A trecut aproape un an de la momentul in care Ziare.com va relata ca modernizarea Centurii Capitalei se face cu viteza melcului.
Atat de incet mergeau lucrarile, incat era greu de spus daca ele vor mai fi vreodata finalizate. Ce s-a intamplat intre timp? Nu mare lucru! Pe ici, pe colo s-au mai semnalat cateva progrese.
Dar nici pe departe suficiente pentru a-i imbunatati viata bucuresteanului. Si nici perspectivele nu sunt tocmai imbucuratoare, din pacate.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Drumul National de Centura al Bucurestiului (DNCB) - lung de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerat, inca de la inceputul anilor '90. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de atunci sa modernizeze soseaua. Dar n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuia largita de la 2 la 4 benzi. Pe atunci, Centura era in grija autoritarilor locale, care au intocmit documentatii si s-au apucat lucru. Dar s-a muncit haotic, fara vreo strategie pentru intreaga sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, mai mult ca sa le arate bucurestenilor cu drept de vot ca se lucreaza la Soseaua de Centura.
Pana la urma, Centura a ajuns de la Primaria Capitalei in grija Ministerului Transporturilor. S-au refacut documentatii si s-au semnat contracte. Din pacate, in anii care au urmat, statul n-a dat bani pentru lucrari. Asa ca, rand pe rand, contractele s-au reziliat. Iar mai tarziu s-au incheiat... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 07:45
Desi a inceput sa modernizeze Centura Capitalei in urma cu mai bine de un deceniu, Compania de Drumuri n-a reusit sa isi termine, pana astazi, decat o treime din treaba. Mai mult chiar, pe parcurs s-a si razgandit, sustinand ca nu mai are de ce sa duca la bun sfarsit modernizarea. In acest fel, Capitala risca sa ramana inconjurata, multa vreme de acum incolo, de un drum peticit, sufocat de trafic si periculos, in timp ce alte orase ale tarii au deja sosele de centura moderne.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Centura Capitalei - lunga de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerata, inca de la inceputul anilor 1990. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de pe atunci modernizarea. Din pacate, n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuie largita la 4 benzi. S-au intocmit atunci documentatii si s-a inceput lucrul. Din pacate, s-a lucrat haotic, fara vreo strategie pentru intrega sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, doar ca sa le arate bucurestenilor ca in zona se lucreaza.
Abia prin 2008, cand centura a trecut din grija autoritatilor locale in cea a Companiei de Drumuri, a inceput sa se contureze o strategie de modernizare a soselei. S-au facut studii de fezabilitate si licitatii. S-au semnat si contracte. Din pacate, insa, statul - singurul finantator al acestor proiecte - nu statea prea bine cu banii, in acei ani, si nu platea pentru modernizarea centurii. Asa... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 07:39
Primarul Capitalei Gabriela Firea acuza Guvernul ca a mintit in legatura cu Centura Capitalei, spunand ca, desi i s-a spus ca s-ar pierde fonduri europene daca acest obiectiv va fi transferat de la CNAIR la municipalitate, Guvernul nici macar nu a facut cerere pentru obtinerea acestor fonduri.
Firea a mai spus ca aceasta cerere nici nu poate fi facuta prea curand, pentru ca Centura nu are nici cadastru, nici intabulare.
"Reamintesc ca in 27 de ani, Guvernul nu a finalizat nici macar jumatate din lucrarile la Centura Capitalei, lucrarile sunt undeva la 37 la suta. Din 74 de kilometri sunt finalizati circa 28 de kilometri. Si atunci ne intrebam cati ani le mai trebuie pentru a extinde la patru benzi Centura?
Din prima zi ca primar am transmis solicitarea si inclusiv decizia din CGMB de a se transfera de la CNAIR catre PMB acest obiectiv de investitii. Prima data mi s-a spus ca nu. Din ce motiv? Pentru ca s-ar pierde fondurile europene.
Am fost personal la Bruxelles, am primit si in scris, ca este o dezinformare, pentru ca fondurile nu se acorda institutiei, ci proiectului. Al doilea motiv inventat a fost ca nu pot fi transferate contractele. Am venit cu explicatii si pentru aceasta motivatie", a declarat primarul Capitalei Gabriela Firea, la inceputul sedintei de Consiliu General.
Ea a mai spus ca Executivul nici macar nu a facut cerere pentru obtinerea fondurilor europene, iar dosarul pentru obtinerea banilor nici nu poate fi depus prea curand pentru ca... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 20:59
Traficul va fi deviat, iar soferii vor circula cu restrictii pe Centura Bucurestiului, in zona Chiajna. Circulatia rutiera va fi restrictionata pe o distanta de noua kilometri, mai precis portiunea care leaga drumul catre Chitila de Autostrada Bucuresti-Pitesti.
Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Homor, promite insa ca lucrarile incepute in urma cu mai bine de 12 ani se vor finaliza in luna mai 2017, informeaza Digi 24.
Mai mult, seful CNADNR promite ca pana la sfarsitul anului in curs sa se poata circula pe doua benzi pe sens, iar pana in primavara anului viitor sa fie terminata lucrarea cu totul.
"Traficul va fi deschis la doua benzi la finalul acestui an, vor fi lucrari adiacente, pe zona cea mai complicata a sectorului si anume in zona in care e traversat de apeducte - se va circula pe o suprafata de beton si la inceput de lucrari in 2017 se va circula pe asfalt. Este zona adiacenta unei benzinarii ...citeste mai departe despre "Restrictii de trafic pe Centura Capitalei - cand vor fi gata lucrarile incepute acum peste un deceniu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 14:38
Constructia unui pasaj suprateran in zona Centurii Capitalei-comuna Domnesti a fost avizata, miercuri de Guvern, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 248,8 milioane lei.
Indicatorii au fost aprobati prin hotarare de guvern.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale Drumuri a anuntat recent ca va construi, in primavara anului viitor, un pasaj intre Centura Capitalei si Domnesti, potrivit Mediafax.
Pasajul este construit dupa ce locuitorii din zona au reclamat ca sunt afectati de imposibilitatea de a circula, intrucat Prelungirea Ghencea din Capitala are o singura banda pe sens, iar numarul masinilor este in crestere.
Largirea la 4 benzi a centurii Bucuresti Sud, cu realizarea unui pasaj suprateran pe DJ 602, la centura Bucuresti-Domnesti, a fost inclusa anul trecut pe lista proiectelor prioritare ale Guvernului pentru 2014. mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 10:54
Centura Capitalei va fi finalizata in 2016 ca un drum cu patru benzi si separator intre sensuri, insa nu se va putea circula niciodata pe aceasta artera cu 130 de kilometri pe ora, adica in regim de autostrada.
Afirmatia a fost facuta, miercuri, de Andrei Cristian, director adjunct al Directiei Generale de Monitorizare si Intretinere a Infrastructurii Rutiere din cadrul Companiei Nationale pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"La centura Capitalei se lucreaza in mod accelerat in nordul Bucurestiului, pe tronsonul dintre autostrada A1 si DN 7, iar acest tronson va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
Se ...citeste mai departe despre "Vom merge cu 130 de kilometri la ora pe centura Capitalei? Ce spune Compania de Drumuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:50