Angajații vor avea drepturi suplimentare, conform noului Cod al muncii promulgat luni, 17 octombrie, de președintele Iohannis. Sunt însă câteva modificări ce par a fi date cu dedicație pentru funcționarii publici.
Conform noilor prevederi salariații vor avea inclusiv dreptul la concediu de îngrijitor, în cazul îmbolnăvirii grave a unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie. Dar se reglementează și telemunca pentru angajații la stat iar instituțiile vor fi obligate să le asigure celor trimiși să lucreze de acasă dotările necesare pentru a-și putea desfășura activitatea. Nerespectarea prevederilor, atrage după sine amenzi importante pentru angajatori.
Proiectul de modificare a Codului muncii ca urmare a implementării Directivei UE nr 1152/2019 și Directivei UE 1158/2019, promulgat de președinte a devenit Legea nr.283/2022, și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar în 3 zile de la publicare să intre în vigoare.
Cristian-Gabriel Seidler: ”Adevărul este că se va putea abuza de legea aceasta și se va putea spune că X și Y sunt în telemuncă și de fapt să lucreze pentru partid”
Cristian-Gabriel Seidler, specialist în HR și membru în Comisia de muncă din Camera Deputaților a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce pare că noul proiect legislativ pare o dedicație pentru o anumită categorie de angajați.
”Suspiciunea față de acest proiect de lege este că va duce la... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 06:50
O modificare a legislatiei fiscale pentru limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajatului, precum telefon, masina, abonamente la sala sau clinici medicale, a fost introdusa pe lista mai ampla de masuri fiscale pregatite de catre autoritati, potrivit informatiilor Profit.ro.
Daca in prezent beneficiile extrasalariale nu sunt limitate, o masura pregatita acum prevede plafonarea acestora la cel mult 33% din salariul lunar al unui angajat.
Autoritatile vor sa combata, astfel, practica utilizata de unii angajatori de a oferi un salariu mai mic in cadrul unui pachet salarial care contine diverse alte beneficii, precizeaza Profit.ro.
Printre beneficiile vizate sunt telefonul si masina pe care le pune la dispozitie angajatorul, abonamente precum cele la sala si clinici medicale private, eventuale cheltuieli pe care angajatorul le suporta pentru angajat.
Aceasta se alatura unui grup de masuri agreate in principiu de catre liderii coalitiei de guvernare, printre care restrictionarea unor activitati pe microintreprindere, cum sunt cele de consultanta, impozitarea dura a castigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilitatilor acordate in constructii, agricultura si industria alimentara, schimbari la venituri din alte surse decat salariile, majorarea TVA la bauturile cu continut ridicat de zahar, precum si schimbarea impozitarii imobilelor, cresterea accizelor si limitarea scutirii acordate persoanelor fizice la vanzarea de proprietati imobiliare. ...citeste... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 09:50
O afacere devine profitabila atunci cand toti angajatii sunt implicati in ceea ce fac si sunt motivati sa ofere intotdeauna ce e mai bun din ei. Multumirea angajatilor este importanta deoarece aduce numai beneficii: eficienta, productivitate, responsabilitati mai mari si mai multe, mediu de lucru favorabil dezvoltarii, satisfactie, echipa bine sudata si mediu de lucru placut.
Angajatii cu copii au tendinta de a fi mai putin implicati deoarece isi concentreaza atentia asupra familiei si a altor situatii din viata personala. Pentru a-i atrage mai mult inspre companie se pot aplica mai multe metode de motivare asupra lor, fie ele materiale sau nemateriale. Iata cateva dintre cele mai potrivite beneficii pentru angajatii cu copii:
1. Abonamente medicale
Retelele private de sanatate sunt mult mai avantajoase pentru oricine, atat din prisma serviciilor de calitate prestate, cat si din punct de vedere organizational. Avand servicii medicale private asigurate, angajatii beneficiaza de un timp mai scurt de investigatie, de confort, respect si nu in ultimul rand, de siguranta. Sanatatea este prioritara in viata fiecaruia, astfel, e imposibil ca un abonament medical sa nu fie un stimulent pentru angajati.
2. Vouchere de vacanta pentru turism intern
Angajatii cu copii au intotdeauna mai multe cheltuieli, dar si mai multe prioritati. Multi parinti nu isi permit luxul de a avea un concediu impreuna cu familia. Prin urmare, voucherele de vacanta pot fi o alta varianta in... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 17:27
Un program de calcul al salariilor este un instrument pretios pentru organizatia ta. Utilizand un soft de salarizare performant, te asiguri ca angajatii isi primesc salariul la timp si corect, un aspect motivant pentru acestia. In acelasi timp, departamentul de resurse umane isi eficientizeaza activitatea si castiga energie si timp pretios, pe care il poate aloca in alte directii.
Alegerea programului de salarii va porni mereu de la nevoile afacerii tale:
Ce marime are compania si care este numarul salariatilor?Care sunt previziunile de crestere, atat individuale, cat si ale sectorului de activitate din care aceasta face parte?Care este industria in care aceasta activeaza (sistemul de beneficii sau tipul de program este de multe ori asemanator in aceeasi industrie)?
Toate acestea sunt intrebari pe care le vei clarifica, cu siguranta, impreuna cu analistii firmei de la care vei achizitiona programul de salarizare, pentru a te asigura de compatibilitatea nevoilor tale cu capabilitatile produsului software oferit.
Ai mai jos o serie de aspecte la care se recomanda sa fii atent, care se pot traduce in intrebari relevante adresate organizatiei de la care achizitionezi software-ul de resurse umane ce integreaza un modul de salarizare sau programul de salarizare individual.
Modul de calcul al salariilor si usurinta prelucrarii datelor
Soft-ul va calcula numarul de ore efectuate de angajati si / sau de catre contractori si va stabili sumele de plata catre acestia.... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 15:55
Daca angajatorul tau se lauda ca, la noul job, vei avea mai multe facilitati banesti, precum plata transportului in comun sau o parte din combustibil iti este decontat, ia aminte cum poti beneficia si mai mult de aceste atu-uri.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa maximizezi beneficiile extra-salariale.
In cazul in care, sa spunem, angajatorul se ofera sa iti deconteze transportul in comun, un abonament la o sala de fitness sau chiar anumite mese pe luna, ii poti cere sa iti faca un cumul al acestor beneficii si sa iti dea 75% din suma sub forma unui depozit bancar sau chiar un cont de economii separat, la banca prin care iti vireaza salariul, iar tu sa fii beneficiarul.
Astfel ca, in fiecare luna vei ajunge sa adaugi la acel depozit cateva sute de lei, fara sa faci mai nimic pentru el.
Sa spunem ca ai decontate abonamentele pe mijloacele de transport in comun, in Bucuresti, acestea se ridica undeva la 150 de lei. Mai ai si un abonament la o sala, mai punem 80-100 de lei pe luna. Mai ai si cateva mese pe luna. Si acestea mai contorizeaza 100 de lei, spre exemplu.
Firma cheltuieste pentru tine 350 de lei in fiecare luna. Dar daca in loc de aceste sume, ti-ar deschide un depozit bancar in valoare de 200 sau 250 de lei, la final de an, ai avea un depozit destul de consistent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce este dezeconomisirea.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 08:30
Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat aseara la televiziunea publica faptul ca Guvernul Citu pregateste taieri de venituri pentru bugetari, de 25%. Cu toate acestea el este contrazis de economistii chestionati de Ziare.com.
"Raluca Turcan a facut aceste taieri si in 2010, cand era la PDL. Nu era ministrul Muncii. Era parlamentar si a votat taierile de 25%. Vor veni de maine calculele, in urma Memorandumului aprobat in Guvern, si veti vedea ca taierile se vor duce la 25%. Nu stiu sa faca altceva. Ei nu stiu cum sa echilibreze o economie, nu stiu cum sa creeze venituri, cum sa creeze consum si cum sa faca investitii", a afirmat Ciolacu la TVR 1.
Potrivit sefului social democratilor, in actualul context economic, solutia o reprezinta nu taierea salariilor, ci cresterea veniturilor la bugetul de stat.
"Unde sunt cei 100 de miliarde imprumutate de Citu? L-am intrebat de 100 de ori. Nu raspunde niciodata. Daca el nu isi creeaza venituri, de unde sa aiba bani? Daca el a inghetat totul, nu mai e nici consum, de unde sa vina venituri? Daca tu nu ai investitii... Ai venit cu bugetul in Parlament cu o intarziere de doua luni. Nu ai pornit nicio investitie noua", a adaugat Ciolacu.
Ciolacu baga panica in bugetari
Potrivit economistului Adrian Negrescu, Marcel Ciolacu ar trebui, in primul rand, sa vina cu date concrete, sa spuna pe ce se bazeaza cand vine cu astfel de afirmatii care nu fac decat sa induca panica in sistemul bugetar.
"Da, sunt probleme cu... mai mult
Joi, 25 Martie 2021, ora 05:00
Tinerii au alte asteptari de la locul de munca fata de parintii lor, astfel ca angajatorii sunt nevoiti sa-si schimbe modul de abordare daca vor sa ii atraga.
Cei din generatia Millennials, nascuti in perioada 1980-2000, sunt interesati de bani, insa isi doresc sa imbine viata profesionala cu cea personala, asa ca accepta mai greu un job cu program fix si orele suplimentare.
Mai mult, isi doresc sa avanseze repede si sunt dornici sa se implice in proiecte noi, potrivit unei analize remisa Ziare.com, care a fost realizata de Smartree, o firma ce se ocupa cu externalizarea proceselor legate de Resurse Umane (HR).
Asa arata viitorul fortei de munca din Romania: Ce pretentii au tinerii de la un job
Salariul nu este pe primul loc in asteptarile tinerilor legate de un nou job
Salariul nu este cel mai important si, de departe, nici singurul aspect pe care cei din generatia Millenials il iau in considerare in alegerea unui loc de munca.
In primul rand, tinerii au dorinta de a ...citeste mai departe despre "Viitorul fortei de munca din Romania: Cat conteaza salariul pentru tineri si echilibrul intre job si viata personala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 10:45
Angajatii din sectorul bugetar nu vor primi, in 2014, tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta, se mentioneaza intr-un proiect lansat, recent, in dezbatere publica de Ministerul Finantelor si aprobat de Guvern marti. Documentul nu modifica reglementarile aflate in vigoare, ci doar stabileste in mod clar ca salariatii din sectorul bugetar nu vor primi anumite beneficii extra-salariale.
Anumite categorii de personal pot beneficia de tichete de masa, tichete cadou, tichete de vacanta, precum si de calatorii gratuite pe transportul feroviar, aceste facilitati fiind reglementate printr-o serie de acte normative adoptate in perioada 1998-2009.
Totusi, exista o anumita categorie de salariati care fac exceptie de la primirea de tichete cadou si de vacanta. Mai exact, inca de la adoptare, prin legi anuale speciale s-a reglementat ca aceste tichete sa nu se acorde personalului din sectorul bugetar. De asemenea, pentru tichetele de masa s-a prevazut ca se pot acorda numai personalului din institutiile si autoritatile publice finantate integral din venituri proprii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 16:35
Beneficiile pentru angajatii firmelor private au reprezentat doar 4 la suta din pachetul salarial, in 2012, fata de 11 la suta, in 2008, 9 la suta, in 2009, si 5 la suta, in 2010 si 2011, arata studiul Pay Well de beneficii salariale, prezentat, miercuri, de compania de consultanta PwC, intr-o conferinta de presa.
Potrivit studiului, bonusurile variabile au reprezentat 5 la suta, in 2012, din total venituri sigure, fata de 20 la suta, in 2008, 13 la suta, in 2009, 8 la suta, in 2010, si 7 la suta, in 2011.
Horatiu Cocheci, senior manager la PwC, seful echipei de consultanta in resurse umane, a aratat ca 41% dintre participantii la sondajul PayWell Romania 2012, pe baza caruia a fost realizat studiul, au bugetat pentru anul 2013 o crestere salariala medie de 6,1%, fata de 5,1 la suta, in 2012, cand tinta de inflatie anuala a fost modificata la 5,1 la suta.
Reprezentantul PwC a dat ca exemple de crestere prudenta a salariilor, in 2012, Cehia, cu 2,8 la suta, la o rata a inflatiei de 2,8% si Slovacia, cu 3,8 la suta, la o inflatie de 3,8 la suta. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:26