Pana si economia europeana demonstreaza ca are umor. Dintre cele 19 tari care vor beneficia de pe urma programului de relaxare cantitativa initiat de oficialii Bancii Centrale Europene, Germania, opozantul nr.1 al acestui program, va avea cel mai mult de castigat.
Programul initiat de Banca Centrala Europeana ar trebui sa readuca la viata economiile anchilozate din zona euro, starnind in acelasi timp aplauze din partea investitorilor, politicienilor si oamenilor de afaceri din intreaga lume, arata o analiza publicata de Wall Street Journal.
Latinii din Europa, spaima teutonilor
Germanii, indiferent de statul lor de oameni politici sau simpli cetateni, s-au opus proiectului din start, in ciuda faptului ca pana si cea mai stabila economiei a zonei are nevoie de o reluare a exportului pentru a recupera pierderile cauzate de cresterea economica anemica din 2014.
Cu o economie bazata pe exporturi si un sistem bancar performant Germania ar putea sa canalizeze extrem de bine sumele absorbite in urma relaxarii cantitative din aceasta primavara.
Cu o viziune conservatoare, presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, nu da nici acum sanse de reusita programului de relaxare cantitativa initiat de BCE considerand chiar ca acesta poate agrava problema indatorarii si competitivitatii unor economii din zona euro.
Weidmann se arata ingrijorat ca infuzia de bani ar putea ridica pentru moment presiunea resimtita de guvernele Frantei si Italiei in problema pietei muncii,... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 13:11