere din Romania, in pretul de la pompa nu sunt preluate si varfurile cotatiilor petroliere, nici cele superioare, nici cele inferioare, ci doar tendinta pentru mai mult de doua saptamani.
La sfarsitul saptamanii trecute s-a produs o scadere sensibila a pretului, cu patru-cinci bani pe litru. mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 10:49
OMV Petrom (SNP) va ieftini joi pretul benzinei cu patru bani pe litru, potrivit datelor companiei controlate de grupul austriac OMV, citate de Mediafax.Astfel, benzina Premium fara plumb 95 va costa 5,12 lei/ litru, iar Top Premium fara plumb 99+ va avea un pret de 5,5 lei/ litru.
Sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 vor putea fi cumparate cu 5,12 lei/litru, respectiv 5,92 lei/ litru. Preturile motorinei raman neschimbate.
Preturile din benzinariile OMV Petrom pot varia cu pana la 5% fata de cele de referinta. Compania OMV Petrom este listata la Bursa de Valori Bucuresti.
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.
De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat cu 3-4%. Carburantii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 pretul a avansat cu 13%.
Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 21:41
Rompetrol Downstream, controlata de compania de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, a scazut de vineri, 19 februarie, pretul benzinelor cu 3 bani/litru, iar preturile la motorine raman neschimbate, a anuntat compania petroliera intr-un comunicat preluat de NewsIn.Astfel, benzina EFIX 95 va fi 4,15 lei/litru, iar benzina ALTO 101 va costa 4,76 lei/litru.
Pentru un litru de EFIX Diesel se va plati 3,98 lei, iar un litru de Diesel ALTO 55 va fi 4,27 lei.
Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.
mai mult
Vineri, 19 Februarie 2010, ora 13:14