Oficialii Comisiei Europene discuta stabilirea unei noi tinte de interzicere a vanzarilor de masini cu motoare pe benzina si motorina, iar aceasta ar putea fi 2035.
"Bruxelles-ul pregateste condamnarea la moarte a motoarelor termice", titreaza publicatia Politico, care citeaza trei oficiali europeni.
Noile reguli pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar fi parte a revizuirii standardelor prezente in Green Deal, care prevedeau atingerea emisiilor zero in 2050.
Acum, oficialii Comisiei analizeaza posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% pana in 2030, mult peste obiectivul de 37,5% mentionat initial. Pana in 2035, obiectivul ar putea fi de reducere cu 100% a emisiilor.
Proiectul va fi prezentat la 14 iulie, apoi ar urma sa intre in discutia statelor membre si a Parlamentului European.
Multi producatori de automobile au inceput sa produca masini electrice, insa doar Volvo si Volkswagen au strategii pentru trecerea la electricitate pana in 2030.
Audi, divizie a grupului german Volkswagen AG, va renunta din 2026 la masinile cu motor pe benzina si motorina, a anuntat publicatia Sueddeutsche Zeitung. De asemenea, nu vor mai fi vandute nici modele hibride.
Reprezentantii constructorilor auto spun ca planurile Comisiei Europene ar impune o trecere rapida la vehiculele pe baterii, fara a lua in considerare alternativele.
Constructorii auto cer Uniunii Europene si statelor membre sa creasca dramatic cheltuielile pentru instalarea de... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 10:58
Benzina si motorina se scumpesc cu 6 bani pe litru incepand de maine, 1 ianuarie 2021, ora 0:00, ca urmare a majorarilor de accize operate conform Codului fiscal.
Acciza pentru benzina fara plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, in crestere de la 1.773,46 pe mia de litri. De asemenea, pentru motorina, acciza creste la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante.
Aceste majorari vor determina o crestere de 6 bani, in medie, pentru pretul benzinei si motorinei din benzinarii, avand in vedere ca taxele (acciza si TVA) reprezinta aproximativ jumatate din pretul final al acestor produse, arata calculele companiilor petroliere.
Ziare.com a mai scris si in trecut de aceste scumpiri la carburanti, scumpiri ce vor aduce cu ele alte majorari de preturi pe intreg lantul economic.
CITESTE SI:
Efectele reale ale majorarii infime a preturilor carburantilor: nou val de scumpiri in 2021. "Este un atentat la puterea de cumparare"
Noile scumpiri care au "gaurit" portofelele romanilor ...citeste mai departe despre "Benzina si motorina se scumpesc cu 6 bani pe litru incepand de maine" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 10:16
Unul dintre sectoare economice care au inregistrat cele mai mari pierderi in perioada pandemica a fost cel al energiei. In timp ce clientii s-au putut bucura, in masura in care mobilitatea nu le-a fost ingradita, de preturi mult reduse la pompa pentru benzina si motorina, companiile din domeniu si-au vazut obisnuitele profituri de miliarde topindu-se, vazand cu ochii.
Desigur, avand in vedere ponderea costurilor cu transportul in costurile fiecarui produs, probabil ar fi trebuit sa asistam si la ceva reduceri de preturi, macar la alimente, mai vizibile.
Oricum, odata ce socul indus de cererea redusa se diminueaza, putem vedea saptamana de saptamana cum pretul la pompa incepe sa creasca. Puteti vedea aceste realitati, cu ochiul liber, aruncand o privire pe graficele alaturate.
In ceea ce priveste benzina, conform celor de GlobalPetroPrice.com, pretul mediu pe in ultima saptamana este de 4.40 lei/litru. Minimul inregistrat a fost de 4.22 lei/litri in 18 mai. Pentru comparatie, pretul mediu la benzina in lume pentru aceasta perioada este de 4.90 lei. Cea mai ieftina benzina la nivel global o gasim in Venezuela (0,02 USD/litru), Iran (0,08 USD/litru) si Sudan (0,14 USD/litru). Cea mai scumpa benzina din lume este in Hong Kong (2,24 USD/litru), Republica Centrafricana (1,8 USD/litru), Olanda (1,73 USD/litru) si Norvegia (1,68 USD/litru). La vecinii nostri, pretul mediu al benzinei in ultima saptamana a fost: Bulgaria (0,95 USD/litru), Ungaria (1,13 USD/litru), Serbia... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 10:37
In ultima luna, Ungaria a devenit tara cu cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana, "suflandu-i" Romaniei acest titlu. Primele semnale arata ca cererea si evolutia cursului valutar au fost principalii factori care au determinat ieftinirea benzinei si motorinei intr-o proportie mai mare la vecini decat la noi.
Cele mai recente date publicate de Comisia Europeana in raportul Oil Bulletin, valabile pentru 6 aprilie, arata ca un litru de benzina costa in Ungaria, in medie, 0,804 euro, iar un litru de motorina - 0,916 euro.
In niciun alt stat membru din UE nu gasim benzina mai ieftina.
In Polonia, preturile erau de 0,901 euro/litru, respectiv 0,934 euro/litru, in Bulgaria - 0,910 euro/litru, respectiv 0,909 euro/litru, in Romania - 0,933 euro/litru, respectiv - 0,968 euro/litru, iar Luxemburg se remarca la diesel - 0,902 euro/litru.
Astfel, pozitia Ungariei in acest top e putin atipica, avand in vedere ca, in ultimii ani, in Romania, Bulgaria si Polonia erau de obicei cele mai mici preturi (si Luxemburg la motorina).
In fapt, noi am pierdut acest "titlu" de curand, avand in vedere ca pe 16 martie, aveam cei mai ieftini carburanti din UE.
De ce Ungaria are preturi mai mici la carburanti ca noi?
In contextul scaderii cererii la nivel mondial pentru benzina si motorina, pe fondul restrictiilor de circulatie impuse in contextul COVID-19 si razboiului de pe piata petrolului (incheiat de curand), preturile carburantilor au scazut semnificativ in ultimele... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 11:51
Romania are cei mai ieftini carburanti din intreaga UE, dupa ce petrolul s-a ieftinit in contextul scaderii cererii din cauza crizei provocate de COVID-19 si de razboiul preturilor care are loc pe piata titeiului.
Potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pe 16 martie, in tara noastra, un litru de benzina costa, in medie, sub un euro (mai exact, 0,981 euro), iar un litru de motorina - 1,015 euro.
Imediat dupa noi se afla Ungaria (1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina) si Polonia (1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina).
Cei mai scumpi carburanti se gasesc in Olanda (1,551 euro/litrul de benzina, respectiv 1,244 euro/litrul de motorina), Grecia (1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina) si Italia (1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina). Suedia are cea mai scumpa motorina - 1,399 euro/litru, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru.
Afla mai multe AICI despre cauzele ieftinirii carburantilor din ultima vreme
Benzina si motorina, sub 5 lei/litru. Cu cat s-au ieftinit carburantii comparativ cu inceputul anului. Cat costa un plin
Am comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 2 ianuarie si pe 19 martie, pentru a vedea cu cati bani scoatem mai putin din portofel.
Astfel, la statia Petrom din zona bulevardului... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 00:00
Marea Britanie va interzice vanzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzina si motorina, precum si a automobilelor hibride, incepand din 2035, cu cinci ani mai devreme decat se preconiza anterior, in incercarea de a reduce nivelul de poluare a aerului, a anuntat marti prim-ministrul britanic, Boris Johnson.
Decizia este o victorie pentru automobilele electrice, iar daca va fi copiata la nivel mondial ar putea afecta avutia statelor producatoare de petrol si va transforma industria auto, precum si un simbol al capitalismului din secolul XX: automobilul, informeaza Reuters.
"Trebuie sa rezolvam problema emisiilor noastre de CO2. Ca tara si ca societate, ca planeta si ca specie, trebuie sa actionam acum", a spus Boris Johnson la un eveniment organizat la Muzeul de Stiinta din Londra.
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Mai multe tari si orase din intreaga lume au anuntat planuri care vizeaza limitarea vanzarilor de autovehicule diesel dupa ce in 2015 grupul german Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante, iar Uniunea Europeana a introdus norme mai stricte privind emisiile de CO2.
Primarii din Paris, Madrid, Mexico City si Atena au anuntat ca intentioneaza sa interzica accesul vehiculelor diesel in centrul oraselor lor incepand din 2025.
De asemenea, Franta se pregateste sa interzica vanzarea autoturismelor echipate cu motoare care functioneaza pe baza de... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:53
Benzina si motorina s-au ieftinit, in ianuarie 2020, dupa eliminarea supraaccizei, comparativ cu luna anterioara, dar preturile sunt mai mari fata de inceputul anului 2019.
Scumpirea petrolului si aprecierea dolarului au avut, astfel, un cuvant de spus.
Potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeana pe 21 ianuarie 2020, un litru de benzina costa, in medie, in tara noastra 1,093 euro, pretul fiind cel mai mic din statele membre UE.
La aceeasi data, un litru de motorina costa 1,135 euro si aveam al doilea cel mai ieftin carburant diesel din blocul comunitar, dupa Bulgaria (1,118 euro).
Pe 16 decembrie 2019, situatia arata astfel:
benzina: 1,145 euro/litrumotorina: 1,179 euro/litru
Prin urmare, eliminarea supraaccizei a avut efectul scontat si anume ieftinirea carburantilor.
Dar daca ne uitam la preturile din 21 ianuarie 2019, observam ca benzina era mai ieftina si motorina era doar putin mai scumpa:
benzina: 1,066 euro/litrumotorina: 1,154 euro/litru
Scumpirea barilului de petrol si aprecierea dolarului
La nivelul intregii UE, carburantii s-au scumpit in ultimul an.
Luna aceasta, media la benzina era de 1,437 euro/litru, iar la motorina - 1,370 euro/litru. Acum un an, media UE era de 1,337 de euro/litrul de benzina si 1,305 euro/litrul de motorina.
Prin urmare, si Romania se aliniaza la acest trend. Asta pentru ca, desi am scapat de supraacciza, pretul carburantilor depinde si de alte elemente in afara de taxe si impozite.... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 07:11
Eliminarea supraaccizei la carburanti la 1 ianuarie a determinat o scadere a pretului benzinei si motorinei la pompa. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in UE.
Finantele au decis, marti, 31 decembrie, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, si au majorat accizele cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, ca "este o mizerie" ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: "Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului", sustinea liderul social-democratilor.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a facut cateva precizari pe aceasta tema: "Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat pe Facebook Florin Citu.
Citeste... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 00:00
Companiile petroliere au ieftinit benzina si motorina cu 32 de bani pe litru, incepand de miercuri, 1 ianuarie, ca urmare a eliminarii supraaccizei aplicate carburantilor.
Astfel, potrivit datelor postate pe Monitorul Preturilor Carburantilor, aplicatie realizata de Consiliul Concurentei, benzina standard in statia Petrom Drumul Taberei costa 5,24 lei pe litru, in statia Lukoil Lujerului - 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului - 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea - 5,3 lei pe litru.
Totodata, motorina costa 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului si 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea.
Preturile difera cu plus/minus 10% de la o benzinarie la alta.
La inceputul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit sa duca la o ieftinire de 45 de bani.
Insa acciza micsorata in Parlament era mai mica decat pragul minim impus de Comisia Europeana, astfel ca Ministerul de Finante a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate in anul 2020. In plus, acciza a fost indexata cu inflatia.
Consiliul Concurentei a anuntat ca va monitoriza piata carburantilor, astfel incat eliminarea supraaccizei sa duca la o scadere corespunzatoare a preturilor in benzinarii, dupa cum declara, pentru AGERPRES, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.
"Vom monitoriza piata pentru a vedea... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 14:25